icon

Ako zbaviť drevenú dosku zápachu po cibuli?

12. júl 2026

Mám drevenú dosku na krájanie a neviem ju poriadne zbaviť zápachu.
Najhoršia je cibuľa. Umyjem ju hneď, nechám vyschnúť, ale aj tak mám pocit, že to z nej stále cítiť. Dá sa drevená doska nejako poriadne vyčistiť, alebo je lepšie mať na cibuľu a cesnak zvlášť plastovú?

lukbe
12. júl 2026

Skúste dat do veľkého hrnca , voda, sóda bicarbona, kyselina citrónová, povariť. Aj drevené varechy môžete pridať😊

orisker
12. júl 2026

Odér z cibule a cesnaku po vyvarení a vysušení vyprchá, ale mikroplastov v žalúdku a krvnom riečišti sa už nezbavíš.
Môj názor.

patrike
12. júl 2026
@lukbe

Skúste dat do veľkého hrnca , voda, sóda bicarbona, kyselina citrónová, povariť. Aj drevené varechy môžete pridať😊

@lukbe Vysledkom bude skrutena doska.

zuzanna33
12. júl 2026

Keďže varím skoro každý deň mám drevenú dosku určenú len na cibuľu,cesnak a aj mäso umyjem samozrejme po použití ale vždy slúži len na jeden účel

bielasovicka
12. júl 2026

Je nemám drevenú dosku ale z takého iného materialu(neviem ako sa to vola), a pekne sa dá umyť z toho všetko. Kúpila som v tedi

lukbe
12. júl 2026
@patrike

@lukbe Vysledkom bude skrutena doska.

@patrike ale niee.

ekira1
12. júl 2026

Ja na to myslím vždy pri kúpe. Hneď ako ju kúpim, natriem olejom, nechám riadne vsiaknuť, umyjem. Potom tak nenapáchne.

rozculena
12. júl 2026

sóda bicarbóna alebo ocot,ale nie spolu zmiešať

anonym_c60c69
12. júl 2026
@ekira1

Ja na to myslím vždy pri kúpe. Hneď ako ju kúpim, natriem olejom, nechám riadne vsiaknuť, umyjem. Potom tak nenapáchne.

@ekira1 mne smrdia všetky dosky. 🤮 A to máme z olivového dreva a orechového

paulina291
12. júl 2026

Keď už ozaj zapácha tak ju čistím perkarbonátom sodným a po vysušení natriem olejom

anonym_ba8876
12. júl 2026

Skúsila by som ju poliať octom a nechala pár minút pôsobiť. Potom poriadne umyť horúcou vodou a jarou. Mne to vždy zabralo.

anonym_c17f28
12. júl 2026

Dosky stoja par korún a vydržia večnosť. Jednu mám na mäso, druhú na "slané" - cibula cesnak, bylinky, zelenina s ktorou varím a tretiu mám na sladké - ovocie a ak z nejakého dôvodu potrebujem aby zelenina nemala ani náznak inej pachute.
Drevo sa pachov drží. Je ľahšie mať druhú, nekontaminovanú dosku, ako jednu a vyvárať to a pucovať vecami od výmyslu sveta.

anonym_e714ba
12. júl 2026

posyp sodou bicarbonou, vydrhni citronom a umy. pomoze to na akykolvek zapach na doske

tamtamka26
13. júl 2026

presne ako píšu, postriekam octom, nechám pár minút a umyjem 👍

saxana000
13. júl 2026

Posuchaj citronom posyp sodou bikarbonou vysuchaj a oplachni.pachy sa zneutralizuju.