icon

Čakankový sirup: Zdravá náhrada cukru?

10. júl 2026

Zienky, pouzivate niektora cakankovy sirup?
Chcem trochu ubrat cukor, hlavne v kasi, jogurte a obcas v kave. Je chutovo normalny? Alebo tam citit nejaku zvlastnu pachut.
A este ma zaujima travenie. Niekde som citala, ze niekomu z neho byva tazko alebo nafukuje.
Pouzivate ho bezne? Do coho?
Alebo nejaku inu nahradu?

anonym_e9c6fe
10. júl 2026

ja ho milujem. Je zdravy, chutny, mam ho v tvarohu, jogurte, skyre.

biba_18
10. júl 2026

touto fázou som si prešla. mám ho rada - ale postupne som prestala aj s ním… vôbec mi to už nechýba. používam steviové kvapky. 3 kvapky do jogurtu mi úplne stačia. ten sirup mi je už prisladký…

venom19
10. júl 2026

Ahoj, mne sa zda, ze z neho naduva, ci?

stellarstar
10. júl 2026

Ja som ju skúšala aj erythrit vrátila som sa k cukru. Do kávy dávam nie celú 1 kl , do jogurtu či overnight nedávam ani som nedávala. A keď niečo pečiem dávam pol davku z receptu

hviezdicka002
10. júl 2026

@anonym_autor moja mama používa kokosový cukor z lidl a veľmi si ho chváli. Tiež chcela prestať sladiť a používa ho len do kávy.

anonym_be07fd
10. júl 2026

@anonym_autor 10 gramov cakankoveho sirupu obsahuje strasne vela vlakniny. Dvakrat crknes a uz mas naplneny odporuceny prijem vlakniny. Urcite by som cukor nahradila erythritolom radsej, cakankovy sirup nie je taky sladky a proste ked to prezenies a zjes viac ako 10g vlakniny v jednej porcii, tak budes nafuknuta ako krava

anonym_551d47
10. júl 2026

Ja ho používam denne, rádovo okolo 10-15g sa mi nazbiera za den. Určite nie je takéto množstvo problem, odporúčaná denná dávka vlákniny je 25-30g , 10 g sirupu co používam z Lidla ma 7g, cize mozno 1/4 denného príjmu. 🙂 nemám pocit ze by nafukoval, u mňa praveze ako som začala sledovať a riesit príjem vlákniny (nemala som dost) sa veľmi zlepšilo trávenie a vyprazdnovanie🤭 🙂 necítim ani ze by mal nejakú zvláštnu chut. Používam hlavne do jogurtov, tvarohu, na lievance. Do pečenia skor normálny cukor a len dam 1/2davku. 🙂 mne osobne to chuti viac ako rozne stevia kvapky, flavour drops a pod. 🙂

anonym_e1f435
10. júl 2026

Pouzivam, mne chuti, do kasi, do tvarohu, jogurtu, kakaa.. mna nenaduva, ale ja som uz zvyknuta na vela vlakniny 🙂

kkovacovak
10. júl 2026

@anonym_autor používam na bežné sladenie erythritol keďže je skoro úplne bez kalórií, nemá žiadnu hnusnú pachuť ako napríklad ste ia, nezničí zuby a nezdvíha ani hladinu cukru v krvi. Čakankový sirup používam väčšinou do rannej kaše alebo jogurtu. Je to stále sladidlo takže na to treba myslieť. Výhoda je že obsahuje veľa vlákniny a to je vlastne aj dôvod prečo ho používam. Niekedy môže naduvat ale to je v prípade, keď človek nie je na takú vlákninu zvyknutý. Treba s ním začať postupne. Ostatné sladidlá ako med, kokosový cukor, trstinový cukor a neviem ešte aký cukor sú stále len cukry a kaloricky a zdravotne sú na tom podobne s obyčajným bielym cukrom.

martinka13
10. júl 2026

Používam. Nemám žiadne problémy.

anonym_a4d5a6
10. júl 2026

@anonym_autor no moj muz siel z neho zomriet, priserne mal bolesti a nafukovalo ho. Nechce to uz vidiet.

rozculena
10. júl 2026
@hviezdicka002

@anonym_autor moja mama používa kokosový cukor z lidl a veľmi si ho chváli. Tiež chcela prestať sladiť a používa ho len do kávy.

@hviezdicka002 Biely cukor: približne 400 kcal/100 g
Kokosový cukor: približne 375–385 kcal/100 g (takmer rovnako ako biely cukor)
akože čo tým vyriešila?😀

anonym_e9c6fe
Včera o 06:41

Mne vadil ten z DM, z Aktinu bol málo sladký, za mna top je z Lidla. Akurat som mala ranajky, skyr, grecky jogurt, trochu vlociek, trochu otrub, ribezle, skorica a cakankovy sirup.

anonym_c79fcf
Včera o 07:16

@anonym_autor aj melasa je výborná alternatíva cukru

sense
Včera o 07:28

Používam, miesto cukru keď chcem sladké. Do pečenia používam ale klasický trstinový cukor len menej ako v recepte. Mňa z neho nenaduva. Ale zas to s ním nepreháňam.v podstate je to zdroj vlákniny. A nemá žiadnu pachuť . Chutí mi viac ako stevia, kokosový cukor , erytrit s podobne. Mám od znacky 4slim

mandzula
Včera o 07:34

Pouziva ho najma manzel, lebo aktualne chudne. Chuti ako taky riedky med, nic vyrazne. Ja ho velmi nemozem, mna sakra nafukuje. Manzel tvrdi, ze jeho uz nie, ze travenie si zvyklo. Pouzivame ho pri peceni. Striedame ho so steviovymi kvapkami alebo monk fruit práškom, ci allulozou.

mandzula
Včera o 07:39
@anonym_c79fcf

@anonym_autor aj melasa je výborná alternatíva cukru

@anonym_c79fcf Ma nizsi obsah kalorii, to ano, ale nie je to ani tak ziadna vyhra. Cakanka ma kalorii o polovicu menej ako melasa.

mandzula
Včera o 07:40
@hviezdicka002

@hviezdicka002 Treba aj citat hodnoty, nielen podliehat trendom🙂

oskvarka
Dnes o 10:11

@anonym_autor je chuťovo trochu iný ale za mňa príjemná chuť. Ale ano nemôže sa jesť či veľkých množstvách a naozaj nafukuje niekoho. Ale zase naozaj má nízky glikemicky index. Mojim deťom zle nerobí dávam im na kašu občas. Ja si kupujem Emco mušlí bez cukru tie sú sladené tým a naozaj to cítim ti nafukovanie potom. Ale ja mám choré čreva.

maialeo
Dnes o 14:08

@anonym_autor toto fakt nie...