Je potrebné premývať ryžu pred varením?
Viete, prečo je to potrebné?
Keď ju nepremyjem, stane sa niečo? Inak chutí? Neviete?
Premývam vždy. Bohvie kde tá ryža ležala, kto ju chytal rukami, padla na zem, …..
@anonym_e395b1 možno pozametali sklad...
@anonym_autor jasne ze treba, je zaprasena,
V prvom rade opláchneš nejaké nečistoty a v druhom škrob, záleží od druhu ryže, ale bez premytia sa bude viac lepiť a bude viac kašovitá... niekedy môže byť ale práve to zámerom
ja zalievam ryžu horúcou vodou, nechám pár minút a potom vodu zlejem a ryžu premyjem. Určite je čistejšia. robila tak moja mama, robím aj ja.
Jeden druh ryže ktorý kupujem je dosť ako keby zaplesnený, má tmavšiu sivú farbu. Po tomto premytí je ryža pekne biela.
Áno, ryžu je potrebné premyvat pred jej prípravou a to niekoľkokrát, kým voda nebude číra.Nezaskodi ani, keď ju na cca 30 min.namocime.
V prvom rade opláchneš nejaké nečistoty a v druhom škrob, záleží od druhu ryže, ale bez premytia sa bude viac lepiť a bude viac kašovitá... niekedy môže byť ale práve to zámerom
@anonym_0dcef6 to ze zmyjes skrob je mytus. skrob v sebe obsahuje cele zrno.. to na povrchu je pracha tym ze ryzu umjes nezmyjes z nej absolutne ziaden skrob
Nie je to nejaký zvyk z minulosti? Keď bola nekvalitná ryža?
Napr. moja svokra ju stále preberá, aj šošovicu preberá, kontroluje.
Budem za divnu. Nikdy som ryzu nepremyvala. Ani moja mama, preto mu to prislo normalne. Prvy krat som videla u svokry, ze ryzu premyvala. Ked som to skusala doma, vobec mi potom nechutila. Bola taka polepena, take blatko 🤷 proste nepremyvam.
Ja som už viac krát čítala, že ryža absorbuje z pôdy arzén a dôkladným prepláchnutím sa odstráni. Ale premývala som aj pred tým, ako som o tomto vedela a aj vždy budem.
@anonym_0dcef6 to ze zmyjes skrob je mytus. skrob v sebe obsahuje cele zrno.. to na povrchu je pracha tym ze ryzu umjes nezmyjes z nej absolutne ziaden skrob
@anonym_273941 ale áno, zmýva sa aj kvôli škrobu, tomu čo je na povrchu… hlavne kvôli nečistotám, ale aj ten škrob sa zmyje…
Nie je to nejaký zvyk z minulosti? Keď bola nekvalitná ryža?
Napr. moja svokra ju stále preberá, aj šošovicu preberá, kontroluje.
@anonym_autor Ako vieš že teraz je kvalitná a vtedy bola nekvalitná?
Ryza sa viac lepi pri vareni ak ju nepremyjes. Premytim sa uvolni skrob, ktory lepivost ovplyvnuje. Niekedy je to ziadane- napriklad ked robis sushi, ale vacsinou chceme mat vsetci ryzu sypkejsiu. Zmyva sa aj arzen z nej, niekolko percent. Na trhu inak mame stale vela nekvalitnej ryze, ja som s maloktorou spokojna.
Ked ryzu nepremyjes nic sa nestane, ale napriklad aj na navode na kazdej ryzi mas napisane, ze ju mas preplachnut najskor.
@anonym_273941 ale áno, zmýva sa aj kvôli škrobu, tomu čo je na povrchu… hlavne kvôli nečistotám, ale aj ten škrob sa zmyje…
@biba_18 ryza skrob obsahuje v celom zrne, nielen na povrchu
Premyvam a preberám. Občas sa stane,že je tam kamienok,či nejaká špina. A teda blato z nej určite premytim nebude a to teda premyvam veľakrát
@anonym_273941 píšem o tom škrobe, ktorý sa dostane na zrno pri spracovaní - teda nadbytočný. nepíšem nič o škobe v ryži..
@biba_18 motas 2 veci...
@anonym_e395b1 stale je na trhu nekvalitna ryza, ja som s maloktorou spokojna. Niektore su absolutne smeti.
na risotto nepremývam, tú opekaám na cibuľke, a ostatnú premývam.
@anonym_273941 ty ich motáš. opakujem - ani slovom som nespomenula škrob v zrne
@biba_18 ibaze ja som spomenula a toto prehliadas 🙂 sak ok, ja sa nejdem vadit, mne je jedno co si myslis...
Ja kupujem okruhlu ryzu Bask. Ryza ako taka okruhla nie je, je dlha a na okruhlu sa brusi. Preto je voda z nej taka biela. Kedze ryza absorbuje vodu, pri jej pestovani do seba nataha z vody a pody arzen. Preto sa dopurucuje ryzu pred varenim dokladne v niekolkych vodach premyt.
Ja som už viac krát čítala, že ryža absorbuje z pôdy arzén a dôkladným prepláchnutím sa odstráni. Ale premývala som aj pred tým, ako som o tomto vedela a aj vždy budem.
@anonym_f6324b arzen nezmyjes preplachnutim, lebo je v celom zrne, ryzu treba prevarit, tu vodu (s arzenom) zliat a dovarit/v pare v cistej vode najlepsie s trochou tuku
Ja kupujem okruhlu ryzu Bask. Ryza ako taka okruhla nie je, je dlha a na okruhlu sa brusi. Preto je voda z nej taka biela. Kedze ryza absorbuje vodu, pri jej pestovani do seba nataha z vody a pody arzen. Preto sa dopurucuje ryzu pred varenim dokladne v niekolkych vodach premyt.
@anonym_242b10 to je nezmysel :D je tolko odrod ryze a medzi nimi aj taka s gulatym zrnom aj dlhym etc.
@anonym_e395b1 to si nepamatate.. ako decko cca pred 35 rokmi sme ryzu ako Popolusky preberali, dovazala sa k nam vselijaka s ciernymi zrnkami a necistotami
@anonym_242b10 na okruhlu sa brusi? ty vole.... niektore fakt moc v tej hlavke toho nemate
@anonym_273941 pozerám, že už to tu vysvetlené bolo, ale tiež som tým nemyslela, že vymyješ škrob zo zrna samozrejme, ale ten, ktorý zostane na povrchu po spracovaní, keď sa niektoré zrnká rozdrtia a podobne… určite nie je ryža iba zaprášená, tak aby po premyti odtekala mliečne biela voda
Premyvam a namacam jedine ryzu na sushi. Pokial je to napr. jasminova, alebo akakolvek ina ryza, tak nepremyvam. Moja mama preberala, premyvala, z mojho pohladu uplne zbytocne.
@anonym_242b10 To myslíš vážne s tým brusenim ryže?

Premývam vždy. Bohvie kde tá ryža ležala, kto ju chytal rukami, padla na zem, …..