Je potrebné premývať ryžu pred varením?
Viete, prečo je to potrebné?
Keď ju nepremyjem, stane sa niečo? Inak chutí? Neviete?
@anonym_242b10 na okruhlu sa brusi? ty vole.... niektore fakt moc v tej hlavke toho nemate
@anonym_273941 sklamem ťa, nemám to z vlastnej hlávky. Ak by si aj ty viac absorbovala nove info, možno by si toto počula tiež A mám v nej dosť, nemaj obavy. Na tom príklade je vidieť, koľko dezinformácií sa vyskytuje v médiach.
Ja som už viac krát čítala, že ryža absorbuje z pôdy arzén a dôkladným prepláchnutím sa odstráni. Ale premývala som aj pred tým, ako som o tomto vedela a aj vždy budem.
@anonym_f6324b to je hoax, ale umývam, voda po umytí je dobrá na polievanie kvetov.
@anonym_f6324b to je hoax, ale umývam, voda po umytí je dobrá na polievanie kvetov.
@lukbe nie je to hoax. Najdi si o tom info. Hoax by bol, keby sa tvrdilo, ze konzumaciou nepremytej ryze vyrazne clovek skodi svojmu zdraviu a blizi sa k smrti. Ale arzen v ryzi nie je hoax.
@anonym_autor Premyvam aj preberam. Kvpli necistotam, aj arzen je vraj tam a tym sa ma.odstranit. ale ja umyvam.aj citrusy, banany. A aj plechovky.
A okrem amarantu premyvam.aj quinoy a pseno ( to aj kvoli odstraneniu horkosti sa ma oblait vriacoi vodou).
@anonym_273941 sklamem ťa, nemám to z vlastnej hlávky. Ak by si aj ty viac absorbovala nove info, možno by si toto počula tiež A mám v nej dosť, nemaj obavy. Na tom príklade je vidieť, koľko dezinformácií sa vyskytuje v médiach.
@anonym_242b10 hej hej.. ty si ta spravna a jedina ktora presne vie, ze sa ryza brusi.. trepes tu, ale aby si dala konkretny dokaz, to nie. A vies preco ho nedas? Lebo nic take neexistuje..
Hod si do googlu .
Ano treba umyt
@anonym_0dcef6 to ze zmyjes skrob je mytus. skrob v sebe obsahuje cele zrno.. to na povrchu je pracha tym ze ryzu umjes nezmyjes z nej absolutne ziaden skrob
@anonym_273941 nie je to žiadny mýtus. Tak ako píše @biba_18 škrob je aj na povrchu ryže a ryža sa premýva pred varením presne aj koli odstráneniu škrobu z povrchu zrna, nielen koli špine.
Predtým než sa pustíš do hádok a útokov si najprv over fakty, aby si sa vyhla strapňovaniu sa.
Nie je to nejaký zvyk z minulosti? Keď bola nekvalitná ryža?
Napr. moja svokra ju stále preberá, aj šošovicu preberá, kontroluje.
@anonym_autor ano za komančov to tak bola a tu šošovicu si pamätám , skalky poctive
ale ked si pozrieš nejaké kulinarske dokumenty alebo šou tak premyvaju ryžu
u nás v obchodoch je horšia kvalita ryže
@anonym_273941 nie je to žiadny mýtus. Tak ako píše @biba_18 škrob je aj na povrchu ryže a ryža sa premýva pred varením presne aj koli odstráneniu škrobu z povrchu zrna, nielen koli špine.
Predtým než sa pustíš do hádok a útokov si najprv over fakty, aby si sa vyhla strapňovaniu sa.
@sisaka over si ich ty.... 🙂 este raz (skrob obsahuje cele zrno nielen povrch kde ho je zanedbatelne mnozstvo) a nauc sa citat s porozumenim, aby si sa vyhla strapnovaniu sa..
Ryža sa premýva hlavne kvôli arzénu. Prirodzene ho obsahuje a premytím vo vode pred varením sa odstráni až polovica arzénu z ryže. Dá sa aj povariť, zliať, dať znova čistú vodu a dovariť - tak sa odstráni dokonca viac než polovica obsahu arzénu z ryže.
@anonym_0dcef6 to ze zmyjes skrob je mytus. skrob v sebe obsahuje cele zrno.. to na povrchu je pracha tym ze ryzu umjes nezmyjes z nej absolutne ziaden skrob
@anonym_273941
Hovoris blbosti to biele co sa vari je zbrusena ryza zo supky a jasne ze na povrchu je skrob, okrem prachu a ze vraj sa odstranuje aj 20,% arzeniku ?
@sisaka over si ich ty.... 🙂 este raz (skrob obsahuje cele zrno nielen povrch kde ho je zanedbatelne mnozstvo) a nauc sa citat s porozumenim, aby si sa vyhla strapnovaniu sa..
@anonym_273941 ty sa nestrapňuj. Nikto nepisal, že ryža neobsahuje škrob, alebo že škrob nie je v celom zrne, ale len na povrchu.
Tým že sa ryža umýva pred varením, sa odstraňuje škrob z povrchu toho zrna. Ty tvrdíš, že sa neumýva koli tomu, že sa to robí len preto, lebo je špinavá. Možno si radšej ty pozorne prečítaj čo tvrdíš a čo ti na to píšu druhí ľudia predtým než začneš skákať do ľudí a prevracať to, čo píšu
@anonym_273941
Hovoris blbosti to biele co sa vari je zbrusena ryza zo supky a jasne ze na povrchu je skrob, okrem prachu a ze vraj sa odstranuje aj 20,% arzeniku ?
@anonym_cb2c63
Este jedna poznamka od AI ze vraj aj ked je to len male percento skrobu ma prekvapujuci dopad na chut pripravenej ryze 🙃
@anonym_autor no v minulosti boli omnoho kvalitnejšie potraviny ako teraz
Premyvam a namacam jedine ryzu na sushi. Pokial je to napr. jasminova, alebo akakolvek ina ryza, tak nepremyvam. Moja mama preberala, premyvala, z mojho pohladu uplne zbytocne.
@anonym_aed28a nebolo to celkom zbytočne, my a naše matky či babky sme zažili špinu v balení ryže a strukovín.
Dovážali sa v kontajneroch , u nás sa balili do našich obalov a veru to nebolo skladované vo veľmi čistom prostredí. Smeti, kamienky, prach, vselijaky odpad sa veru našiel v každom balení.
@anonym_autor nie, pouzivam len paraboiled ryžu. A okrem toho, ta ryža sa vari… akože čím ju umyjete? Studenou vodou? Aký to ma význam?
@anonym_aed28a nebolo to celkom zbytočne, my a naše matky či babky sme zažili špinu v balení ryže a strukovín.
Dovážali sa v kontajneroch , u nás sa balili do našich obalov a veru to nebolo skladované vo veľmi čistom prostredí. Smeti, kamienky, prach, vselijaky odpad sa veru našiel v každom balení.
@cacianka áno, toto bolo v socializme standarom… nekvalitne potraviny… teraz je to už dúfam minulosť, nekupujem bielu ryžu, no v tej, čo kupujem som nikdy nič okrem ryže samotnej nenašla.
@anonym_autor nie, pouzivam len paraboiled ryžu. A okrem toho, ta ryža sa vari… akože čím ju umyjete? Studenou vodou? Aký to ma význam?
@anonym_70b274 parboiled je uz predvarena a umyta, to nemusis vymyvat. Ja vobec nepouzivam parboiled, cize automaticky umyt musim...
@anonym_autor Ja ako dieťa si pamätám, že sme tiež ryžu preberali, lebo vtedy tam bolo veľa čiernych zrniek. Ja ryžu teraz iba premyjem , už nebýva taká špinavá ako kedysi. Raz som kúpila značku Giana a tá bola taká špinavá, že som si spomenula ako som ju ako dieťa preberala.
@anonym_autor Ja ako dieťa si pamätám, že sme tiež ryžu preberali, lebo vtedy tam bolo veľa čiernych zrniek. Ja ryžu teraz iba premyjem , už nebýva taká špinavá ako kedysi. Raz som kúpila značku Giana a tá bola taká špinavá, že som si spomenula ako som ju ako dieťa preberala.
Ryzu samozrejme premyvam. Mala by sa sparit pod horucou vodou. Ved aj strukoviny musis umyt. Ci ty neumyvas? Vsetko, co idem jest umyvam.
@anonym_7250d9 za sociku sme preberali aj vsetky strukoviny. Bola tam hlina, kamienky, strk...
Ja kupujem okruhlu ryzu Bask. Ryza ako taka okruhla nie je, je dlha a na okruhlu sa brusi. Preto je voda z nej taka biela. Kedze ryza absorbuje vodu, pri jej pestovani do seba nataha z vody a pody arzen. Preto sa dopurucuje ryzu pred varenim dokladne v niekolkych vodach premyt.
@anonym_242b10 zrovna Bask je pekne sivá. ako keby zaprášená, alebo mierne ju chytala pleseň.
@cacianka áno, toto bolo v socializme standarom… nekvalitne potraviny… teraz je to už dúfam minulosť, nekupujem bielu ryžu, no v tej, čo kupujem som nikdy nič okrem ryže samotnej nenašla.
@anonym_70b274 je to možno o zvyku, ale to čo sa umyť dá, to umývam. Kamienky a iné špinky som už nenašla, ale Kamoška robila v reťazci a veru videla čo všetko behá a lieta medzi potravinami v sklade. Medzi dovozom tovaru a vyložením do políc.
Kedze sa takto susi ryza.....ano, premyvam.
@vevesh no parada 😲 tak snad to niektore po zhliadnuti tohto obrazka motivuje k premyvaniu ryze 😎 kedysi sa ryza doma aj preberala, boli tam vselijake drobne kamienky, otrusinky. ja ryzu viackrat preplachnem, ak je tam nieco drobne cierne ci nejaka necistota, tak este v sitku to pretriedim a az potom varim, ze umyta ryza sa lepi a nechuti pocujem 1.raz 🙊 skor to bude tym ako je uvarena...😉
@anonym_70b274
No my sme zili v Afrike tam boli taki "vtipkari" ze zvysovali vahu ryze a pridavali do vriec nadrvene biele kamienky...
@anonym_autor ano, ryza obsahuje aj zvysky arsenu a aj skroby,ktore treba premyt a ano , ma to vplyv aj na chut. V Azii nepremyt ryzu, by ta ukrizovali
Budem za divnu. Nikdy som ryzu nepremyvala. Ani moja mama, preto mu to prislo normalne. Prvy krat som videla u svokry, ze ryzu premyvala. Ked som to skusala doma, vobec mi potom nechutila. Bola taka polepena, take blatko 🤷 proste nepremyvam.
@ivanakal .... Tak sme divné dve. Vôbec ryžu neoplachujem

Stačí si pozrieť videa, ako v skladoch po tej ryži behajú myši a potkany 🤣 fuj ... ale tak to asi so všetkými potravinami tak bude.
K otázke, premývam, stále, až pokiaľ voda nie je čistá. Bez premytia je polepená, ináč chutí, lepkavá a hlavne moje autistické dieťa mi takú ryžu nezje 🤷♀️