icon

Kedy a ako zachrániť domáci kvások?

6. júl 2026

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom domáceho kvásku. Podľa čoho sa dá spoznať, že je kvások už pokazený a treba ho radšej vyhodiť?
Zaujíma ma, čo si všímať podľa vzhľadu, vône a konzistencie. Kedy sa dá kvások ešte zachrániť prikrmovaním a kedy už môže byť nevhodný alebo nebezpečný na použitie?

Ďakujem.

mirage
6. júl 2026

ja som akurat dnes ozivila po vyse dvoch tyzdnoch, lievito madre. Zoschnuty vrch somvyhodila, zvysok dokrmila a zamiesila, uvidime.

tamtamka26
6. júl 2026

hlavne by nemal byť plesnivý. keď páchne acetónom, je to znak hladu, ale dá sa zachrániť. ani ak je tam tekutina nevadí..

lukbe
6. júl 2026

Ako píšu predo mnou. Napíš nam, ako vyzerá, ne/vonia, aký je starý, ako dlho je nekrmeny, ci nerastie ci čo.

autor
6. júl 2026

Ďakujem vám. Kvások je starý pár týždňov a bol dlhšie nekrmený. Na vrchu má trochu tmavšiu/zaschnutú vrstvu, objavila sa aj tekutina a vôňa je ostrejšia, nie taká príjemne kyselkavá ako predtým. Chlpatú pleseň tam zatiaľ nevidím, práve preto váham, či ho ešte skúsiť prikŕmiť, alebo už radšej vyhodiť.

tamtamka26
6. júl 2026
@anonym_autor

Ďakujem vám. Kvások je starý pár týždňov a bol dlhšie nekrmený. Na vrchu má trochu tmavšiu/zaschnutú vrstvu, objavila sa aj tekutina a vôňa je ostrejšia, nie taká príjemne kyselkavá ako predtým. Chlpatú pleseň tam zatiaľ nevidím, práve preto váham, či ho ešte skúsiť prikŕmiť, alebo už radšej vyhodiť.

@anonym_autor kľudne nakrm, inak to je LM či ražný?

autor
6. júl 2026
@tamtamka26

@anonym_autor kľudne nakrm, inak to je LM či ražný?

@tamtamka26 Ražný.

tamtamka26
6. júl 2026
@anonym_autor

@tamtamka26 Ražný.

@anonym_autor aha, no tak kŕm len špinavý pohár, ozaj len máličko. Nechaj ho na linke a ideálne 2x denne kŕmiť. Ak bude veľmi teplo, asi aj 3x bude treba. Do chladničky pár dní nedávaj a on sa rozbehne. Ja držím LM, viac si rozumieme 😆