icon

Kedy a ako zachrániť domáci kvások?

6. júl 2026

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť ohľadom domáceho kvásku. Podľa čoho sa dá spoznať, že je kvások už pokazený a treba ho radšej vyhodiť?
Zaujíma ma, čo si všímať podľa vzhľadu, vône a konzistencie. Kedy sa dá kvások ešte zachrániť prikrmovaním a kedy už môže byť nevhodný alebo nebezpečný na použitie?

Ďakujem.

mirage
•
6. júl 2026

ja som akurat dnes ozivila po vyse dvoch tyzdnoch, lievito madre. Zoschnuty vrch somvyhodila, zvysok dokrmila a zamiesila, uvidime.

tamtamka26
•
6. júl 2026

hlavne by nemal byť plesnivý. keď páchne acetónom, je to znak hladu, ale dá sa zachrániť. ani ak je tam tekutina nevadí..

lukbe
•
6. júl 2026

Ako píšu predo mnou. Napíš nam, ako vyzerá, ne/vonia, aký je starý, ako dlho je nekrmeny, ci nerastie ci čo.

autor
•
6. júl 2026

Ďakujem vám. Kvások je starý pár týždňov a bol dlhšie nekrmený. Na vrchu má trochu tmavšiu/zaschnutú vrstvu, objavila sa aj tekutina a vôňa je ostrejšia, nie taká príjemne kyselkavá ako predtým. Chlpatú pleseň tam zatiaľ nevidím, práve preto váham, či ho ešte skúsiť prikŕmiť, alebo už radšej vyhodiť.

tamtamka26
•
6. júl 2026
@anonym_autor

Ďakujem vám. Kvások je starý pár týždňov a bol dlhšie nekrmený. Na vrchu má trochu tmavšiu/zaschnutú vrstvu, objavila sa aj tekutina a vôňa je ostrejšia, nie taká príjemne kyselkavá ako predtým. Chlpatú pleseň tam zatiaľ nevidím, práve preto váham, či ho ešte skúsiť prikŕmiť, alebo už radšej vyhodiť.

@anonym_autor kľudne nakrm, inak to je LM či ražný?

autor
•
6. júl 2026
@tamtamka26

@anonym_autor kľudne nakrm, inak to je LM či ražný?

@tamtamka26 Ražný.

tamtamka26
•
6. júl 2026
@anonym_autor

@tamtamka26 Ražný.

@anonym_autor aha, no tak kŕm len špinavý pohár, ozaj len máličko. Nechaj ho na linke a ideálne 2x denne kŕmiť. Ak bude veľmi teplo, asi aj 3x bude treba. Do chladničky pár dní nedávaj a on sa rozbehne. Ja držím LM, viac si rozumieme 😆