icon

Oplatí sa použiť olej Palma Raciol na vyprážanie?

24. apr 2026

Ahojte, používate na rezne klasický Raciol od Palmy? Ja som naposledy kúpila nejaký lacný olej a v polovici vyprážania mi to začalo hrozne peniť, skoro to vytieklo z panvice. Tento slovenský olej je v pohode? Nechcem mať celý dom zadymený a smradľavý. Oplatí sa priplatiť za ten s tými vitamínmi?

anonym_c88229
24. apr 2026

Ide o to že každý bežný olej ma teplotu určenú do 170-180 stupňov. S tých bežne dostupných je fritol myslím jediný ktorý je do 210 stupnov a ma normálnu velkost spotrebiteľského balenia. Je rozdielom či ten olej peni lebo si ho prehriala - vtedy je tam vysoká dymivost alebo kvoli vode v potravinách kedy začne prskat, dvihne sa na chvíľu pena a potom znova klesne.
Robím v gastre celý život a možno teraz veľa ľudí pochopí prečo je pre nás najjednoduchšie používať palmovy tuk ktorý ma stabilitu až 230 stupňov a je chuťovo neutrálny aj keď je čo sa týka zdravotného hľadiska na tom asi najhoršie kvoli obrovskému množstvu tukov.
V podstate vieš vyprazat doma s každým olejom ale musíš si strážiť teplotu a nepresiahnuť 170 stupňov

martit59
24. apr 2026

@anonym_autor ja som včera robila opekané zemiaky a tiež mi olej penil ale neriešila som

anonym_6d406b
24. apr 2026

palma raciol slnečnicový sme používali dlho, ale potom ho začali robiť nejaký bledší a bledší a pochybujem že si doma niekto pri vyprážení kontroluje teplotu - ono su nestabilne a potencialne nebezpečne pre zdravie (vraj) ak sa teplota prešvihne.. Najlepšie je vyprážať na bravčovej masti - aj to jedlo je chutnejšie podľa mňa, nehovoriac o tom, že je to aj lacnejšie

anonym_c88229
24. apr 2026
@martit59

@anonym_autor ja som včera robila opekané zemiaky a tiež mi olej penil ale neriešila som

@anonym_6d406b to je pravda. Že si to doma nekontroluje nikto ale keď olej dymí znamená že sa prešvihla jeho teplota zadymenia čiže sa páli. Inak je si to doma kontrolujem 😂.

@martit59 je rozdiel či sa hore dvihne taká riedka pena od vody, ktoré zemiaky obsahujú alebo či to je hustá pena, ktorá nezmizne - vtedy sa olej už páli.

anonym_c88229
24. apr 2026
@anonym_6d406b

palma raciol slnečnicový sme používali dlho, ale potom ho začali robiť nejaký bledší a bledší a pochybujem že si doma niekto pri vyprážení kontroluje teplotu - ono su nestabilne a potencialne nebezpečne pre zdravie (vraj) ak sa teplota prešvihne.. Najlepšie je vyprážať na bravčovej masti - aj to jedlo je chutnejšie podľa mňa, nehovoriac o tom, že je to aj lacnejšie

@anonym_6d406b bravcova masť je fajn ale je ju v jedle cítiť a mne to napríklad extrémne vadí.

rozculena
24. apr 2026

Mne všetky oleje pri vyprážaní smrdia,preto používam "klátovský slnečnicový na vyprážanie",ak ti vadí vôňa pražených slnečnicových semienok,tak vyrábajú aj bez vône.Cena je fajn,cca do 4 eurá

Alebo potom tento,ale tam je už cena dosť vysoká,je bez akejkoľvek vône
https://potravinydomov.itesco.sk/shop/sk-SK/pro...

katkazatka
24. apr 2026

kazdy olej ma pisane na co je vhodny. Na vyprazanoie je vhodny repkovy, znasa vysoky stupen prazenia, potom slnecnicovy. Vitaminy su ti v oleji na vysmazanie nanic. Varom sa nicia. Lacny olej by ma nikdy nenapadlo kupovat. Klatovsky je tiez velmi kvalitny.