Oplatí sa použiť olej Palma Raciol na vyprážanie?
Ahojte, používate na rezne klasický Raciol od Palmy? Ja som naposledy kúpila nejaký lacný olej a v polovici vyprážania mi to začalo hrozne peniť, skoro to vytieklo z panvice. Tento slovenský olej je v pohode? Nechcem mať celý dom zadymený a smradľavý. Oplatí sa priplatiť za ten s tými vitamínmi?
@anonym_autor ja som včera robila opekané zemiaky a tiež mi olej penil ale neriešila som
palma raciol slnečnicový sme používali dlho, ale potom ho začali robiť nejaký bledší a bledší a pochybujem že si doma niekto pri vyprážení kontroluje teplotu - ono su nestabilne a potencialne nebezpečne pre zdravie (vraj) ak sa teplota prešvihne.. Najlepšie je vyprážať na bravčovej masti - aj to jedlo je chutnejšie podľa mňa, nehovoriac o tom, že je to aj lacnejšie
@anonym_autor ja som včera robila opekané zemiaky a tiež mi olej penil ale neriešila som
@anonym_6d406b to je pravda. Že si to doma nekontroluje nikto ale keď olej dymí znamená že sa prešvihla jeho teplota zadymenia čiže sa páli. Inak je si to doma kontrolujem 😂.
@martit59 je rozdiel či sa hore dvihne taká riedka pena od vody, ktoré zemiaky obsahujú alebo či to je hustá pena, ktorá nezmizne - vtedy sa olej už páli.
palma raciol slnečnicový sme používali dlho, ale potom ho začali robiť nejaký bledší a bledší a pochybujem že si doma niekto pri vyprážení kontroluje teplotu - ono su nestabilne a potencialne nebezpečne pre zdravie (vraj) ak sa teplota prešvihne.. Najlepšie je vyprážať na bravčovej masti - aj to jedlo je chutnejšie podľa mňa, nehovoriac o tom, že je to aj lacnejšie
@anonym_6d406b bravcova masť je fajn ale je ju v jedle cítiť a mne to napríklad extrémne vadí.

Ide o to že každý bežný olej ma teplotu určenú do 170-180 stupňov. S tých bežne dostupných je fritol myslím jediný ktorý je do 210 stupnov a ma normálnu velkost spotrebiteľského balenia. Je rozdielom či ten olej peni lebo si ho prehriala - vtedy je tam vysoká dymivost alebo kvoli vode v potravinách kedy začne prskat, dvihne sa na chvíľu pena a potom znova klesne.
Robím v gastre celý život a možno teraz veľa ľudí pochopí prečo je pre nás najjednoduchšie používať palmovy tuk ktorý ma stabilitu až 230 stupňov a je chuťovo neutrálny aj keď je čo sa týka zdravotného hľadiska na tom asi najhoršie kvoli obrovskému množstvu tukov.
V podstate vieš vyprazat doma s každým olejom ale musíš si strážiť teplotu a nepresiahnuť 170 stupňov