icon

Prečo sa mi nedarí variť ryžu správne?

1. júl 2026

Vždy som ju robila rovnako a bola bez problémov. Posledné dva-tri razy je buď rozvarená alebo naopak tvrdá. Menila som len značku.
Môže byť naozaj problém v ryži alebo robím niečo inak bez toho, aby som si to uvedomila? 😲

anonym_795c65
1. júl 2026

@anonym_autor Značka môže vplývať na to, že ako sa ryža vydarí pri rovnakom postupe

stankadu
1. júl 2026

Hej značka môže robiť problém. Napr. Bask ryza bola super ale teraz je dost nafigu.

anonym_883b0a
1. júl 2026

@anonym_autor Ja som varila Bask ryžu a tiež som ju mala potom buď mäkkú alebo tvrdú. Tak odvtedy varím z Coop Jednoty gulatozrnnú.

blondiee83
1. júl 2026

Ja som vzdy robila super ryzu (ale kupujem len jasminovu alebo sos), odkedy sme vymenili varnu dosku za indukcnu, sa mi ryza nepodarila. Uz ju varim ako cestoviny, vo vode a scedim. Nervna som z toho, pretoze som tu indukcnu ani nechcela 😀 ale manzel chcel inovovat, z nejakych mne neznamych dovodov a nechala som sa nakoniec ukecat 😀
U teba to moze byt v znacke - z toho dovodu kupujem len overene.

euka210
1. júl 2026

@anonym_autor je to urcite v znacke. Byvaju rozdiely. Ja tiez ok, kupila som inu a potrebuje viac vody aj dlhsie varit, inak je tvrda.

roja01
1. júl 2026

Ja som zmenila sposob varenia ryze kvoli arzenu a tiez sa mi zdalo, ze je casto viac lepkava, ako kedysi.
Dnes ju dam do vacsieho mnozstva vriacej vody a 5 min. varim. Potom ju precedim a dam naspat do toho isteho hrnca, osolim a pod pokryvkou este cca 5 min. dusim. Vzdy na miernom ohreve. Vypnem, pozriem ci je vlhsia (vtedy premiesam, vypustim paru), alebo suchsia (ked by bola velmi sucha, tak tam dam trosilicku vriacej vody, ak nie je, nic s nou nerobim), prikryjem pokryvkou a necham 15 min. dojst. Niekedy pridam lyzicku masla. Tak sa mi dari dobra ryza.
Ked robim ryzu drobnejsiu, napr. Basmati, tak ju varim menej minut (3 s vodou a 3 dusim) a necham dojst. Vzdy na miernom ohni a pri duseni a dojdeni zakrytu pokryvkou.

macik9999
1. júl 2026
@anonym_883b0a

@anonym_autor Ja som varila Bask ryžu a tiež som ju mala potom buď mäkkú alebo tvrdú. Tak odvtedy varím z Coop Jednoty gulatozrnnú.

@anonym_883b0a najlepšia

zdenkatv3
2. júl 2026

To bol vecne aj moj problem. Ale kupila som si ryzovar a je to sto a jedno. https://www.sanitino.sk/concept-ryzovar-objem-1... tento

anonym_bcde0e
2. júl 2026
@blondiee83

Ja som vzdy robila super ryzu (ale kupujem len jasminovu alebo sos), odkedy sme vymenili varnu dosku za indukcnu, sa mi ryza nepodarila. Uz ju varim ako cestoviny, vo vode a scedim. Nervna som z toho, pretoze som tu indukcnu ani nechcela 😀 ale manzel chcel inovovat, z nejakych mne neznamych dovodov a nechala som sa nakoniec ukecat 😀
U teba to moze byt v znacke - z toho dovodu kupujem len overene.

@blondiee83 ahoj, urob v mikrovlnke. Mne sa vždy podarí.

tilly
2. júl 2026

Kúpila som ryzovar, ale aj tam cítim, že nie je ryža, ako ryža

vevesh
2. júl 2026

Aj druh, aj znacka vplyva na "podarenie sa ryze". Ak nepasuje, treba zmenit bud pripravu alebo znacku (podla toho, kolko ryze si kupila). Aj v ramci jednej znacky mavaju odchylky urody🙃nie kazdy rok je uroda dobra...

blondiee83
2. júl 2026
@anonym_bcde0e

@blondiee83 ahoj, urob v mikrovlnke. Mne sa vždy podarí.

@anonym_bcde0e ako ju, prosim ta, robis?

anonym_bcde0e
2. júl 2026
@blondiee83

@anonym_bcde0e ako ju, prosim ta, robis?

@blondiee83 ahoj, do nádoby z jénskeho skla dám trošku olivového oleja a osmahnem nadrobno nakrájanú cibuľu. Premytú a v sitku odkvápanú ryžu šupnem na cibuľu, chvíľku nechám smažiť, premiešam s varechou a asi po minúte-dvoch zalejem s vriacou vodou, v ktorej som rozmiešala bujón (Vitana natur). Môžeš len osoliť, bio Vegetu pridať....čokoľvek. Vody dávam 1,5-krát viac ako ryže. Niekedy trošilinku viac, podľa druhu ryže. Zakryjem vrchnákom z jénskeho skla a dám do mikrovlnky na plný výkon (800 kw). Nechám 12-15minút. Podľa návodu na obale ryže (osvedčilo sa o 1-2 menej). Nikdy sa mi nestalo, aby nebola dobrá. Odporúčam.

blondiee83
Včera o 04:51
@anonym_bcde0e

@blondiee83 ahoj, do nádoby z jénskeho skla dám trošku olivového oleja a osmahnem nadrobno nakrájanú cibuľu. Premytú a v sitku odkvápanú ryžu šupnem na cibuľu, chvíľku nechám smažiť, premiešam s varechou a asi po minúte-dvoch zalejem s vriacou vodou, v ktorej som rozmiešala bujón (Vitana natur). Môžeš len osoliť, bio Vegetu pridať....čokoľvek. Vody dávam 1,5-krát viac ako ryže. Niekedy trošilinku viac, podľa druhu ryže. Zakryjem vrchnákom z jénskeho skla a dám do mikrovlnky na plný výkon (800 kw). Nechám 12-15minút. Podľa návodu na obale ryže (osvedčilo sa o 1-2 menej). Nikdy sa mi nestalo, aby nebola dobrá. Odporúčam.

@anonym_bcde0e super, dakujem pekne. Vyskusam

anonym_bcde0e
Včera o 05:25
@blondiee83

@anonym_bcde0e super, dakujem pekne. Vyskusam

@blondiee83 len dávaj pozor, aby si nedala plnú nádoby ryže. Počítaj, že zväčší objem a voda vrie, aby ti to nevyšlo z nádoby a nezašpilo celú mikrovlnku.😉