icon

Prečo sa na nerezových hrncoch objavujú bodky?

17. máj 2026

Ahojte. Tie čo máte nerezové hrnce a dávate ich do umývačky, tiež sa vám na nich robia take bodky na spodku? Neviem či je to od soli z varenia, alebo od prostriedku v umývačke, alebo čo robím zle. Aj sa kvôli tomu bojím kúpiť drahšie hrnce, lebo každé skončia takto. V umývačke používam tablety FeelEco, teraz chvíľu aj Denkmit Nature. Príde mi že tie fľaky stále pribúdajú. Zotrieť nejdú a jeden som skúšala aj neúspešne zoškrabkať nechtom, nie je to povlak ani vodný kameň. Prikladám aj nejaké fotky. Takto som vytiahla pár mesiacov starý hrniec IKEA 365 z umývačky.

mullerova46
•
17. máj 2026

@anonym_autor aj mne sa toto robí na všetkých hrncoch, aj z ikei mám aj tefal aj Kaufland 🤷 svokra hovorí že je to z toho že soľ dávam do vody ešte pred vretim. Vraj by sa malo až keď voda vrie

autor
•
17. máj 2026
@mullerova46

@anonym_autor aj mne sa toto robí na všetkých hrncoch, aj z ikei mám aj tefal aj Kaufland 🤷 svokra hovorí že je to z toho že soľ dávam do vody ešte pred vretim. Vraj by sa malo až keď voda vrie

@mullerova46 Presne to som sa dočítala že to môže spôsobovať. Asi to začnem teda dodržiavať.

yeon_bouw
•
17. máj 2026

Skúste klasický Cif tekutý alebo Denk mit na vodný kameň, tiež sa mi to robí.

anonym_23cbff
•
17. máj 2026

@anonym_autor
Aj mna to zaijmalo aj AI potvrdila vsetky 3 diagnozy
Tvrda voda, sol do studenej vody, umyvacka
Hard water minerals (calcium/lime) → white or cloudy spots.
Salt added to cold water → can leave pitting marks.
Dishwasher detergents can also discolor stainless steel.

majus2323
•
17. máj 2026

@anonym_autor ženy, trošku octu s teplou vodou , hneď osušiť a máte to ako nové... Nemáte zač.

marca12
•
17. máj 2026

@anonym_autor Mne sa to nerobi. Ja obcas vycistim hrnce takym kremovym cisticom na nerez,kupujem v DM a su stale krasne ako nove.

jaska25
•
18. máj 2026

Trochu vody a kyseliny citrónovej. Nechať pôsobiť asi minútu a zostanú pekné.

ekira1
•
18. máj 2026

Ja som jeden tak " vyriešila" soľou do studenej vody. Nie, žiadne čistiace nepomôžu, je to zničený nerez, úplne priehlbiny. Tak už soľ len do horúcej vody.

anonym_4c5f6c
•
18. máj 2026

Presne toto robí aj mne umývačka na takých hrncoch tak ich veľakrát umyjem radšej ručne.Pouzivam tablety Somat,občas Finish

liusa82
•
18. máj 2026

mne toto robilo aj bez umývačky keď sme umývali len v rukách..čiže nie vždy je na vine umývačka.Skôr tá sol do studenej vody lebo aj to tak dávam 😀 takže skúsim ten ocot spomínany a potom sol dávať len do vriacej vody

anonym_2edf59
•
19. máj 2026

Staci tam dat troska octu a umyt.viem ze je to robota navyse ale je to reakcia soli. Niekedy mi to robi niekedy nie

autor
•
21. máj 2026

Dakujem baby. Utrela som to s octom a zmizlo to ako nic 😃 Fakt by som necakala ze to je vodny kamen, hlavne ked pouzivam sol do umyvacky, lestidlo.