icon

Prečo sa na nerezových hrncoch objavujú bodky?

17. máj 2026

Ahojte. Tie čo máte nerezové hrnce a dávate ich do umývačky, tiež sa vám na nich robia take bodky na spodku? Neviem či je to od soli z varenia, alebo od prostriedku v umývačke, alebo čo robím zle. Aj sa kvôli tomu bojím kúpiť drahšie hrnce, lebo každé skončia takto. V umývačke používam tablety FeelEco, teraz chvíľu aj Denkmit Nature. Príde mi že tie fľaky stále pribúdajú. Zotrieť nejdú a jeden som skúšala aj neúspešne zoškrabkať nechtom, nie je to povlak ani vodný kameň. Prikladám aj nejaké fotky. Takto som vytiahla pár mesiacov starý hrniec IKEA 365 z umývačky.

mullerova46
17. máj 2026

@anonym_autor aj mne sa toto robí na všetkých hrncoch, aj z ikei mám aj tefal aj Kaufland 🤷 svokra hovorí že je to z toho že soľ dávam do vody ešte pred vretim. Vraj by sa malo až keď voda vrie

autor
17. máj 2026
@mullerova46

@anonym_autor aj mne sa toto robí na všetkých hrncoch, aj z ikei mám aj tefal aj Kaufland 🤷 svokra hovorí že je to z toho že soľ dávam do vody ešte pred vretim. Vraj by sa malo až keď voda vrie

@mullerova46 Presne to som sa dočítala že to môže spôsobovať. Asi to začnem teda dodržiavať.

yeon_bouw
17. máj 2026

Skúste klasický Cif tekutý alebo Denk mit na vodný kameň, tiež sa mi to robí.

anonym_23cbff
17. máj 2026

@anonym_autor
Aj mna to zaijmalo aj AI potvrdila vsetky 3 diagnozy
Tvrda voda, sol do studenej vody, umyvacka
Hard water minerals (calcium/lime) → white or cloudy spots.
Salt added to cold water → can leave pitting marks.
Dishwasher detergents can also discolor stainless steel.

majus2323
17. máj 2026

@anonym_autor ženy, trošku octu s teplou vodou , hneď osušiť a máte to ako nové... Nemáte zač.

marca12
17. máj 2026

@anonym_autor Mne sa to nerobi. Ja obcas vycistim hrnce takym kremovym cisticom na nerez,kupujem v DM a su stale krasne ako nove.

jaska25
18. máj 2026

Trochu vody a kyseliny citrónovej. Nechať pôsobiť asi minútu a zostanú pekné.

ekira1
18. máj 2026

Ja som jeden tak " vyriešila" soľou do studenej vody. Nie, žiadne čistiace nepomôžu, je to zničený nerez, úplne priehlbiny. Tak už soľ len do horúcej vody.

anonym_4c5f6c
18. máj 2026

Presne toto robí aj mne umývačka na takých hrncoch tak ich veľakrát umyjem radšej ručne.Pouzivam tablety Somat,občas Finish

liusa82
18. máj 2026

mne toto robilo aj bez umývačky keď sme umývali len v rukách..čiže nie vždy je na vine umývačka.Skôr tá sol do studenej vody lebo aj to tak dávam 😀 takže skúsim ten ocot spomínany a potom sol dávať len do vriacej vody

anonym_2edf59
Včera o 08:49

Staci tam dat troska octu a umyt.viem ze je to robota navyse ale je to reakcia soli. Niekedy mi to robi niekedy nie