Vyhodiť ryžu po záruke z roku 2018?
Našla som ryžu po záruke z roku 2018.
Vyhodili by ste ju?
Bola v suchu, vizuálne je OK.
@anonym_autor Áno, nie som socka aby som jedla takéto veci. Kolko stojí nová ryža? 😀
Vyhodila.
Ja by som sa spytala ryze, ci vie aky je datum a ze uz by sa mala uvedomit a pokazit sa 😆
@anonym_autor ak bola v suchu, v nepriehladnom obale a nie na slnku a nepachne po zatuchline, tak by jej nemalo nic byt.
Ryza vydrzi v dobrych podmienkach aj 10 rokov.
V jej pripade je datum spotreby okrasny, lebo daky musi byt.
@anonym_autor nejde o ryžu ako tak o obal v ktorom je, pravdepodobne plastový. Takže nie, pokiaľ by som nemala čo iné jesť
@anonym_autor ak bola v suchu, v nepriehladnom obale a nie na slnku a nepachne po zatuchline, tak by jej nemalo nic byt.
Ryza vydrzi v dobrych podmienkach aj 10 rokov.
V jej pripade je datum spotreby okrasny, lebo daky musi byt.
Daj na chlapov, väčšinou myslia logickejšie. K tej ryži - odsyp kúsok do myštičky, zalej vodou a pozri aká je čistá. Prípadne ovoňaj. Ak je všetko v poriadku, nič sa Vám nestane. Tých 10 rokov je normálna doba, ak v nej niečo nie je! Najnebezpečnejšie potraviny po záruke sú mäso a jeho výrobky, mlieko a jeho výrobky. Strukoviny a obilniny sú niekde na konci, len ich treba dlhšie namáčať a variť.
O víne a alkohole sa hovorí: "Čím staršie, tým lepšie!"
Inak počul som že niekde v Antarktíde sa našli mäsové konzervy asi po 80 rokoch. Po rozmrazení sa zistilo že boli lepšie a kvalitnejšie ako dnešné, bežne predávané!
Záver: Ku všetkému takémuto treba pristupovať individuálne a s rozumom!
Sme zlá spoločnosť, keď potraviny vyhadzujeme pre vzhľad a prekročenú záruku a v tomto svete zomierajú ľudia od hladu a možno 10% populácie hladuje, alebo je na hranici hladovania!
Ak Ťa to zaujalo, pozri si foťky Horehronia:
https://www.modrykonik.sk/blog/ipsa646/album/brodil-som-hron-fcjm9n/
@anonym_autor
Daj na chlapov, väčšinou myslia logickejšie. K tej ryži - odsyp kúsok do myštičky, zalej vodou a pozri aká je čistá. Prípadne ovoňaj. Ak je všetko v poriadku, nič sa Vám nestane. Tých 10 rokov je normálna doba, ak v nej niečo nie je! Najnebezpečnejšie potraviny po záruke sú mäso a jeho výrobky, mlieko a jeho výrobky. Strukoviny a obilniny sú niekde na konci, len ich treba dlhšie namáčať a variť.
Inak počul som že niekde v Antarktíde sa našli mäsové konzervy asi po 80 rokoch. Po rozmrazení sa zistilo že boli lepšie a kvalitnejšie ako dnešné, bežne predávané!
Sme zlá spoločnosť, keď potraviny vyhadzujeme pre vzhľad a prekročenú záruku a v tomto svete zomierajú ľudia od hladu a možno 10% populácie hladuje, alebo je na hranici hladovania!
https://www.modrykonik.sk/blog/ipsa646/album/brodil-som-hron-fcjm9n/
Som zena, nasla som v komore pri stahovani fazulky mungo a adzuki, tiez asi takto "stare" a normalne sme ich zjedli, nic im nebolo, ani nam.
Ja sa tiez priklanam k tomu, ze by tej ryzi nemalo byt nic. My jeme aj jogurty po zaruke a nic sa nam nikdy nestalo. Ved ked to clovek otvori tak vidi a citi, ci je to dobre alebo pokazene. Uz sa mi parkrat stalo, ze jogurt bol v zaruke a napriek tomu uz tri dni pred datumom minimalnej trvanlivosti bol pokazeny, a aj naopak, jogurt tyzden po zaruke bol stale dobry. Ryzi sa nema co stat podla mna, ak bola spravne skladovana. Ved skus a uvidis, ak bude po uvareni na prd, urobis druhu a tuto vyhodis. Ved ryza je za 30minut hotova.
@anonym_autor
Ak bola ryža správne skladovaná, mala by byť v poriadku a vysokou teplotou pri varení sa zničia prípadné neviditeľné mikroorganizmy, okrem plesní - tie sa nezničia ani vysokou teplotou pri kuchynskej úprave potravín. U nás niektoré obchody majú vyhradený regál na potraviny po záruke a predávajú sa, dokonca mi prišli potraviny aj z internetových obchodov, ktoré boli po záruke a nič im nebolo. Suché potraviny (cestoviny, ryža, strukoviny ...) pri správnom skladovaní vydržia roky.
Tip: pomocou ryže umývam nádoby, ktoré sa nedajú umyť kefou ani iným spôsobom, napríklad sklenené nádoby s úzkym hrdlom, vázy a podobne, nasypem do nich ryžu, nalejem vodu a pretrepávam, kým nie sú čisté, ryžu potom premyjem, vysuším a používam opakovane.
@ipsa646 „ Daj na chlapov, väčšinou myslia logickejšie.“
Dalej som ani necitala po takomto disclaimery 🤣🤣
@anonym_autor Ja by som ju dala sliepkam, alebo ak má suseda sliepky tak im. Už by som ju nejedla, kili ryže zase nestojí veľa.
Nie, už by som ju nevarila, ale nasypala pod stromy pre vtáčikov.
@hytal chudaci vtáčiky. Vtáčiky by nemali jesť suchú, surovú ryžu. Tá im môže v žalúdku napučať a spôsobiť vážne tráviace problémy
V ziadnom pripade by som to nejedla. Nie je to taka velka polozka, aby som riskovala zdravotne problemy.
Nie, už by som ju nevarila, ale nasypala pod stromy pre vtáčikov.
@hytal vtáčikom sa dávajú semienka, oriešky... ryža nemá žiadnu výživnú hodnotu.
@hytal vtáčikom sa dávajú semienka, oriešky... ryža nemá žiadnu výživnú hodnotu.
@anonym_a26195
@anonym_4c56ad Ja sypem vtáčikom kúpenú zmes pre vtáčiky, slnečnicu a kŕmim ich celú zimu i jar. Máme v susedstve pána, ktorý sa venuje vtáčikom a vravel, že im môžem do toho zamiešať i ryžu, samozrejme surovú.
@anonym_4c56ad A ešte
Prehľad od AI
Vtákom môžete nasypať surovú ryžu. Známy mýtus o tom, že surová ryža vtákom v žalúdku napučí a spôsobí im smrť, je len mestská legenda a nie je pravdivý.
@hytal nespomínam žiadny mýtus, píšem o veľmi nízkej výživnej hodnote ryže v porovnaní so semienkami, orieškami... hlavne v zimnom období.
To ako kde sa tak dlho nepratalo? :D

Áno, nie je to taká položka, aby mi to zato stálo 🙂