Aké následky hrozia pri živote v Rakúsku bez pobytu?
Ahojte. Čo ak niekto žije viac ako tri mesiace u rodiny bez pobytu? Čo mu urobia?
No mozes mat pekne problemy a to take, ze neudelia pobyt a nebudes moct v Rakusku zostat ako tak, plus je tam nejaka pokuta. Hlavne bez tohto sa neda v Rakusku velmi pohnut, Nakolko to vyzaduju pri vsetkom moznom.
A keď chodí na sk. a o 2 týždne späť? Že stále sa rušia tie 3 mesiace ? A nevyužíva nič v at? Keď nemá kde ísť, nič sa nepýtajú, príde niekto za nim
Stále chodí na dva týždne prečo? Ak pracovať, tak je to celkom prúser, musí mať rakúske poistenie. Ak sem chodí obdivovať krásy krajiny, bude im to pomerne fuk.
@vroni nie nepracuje v at.
Pokiaľ chodí za súkromnými ucelmi, tak je to jeho vec. To nebude nikto skúmať ani kontrolovať (možno vsetecni susedia)
Ak nepracuje, ide sukromne tak nemusi nic riesit. Jeho krajjna pobytu Rakusko v tom pripade nie je. Na to tam musi byt nejaku dobu bez navratu do krajiny, kde ma TP. Ale pozor na pracu nacierno.
@kiki68 a akú dobu
Ja mam dojem, ze to bolo 10 dni, ale tam musi byt to, ze ma nejake preukazatelne zaujmy. Tie z mojho pohladu nema ( praca, poistenie, prenajom bytu na svoje meno). Pripadne by tam musel byt priamy pribuzny ( syn, dcera, rodic, partner) a tak natiahnut to udelenie pobytu. Ale to je podstatne tazsie. Vies je kopec ludi, co by ten pobyt chceli a preto su tam rozne podmienky. Ine je keby je iba pendler, ze byva v Rakusku a denne sa vrati do Rakuska. Ako mna tiez nikto neriesil ked som bola u tety na dva tyzdne. Ale tie podmienky mas vsetky na nete. Pozri si Anmeldebescheinigung in Österreich
@vroni nechce pobyt. Čo mu urobia ak ho niekto nahlási že je u rodiny dlhšie ako 3 mesiace, ma tam už dosť veľa veci( na odnesenie tých veci by potreboval väčšie auto) , lebo boli na niečom dohodnutý, majú si niečo vyriešiť a on mal ísť z tade inde bývať. Teraz hneď by nemal kde ísť.
Nič. Nikto nepôjde kontrolovať niekam do bytu, koľko tam má veci. Kým ho nenahlásia domaci, že neoprávnene uziva ich byt, tak nemá kto, čo a hlavne ako kontrolovať. Hlasku: susedia majú uz pol roka návštevu fakt nikto nepôjde riešiť (pokiaľ tak návšteva nerobí divoké párty alebo tak)
@vroni a keby povedzme niečo susedom vadí? ( A ďakujem za pomoc)
Susedom nemôže vadiť návšteva. Ani keby tam bola rok. Nehovoriac o tom, že susedia netušia, kto je v byte prihlásený. Jediný problém, ktorý by teoreticky mohol vzniknúť by bol, keby v tom dome/byte vykonával nejakú zárobkovú činnost alebo spôsoboval nadmerný hluk, smrad a tak.
@vroni ale kebyže susedom vadí niečo, že si niečo aj vymyslia? Prebieha to tak že susedia sa ozvú na polícii, polícia zisti či máš pobyt a dá ti lehotu na vysťahovanie? Je to takto reálne?
Nie, ani trochu. Polícia príde, opýta sa, kto si, ty povieš rodina, ktorá sa často navštevuje a oni zase pôjdu.
@vroni ani keby ťa susedia udaju že kričíš napr.
Nie, nie je to takto realne. Musia tam byt preukazane zaujmy tu v Rakusku. To by pobyt dostal kazdy turista, co sem vstupi ma uzemie. Co je blbost, nakolko z toho plynie vela vyhod. Napr si taky clovek moze otvorit konto, vziat neskor hypo, uver v Rakusku, moze mat nejake podpory v nudzi. Toto len tak nedaju ten pobyt z dovodu, ze niekto chodi raz za tyzden k niekomu.
@kiki68 ale ja to myslím práve opačne. Že nemá pobyt, žije u rodiny viac ako 3 mesiace, povedzme že susedom vadí že je hlučný a nahlásia ho na polícii a zistia aj že nemá pobyt. Môžu my stanoviť dátum kedy má odísť?
Ano mozu, v takom pripade, ze je dokazatelne, ze tam 3 mesiace pobyva len tak.
@kiki68, toto je viac než len teória. Nemá tú byť, záujmy, pracu, museli by ho opakovane riešiť pre rušenie susedskehi spolunažívania, riešiť, čože hysterická susedka nie je riešenie, päťkrát by to poslali riešiť spravcu, proste na dlhe lakte a hodne nereálne. Aj keď mne tak hnidipochvsky stále schádza na um otázka, čo tu človek robí cez tri mesiace "len tak".
Vsak nema peciatku v pase a teoreticky autom moze prebehovatcez hranicu kedy chce - co mu brani povedat namiesto doma som bol naposledy v novembri, povedat bol som doma v januari a uz ma zase menej ako 3m pobyt - ja neviem ci tebe niekto lezi v zaludku alebo ty niekomu lezis v zaludku. Ale ak si ty ten cierny pasažier tak sa snazte aspon nerobit randal ked uz nemate papiere v poriadku a susedia sa vam vyhrazaju udanim🤷♀️a ak chces ty niekoho bonznut tak neviem ci ti to stoji za to
@vroni vies co,este ked som v 2015 bola v Baden, tak sme vtedy s ex mali sk auto na sk znackach, lebo bolo vo firme. A niekto zo susedov vraj fotil Auto a to hned vraj traja nezavisle a poslali to na Finanz Polizei ako Anzeige. Takze rano mi zvonili a chceli vysvetlenie tu pani z policie. Takze sme museli vsetko dolozit, ze co a preco

Ak mu to dokážu, tak mu okrem pokutu narátajú všetky povinné platby (auto, poistky a tak) bez toho, aby mu u toho plynul nejaký nárok.