icon

Ako porovnať rakúske a slovenské školy?

kristinuhro
11. mar 2024

Ahojte, je tu niekto koho deti navštevujú školy v rakúsku? Zaujíma ma aké to je v porovnaní so sk školami. Teraz nemyslím ako nasledujú volkschule, mittelschule, atď., ale možno čo sa vám páči/nepáči v porovnaní so slovenskými školami. Ako to tu funguje a na čo sa pripraviť keď moji drobci nastúpia do školy 😊

Strana
z2
vroni
18. mar 2024

@yanni, v at je trochu iný systém.Realka tu neexistuje, ale zase existujú odborné školy a gymnázium sa považuje za uzavreté vzdelanie. Čiže nikto nečaká, že administratívny pracovník sa ešte pôjde po maturite tri roky učiť za administratívneho pracovníka (to je prvý príklad, ktorý mi napadol) ako je to v Nemecku. Oni miestni súdruhovia chceli zrušiť rozdiely medzi bežnými ZŠ a "Leistungsschulen", spiskali systém Mittelschulen a tlak na gymnáziá sa zniekolkonasobil, nakoľko málokto chce riskovať svoje pubertálne dieťa v triede s 15 afgancami, ktorých slovná zásoba pozostáva z vulgarizmov a vyhrážok. 🤷🏼‍♀️

kristinuhro
autor
20. mar 2024

@vroni no dievčatá, ja sa strácam. Čo je potom bundesrealgymnasium? (u nás v meste)To je ako už stredná škola? Dobre to chápem? Takže treba iba jednu prihlášku na gymnasium po 4 ročníku a ak mi dieťa nevezmú tak ho niekam "upracú"? Uf. Ja ešte neviem na čo budú mať kapacity, lebo jeden má 2 roky a druhý 7 mes. Celkom sa mi páčila myšlienka športovej alebo jazykovej mittelschule, ale teraz už tým niesom až taká nadšená 😅

kristinuhro
autor
20. mar 2024

Silno uvažujem už nejakú dobu, že sa vykašleme na celé rakúsko a odídeme na sk a toto je práve téma, ktorá s tým má tiež súvis. Keby ste mali takúto možnosť? Išli by ste radšej na sk a dieťa samozrejme do sk školy? Alebo ste spokojné s tým ako to je tu v rakúsku?

bluka2
20. mar 2024

Mne sa to pre stvrtakov nezda nejaky neprimerany tlak a to mam stvrtacku, ktoru prave prijali na gymnazium. So vsetkymi rodicmi, co som z triedy v kontakte, nepoznam nikoho, kto by mal s tym nejaky problem. Praveze sa mi to zdalo fajn, ze maju trochu challenge a bolo treba zapracovat a nieco dosiahnut, na co potom bola hrda
Ja by som ako plus videla, ze sa v skole v AT (ak nehovorime o nejakej tazkej dedine) dostane do kontaktu aj s rozlicnymi kulturami, dieta to dost obohati, ziska nove informacie a menej strachu z neznameho, lebo je to zname...

annalena
20. mar 2024

@kristinuhro neviem, ale napriklad my sme nejaky extra tlak na deti v 4. rocniku ohladne dalsej skoly vobec nezazivali. Dcera je teraz v 4.rocniku gymnazia, mladsia 3. rocnik Volksschule - to nas caka za rok a zatial je rozhodnuta pre gymnazium, uz sme boli na DOD.
Decka do urciteho priemeru znamok ( matika a nemcina nesmeli mat horsie ako 2) brali bez prijimaciek.
Z dcerinej triedny sa vtedy dostalo 17 z 25 deti. Mittelschule, da sa vybrat aj dobra a kvalitna, nieje tiez ziadna katastrofa. V nasom okoli poznam nejedno dieta, co islo normalne z Volksschule na Mittelschule a potom na Oberstufe Gymnasium 🤷🏻‍♀️
Latinu maju u nas povinnu iba ak su v Sprachzweig a aj to az Oberstufe (5.-8. rocnik) gymnazia. Ostatne smery na gympli maju bud francuzstinu alebo spanielcinu.
Podla mna je to od skoly ku skole, od bundeslandu k bundeslandu, mesta rozne a preto by som sa vobec nestresovala. Okrem toho skoly u nas ponukaju doucka, v lete Sommerschule.
Mne sa tento system paci, vidim viac pozitiv ako negativ, ako deti studuju, ako su vedene, co vsetko im skola ponuka - to je pre mna neporovnatelne so SR.

lusyyy36
20. mar 2024

@annalena mame rovnaké info a aj názor na školy tu v at. Aj ja som spokojná. Tiež mám tretiacku a chce ist na gympel. Bývaš vo Viedni?

lusyyy36
20. mar 2024

@kristinuhro ja by som isto nemenila , za nás spoko v rakusku. Aj keď malej chyba rodina zo Slovenska ale sama povedala,že sťahovať by sa nechcela

vroni
20. mar 2024

@kristinuhro, mám sk v podstate za rohom, do veku školu na doskocenie (elektrickou). A nie. V nijakom prípade by som deti nedala na slovensku školu. Keď si nemyslím vybavenie skol a kostnate osnovy z roku pána, stále mi zostane absolútne desiva úroveň cudzích jazykov, bazirovanie na memorovani a choromyselny zvyk písať poznámky (učiteľské, nie, že si žiaci píšu na hodinách poznámky z učiva). Rakúske školstvo nie je bomba,ale v porovnaní so slovenským je o niekoľko tried vyššie.

vroni
20. mar 2024

Slovensku školu, nie do veku. Mám náramne kreatívny mobil.

annalena
20. mar 2024

@lusyyy36 my sme v Niederösterreich, sme tu spokojni, aj ked Slovensko obcas chyba, hlavne mne. Ale mam to "len" 200 km do Bratislavy, chodime ca 1-2x za mesiac aspon na vikend.
Do slovenskej skoly by som deti dala len ozaj v nebyhnutnom pripade. Maju online hodiny SJ, to mam vyhovuje (zial tu v okoli nemame moznost prezencnych hodin SJ ako ma napr. Vieden) - nefandim si, ze budu vediet super SJ gramatiku, ale chcem aby aspon povrchne zvladli zaklady.

lusyyy36
20. mar 2024

@annalena moja vie pekne rozprávať po slovensky, vie ako tak aj písať a čítať, čo nám stačí

annalena
20. mar 2024

@kristinuhro inak pozrela som si zbezne Stundentafel Bundesrealgymnasium Wörgl ( ak myslis ten gympel) tak je to podobne ako u nas. 1.-4. rocnik len + anglictina. A Oberstufe bud latincina alebo francuzstina ( Wahlfach). A rovnako bud nabozenstvo alebo etika od Oberstufe.
A mas tam aj podmienky prijatia, znamky z Volksschule 😉 Mathe, Deutsch und Lesen "sehr gut" oder "gut".

annalena
20. mar 2024

@lusyyy36 aj nase decka podobne, ale cim su starsie, tym tazsie sa mi to udrziava 🙈 muz je totiz Rakusan a skola, Freizeit...vsetko je v nemcine.
Tvoj muz je Slovak, ci tiez AT ?

lusyyy36
20. mar 2024

@annalena môj muž je z Alžírska 😁 čiže mala ma aj nejaké chabé základy z arabciny, chodila 2 roky do arabskej víkendovej skoly, dokonca skončila najlepšie z ročníka ale bohužiaľ už nevie ani prd 😂

kristinuhro
autor
21. mar 2024

Ďakujem baby, vy ste uplna bomba. Najprv mi to prišlo ako úplna katastrofa, ale hej, osobne sa mi tiež páči spôsob ako sú tu decká od strednej školy zaradené do praxe. O základných som nemala vedomosť ako fungujú. Určite je to lepšie ako poučky donekonečna a ešte ďalej. Pravdepodobne budeme zostávať v AT len určite sa chceme presunúť inam z tirolska. Neprirástlo nám to tu vôbec k srdiečkam. Tirol je z môjho pohľadu len kravy, hovná a zima. Takže tie školy až tak konkrétne som neskúmala. Tie čo máte chlapov domácich to máte asi lahšie, ale my sme obidvaja s partnerom slováci, takže aj jemu chýba sk aj mne... dúfam, že sa zvládnem s chalanmi učiť všetko po nemecky. Pravdepodobne od 4 rokov pôjde starší do škôlky a mladší od 2 do jaslí ak sa podarí ho niekam dostať. Tak verím, že s jazykom nebudú mať problém ani neskôr v škole. Tie online hodiny slovenčiny môžu byť tiež super vec. Z nejakého dôvodu je pre mňa dôležité aby vedeli chalani aj po slovensky.

guiseppinka
21. mar 2024

@annalena odkial si, ked pises, ze to mas do ba 200km? Lebo tolko to mam aj ja, tak by sme mohli byt niekde blizko seba...

Inak moja je tretiacka, trochu lahke problemy s citanim a pisanim a rozmyslam, ze ci by bol pre nu gympel tazky... lebo povodne som rozmyslala, ze mittelschule, tu mame az 1🤣 a ked, tak potom gympel... ale teda po tom, co som si tu precitala, tak neviem...

bluka2
21. mar 2024

Kravy, hovna a zima 😂😂😂

puppe1
13. dec 2024

@kristinuhro Môj syn žije od asi 5 rokov v Rakusku skončil základnú školu v Neusiedler am See ja by som rakúsky system urcite neodporucila .Ako sme zistili základná škola lazoch plazo napríklad v nemčine nikdy cbicenie gramatiky diktát nikdy .PRoblem nastane na strednej škole keď tam chcú bezchybne pisanie všetko aby vedeli v tomto vidím velky problem základná škola a vedomosti ktoré xiskaju sú o a potom je na strednej problem a veľký. Dieta dostávalo 1,2 prišlo na strednu obchodnu akademiu a ma 4 ledva prejde ročník

kristinuhro
autor
15. dec 2024

@puppe1 áno, tak toto je presne to čo mi vadí. Už som sa rozhodla, že sa sťahujeme na sk práve aj z časti kvôli tomuto. Veď tu dospelí ľudia nevedia základné veci čo sa učia na základnej skole na slovensku.

guiseppinka
15. dec 2024

@kristinuhro myslim, ze to nie je uplne skolou, ale celkovo ich pristupom k vzdelavaniu. Mna vzdy udivovalo, ked niektori netusia o slovensku... s inymi som dokazala kecat o slovenskej historii, pytali sa na politiku a kadeco... raz ma ale dorazila jedna ucitelka, ktora ucila z volksschule, ked prisla o idealy o skolstve a vyjadrila sa, ze preco by sa deti mali ucit na prvom stupni obsahy, lebo naco im to v zivote bude. Tak som si pomyslela o nej, ze chvalabohu zo skolstva odchadza... podla mna tiez je problem, ze kazdy ucitel si ide po svojom. Mam decka v gts 1. a 4.rocnik a rozdiely markantne... starsia sa ucila inak ako mladsia, knihy ine, vyklad iny... u nej doteraz netusim, ako sa ucili malu nasobilku, lebo zrazu ju vedela...

vroni
15. dec 2024

@kristinuhro, napríklad aké? Nie som vášnivý fanúšik rakúskeho školstva, ale často pri čítaní tohto fóra uvažujem, či nebolo školstvo en block na Slovensku zrušené. Od gramatickych znalosti cez všeobecné až po schopnosť logicky uvažovať. Nacim priznať, že také gramatické a štylistické lapsusy, aké sa vyskytujú na tejto stránke som veru na nemecky hovoriacich fórach nenašla. Že má kdesi Franz od kráv rozhlad menší ako jeho kravy nie je vecou školstva ale mentality. Nás Fero mu je rozhladom ako rodný brat. Len v inom jazyku.

kiki68
15. dec 2024

@vroni och, teda ja vidim aj horsie gramaticke pohromy na ich skupinach 🙈😀😀 Vsade nieco

vroni
15. dec 2024

@kiki68, daj, nech sa grammar nazi vo mne vytočí 🤣🤣🤣

kiki68
15. dec 2024

@puppe1 tak a doma co preto robite? Lebo ked vidim, ze nieco v systeme flakaju, tak to dobehnem doma. My sa venujeme aj tento stranke, na edukaciu systemom sa neda spoliehat, hlavne ked zijes v Hornej dolnej. My so synom uz teraz robime vsetky mozne predskolacke veci a neskor led bude treba, tak budu tie skolacke. Ak dieta nema super zmaknute veci v gramatike a stylistike, tak citat knihy a robit z nich citatelsky dennik. Kamos tiez na Uni lamentuje ako mladez pise. Rodic musi asi v kazdej krajine dietatu dost pomoct, aby to nejak vyzeralo.

kiki68
15. dec 2024

@vroni musim najst, ale mrkni take ako Schwanger in Österreich, tam byvaju perly, vsade mlieko premazava zavity 😂😂🙈

kiki68
15. dec 2024

@vroni inak mas pravdu, mentalita robi vela a takych je vela aj v Rakusku… stacili u nas garazove zjazdy pocas covidu 😂😂😂 Ja som teraz bola viac Hausarzt, to som sa v duchu smiala, dobre, ze ma dali cakat za nejaku plentu, lebo tam padali perly 😂😂😂

vroni
15. dec 2024

@kiki68, nemám na mysli následky tehotenskej a materskej demencie. To je normálne, hormóny neukecas. Ale príspevky, kde ani srnky netušia, čo autorka chcela povedať a ani jazykom akého kmeňa píše

kiki68
15. dec 2024

@vroni to staci ked vidis na konci dodatok “ sicha geimpft “ 🙈🙈🙈

vroni
15. dec 2024

@kiki68, auuuu, z toho až oči bolia 🤣🤣🤣

puppe1
2. jan 2025

@kristinuhro presne ja druhého syna ani náhodou nedam uz do Rakuska do skoly

Strana
z2