icon

Ako sa dorozumievať v Parndorfe?

misssulik
30. jan 2025

Ahojte , prosím vás idem prvý krát do Parndorfu . Až mi je trápne sa toto pýtať ale ako sa tam hovorí . Po nemecky ? Či po anglicky . Idem tam po prvý krát a zaujíma ma to . Ďakujem

Strana
z2
luliu
31. jan 2025

@bonboniera aký je oficiálny jazyk v Parndorf? To, že tam pracujú Slováci a Maďari, neznamená, že sú v každom obchode ...... Tak povedz aký, odborníčka? Slovenský? Maďarský? Čínsky?

queen_mary
31. jan 2025

@luliu ona sa nepyta na oficialny, pyta sa, ako sa tam hovori.. cize nemecky, anglicky, ale aj madarsky a slovensky

luliu
31. jan 2025

@queen_mary ano to je pravda, ale nie všade, nie v každom obchode. Jediná istota je nemčina, prípadne angličtina. Ale áno je tam veľa predavačov aj zo SR a HU

bonboniera
31. jan 2025

@luliu keby si nebola z osobitnej školy pochopila by si autorkinu otázku tak ako sme ju pochopili my všetci ostatní ;) takže áno presne tak dohovorí sa tam aj anglicky slovensky maďarsky a bohvie ako ešte 🙂

stanulienkat
31. jan 2025

@bonboniera aj podla mna je to stupidna otazka. Idem do rakuska, tak viem aky je tam uradny jazyk. Idem do chorvatska,viem ako sa tam dohovorim. To, ze tam stretnem araba a dohovorim sa s nim aj po arabsky nikoho nezaujima. Moze tam stretnut aj mongola. A co? Uradny jazyk je stale nemcina.
@martinmartin ma v mnohom pravdu. Su aj znacky, ktore vyrabaju lacnejsie outletove verzie. Aby tam ludia chodili kupovat "znacky". Lebo ludia su zatazeni na znacky. A ano, v Parndorfe su znacky, za ktore by som nedala ani 5e. Stare,nemoderne handry,ktore leteli pred 5 rokmi. A slovaci sa tam chodia zabijat za starymi, skaredymi a casto nie kvalitnymi handrami. Mna chvalabohu uz preslo "znackove ovdobie". A kupim si pekne a lacnejsie handry v obycajnom obchode.

bonboniera
31. jan 2025

@stanulienkat autorka sa nepýta na úradný jazyk a každému kto chape pointu písaného textu dôjde ze ju zaujíma či sa tam dohovorí aj inak ako nemecky - pre tých jednoduchších dokonca explicitne položila otázku či sa tam dohovorí aj anglicky.
Porovnávať Chorvátsko s pohraničnym nákupným komplexom kde pracuje xyz Slovákov, Čechov a Madarov je už iba úsmevne 🙂

luliu
31. jan 2025

@bonboniera poprosím ťa neoznacuj má, ja s tebou nekomunikujem. Ak ide niekto do Rakúska, musí rátať s tým, že sa tam inak ako po nemecky, resp. anglický nedohovori. Ak áno, má šťastie. V Parndorf je vyššia pravdepodobnosť, že ano. A podrypy si nechaj pre muža.....

Strana
z2