icon

AMS v Rakúsku

defulik
3. jún 2022

Ahojte, bol prosim niekto evidovany na AMS v Rakusku a poberal podporu z AT?

Dakujem

defulik
autor
5. jún 2022

@kiki68 on ma stale trvaly pobyt v AT, zatial nebude menit, som zvedava ako to cele dopadne, dakujem vam za rady dievcata.

kiki68
5. jún 2022

@defulik Tak nech si to necha a potom nema problem s ams, hlavne to nebudu hadzat na sk stranu. A job si do 6 mesiacov na sk urcite najde. Hlavne ten ams a sk urad prace je nebe a dudy. Na ams mi naozaj pomohli a vysvetlili dost veci, kamoska od nich teraz tiez dostala rozne kurzy a neviem co( mohla odmietnut) ,

defulik
autor
5. jún 2022

@kiki68 super , dakujem

buminka
Autor odpoveď zmazal
maciatkolulu
21. júl 2022

@buminka to je snáď žart? A dosť blbý... Véd keď podpisuje, že je nemajetna, tak asi ma byt nemajetna. A ako sa jej darí udržať nehnuteľný majetok popri exekúcii. Tiež čestným vyhlásením? V rakuskubodrbavat systém sa neoplatí? A to prečo ma ísť na sociálne dávky v rakúsku???? Potom sa reálne nečudujem, že rakusania pozerajú na Slovákov ako pozerajú. Fakt neuveriteľne. Len nájsť cestíčku ako a kde a co odrbat. Kamarátke odporúčam predať nehnuteľnosti, vyrovnať exekúcie a nájsť prácu. Pripadne zdrhnut na Belize 😉

kiki68
21. júl 2022

@buminka nakolko uz je to dost prepojene, tak tie exekucie asi zistia tak ci tak. Mindestsicherung bude mat iba ked v Rakusku pracovala a vie vydokladovat, ze nema ziadneho partnera, ktory s nou byva. Nesmie mat ani prijem z tych nehnutelnosti. Totiz ked jej na nieco pridu, tak to musi vsetko vratit tie prispevky

buminka
21. júl 2022

Dakujem za odpovede,prosim vas ako vola urad v rakusku,kde by som to mohla nahlasit?

kiki68
21. júl 2022

@buminka myslim ze to bude zaujimat Finanzamt .

vroni
21. júl 2022

@kiki68, nebude, sociálne dávky nepodliehajú zdaneniu. Zaujímať to bude príslušný magistrát, ktorý dávky vypláca. A s rovnakým potešením by jej dávky mohli zaujímať slovenského exekútora.

defulik
autor
21. júl 2022

@vroni prosim ked manzel k 1.8. konci v AT a s formularom U2 sa ide hlasit na sk na urad prace a tu su hladat robotu a ziadat export davok z at, musime zrusit na finanzamte vyplacanie dorovnania rodinnych pridavkov alebo pokial bude poberat podporu z at mame na ne narok? nevies prosim. dakujem

vroni
21. júl 2022

@defulik, oznámite im to k dátumu, odkedy stratíte nárok, len treba rátať s tým, že vám ešte párkrát prídavky pošlú a po pár rokoch ich budú s veľkým vreskom okamžite pýtať späť. A inak, na u2 tiež musí byť najprv nejaký čas na ams v AT, tuším 4 tyzdne, nemôže od 1.8. skončiť a 2.8. ist na SK (viem, že to sa nepytas, len mi to k tomu napadlo)

defulik
autor
21. júl 2022

@vroni ano on je od 1.7. na ams v at a 1.8. odchadza na sk s formularom u2, ale bude mat na ne narok ked bude na sk poberat podporu z at?

vroni
22. júl 2022

@defulik, nie. V tom prípade od 1.8. mat nárok nebude. Resp. mu nárok skončí, keď sa odhlásiť z trvalého pobytu. Odvtedy to treba dat vedieť aj na FA (písomne a doporučene)

defulik
autor
22. júl 2022

@vroni ale vlastne teraz rozmyslam ze to je na mna ako ziadatelku to dorovnanie, nie na manzela

vroni
22. júl 2022

@defulik, to je jedno, na koho to je. Dorovnavanie dostávate, lebo aspoň jeden z vás má pracovný pomer, resp. aktívne poistenie v AT. Keď tento dôvod pominie, pominie aj dôvod dorovnavania prídavkov.

defulik
autor
22. júl 2022

@vroni jasne lebo on od 1.8. konci poistenie v at, ale trvaly si tam asi necha, mame tam vlastny byt.

vroni
22. júl 2022

@defulik, ak sú deti na SK a mena v AT ani jeden z vás pracovný pomer, nárok na prídavky zaniká. Ak by tu deti fyzicky boli, tak je nárok naďalej. Ale museli by tu chodiť do školy, škôlky, volakam...

defulik
autor
22. júl 2022

@vroni oki, dakujem

defulik
autor
11. aug 2022

@vroni prosim manzelovi skoncilo poistenie v AT k 3.8.2022, uz sme vsetci na Sk, rodinne pridavky za august bude treba vratit, bol tam len 2 dni poisteny a aj my samozrejme. dakujem za info ak vies.

vroni
11. aug 2022

@defulik, odložte nabok a nevracajte automaticky. I tak vás výzvu, ak bude treba vracať a platbu nenájdu a budú robiť cirkus

defulik
autor
11. aug 2022

@vroni ok

defulik
autor
12. aug 2022

@vroni Nárok na rodinné prídavky vznikne prvým dňom v  mesiaci, počas ktorého sú splnené podmienky na priznanie rodinných prídavkov a zanikne posledným dňom v mesiaci, počas ktorého zanikol nárok na rodinné prídavky.

defulik
autor
12. aug 2022

@vroni toto info k rakuskym pridavkom som nasla, dobre to chapem ze aj za 2 dni v mesiaci mame narok?

vroni
12. aug 2022

@defulik, vraj to mozu aj vyratat na pomernú ciastku, ono podľa mňa sa s tým nebudú hrajuskat a tento mesiac vám nechajú, ale treba rátať s tým, že ak pošlú aj budúci mesiac, budú pýtať späť. A než zaregistrujú zmenu, niekedy to mesiac, dva trvá....

defulik
autor
12. aug 2022

@vroni s tym ratam ze september urcite vratit

vroni
12. aug 2022

@defulik, určite, ale sumu, ktorú treba vrátiť ti vyráta FA. Zrejme bulharskou konstantou, lebo s ich vypoctami som sa ešte v živote nezhodla. Preto hovorím odložiť a čakať.

defulik
autor
12. aug 2022

@vroni dakujem

defulik
autor
9. sep 2022

@vroni ahoj, mozem ta opat otravovat?☺☺

vroni
9. sep 2022

@defulik, skus 😁

defulik
autor
9. sep 2022

@vroni nestretla si sa s oneskorenim vyplacanim exportu davok z ams?