icon

Cesta po diaľnici vo Viedni bez diaľničnej známky

24. sep 2022

dnes sa mi podarilo u Viedne vojsť na diaľnicu a nemala som zakúpenú diaľničnú známku, po 3 km som zišla prvý výjazdom, myslíte, že mi príde pokuta? môžem si teraz dodatočne kúpiť elektronicky známku? Ďakujem.

luliu
25. sep 2022

@lulu2014 nepomôže, takto to v AT nefunguje

aurorastone
25. sep 2022

Nám sa presne toto stalo 2 roky dozadu, a vtedy neprišlo nič, žiadna pokuta našťastie, a šli sme tiež len nejaký krátky úsek

vroni
25. sep 2022

@yanni, musí dokázať oprávnenosť takej požiadavky, ísť s tým na súd, dosiahnuť právoplatný rozsudok, proste ma medzi vystavením pokuty a právoplatným rozsudkom na Slovensku tak päť rokov. A to ešte stále nevidel žiadne peniaze. Do takýchto vtipov sa neradi púšťajú aj banky, to už musí suma stať za to, kvôli 300 eurovej pokute asfinag právnika roky platiť nebude. Neviem, ako účinný je Mahnbescheid v nemecku, v AT ti stačí namietať jeho opravnenost a môžeš všetko robiť odznovu. Na Slovensku myslím niečo podobné vôbec neexistuje. Alebo existuje na SK podmienečný exekučný titul, @oblecenie99?

yanni
25. sep 2022

@vroni perco na SK? Vymaha sa z ineho EU statu a cez SK sud to musia len dorucit. Inak s tym SK sudy nic nemaju. Ako dlznik sa mozes odvolat ale musíš dokázat, ze dlznikom NIE si.

vroni
25. sep 2022

@yanni, neviem o takomto postupe (nie som právnik, takže netvrdím, že je ci nie je), ale asi to také hovadsky easy nie je, lebo tak nie sú schopní vymáhať nie ze pokuty ale ani výživné ci pôžičky a iné platby, takže niekde v tom postupe bude zadrhel a ani bežný ani taký jednoduchý asi nebude. Ani štátne poisťovne nevedia takto vymôcť svoje dlhy. A teda princíp, že ja mám dokázať, že nie som dlžník je dosť vtipný. Ako dokážem, že mi niekto nepozical milión??? Snáď on musí dokázať, že pozical a nie naopak.

yanni
25. sep 2022

@vroni Roky som s tym robila na Vollstreckungsgericht v DE. Nie, ty ako potentially dlznik music dokazat, ze dlznik nie si. Napr. pozicka je splatena: mas vypis z banky, ze si peníaze poukázal atd.

vroni
25. sep 2022

@yanni, áno, tam najprv banka musí doložiť, že poskytla pôžičku. Vrámci krajiny je to doklad proti dokladu a rozhodnutie. Keď budeš mat dlžníka mimo krajiny, tak to trvá x násobok času a pri prípadoch ako pokuty súkromných spoločností alebo v AT veľmi obľúbená Besitstörungsklage je to na roky cirkusu. Mam k tomu len štatistické údaje, nie právne relevantný obsah, ale žiadne bežné ani jednoduché tam evidentne neexistuje. Napovedá tomu aj fakt, že ťa dohoda o vzájomnom uznávaní pokút trvala roky a evidentne bola potrebná. Načo, ak by bežné vymáhanie bolo také jednoduché a rýchle?

lulu2014
25. sep 2022

Nakupne centrum

lulu2014
25. sep 2022

@luliu tak nic 😔

macatt
25. sep 2022

Tento týždeň prišla kamarátke pokuta za taký priestupok 80€(vybehla omylom na diaľnicu a hneď zišli z nej), splatnosť 60 dni.. priestupok urobila minulý rok v novembri..
Tak nejaká tragédia to zasa nie je..ale zasa ani nepoteší no😞

oblecenie99
25. sep 2022

@vroni Nemám skúsenosť, čo sa týka pokút, ale nestačí im podať návrh na vydanie Európskeho platobného rozkazu? 🤔Tam je to vydanie už celkom rýchle, aj keď pravda ,voči nemu sa dá podať stále odpor.

macatt
25. sep 2022

79,30€ aby som bola presná, prišiel doporučený list majiteľovi vozidla..myslím že je aj rozdiel si ísť po diaľnici 40 km a 3 km.. oni vidia podľa mňa že si sa tam ocitla omylom..

vroni
26. sep 2022

@oblecenie99, áno, stačí. Za podmienky, že si nenamietala už samotnú pokutu a pokiaľ som správne čítala, každá krajina má k tomu nejaké doplňujúce predpisy, často obmedzenú sumu (nasla som, že Rakúsko a Taliansko akceptuje len sumy na 1000 euro, napríklad) a poplatky k tomu tiež budú stáť nejaké tie drobné... A teda pri pokute ešte môžeš mať problém s objektívnou zodpovednosťou....

diskusia1
13. nov 2022

Caute, prosim vas, nieco je nove v tejto teme? Prislo vam nieco z Rakuska? Stalo sa mi vcera nieco podobne.🙈

diskusia1
13. nov 2022

@macatt Ahoj, v Rakusku, ci niekde inde?

luliu
13. nov 2022

Nikoho nezaujíma, či omylom alebo nie. To by mohol povedať každý. Je to o šťastí, či príde pokuta, či vás zaznamenajú

autor
13. nov 2022

neprišlo mi zatiaľ nič.

diskusia1
13. nov 2022

Dakujem pekne za odpoved...tak si drzme palce, nech nic nepride.🤞🤞

macatt
14. nov 2022

@diskusia1 áno v Rakúsku a pokuta prišla o 10 mesiacov až💁‍♂️

arasidka123
14. nov 2022

My sme raz cestovali tiež do Viedne a asi v polovičke nás napadlo, že diaľničnú nemáme...asi minulý rok to bolo a doteraz nič neprišlo

diskusia1
14. nov 2022

@arasidka123 Aj kolega dnes vravel, ze siel 6km pred letiskom a ze 2 roky nic neprislo. Tak uvidime...Podla toho mozno aj kde maju kamery, ako sa im podari odfotit, ci je to vidiet, ci s jedy potrebuju vyzbierat na vyplaty, a tak.🙂

betka233
10. mar 2023

Ahojte, no dnes sa toto stalo aj nam 😪 konkretne sme sa nechtiac dostali na dialnicu tesne pred nasou statnou hranicou, posledne 3km, neodbocili sme na Kittsee 😪 neviete ci su tam kamerky, resp prisla uz niekomu z vas za tento usek pokuta?

luliu
10. mar 2023

@betka233 tam najčastejšie nachytajú ľudí, v oboch smeroch

betka233
10. mar 2023

@luliu ochh to si ma nepotesila ale dakujem za info. Nerozumiem preco sa to neda nijako dodatocne poriesit, je to hrozne 😪

vendywillis
6. jún 2023

ahoj. včera sa mi stalo presne toto iste v meste. to by mi ani vo sne nenapadlo že to maju takto debilne poriešene chcela som kupit znamku a vraj to sa neda v AT takto. ja som išla tiež tak max 1km možno 2 ... prišlo ti niečo či všetko oK?

karola987
Odpoveď bola odstránená
igor211
6. jún 2023

Naozaj ti prisla pokuta z Rakuska za dialnicnu? Lebo rakusania predavaju aj nalepky, takze to nemaju ako okontrolovat kamerami - kamera nevidi presne na tu nalepku aky je tam datum, cize preto ziadne pokuty neposielaju, resp. nie legalne.

alexandra197
6. jún 2023

My sme tak nechtiac min.mesiac vybehli na diaľnicu v BA na najbližšom zjazde sme zišli a po mesiaci nám prišli fotky, 100e pokuta ale keď sme zaplatili hned tak to bolo 50e. Snáď vám nič nepride

vendywillis
6. jún 2023

@alexandra197 na SVK to je ine. tam sa to po zaplatení krati a vieš to vyriešiť aj dodatoičnym kupenim znamky

vendywillis
6. jún 2023

@igor211 no ano, kamerovy system na to maju dost dobry. podla viacero člankov len v skušobnom štadiu a pravidelne ich presuvaju... a neviem či zrovna na nejakej spleti pripájacích ciest ... ale skorej mi pride otazne či sa dá niekde najist nejaka mapa . a real skusenosti, mam dojem že každy tu piše uplne niečo ine