Chcem 5 detí za sebou
Ahojte. Ma dakto skusenost ako je to z retazovim porodom? No neviem to najst... Velmi chcem 5 deti za sebou.. Uz mam 27 rokov a len teraz sa mi narodila dcerka tak casu na zvis nemam a neviem co jak z papiermi a aka materska. Link alebo stranku... Alebo skusenost. Dakujem
@maminuska ...ja tiez svojim detom nevyplnam vsetok svoj cas, zaziju aj nudu, maju aj kamaratov s ktorymi sa zahraju, aj pobehaju povonku popred dom. Ale ja ako mama to tak citim, ja som tie deti chcela, tesila sa na ne a ja sama si to s nimi uzivam, ja rada s nimi cas travim, len toho casu je malo, pretoze ten den nepredlzim ani keby som akokolvek chcela. Isa som do toho s tym ze par rokov budem mat cisto na seba toho casu menej, zeho vyuzijem s tymi detmi. To ze ako rodina sa prisposobime potrebam detom mi pride celkom normalne a aj spravne a zvlast ked su male, su sucastou nasej rodiny, tak ako sa podielaju na domacich pracach, starsi syn 10 rocny pokosi zahradu, povysava cely dom, 7 rocna dcera pomaha s mladsim, povesia pradlo, varime spolu, zapajaju sa do bezneho chodu domacnosti aj ked to nie je vzdy tip top, rovnako maju narok na to aby sa trochu domacnost prisposobila aj im. Ak ich nieco bavi, nech sa rozvijaju, my s muzom mame radi cyklistiku, turistiku, cestovanie spoznavanie novych krajin, doprajem to aj tym detom, pokial financie nie su problemom a nevadi mi ze musime harmonogram trochu prisposobit. ja zboznujem aj plavanie, chodim si zaplavat aj s nimi, no ale s tromi detmi si popravde az tak nezaplavam, musim aj sama, resp. s dcerou ktora jedina mi v bazene stiha adokaze plavat hodinu so mnou. To iste plati o cyklistike, ja potrebujem aj rychlejsie tempo rovnako ako aj 10rocny syn, takze ideme len spolu bez ostatnych, ked ideme ako rodina kdekolvek spolu prisposobujeme sa jeden druhemu a tempo sa riadi vzdy tym najslabsim. Moj muz je horolezec, zdatny turista, nik z nas mu nestiha takze on tiez musi vyrazit aj bez nas s kamaratmi aby si aj on prisiel na svoje lebo s nami to nejde. A tak je to vo vsetkom, kazdy kazdemu sa musime prisposobit a zaroven si ponechat aj cas pre seba. Syn jediny rad hra spolocenske hry, take niekolkohodinove ma to asi po mne lebo aj ja, ale nik iny z nasej rodiny a ani nik z jeho spoluziakov a kamaratov, no s kym si ma zahrat jasne ze so mnou a ja si s nim rada zahram. S kazdym tym dietatom sa snazim prezit cast dna aj osamote, nie len vsetko spolu, ked aj len chvilu aj ked vacsinu robime samozrejma spolu. Aj sa lepsie porozpravame ked sme osamote ked sme spolu vacsinou sa pretrasu ine temy. navyse maju aj svoje zaluby takze treba ich odviest 2x do tyzdna na tanecnu, syna zas na futbal, vsetko si pyta cas. neviem si predstavit rozvazat 5 deti a kazde inde kym su vo veku ze nemozu ist same. Byvame vo velkom meste takze kym pojdu niekde same tak skor ako v 12tich rokoch urcite nie. Kedysi bolo tak - tam kde sa prestravuju piati prestravuju sa aj siesti, deti boli brane tak ze su vitane ale ziadna extra starsot sa im nevenovala. pomahali v domacnosti, pomahali so surodencami, prehrali sa vonku s kamartmi, mali svoj detsky svet a nic viac sa im neponuklo. Dnes tak vela deti tiez funguje akurat ze prisli do toho telefony, tablety, ...to uz maju snad vsetci, tak sa nekontrolovane hraju a preziju samozrejma, vsak tolko navarene a oprate maju. ale nie je vsetko len navarit a oprat, deti nestaci len satit a zivit, treba ich rozvijat po kazdej stranke, kym su male treba stat pri nich a nie byt k dispozicii len ked maju problem. Samozrejma v istom veku ta rola rodica je ozaj len taka ochranna a zabezpecovacia a rovesnici a kamarati dostavaju prednost. Ale urcite by to tak nemalo byt kym su male. Ja napr. casto beriem von aj svoje deti s ich kamaratmi, ich kamarati k nam chodia casto a velmi radi, vezmem ich rada aj do bazena, aj do mesta na zmrzku, aj do parku,...nevadi mi to, Su to deti same ist nemozu a zial nie kazde ma rodicov kt. s nim pojdu. Je to az smutne. bola by si prekvapena kolko deti nezaziva s rodicmi nic take extra, kolke nikdy nikde neboli, nechodia na vylety, nechodia sa s nimi kupat, nejdu sa spolu lyzovat alebo sankovat,... to ani nie je vzdy o financiach v ramci SK to predsa az take financne narocne nie je, ja vezmem decka kludne aj na rieku, spustame sa na nafukovackach a mame to radi, vzdy si to uziju ked ideme, vezmem aj cudzie deti a nestoji to nic, alebo na hodinu na plavaren ved nas to stoji s detmi 5 eur, nemusia to byt vzdy len drahe aquaparky. Takisto po okoli mame kopec hradov, zamkov, zrucanin kt, sa daju absolvovat na bicykloch a nestoji to nic, alebo vlakom tiez to nie je drahe. A te deti tam nema kto vziat, je uplne smutne ze nejaky kulturny zazitok zaziju len v skole, ze na vylet sa dostanu len v ramci skolskeho vyletu a nie je to zas o financiach, je to o nedostatku casu rodicov, jednoducho rodicia nemaju na svoje deti cas kym su male, kym ich potrebuju a tie deti bazia po zazitkoch, vsade idu radi. Takisto v zime, len traja synovi spoluziaci vedia lyzovat, ostatni s rodicmi nikde v zime nechodia a nechodia nielen lyzovat ale ani sankovat, zial uz treba niekedy za snehom trochu vyrazit dalej ale nic nakladneho to nie je, jednoducho s tymi detmi nikto nejde, lebo nemaju cas. Mas tri deti v podobnom veku ako ja, predstav si ze mas medzi nimi este dalsie dve, mali by sa rovnako ako keby ich bolo pat? ja som napisala ze tie tri su pre mna tak akurat aby sme stravili cas aj osamote aj spolu a aby som si na kazde nasla cas aj individualne, To zdaleka neznamena ze im organizujem cely cas a som ich otrok. Keby teraz prislo stvrte, vyzadovalo by si velmi vela mojej pozornosti, ako kazde babatko, a velmi rada by som este babatko ale zial bolo by to na ukor tych ostatnych deti, ktore ma stale potrebuju nie len na to aby som im oprala a navarila a upratala, to je predsa strasne malo co im ako mama mozem ponuknut. Som vdacna manzelovi ze hlavne vdaka nemu nemusim riesit financie, ze mozme sebe aj detom dopriat ozaj vela, su scestovane nie len po Slovensku ale po celej Europe, som rada ze sa rozvijaju, ze ovladaju vsetky sporty a mozu si vybrat co ich najviac bavi, ze su scitane, citaju same, citame spolu a maju to radi, ze netravia cely cas len s telefonom v rukach (telefon maju dovoleny ozaj vynimocne ked dlho cestujeme a vacsinou teda sluzi ako spojivko medzi nami ked su bez nas aby sme boli v kontakte keby cosi. Som rada ze je vsetko tak ako je v nasej rodine. A hoc si aj mozme dovolit kupit detom vsetko, zdaleka vsetko nemaju, maju relativne malo, ziadne playstation ani hromada zbytocnych hraciek. jedine co u nas najdes je vlacikova draha a vlaciky k nej a nejake doplnky, lego aj klasicke aj duplo, kuchynka a nejake veci do nej a kopec knih, kazdy ma este jedno auto na ovladanie a jedneho drona a dcera ma babiku babatko. Zato kazdy clen nasej domacnosti ma korcule, kolobezku, bicykel, odrazadlo najmensi, tenisove rakety, badbintonove, chranice, prilby na bicykle, na lezecku stenu a lana k tomu, lyze, boby, sane. V zahrade mame bazen, pieskovisko a hojdacky. nic ine nemaju a ani nepotrebuju.
@matapo a ja som rada že my fungujeme ako fungujeme , že moje deti sú samostatné a vedia si mnoho problémov vyriešiť sami . Ja skutočne netrpím výčitkami svedomia že ak som mala ďalšie dieťa , tie prvé som o niečo ochudobnila . Nepovažujem ani za potrebné aby som trávila každý deň nejaký čas osamote s každým jedným . To čo potrebujem je mať prehľad o svojich deťoch , čo robia , kam chodia , s kým sa kamarátia , aké majú známky v škole ..celkovo ako prospievajú a ak je nejaký problém , správne zasiahnuť. To že tvoje deti majú super zážitky a že im venuješ čas , je pekné a chvályhodné . Ale nie si o nič lepšia mama ako mama ktorá ide zo smeny do smeny , počíta každé euro a má dve deti a prvé čo rozmýšľa , či kúpi jogurt za euro alebo za 0,25 centa . V tom v čom si lepšia je že si si vybrala lepšieho partnera a otca pre svoje deti , čo uznávam je tiež kus umenia.
Moje deti neovládajú všetky športy , len tie ktoré ich bavia, koniec koncov to nepovažujem ani za potrebné a rozumné , nie sú každý víkend niekde na výlete, čo tiež nepovažujem za potrebné ani rozumné ale všade kam ideme sa nesmierne tešia a neberú to ako samozrejmosť. A nie , nie je to o tom čase , je to o tej výnimočnosti daného okamihu . My s manželom rozvíjame v deťoch to čo ich baví , v čom sú dobré a výnimočné . 11 ročná dcéra je vynikajúca atlétka a mimoriadne nadaná čo sa týka kreslenia , 6 ročná dcérka taktiež nádherne kreslí a vyzerá to že aj atletika jej bude blízka , 2,5 ročný syn sa ešte len rozkukáva , takže u nás sú hlavne v dome tenisky a znova tenisky , farbičky, štetce, lepidlá a aj tie bicykle, lyže.
To že to ide smerom ktorým chcem a že je to ten ktorý považujem za správny mi ukazujú moje dve dospelé deti . Obidve sú samostatné , jedno v rámci svojich možností a mentálnych limitov , ale samostatné . Ja skutočne neriešim či má môj dospelý 20 ročný syn ktorý študuje na VŠ čisté prádlo na internát , ani či ho má ožehlené alebo či má zbalené všetko , neriešim jeho drogériu , voľnočasové aktivity , ani to či tam má čo jesť a či si objednal obed. Jediné čo riešim aby mal počas školy kľud na učenie a dostatok financií tak aby nemusel školu kombinovať s brigádami . Celé leto však brigáduje. Vzťah máme dobrý , dôverný a niekedy viem aj to čo by som nemusela.
@matapo neda mi nereagovat. Mame 6 deti v priebehu 10 rokov. A chapem, ze ty to vidis tak, ako pises a ze sa zvladas venovat max 3 detom. Ale
z toho nemozes predsa usudzovat, ze vsetci to maju tak. Mne stacilo teraz pocas korony, ako tu mamicky 1-2-3 deti stonali, ako to uz nezvladaju, ako je to na nich vela, ako si potrebuju oddychnut od deti...a vtedy som pochopila, ze pre niekoho venovat sa 2-3 detom je proste narocne. Ja naopak som si celu koronu s detmi uzivala, okrem ucenia sme sa hrali, piekli, varili.. som s nimi rada a neunavuju ma. Veru ma prekvapuje, ako to mnohe mamy vnimaju. Ale beriem to tak, ze kazdy sme iny.
A veru ja si davam pozor, aby som sa kazdemu dietatu venovala kazdy den aspon chvilu samostatne, a nie je s tym ziadny problem. A ten, kto ma "len" 2 ci 3 deti, nikdy nemoze pochopit, ako funguje rodina s 5-6 detmi. Ake je to stastie, kazdy den pro pohlade na nase deti dakujem za taky dar❤🙏
A co sa tyka toho, aby mali "vsetko"- maju vsetko, co potrebuju. Aj na kruzky chodia, treningy maju, kazdy vikend chodievame na vylety po okoli, kazde leto dovolenka pri mori aj na Slovensku, chodievame plavat, bicyklovat, na turistiku, na zmrzku ci do kina...zazitkov maju viac ako mnohe deti z 2 ci 3 surodencov😊
U nas je stale veselo, stale sa maju s kym hrat...proste su dobra partia😊
Takze tak ako vo vsetkom, netreba zovseobecnovat a mysliet si, ze "ked ja by som viac nezvladla, nikto nemoze"😊 kazdy mame ine moznosti, ine priority, ine ocakavania 😊
To je tak, ako ked "jednomama" tebe povie, ze to nemozes zvladat s tromi, lebo ona sotva jedno zvlada. A ty tiez vies, ze ty s tromi si stastna a "zvladas" 😊 Rovnako to mame niektore s 5 ci 6😊
@cammille ...tak potom klobuk dolu ked vsetko u vas klape ako si aj ja predstavujem 🙂 a chodis aj do prace? ostava ti cas popri praci, domacnosti, detoch aj na tvoje konicky? lebo ja s tymto zapasim aby bola vsade rovnovaha, aby som aj ja vladala, mala cas venovat sa im aj sebe. Ja nemam problem aj s viacerymi detmi, zboznujem detmi, som ucitelka, ja si cas s nimi tiez uzivam. Na dovolenky chodime vacsinou spolu ako rodina, ale ked muz nemoze (co zial koli praci dost casto) nemam problem letiet s nimi aj sama kamkolvek, kazdy predlzeny vikend alebo prazdniny niekde vyrazame a uz tam citit ze zmanazovat na letisku 3 deti 4 kufre a 4 rupsaky je celkom dost 😉 Tak isto na svahu, kazde inak zdatne a zvladnut tri a byt napomocny trom kym nebudu vsetky ozaj samoztatne lyzovat je tiez zaberak, to iste bazen kym nie su zo vsetkych plavci dat pozor na troch v aquaparku je dost, samozrejma s trochou disciplinovanosti to vsetko s nimi zvladam perfektne ale ked si predstavim ze by ich bolo este o dvoch viac, tak neviem, neviem. Manzel berie dvoch strasich na skaly, istit seba a mat aj ich stale zaistenych oboch je aj jemu dost, piatich by nedal. Zavisi to od kazdeho jedinca ako travi cas, co ma rad a podla toho sa do toho naplanuje aj pocet deti. Deti by nemali byt pritazou, pre mna moje nie su, uzivam si to s nimi, su situacie kedy by bolo fajn ich mat aj 10 a nebol by problem, bolo by veselo, super predstava, to su tie bezne situacie viacmenej v domacom prostredi, vylety,...ale su situacie kedy tie tri su akurat. Teraz sme celkom fajn zabehnuti, strasne vela toho uz aj najmensi zvladne uz nas tak nebrzdi, netreba ho uz vsade nosit a neustale drzat za ruku,...uz je nam partakom niekdy viac niekedy menej. Stvrte dieta by nas teraz zbytocne brzdilo, ale keby prislo o take 3-4 roky bolo by opat fajn, lebo starsi uz budu viacmenej samostatni, len to uz ja budem prilis stara na deti uz teraz mam cez 40, ale stale sa pohravame s myslienkou do buducna si aj nejake osvojit a pomoct takto niekomu. Ale ako ucitelka kt. pozna vela deti a ich rodinne zazemie, mozem povedat ze tak vseobecne cim viac deti v rodine, tym sa im ti rodicia menej venuju ☹ samozrejma najdu sa aj vynimky co je super 😉 a najdu sa aj uplne opacne vynimky ze maju jedinacika a nevenuju sa mu vobec ☹
@cammille a vždy si to mala takto alebo si sa to nejako naučila časom? Lebo by si mohla dať nejaké prakticky rady, že ako sa da mať navarené, urobiť nejakú zaujímavú činnosť, vybaviť povinnosti všelijaké administratívne, zdravotné atď čo stále sa niečo najde a individuálne sa povenovať každému dieťaťu... Akoze ja sa snažím, aj počas korony sme boli ok, ale to beriem ako úspešný deň, keď sa mi podarí mať taký deň s dvoma
@maminuska ...ja sa ani nepovazujem za lepsiu mamu, nechcela som aby to tak vyznelo, uzivam si ten cas s nimi, chcela som ich a bavi ma to 😉 my s muzom sme dost aktivni, vedieme tym smerom aj deti, vedieme ich tak od malinkata, takze vsetko absolvuju s nami, aj tie sporty, robia tiez len co ich bavi, len bavi ich toho vela - koniec koncov su nase a maju to asi zdedene po nas 😉 pre nas je vikend straveny doma ked je pekne priam strateny, taha nas to vzdy niekde. Mame vsak relatine velky RD, zahradu takze udrzba domacnosti a okolia sa musi nejak stihnut popri tom, zapajam ale do toho vsetky deti, samozrejma vacsina je na mne, ale nevadi.
"To čo potrebujem je mať prehľad o svojich deťoch , čo robia , kam chodia , s kým sa kamarátia , aké majú známky v škole ..celkovo ako prospievajú a ak je nejaký problém , správne zasiahnuť." to je ok, len to ide az od urciteho veku, do tych 8-10 rokov to asi az tak nejde a zvlast ak este aj vacsie mesto, no nepustim ani najstarsieho nikde sameho este, len na nasu uliciu a ku kamaratom z nasej ulice. Uci sa sam, zodpovedny je a pali mu to riadne. Co sa neda povedat o dcere, s tou som si tento nas prvy rocnik veruze oddrela a sem tam aj slzy boli, no zial nie kazdemu to pali rovnako a je mi jasne ze aj buduci rok aj ten dalsi a aj ten dalsi sa s nou budem musiet este ucit doma, lebo zial matematika jej ide pomalsie ☹ oproti jej bratovi.
A je fajn ked ludia vedia co ocakavaju od zivota, ako si ho predstavuju, podla svojich moznosti si naplanuju aj pocet deti. Niekomu bude vyhovovat jedno, niekomu tri, niekomu 5. Ja som len chcela mamicke napisat ze ked riesi len financie, ze niekedy sa treba zamysliet aj nad casom kt. venujeme detom, ze tie financie nie su vsetko, ze po financnej stranke si moze par dovolit aj 10 deti, ale niekedy ten rodicovsky cas nemusi stacit pre vsetky, ze je treba tym detom nejaky cas venovat a nie je to teda malo casu ak ich ma byt 5 po sebe. Ze to treba zvazit nielen po finnacnej stranke, pretoze to nie je zdaleka vsetko.
@katarinka89 ja zo zdravotnych dovodov som rada, ze mam aspon dve a veru by som si zelala mat este dve
@bluka2 🙂 ano viem lepsie na starost jeden velky ako tri male, kym boli len dvaja vzdy sme sa spakovali do velkeho kufra kt. som sa hned zbavila a potom ho mala na starost len ja, ked pribudlo babo, kocik a milion veci potrebnych pre male dojca tak sme sa nijako nevmestili, syn si s velkym kufrom nevedel rady, tak mame kazdy na starost maly kufor a maly rupsak na chrbte a zvladame ale dohliadat musim na vsetkych a na vsetko to je jasne. Cestovala som uz aj s piatimi ked som zobrala dve svagrinine deti este s nami, ale tak to uz mali 8 a 10 rokov, cize to sa dalo, to su uz rozumne deti, aj moj najstarsi mal vtedy uz 8 rokov, ale mat na starost 5 malych deti a ist s nimi sama tak radsej s nimi sedim ozaj doma na zahrade a v klude 😉
@bluka2 tak...ako pri vsetkom, clovek sa uci skusenostami😊 najtazsie bolo prve, to som si prve mesiace hovorila, ze druhe nikdy😆 ale potom sa nam to zapacilo a ...cim je deti viac, tym sa nam to viac paci😊 samozrejme, su aj tazke chvile, ja napriklad tazko znasam, ked su deti chore, psychicky som vtedy na prasky🙊 ale inak je to super. A da sa to zvladat, ak je aj manzel sikovny😊. Mne muz so vsetkym pomaha, uprace, vyperie, povysava, smeti vynasa... on si aj kosele vyzehli, takisto ako hovoris - administrativu, lekarov so starsimi detmi ak treba - to vsetko riesi muz. Ja zas s tym najmladsim (kedze stale kojim a stale mame babatko😊), a on strazi starsich doma. Proste vo vsetkom si pomahame😊. Rano vodi deti do skolky/skoly. Ja ich zas na obed vyzdvihnem. Casto starsich dvoch -troch- styroch zoberie na bicykel ci zaplavat si. A takisto najstarsi dvaja synovia uz tiez dost pomozu v domacnosti. A ja hlavne varim a venujem sa detom😁. Mam taky zavazok, ze kazdy den sa aspon chvilu venujem kazdemu dietatu. Nie uplne kazdy den to vyjde, ale vacsinou ano. Ano, mame dni vyplnene desiatkami drobnych povinnosti, ale to ma prave bavi najviac. Naplneny zivot. Doslova😊
@matapo do prace nechodim, to by sa naozaj nedalo😊 najmensi ma este len 11 mesiacov, takze som s nimi doma. Ale prilezitostne robim preklady, hlavne preto, aby som mozog udrziavala v kondicii😅 v podstate je to pre mna isty sposob psychohygieny. A konicky...citam vzdy, ked deti vecer zaspia. To je moja chvilka iba pre mna😊
A teda super, ze ides s detmi sama na dovolenku, to by som si ja sama netrufla😊 veru ano, zmanazovat to sama, to je dost makacka.
My chodime vsade spolu, spomimas aquaparky, to by som si sama isto netrufla, ale spolu obcas chodievame. Pre mna je to sice dost narocne, lebo presne, ako pises, ustriehnut vsetkych - to len vkuse ratam do 6😄, ale tak sme na nich dvaja, deti su naozaj dobre a poslusne a vedia, ze nemozu od nas odchadzat, takze ich mam stale "v merku"😊
Jedine lyzovat nechodime, to sa naozaj so 6 detmi neda, naposledy sme boli s tromi. Ale aspon sa chodime sankovat😅
Urcite su rodiny, kde je vela deti a nevenuju sa im. Ale rovnako su rodiny, kde je menej deti a nevenuju sa tiez. Najstarsieho syna kamarat je jedinacik a stale je sam - mama s novym priatelom, otec s novou priatelkou a na chlapca akosi nikto nema cas😑 ..a to je len jeden priklad...a zas mame viacerych znamych so 4-5 detmi a vsetko su to usporiadane rodiny, kde sa o deti prikladne staraju😊
@cammille ...no pomoc manzela je teda obrovska, klobuk dole pred takym chlapom. Ja som viac menej na ne sama, manzel od nevidim do nevidim v praci a casto aj mimo SR, len niektore vikendy mame spolocne, tak mi nic ine neostavalo len sa naucit fungovat s nimi sama a zladit vsetko tak aby sme boli vsetci spokojni. A uz sa chystam opat do prace tak potom to bude este narocnejsie na cas, ale tak vsetko sa da ked sa chce 😉
Ahoj autorka, pod do skupiny mnohodetné rodiny,tam nájdeš pochopenie pre veľa detí🙂
@miskooo1987 a ako Slovenska rodina môže vytazit z tohto debilneho slovenského systému pri viac deťoch? Veď už po 3. Dieťati ti dajú smiešnych 150 euro kocikove a materskú máš len jednu cca 270 euro aj keď máš 4, 5 alebo xy deti za sebou, tzv reťazovú pôrod. Tak povedz mi aké využívanie systému??? Taký ktorý sa tomu ho...o rozumejú sa zapájajú. máj si názor aký chces ale NEROB Z NAS CHUDAKOV, ROMOV, OKRADACOV A BLBCOV. MAT VELA DETI V DNESNEJ DOBE JE MOZNO OJEDINELE ALE KRASNE A NIEJE TO HANBA. NECHCELA BY SOM BYT MATKOU KTORA BOJUJE ASPON O JEDNO.,...NAM JE DOPRIATE A SME STASTNI A TEBE RADIM NESKATULKOVAT LUDI
Drzim prsty 🙂 🙂 aj ja by som brala 5 ...mam zatial 2 🙂 a tiez nie som romka, mam VS, pracovne ponuky, s manzelom financne zazemie. Poznam taketo rodiny, mlade rodiny a su krasne 🙂
Minuly rok mi hrozne fajn sused ktory ma s manzelkou 5 uz dospelych deti, a 13 vnucat povedal, ze sprosti maju tolko deti kolko dokazu narobit, a mudri maju tolko deti kolko dokazu uzivit.

@neviemodpoved tak nepíš na koňa a začni pracovať na detoch