icon

Mám nastúpiť do práce, ale nemám kam dať dieťa

22. mar 2023

Ahojte baby ) vie mi niektorá poradiť čo ďalej? Mála by som nastúpiť do prace pl 2rokoch , ale nemám kam dať dieta .aké mám možnosti? Žijem v At.

melanta
22. mar 2023

Jasle, škôlka, opatrovateľka, mama, svokra.

anjelicek26
22. mar 2023

Vsak hladaj moznosti v okoli, kamosky urcite tiez pracuju a maju deti, tak sa pytaj na jasle a opatrovatelku...vsade je cakacka, tak cim skor, tym lepsie.

autor
22. mar 2023

@anjelicek26 To áno, kamarátky pracujú má Sk a s deťmi sú do 3rokov doma , potom môžu ísť do škôlky do 17, tu sú súkromne jasle za 300 plus škôlka pre staršia aby tam molhlo byt do 16 -200, takze tak .ty si šla hneď do prace ? V práci by má chceli , ale žiaľ len na full

anjelicek26
22. mar 2023

Ano vzdy som sla do prace ked mali deti cca. 1,5 roka.. jasle boli 650e, opatrovatelka este trochu viac. Skolku sme platili 370e plus 65e stravne... Skus to zjednat na menej hodin, full je vela... to mam az teraz, ked uz deti chodia do skoly... zacinala som 4 dnovy tyzden a potom dlho dlho dlllho 30h

autor
22. mar 2023

@anjelicek26to znamená , že 4dni si pracovala? Ešte skúsim aspoň na polovičný

autor
22. mar 2023

@anjelicek26 wauu a klobúk dolu, pozerám, že ty máš 4 radosti doma .)))

vroni
22. mar 2023

Rakusko je siroky pojem. Kde v Rakúsku?

anjelicek26
22. mar 2023

Ano 4 dni v praci a kazdy piatok volny, teda mali trojdnovy vikend... to robilo neskutocny rozdiel. Lepsie ako kazdy den kratsie je fakt ten trojdnovy vikend...ak sa da, vacsina zamestnavatelov nema moc na vyber, ked si das ziadost a podnik ma nad 50 zamestnancov, tak to schvalit musia...

vroni
22. mar 2023

@anjelicek26, nemusia, nie je v Nemecku

anjelicek26
22. mar 2023

@vroni v rakusku je to dokonca od 20 zamestnancov

syslik81
22. mar 2023

mas manzela ... na striedacku s nim jeden napr nocne a druhy denne alebo ty vikendy a on tyzden ... skolky su iste aj tam .. si pozri ake moznosti ponuka stat .. iste mate fb skupiny mamicky v rakusku etc .. pripadne rodina

autor
22. mar 2023

@syslik81 Dakujem pozriem, s manželom nemôžem rátať , ale to je na inú debatu)(

amelie2017
22. mar 2023

No bud tie jasle a skolka, alebo opatrovatelka. Ja tiez davam nemale peniaze za strazenie deti plus skolka, cca polovica mojho platu, ale stale nam druha polovica ostava, inak by sme mali nulu.

sussana29
22. mar 2023

Mám 2 kamarátky v Rakúsku. Obe tam pracujú a aj žijú. Tuším do 6 rokov dieťaťa je ti zamestnávateľ povinný umožniť skrátený úväzok. Obe zo začiatku pracovali len tri dni v týždni. Neskôr jedna 4 dní v týždni a z toho deň mala home office. Deti mali najskôr v jasliach alebo v domácej opatere u nejakej pani, ktorá sa takto starala o cca 6 detí. Potom išli do škôlky. Príspevky na dieťa v AT ti do značnej miery pokryjú výdaje na jasle.

vroni
22. mar 2023

@anjelicek26, nie. Je to viazane na podmiebku, ze pracovny pomer musel trvat minimalne tri roky pred nastupom na matersku a nebrania tomu prevadzkove dôvody

svetlonos
24. apr 2023

Ahoj autorka,
vidim sice, ze diskusia je uz mesiac stara, ale mozno ti pomozem.
Neviem v ktorom regione v AT zijes. Este mas moznost dat dieta k Tagesmutter. Tu by ti mali z vacsej casti preplacat. Zabudla som ktory urad to preplaca ale na ams ti to budu vediet povedat. Alebo si skus vyhladat, ci a kde v okoli mate Tagesmutterverein. Aj oni ti daj info o preplateni nakladov a pivedia, ktory urad to riesi.

bluka2
24. apr 2023

Tagesmutter, omadienst

autor
24. apr 2023

Baby ďakujem