Mamičky slovenky žijúce vo Viedni
Ahojte najdem tu nejake mamicky slovneky,ktore ziju vo viedni.rada by som nejake spoznala zijem vo viedni a nemam tu kamosky maminy.dakujem.zuzka.
@milacik65 na rodičovský na Sk sa vykasli a výbav si ho tu! Nekomplikuj si zbytočne život ! 😉 identifikačnu kartu nepotrebujes vybavovať Nikto, ani len Rakúšania ju nepoužívajú ...keby si si zrušila trvalý pobyt na sk ( čo nemusíš) odovzdas OP ale pas ti zostava a aj naďalej zostávas občan SR presne ako tvoje dieťa a preukazovat sa budeš pasom alebo vodicakom 😉
@ellie13 ahoj, ja by som si chcela nechat rodicovsky zo svk, lebo tu sa pobera len 2 a pol roka a moj maly ma 2 roky aj mesiac, takze je to v podstate skoro jedno, len dufam, ze mi ho nezrusia 😒 , ale pridavky si chceme vybavit tu... a ty mas len pas? ja by som si nechcela odhlasovat trvaly pobyt zo svk....
simona444 Ahoj🙂 aj ja byvam v 10 pri Reumannplatzi, len kratko, moj malicky ma len 5 tyzdnov, ale mozeme sa ist koncom tyzdna alebo na buduci tyzden prejst, pri nas je taky maly park. pa 🙂
@milacik65 no ale to ma asi uplne iny dovod,ze jej to nedali,ved ked zije v irsku preco to ziada na sk?ja som tiez o wochengeld nemohla ziadat v at lebo som tu posledne 3 roky nerobila a vyplacali mi to na sk lebo som robila tam...o ostatne sme ziadali tu ,lebo tu zijeme a muz pracuje a tym padom som sa vzdala penazi zo SK ...
Ahojte dievcata, najde sa tu niekto z 9. Bezirku alebo okolia? Ja sice kocikovat este iba budem, ale snad uz coskoro 🙂
baby dnes som vás objavila prosím poraďte ako to je s vysťahovaním, ak ste išli celá rodinka. manžel pracuje v AT už cca 7 rokov a máme tri deti vo veku 20,10 a 5 rokov, aké papierovačky a vybavovačky k tomu patria ďakujem vopred za všetky rady 🙂
@mel1601 v podstate jednoducho, pojdete sa vsetci prihlasit na trvaly pobyt , manzel vas necha zdravotne poistit u sebe na krankenkasse, myslim ze za deti sa neplati a za teba nejakych 70 eur mes. ak je zamestnany, ak je zivnostnik musi sa informovat na jeho SVA.....potom vyberies pre deti skolu , 5 rocne maju povinnu predskolsku tak to by ste ako tak stihli do sep. a ten vacsie bude to mat tazke , predsa len nemcina, takze aspon nejake doucovanie urcite a mozno zopakovat rocnik, lebo ked nebude rozumiet takzo nieco pochopi at to najvacsie uz pomaly ak nestuduje do prace.... neviem ako ste na tom s nemcinou ale tu su na cudzincov zvyknuti , nemusis si robit starosti....
s nemčinou sme ako tak na tom najstarší ovláda, on tu na SK chodí na výšku a ten stredný by chcel ísť na 8 ročný gympel na koľko je strašne nadaný, ale ako zisťujem takéto niečo v AT nie je a 5 ročný do školy?" je zamestnanec 😉
ahojte, chcem sa spytat, ci ste chodili s detickami do kinder centier tu vo Wiedni? Ake mate skusenosti. 🙂
@mel1601 v Rakusku su len 8 rocne gymnazia. neviem, skadial mas, ze take niesu... No gymnazium bude moct, len ked bude (velmi) dobre ovladat nemcinu. Skor si myslim, ze ho aspon na rok este poslu do "Hauptschule, resp. Mittelschule". Inac miest na gymnaziach je malo, potrebujes odporucanie z Volkschule a neviem, ci to chcete vsetko od septembra - no to uz bude velmi tesne... Aj s skolkou - iba ked niekde este budu mat miesto, no 5 rocny musi ist do skolky - aspon na 20 hodin tyzdenne.takze budes musiet zobrat, kde a co este bude volne. Informacie na Magistrate, MA 10 - kde hu musis prihlasit.
@mel1601dostat sa na gympel bude problem , preds alen na sk sa uci ine ako v at, kamaratkina dcera neurobila vstupne testy do 2 rocnika zakladky tak musela naspät do prvej triedy , treba informovat priamo na skole o ktoru mas zaujem ale skusky na gympel su davno za nami..... mensi musi naustvovat skolku ako pise@ mimajo,lebo inak nemoze do skoly, miesto hadam niekde dostanete lebo inak su uz len sukromne skolky a tie su dost drahe od 300 mes. a vyssie.....neviem kam sa chcete stahovat , ak budete dalej od viedne budes mat mensi problem najst skolku, priamo vo viedni je to katastrofa.....
Ahojte, chcela by som sa opytat, ci mi viete niektora poradit s detskym lekarom v 16. bezirku vo Viedni, ktory rozumie slovensky, cesky alebo mozno aj polsky by som sa dorozumela lepsie ako nemecky 🙂
Dakujem
Ahojte dievcata, isli ste uz niektora s kocikom vo vlaku do Bratislavy? Je to taka hlupa otazka, ale auto mam pokazene a uz si vobec nepamätam ci tam je miesto na kocik...kde sa sedi. 🙂
@evulik22 Ahoj, my sme isli vlakom dvaja a syn. Z Viedne isiel Regional Express, kocik sme mali pri sebe, sediet sa dalo v stvorke alebo hned ako sme nastupili, tak tam bolo take jedno miesto, kde sme mali kosik vedla seba.
ahojte ..hladam tu nejaku kamaratku na kavicku prechadzku ...byvam v 11bezirku #
@mel1601 myslim, ze by bolo najlepsie, keby si priamo navstivila riaditela vybranej skoly.
su tu 8 rocne gymnazia, nie je podmienkou, aby tam ostal celych osem rokov.
prve styri roky mas ako u nas skoncenie druheho stupna,potom sa rozhodujes, ci chces ostat, alebo ist na inu skolu.
Za xx rocnej posobnosti v AT som nepocula, ze by sa tu robili prijmacky....
pozeraju na vysvedcka a zvacsa trojkari tam pristup nemaju... ak dieta zisti, ze nema na to, preskakuje do neue mittelschule, alebo do hauptschule.
co sa tyka nj. ked moj bracho zacal pred 21. rokmi navstevovat sukr.gymnazium v burgenlande z nemciny si ani necekol. trvalo ca 6 mesiacov pokial sa tam dostal. osmu triedu (vcetne maturi) skoncil s vyznamenanim.
treba preto pocitat, ze prve mesiace budu "haprovacie"...uz aj preto, lebo tu viac leti dialekt:ID
co sa skolky tyka, neviem, ci chcete dochadzat z ba...ale nevylucujem za na pohranici (teda land NÖ und burgenland maju v skolke miesta podstatne viac, ako vo Wien....) drzim paste.
...este nieco, pred navstevou direktora navstivit sudneho tlmocnika a s preloz.papiermi ist dalej vybavovat.

ahojte maminky 🙂 dakujem aj mne sa zisli tieto informcie :D , nenajde sa medzi vami niektora z 10.bezirku? my byvame na okraji 10. pri 5. bezirku