icon

Materská v Rakúsku

v_veronika22
25. jan 2022

Dobry den, docitala som sa, ze zena ma narok poberat matersku z Rakuska, ak pracovala minimalne 6 mesiacov, resp. bola socialne poistena. V pripade ak som uz tehotna cca 4tt a v najblizsich dnoch by som sa zamestnala v Rakusku, tak ak by bolo tehotenstvo bez komplikacii, mohla by som robit tych 6 mesiacov s tym, ze by mi urcite vznikol narok na matersku? Nie je tam nejaka vynimka?

vroni
25. jan 2022

@v_veronika22, nárok vznikne, ale či je 16 týždňova materská taka úžasná bomba, to som si nie celkom istá....

v_veronika22
autor
25. jan 2022

@vroni preco len 16 tyzdnova?

malinka158
25. jan 2022

@v_veronika22 no asi preto ze v rakusku je materska iba 16 tyzdnou?

v_veronika22
autor
25. jan 2022

@malinka158 aha, to som nevedela. Dakujem za info 🙂.

malinka158
25. jan 2022

@v_veronika22 ano 8 tyzdnou pred porodom a 8 tyzdnou po porode. Po skonceni si zvolis variantu ako dlho chces ostat s babätkom doma a podla toho ti vyplacaju karenz

kiki68
25. jan 2022

@vroni 16tyzdnova? Materska je tu rok ( zavisle na prijme 80% mzdy) alebo pausalna ( 2 roky). Tu sa to nemeni pokial dobre viem ta vyska materskej. Iba zalezi aky model si zena vyberie. Moze mat v druhom roku tzv. Bildungskarenz

kiki68
25. jan 2022

@v_veronika22 musis byt zamestnana 6 mesiacov. Ak Ta zamestnaju, tak Ta ako tehotnu uz nesmu prepustit. A nesmies mat viac ako tri tyzdne PN, ked chces brat ten 1 rok model zavisly od vysky platu. Pri tom 2 rocnom pausalnom je to jedno.

vroni
26. jan 2022

@kiki68, materská je 16 týždňov. Žiadna paušálna materská neexistuje, to je rodičovský príspevok, ktorý je v konečnom dôsledku v identickej výške ako slovenský, len sa bez trvalého pobytu ťažko a dlho vybavuje. Ročná materská ma iné podmienky a síce teoreticky určuje povinnosť poistenia 6 mesiacov, ale jej výška, sa určuje podľa príjmu z uplynulého kalendárneho roku - v tomto prípade nula, takže to tak trochu neodporúčam. A teda s tou bildungskarenz si strelila parádneho capa, ta ma tiež svoje podmienky a pol roka práce na ňu nestačí.

tmavovlaska93
26. jan 2022

@kiki68 odkial mas taku informaciu o troch tyzdnoch PN?

vroni
26. jan 2022

@tmavovlaska93, obávam sa, že z rovnakého ako všetky ostatné, JPP. Nie je to pravda.

tmavovlaska93
27. jan 2022

Kedze sa tu nachadza mnozstvo dezinformacii, odporucam precitat si informacie na oesterreich gv at, predpokladam ze po nemecky rozumies. Hladaj Wochengeld, Mutterschutz, Kinderbetreuungsgeld, Karenz, Familienbeihilfe.... Vsetko spolu suvisi

vroni
27. jan 2022

@tmavovlaska93, úprimne, ak sa nedocitala ani toľko, že je materská len 16 týždňov, nebude študovať celú (pomerne obsiahlu) agendu okolo rodičovstva.

kiki68
27. jan 2022

@tmavovlaska93 od inych zien, dost sa ta dlzka pn riesila na skupine Schwanger in Osterreich, ze tie dlhsie PN nejak ovplyvnuju tu matersku zavislu na prijme. Tam islo hlavne o suvislu PN ( Lebo po 3 tyzdnoch musis k Amtsarzt)

tmavovlaska93
27. jan 2022

@kiki68 ked je niekto dlhodobo PN, tak uz nedostava plny plat, vtedy sa to moze odrazit na vyske.
Pokial viem tak 6tyzdnov PN je plno zaplatenych (za rok).
Ked je na taku dlhu PN dovod, tak by to nemal byt problem.

vroni
27. jan 2022

@tmavovlaska93, 6 týždňov PN plne platí zamestnávateľ, takže sa v podstate nenájdu ani ako ani prečo dôvody, ktore by mali ovplyvniť nejakú dávku. Po šiestich týždňoch preberá platby poisťovňa a tam už to sarapatu robiť môže. V skutočnosti je pomerne malý okruh zien, ktorým sa táto materská oplatí. Ak zarábajú priemerne, je táto materská zbytočne nízka. Ak nadpriemerne, vedia si obvykle dohodnúť lepšie podmienky (home Office, čiastočný úväzok atď). Ale ak sa platovo pohybujú cca medzi 2200 a 3500 v hrubom, môžu byť akurát tie vyvolene, ktorým sa to oplatí.

andrea123
6. dec 2022

@vroni dobry den vroni, chcela by som sa spytat ci neviete ako to je ked partner (zatial nie manzel) je Rakusan , pracuje v Rakusku. Ja mam na SK min.mzdu a tym platim odvody. Takze na Sk by som dostala len tu uplne najnizsiu co sa da..Na SK mam trvaly pobyt ale Mam prihlaseny pobyt v Rakusku vyse roka. Mozem mat matersku v Rakusku ? Pripadne ine davky? pripadne co treba vybavit atd...dakujem pekne za kazdu odpoved🙂

vroni
6. dec 2022

@andrea123, materskú nie, ta sa odvíja od zamestnania. Rodičovské áno, ale to je len nejakých 440 Euro 28 mesiacov. Čiže oproti slovenským 370 (tuším) na 36 mesiacov to je menej....

andrea123
7. dec 2022

@vroni oki diky, rozumiem. A ciste teoreticky /som sa tu docitala/ ze ked napr.hned ako zistim ze som tehotna ma priatel zamestna v AT cim naplnim 6mesiacov pred porodom to uz potom mozem mat Rakusku matersku? ani neviem aky je v tom velky rozdiel...ci sa s tym oplati natahovat...dakujem

vroni
7. dec 2022

@andrea123, to je síce pravda, ale taka materská je len 16 týždňov a je vo výške platu. Čiže oplatí sa skutočne len vtedy, ak by si si naozaj nasla miesto a začala pracovať, neoplatí sa, keď ta niekto niekde len upichne za minimálku.