Ako získať vyššiu materskú na Slovensku?
Baby 9 rokov som pracovala v rakusku. Odtiaľ som poberala materskú 8 týždňov pred pôrodom a 8 týždňov po pôrode. Rodicovsky poberám zo Slovenska a z rakúska mi chodí ešte doplatok k rodinným pridavkam, ten rozdiel . Ten mi bude končiť teraz v septembri ako malý dovŕši 2 roky. Moja otázka znie, chcela by som druhé dieta ako postupovat aby som mala nárok na sk materskú a hlavne vyssiu materskú viem že treba priplácať ale odkedy koľko a či teda aj mne by vznikol nárok. S ničom nemám problém manžel ma s.r.o. čiže by ma zamestnal ale kedy zamestnať koľko pred plánovaním tehotenstvom atd? keďže na Slovensku nemám odpracované nič keďže som pracovala len v rakusku v rakusku mi nárok už zaniká od septembra na čokoľvek . Ďakujem
SP moze pokladat zamestnanie sa u manzela ako ucelove, toboz, kedbyze ides podla..aby si potom nemala problem.
@158polica158 Potrebujes sa zamestnat alebo si platit dobrovolne poistenie. Potrebujes aspon 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 roky pred porodom.
A aka je vyssia materska? Odvija sa od DVZ ktory zavisi od platu. Pri dobrovolnom poisteni si DVZ zvolis sama. Z max. DVZ mas maximalnu matersku.
Rodicovsky prispevok je v 2 sumach - nizsi a vyssi. Ak mas narok na matersku, tak mas vyssi. Ak nemas, tak nizsi.
@klarissa25 od 17. Novembra 2023 som poistená na Slovensku . Takže to spĺňam a potom koľko pred plánovaným tehotenstvom sa môžem zamestnať?
@158polica158 Ako si poistena? V zdravotnej poistovni?
Akebo si platis dobrovolne poistenie? Ktory balicek?
@158polica158 mas na myslis zdravotne poistenie nie? ci si dobrovolne poistena a platis si Socialne odvody?
@balerina2025 nie normálne som poistená na Slovensku ja so neplatím nič . 8 rokov som si platila v rakusku zdravotnú sociálnu ale ako som skončila z rakúskou materskou automaticky som prešla na slovenské poistenie zo zákona čo je .
Ked mas rodicovsky zo SK, tak zdravotku za teba plati stat. Socialne ale nie.
Takze ak sa nezamestnas, nrbudes mat narok na matersku. Iba na ten nizsi rodicak.
@balerina2025 naozaj si neplatím nič . z rakúskeho sociálneho štátu kde som si platila som prešla na Slovensko a neplatím nič keďže som oficiálne už na Slovensku poistená z Rakúskom nemám nič spoločne . A som na materskej
@158polica158 Si zdravotne poistena. Si evidovana na RP takze za teba zdravotku plati stat.
To nikak nesuvisi s materskou.
Na tehotenske a materske potrebujes byt nemocensky poistena - riesi sa to na socialnej poistovni, nie zdravotnej.
@martinkatinka a koľko pred tým sa treba zamestnať a platiť si aby som mala nárok ?
@158polica158 Necitas co ti piseme? Napisala som ti podmienku kolko dni potrebujes.
@158polica158 uz tu bolo spomenute, 270 dni. Ale pozor na ucelove zamestnanie, Ak ta aj manzel zamestna, musis prenho realne aj pracovat, pretoze sa to kontroluje.
@martinkatinka autorka ide do risku, mne sa hrozne paci, ako kazda planuje tehotesntvo ako na kalkulacke 🙂
@158polica158 na Slovensku je povinné len zdravotné poistenie, materská ide z nemocenského postenia......na materskú máš nárok ak za posledné 2 roky máš 270dní nem.poistenia - čo ty ale nemáš keďže nie si zamestnaná a si na RD ale bez TP......takže ty ak chceš materské musíš mať v prvom rade 270dní nem.poistenia......a už záleží či si chceš platiť dobrovolné nem.poistenie alebo z vymeriavacieho základu zo zamestnania.....
vies najvacsia istota je sa normalne zamestnant nielen na oko u pana manzela. idses sama do risku a mozu cele tvoje plany pokladat za ucelove, toboz ked si predtym makala v AT .takze bacha na to. ved je problem normalne pracovat, ako kazda z nas? a este nezabudaj, moze trvat ovela dlshie pocat dieta, takze tato fiktivna kalkulacia...nuz vela stastia.
inac a, sk robila v AT, tak si vies z AT preniest podporu nie? ak mas narok...
@158polica158 nemusíš byť zamestnaná (môžeš), ale musíš byť nemocensky dobrovoľne poistená v Sociálnej poisťovni 270 dní pred pôrodom na danú sumu.
Čiže napr keď si dáš poistenie na najnižšie odvody, budes platiť každý mesiac okolo 230€ a potom dostaneš materskú najnižšiu tj okolo 450€ (a po nej prejde na vyšší rodicak, čo je viac menej rovnako).
Ak sa poistiť na vyššiu sumu, budeš platiť viac a potom dostaneš vyššiu materskú.
Reálne sa to robí takto:
Poistiš sa na minimálne sociálne poistenie na 90 dní.
Po tom, čo to máš zaplatené si to prerušíš a otehotenieš (nárok sa posudzuje za 2r spätne).
Keď otehotnieš ideš sa prihlásiť opäť na platenie odvodov ale dáš si už vyššiu hodnotu (platíš 8 mesiacov od kedy vieš že si tehotná) - podľa toho ako vysokú chceš mať materskú, hoc aj platiť 600€/mes (materská asi 1200€). Toto si platíš až do dňa pôrodu. Nerusis, ono to ostáva bežiace potom aj bez platenia aj počas čerpania materskej. Zrušis to po vyčerpaní a prechode na rodicak.
@martinkatinka stačí keď si dá dobrovoľne poistenie na danú sumu a je na tom istom bez risku.
@lenkakravcova super ze vlastne radis ako viac odrbavat stat kedze zrejme je toto kalkulovanie este netehotnych riadne ucelove. ale dobre, dakujem
@balerina2025 ona sa pýta ako môže mať najvyššiu materskú a ako jednu z možností uvádza zamestnať sa v manželovej s.r.o.. nikde nenapísala, že nechce nič platiť, keď sa aj zamestná, odvody, aj keď budú fiktívne, budú musieť zaplatiť. Akurát,že ide do risku. Čiže postup s dobrovoľným poistením je možno aj menej nákladný, určite bez risku a s rovnakým výsledkom. Nevidím tu žiaden návod na odrbavanie štátu
@lilinka88 jej vec. len uz SP naozaj ide po krkoch. chapem ze ludia sa snazia ale bacha na vec.
@lilinka88 ale ved pokojne sa moze zamestnat, nemusi zrovna u manzela... A potom ked splni 270 dni a otehotnie, ma narok na matersku... Alebo si zaplati tu dobrovolnu nemocensku a nemusi pracovat nikde.
@martinkatinka dakujem ze to aj ine dako inac chapeme..
@lilinka88 ja nie som blba, ale ty si myslis ze ona bude realne pracovat? 🙂 mozem ti to vyslovene vysvetlit ako sa to robi.
@balerina2025
@martinkatinka nejako mi uniká pointa prečo mne niečo vysvetľujete. Ja som iba reagovala na reakciu @balerina2025, že niekto tu dobrovoľnými odvodmi radí odrbavat štát. Pri dobrovoľných odvodoch nie je žiaden risk, proste to platí a podľa odvodov má následne výšku materskej. Tam nie je žiaden odrb s 90 dňami ako pri zmene zamestnania, tak ani nie je dôvod, aby niekomu takému šla SP po krku

A pracu stale mas ano?