icon

Odchod do Rakúska bez znalosti jazyka?

liliblacky
20. dec 2024

Ahojte, zaujimalo by má vaše skusenosti, ak si niekto podobným prešiel alebo niekoho pozná. Naša situácia: Ja aj mánzel 37 rokov, dieta 2 roky a druhé sa narodí začiatkom budúceho roka. Už dlhšie zvazujeme odchod z svk (najmä kvôli deťom a celkovo, ako sa to ubera). Manžel vie nemecky na C1, žil aj niekoľko rokov v Nemecku, takze myslím, že on si bude vedieť nájsť prácu v pohode (jasne, že by sme išli, až keď by si ju našiel). Deti malé, žijeme tak či tak sami, lebo svokrovci sa nezaujímajú, ja nemám súrodencov, manžel má sestru, ktorá žije vo Viedni a moji rodičia tiež žijú v Rakúsku (aj to je dôvod, že už sú starší a zvažovali sme, či ich presťahovať spat na svk alebo my tam). A pred 4 rokmi sme kúpili dom, tu kde sme nemáme moc kamarátov, takze fakt sme sami. Jedine čo nás brzdí, je moja situácia. Po nemecky neviem skoro nič, anglicky tak B1-B2 (dlho som už doma 😀) a vyštudovala som právo (aj som robila v odbore), takze aj kebyže viem nemecky, v odbore prácu nenájdem.. Ja si aj vravím, že nejaká práca sa nájde pre mna vždy a keď si porovnám koľko zarábala moja mama ako pomocná v hoteli pred dôchodkom, tak mala tak ako ja ako firemný pravnik… Len sa obávam, či sa dokážem v mojom veku ešte adaptovať a naučiť niečo, nájsť zmysluplnú prácu atd atd… Neboli ste v podobnej situácii? Že ste v podstate v neskoršom veku začínali od nuly?

svetlonos
20. dec 2024

@jana_eyre_2
na tvojom mieste by som tiez mala obavy a nešla.

svetlonos
20. dec 2024

@lucia3296
Len SCS Vösendorf je od Oberösterreuch trošičku dosť od ruky.... 😂

svetlonos
20. dec 2024

@f333
súhlasím s tebou uplne ohladom dokafraneho cudzieho jazyka určeného nenativ rodičom. Kamosku tak otec ucil a aj ked strávila v Nemecku 2 roky ako operka, nebavila sa všetkých od detstva náučných chyb.
Ale ze na SK su nižšie životné náklady, no tým si nie som až taka istá. V TN svoju najom 3 izbového bytu len o 100e menej ako v mnohých mestách horného Rakuska. My platíme v Burgerland tiez v meste o 100 viac ako v TN za rovnako veľký byt. Strava je na SK tiez draha. Takže aj polial v AT bude zena pracovať na plný úväzok budú tu mat cca podobne náklady a príjmy ako na SK.

f333
20. dec 2024

@liliblacky Problemom je,ze ty nemozes pracovat v ziadnej at kancelarii.Ci nakra tky ci na dlhy uväzok... Takze bud manualne niekde na uropvni upratovania alebo manzelsam bude zivit 4 ludi.. Atam potom je otazkou,aky ma um mznost prijmu.... Preotze urcite vies podla skusensoti tvojich rodicov,ake su tam zivotne naklady. Avy mate navia cdeti.To je polozka sama o sebe dost nakladna.a dobru skolu pre deti tiez by si asi chcela.Nie nekde v gete ci blizko geta,kdeje vela pristahovalcov z orientu...A tiez byt v dobrej stvrti....
A musis sa vyrovnat aj so situaciu tvojho povolania ci soc.postavenia. Pretoze na sk mas ine,tam by si mal a ine......hlavne to pracovne....Takze jej asne,ze pravo aplikovat v nemozesv at , na sk po rokoch uz tiez nie.....Takze tot si trba dobre rozmysliet.Ine je,ked id edo zahr.zena bez vzdelania a postavenia soc. a jv zamestnani stym,ze ved podobne pracovala aj na sk .takze bude aj v zahranici v pod.postaveni... Ale ine je vzdelana zena v specifickom odbore. ako je pravo a bez znalosti jazyka danej krajiny..Takze na manzelovi bude cela tarcha zivenia rodiny v krajine,kde zivotne naklady su nie male.....zalezi na to,aku ziv.uroven chcete mat a mozete tam dosiahnut.. CI nebudete na tom horsie ako nak by ste boli.
zelam vela stastia....

svetlonos
20. dec 2024

@liliblacky
ty pokial budeš zit a mat trvalý pobyt v Rakusku, mas plný narok na pridavky aj materskú. Si obcan EU takze ti ju dajú. Bez ohľadu, ci tu muz pracu ma alebo nie. Problem budeš mat, pokial budeš chcieť poberateľov Rakusku matersku/rodicak a zit na SK. To ti nedajú. Pomeniť tu nejaký zákon a zamietaju to zenam žijúcim na SK. Je to pomerne nove
Ale ako píšem, ked budeš zit tu, na materskú mas narok. Len si vyberieš dĺžku a ci bude na materskej aj muz. Vtedy by ste mali narok ešte aj na nejaký bonus k tomu. Takže on by mohol materskú poberateľov 3 mesiace hneď na začiatku a potom ty. A podla mojich vypoctov by ti to na rok malo vyjsť viac ako 900e. Materská je max 2,2 roka najdlhšia varianta + tie 3 mesiace, pokia berie aj muz. Tu máš materskú pausalnu sumu (neviem presne uz 12 -15000e) a to ti rozprávajú vzhľadom na dĺžku, pre ktorú sa rozhodneš. Pridavky na 2 deti by si mala mat okolo 400e.
Zavolajte na Arbeiterkammer a Krankenkasse, tam ti dajú prene info.

luccija
20. dec 2024

@liliblacky išla by som, keď nepôjdete teraz, keď deti nastúpia do inštitúcií už nepôjdete.Predpokladam, že dom tu prenajmete a šancu vrátiť sa budete mať vždy.Jazyk sa naučíš, lebo máš motiváciu😀áno, právnicka nebudeš, ale vždy je niečo za niečo.Urcite nie je len možnosť upratovanie, alebo právnik.

liliblacky
autor
20. dec 2024

@oli18 ono to vôbec nie je take terno ako sa zdá… buď pracuješ v relatívnom klude ako firemný pravnik za 2k v hrubom alebo ak chceš viac, tak makas od rana do večera… vieš robiť aj sám na seba, ale potrebuješ klientelu a právnikov je už ako maku…

diaszoky
20. dec 2024

@liliblacky my sme obaja isli bez jazyka do De a ostali sme 6 rokiv preco nie zamestanavju aj bez jazyka na kazdom rohu je rus ci kazach ktoremu budes chapat

sasesoe
20. dec 2024

@liliblacky ahoj, na cudzí jazyk odporúčam pozri Jazykový mentoring. Majú kopu rád zdarma na nete i FB a samozrejme i platené kurzy, je to na zváženie. Ak ideš nemčinu od nuly tak by som odporúčala Metódu spätných prekladov napr z knihy Assimil, ale je len cez AJ, no stačí Ti i B1 k tým začiatkom. A potom čím skôr začať rozprávať. Kým nerozumieš,tak seriály s nemeckými titulkami, neskôr podcast. Rozprávať môžeš i metódou selftalk, ideál je striedať, napr raz za týždeň mať učiteľku, 2x za týždeň nejakú kamošku/mamicku, čo sa tiež učí a zvyšok vyplniť tými selftalkmi. S Duolingom nestracaj čas, to je dobre tak Max ako pripomienka, že sa máš učiť, ale fakt viac ako 10min/deň môžeš radšej niečo efektívnejšie. Z apiek odporúčam DuoCards a Seedlang. Seriály pre začiatočníkov pozri Extr@ deutsch, Niko's Weg a potom čokoľvek, čo si už videla, baví Ta to a cca poznáš obsah (ja som pozerala Gillmorky). Netflix a Disney+ majú nemecky dabing.

liliblacky
autor
20. dec 2024

@f333 ďakujeme pekne… sociálny status mi nevadí vôbec, ja to neberiem tak že som PRAVNIK, stále sa smejeme s kolegami, že je to len lepšie platená administratíva 😀😀 mna tá robota baví a to by má asi mrzelo, ale zase niektorým klientom už roky poskytujem služby online, tak možno by to išlo nejako si nechať… ktovie.. a neviem, či je to len naivita ale myslím, že ak by som sa časom zdokonalila v reči, že si viem aj nejaký kurz dorobiť a aspoň nejakú asistentku vo firme robiť a pod, že nie vyslovene prace štýlu upratovacka.. právo mi je jasne, jedine, čo ešte by ako tak išlo sú osobne údaje keďže je to európska smernica (a tomu sa tiež venujem)… no, na mne to asi stojí a padá.. ale môj šéf má už dlho posiela, že kebyže on má o 10 rokov menej, že už tu dávno nie je… a inak, paradoxne on robil právnika v Nemecku (robil pre nadnárodnú firmu na svk a oni si takto striedali ľudí)

liliblacky
autor
20. dec 2024

@svetlonos súhlasím, že tie náklady už až taký rozdiel nie sú.. rodičia mi napríklad nosia potraviny z Rakúska (ryža, maslo, jogurty, toaletné, prasky atd lebo keď je to v akcii sa to o dosť viac oplatí ako tu).. a za taký odvoz odpadu platia menej ako my na dedine.. nájom je v tých dedinkách podľa mna porovnateľný s najmom v Ba.. aspoň čo tak našich sledujem

lucia3296
20. dec 2024

@svetlonos je to niederösterreich,zila a pracovala som tam 10 rokov

pipikcek
20. dec 2024

@liliblacky veľmi záleží kam do Rakúska napr v okoli Viedne mám pocit, ze su voči cudzincom viacej tolerantní. Ja tu robím uz dlhšie a tiež keď som sem išla moja nemčina bola mizerná. A tiež poznám ľudí, ktorí žijú v AT uz dlho a ich nemčina je este stále mizerná 🤣

f333
20. dec 2024

@svetlonos Ja zijem v De 23 rokov.. A chodim aj do At.Takze mam nejaky prehlad o tom, ake naklad zivotne su na sk a aj vat ci v zape.europe ..... ide vzdy ale o to,aku zivotnu uroven chcem dosahnut a mozem dosiahnut svojim prijmom.... Pravnik,ktory je uspesny na sk ale aj v ta,mainu zivitnu uroven ako uprratovcka ci asistentka uz v ak ci na sk...ale ten z sk v at spadne na nizsiu uroven v at ... a teda naklady na zivot a mu este prehlbia v at.....
Aprave preto je dolezite si uvedomit,z akej pozicie na sk idem na aku poziciu do at.....
@liliblacky mam pravo tiez....A native jazyk de..praxna sk v jusitcii. arozhodne to nie je lepsie platena kancelarska praca...neviem, v akej j oblasti ty si poobila ci posbis na sk...ale to netacilo na prvnu prax na v de.bolo treba robit uni znovu tam....... preto ti pisem,ze viem o com to je. pravnik si len na sk. v at nebudes.. Online praca.... ale prakticky to nie je mozne v takej podobe,ako si ty predstavujes.... .....ako chces s klientom pracovat pravne bez osobneho kontaktu? /nehovoriach o tom,ze v at nemozes mat prax pravnicku evidovanu.zo sk pravom. akos a budes evidovat ?na zivnost? To asi tazko...myslis,ze ta je v at lacna ? a danove zatazenie je dost vysoke tiez tam. .... .. a na asistentku potrebujes dobu nemcinu.ano najlepsie native...koho asistentku by si chcela robit bez znalosti dobreho Nj?
CIze zakladom vsertkeho pre tovju dopbru rpacu je vyborna znalost Hochdeutsch..Slovom aj pismom a v prave je to specificky jazyk prany tiez.....

Poznam z de Slovenku a nie jednu.ktora mala na sk VS a aj statnicu z NJ/cize dobre ovladala bezny hovorovy jazyk....aj gramatiku....ale do kancelarie v de ju nevzali...ani ako asistentku ani inak.Bola vnejakom programe precudzincov na deleny uvazok an nejak ycas......
Kedze ani NJ ani AJ nemas na dobrej urovni, tak ani v tych nadnarodnych firmach by si nemohla dobre pracovat.....
Takze zvazuj realisticky.

maciatkolulu
20. dec 2024

@f333
@svetlonos nuž nie je to také ružové ako popisujes s tým sms a kurzami. Musí byť kurz,musí mať zabezpečené deti,kožu ju poslať na úplne opačný koniec,od bydliska a veľa iného. Sa mi páči toto ružové okolo,taký pekný opar. Ale veď toto všetko snáď autorka vie,ma tam roky žijúcu matku a švagrinú,absolútne nechápem,čo nové očakáva od diskusie.

maciatkolulu
20. dec 2024

@pipikcek a to je dosť hanba .... A teda ísť niekde pracovať,kde nerozumiem zákazníkom a tobôž niekde úplne mimo,kde domáci po aj lveľmi nevedia. Také zvláštne. Nerozumie papierom,nerozumiet kolegyniam,ja neviem,ešte som sa nestretla,že niekde berú ľudí bez znalosti nj. Aspoň minimálne,možné niekde nejaký abwascher

maciatkolulu
20. dec 2024

@liliblacky nuž potom asi vieš,ale sú náklady na škôlku a školu . Štátnu. Že sú iba do 11.30a potom cvakas a dosť. A teda ja som minule kukala ako debil na cenu mlieka v bille,ktoré islontisko z 1,89 na 2,19 a za nákup,kde som nemala nič som platila 40 eur. 🤷,také mäsko je tiež fajn cena. A nájom😂😂😂,elektrina,zákonná poistka. A tak,však fajn,nech s páči.

f333
20. dec 2024

@maciatkolulu ja nepopisujem nic ruzove s kurzami.prave naopak....

jamimo
20. dec 2024

@oli18 prečo? To, že niekto vyštudoval právo, neznamená, že ho aj baví, napĺňa, alebo je taký super právnik, že sa sypú tisíce 💵 Poznám právničku, ktorá zavesila titul JUDr. na klinec a pečie koláče, torty 👌, poznám právničku s titulom JUDr. ktorá vykonáva sociálnu prácu, a aj právnika, ktorý sa prekvalifikoval a je arborista. Predstav si, sú šťastní v tej druhej profesii. Titul JUDr. neznámená životný vrchol a šťastie 🤷‍♀️

f333
20. dec 2024

@maciatkolulu aano, ja sama nechape, ako moze jedna pravnicka vystudovana sprxou sk nechapat, ze v at bez jazykovy znalosti nemoze prcovat na ziadnej dobrej pozicii .a nevediet,ked jej rodicia ziju vatze v at su rozdiely v ovlatiach v dobrymi adrsami a dobrymis kolami n väcsie ako na sk... Ze bez dobreho fin.zabezpecnia 4 ludi v v at nemozu zit na urovni,na akej by zili na sk,ked obaja maju dobru platenu pracu...a danove a ine predpisy uplne ine v at jej asi tiez nic nehovoria.....

maciatkolulu
20. dec 2024

@f333 to nebolo tebe

f333
20. dec 2024

@f333 v poriadku... kedze si ma ale oslovila,tak som z toho textu mala dojem ,ze to patri aj mne ten text...

f333
20. dec 2024

@maciatkolulu ten moj text mal ist tebe.

maciatkolulu
20. dec 2024

@f333 sa mi to tam nejako vpichlo, asi škriatok 🙃😉

svetlonos
20. dec 2024

@maciatkolulu
to myslíš na mňa s tým ružovým oparom? Ja tu zijem a pisem zo skusenosti. Je logické, že musí mať zabezpečené deti, pokial robia hocijaký kurz cez ams. Ale pokial je natoľko ams, je veľmi veľká pravdepodobnosť, že po potvrdení o absolvovaní kurzu dostane miesto v jasliach. A keďže tie kurzy sú doobeda, je to zvladnutelne.
To nie je ruzovy opar ale vždy lepšie ako moznosti ponúkané na SK v tomto smere. V niektorých regiónoch ti dokonca preplatiť tagesmuter do výšky 300e mesacne.
Ja som realista a vždy pisem, ze ani tu nikomu nepadaju pečene holuby do huby!
Napriek tomu sú tu tie podmienky lepsie ako na Sk.
Jej muz nemecky vie ona sa naučí, deti netreba riešiť, tie to zvladnu bravúrne. Maju to rodinu, vedia pomôcť čiastočne s detmi. Tu v autorkunom pripade pochodovali situacia.
Kolkokrat keď čítam príspevky iných ci pocuvam ludi, ako chcú ísť robiť do DE /AT, nevedia jazyk, prax žiadna ale chcú 2000 minimalne v cistom, vtedy krutim hlavou.
Mame v rodine. Dôchodca, nemecký tak schnitzel, hunger, guten tag, essen, opa oma. Ale pod 2000e do gastro robit ani nepojde! Ved abwascher a chyžná nemusi vedieť reč a minimalne tých 2 - 2500 e v cistom zarobi 🤯🙈
Nevedela som ci sa smiať ci plakat ... Hlavne keď mi taky clovek, ktorý tu nikdy v živote nežil, nerobil bude sa hádať som mnou, ze ma v tomto pravdu.

lapersefona
20. dec 2024

Mam známu chorvatku studovanu právničku. Dala si uznať vzdelanie ak by chcela robiť v de právnickú potrebovala by ešte zložiť štátne skúšky vyrovnávajúci ale to nechcela tak robí na úrade vyhotovuje občianske a v pohode robotu ma ale potrebovala aj de obcianstvo. Vie plynule ang a nemecký ale možnosti sú. Odporúčam ti stránku deutsche welle na počúvanie na rozprávanie italki.com a jazykovy mentoring s Lýdia machová tam nájdeš kopec rad

Nic nie je stratene ale v cudzine si ako cudzinec nič extra a na všetko si musíš 2x vydriet. Lebo majú nedôveru. Ale treba si to premyslieť nie je to ľahké bez pomoci rodiny

svetlonos
20. dec 2024

@lucia3296
ano ja viem kde Vösendorf ale autorka chce žiť v Oberösterreich, a to je ďaleko od seba 🙂

liliblacky
autor
20. dec 2024

@f333 nepochopil si čo som písala, nevadí. Prax v justícii a prax firemneho právnika sa nedá porovnať. Ja som pôsobila roky ako firemný právnik, takze moja oblasť je obchodne právo a GDPR najmä. A robím z domu už dlhšie, proste mám klientov ktorých poznám a s ktorými mám roky skusenosti a proste potrebuju veci ako založiť sro, zapísať niečo do registra, urobiť zmluvy, či vypracovať veci ohľadom gdpr a podobne a to vieš urobiť bez problémov aj na dialku. Mne je jasne, že toto nie je na živobytie ale že by som si to mohla nechať aspoň z dôvodu, že mna tieto veci bavia … je mi jasne, že v AT pravnik nebudem.. a aj preto som písala, lebo muž aj deti to majú lahsie, v podstate som to ja, čo odhodi všetko… Ale nemyslím si, že ak by som žila v AT 5 rokov, ze by som stále musela robiť chyžnú s niekym zo srbska napr (nič proti krajine ani ľuďom ovsem) bez toho, aby som sa nevedela posunúť ďalej… Rovnako, to, že mám teraz AJ na B1 neznamená, že to tak musí byt aj o pár rokov.. Viem, že keď tam prídem, nebude na mna s červeným kobercom čakať kariéra… Ale stále si myslím, že ak človek chce na sebe makať, tak to ide… A čaká má teraz ďalšia 3 ročná materská, kde tak či tak všetko musí ťahať muž finančne, tak mi to príde ako dobrý nápad skúsiť ísť na ten čas do AT ak by si našiel muž dobre platenú prácu… Mne je v podstate jedno kde “sedím doma” s dieťaťom…

sono2
20. dec 2024

@liliblacky a prečo ste kúpili dom v takej zlej lokalite? Ty si študovala, ale nechceš to robiť? Celkom nechápem. Muž vyzerá, že dobre zarobí. Ma v at prácu? Ďalej sú nároky. Nemčina je ťažká hovorovo to je na roky. Aby to nevyzeralo, že nedoprajem, sama som roky v at, ale teraz tu začínať? Uf. Byty sú extrémne drahé, ok mate peniaze za eventuálne predaj domu, alebo neviem. Materskú ok ale deti doma hneď poobede, lebo prídavky pôjdu len na škôlku. Celkovo ti treba na pekný život 4,5 tisíc v čistom a to mame svoj byt nové auto, zázemie. Práca pri 2 deťoch ako ti vyhovuje je len o šťastí a ak nechceš upratovať za pár e, perfektnú nemčinu. Si veľmi odvážna. Ja s vašou situáciou a hlavne vzdelaním by som ostala na sk.

liliblacky
autor
20. dec 2024

@maciatkolulu neviem prečo takto útočne, slušne som sa opytata, či bol niekto v takej situácii, že “odhodil všetko” a začal znova vo vyššom veku… no škôlky asi ťažko viem, keďže dôchodcovia do škôlky nechodia ovsem.. ale máš na svk lepšie? Ak by mi dieťa nevzali do statnej, tak súkromná tu stojí tiež iné palky.. nehovorím, že má tam čaká brutálna budúcnosť.. mne ide o to, aby sme ako rodina boli na tom OK a naše deti mohli mat lepsi štart do života.. rodičia si napríklad odchodom veľmi pomohli a to nevedia poriadne po nemecky.. ale taký životný štandard by na svk ako dôchodcovia nemali ani keby co