icon

Odchod do Rakúska bez znalosti jazyka?

liliblacky
20. dec 2024

Ahojte, zaujimalo by má vaše skusenosti, ak si niekto podobným prešiel alebo niekoho pozná. Naša situácia: Ja aj mánzel 37 rokov, dieta 2 roky a druhé sa narodí začiatkom budúceho roka. Už dlhšie zvazujeme odchod z svk (najmä kvôli deťom a celkovo, ako sa to ubera). Manžel vie nemecky na C1, žil aj niekoľko rokov v Nemecku, takze myslím, že on si bude vedieť nájsť prácu v pohode (jasne, že by sme išli, až keď by si ju našiel). Deti malé, žijeme tak či tak sami, lebo svokrovci sa nezaujímajú, ja nemám súrodencov, manžel má sestru, ktorá žije vo Viedni a moji rodičia tiež žijú v Rakúsku (aj to je dôvod, že už sú starší a zvažovali sme, či ich presťahovať spat na svk alebo my tam). A pred 4 rokmi sme kúpili dom, tu kde sme nemáme moc kamarátov, takze fakt sme sami. Jedine čo nás brzdí, je moja situácia. Po nemecky neviem skoro nič, anglicky tak B1-B2 (dlho som už doma 😀) a vyštudovala som právo (aj som robila v odbore), takze aj kebyže viem nemecky, v odbore prácu nenájdem.. Ja si aj vravím, že nejaká práca sa nájde pre mna vždy a keď si porovnám koľko zarábala moja mama ako pomocná v hoteli pred dôchodkom, tak mala tak ako ja ako firemný pravnik… Len sa obávam, či sa dokážem v mojom veku ešte adaptovať a naučiť niečo, nájsť zmysluplnú prácu atd atd… Neboli ste v podobnej situácii? Že ste v podstate v neskoršom veku začínali od nuly?

svetlonos
20. dec 2024

@liliblacky
hej, neporovnateľne drahšie su tu v AT poistky za auta, v niektorych mestách si 3x rozmyslis, ci pôjdeš k súkromnému lekárovi alebo tomu, ktory robi pod poisťovňou. To nie je luxus, často nutnosť zial. Ja osobne nemám záujem čakať s 3 detmi dov6 rokov 3 hodiny u detského doktora a to nehovoriac o kadejakých vážnejších chorobách iných deti. Toboz pri nezaockovanom novorodencovi.
Pokial zarobíš ty na Sk toľko ako tvoja mama ako pomocná v kuchyni, až takú biedu tu triet nebudeš. Pokial si schopna dat dieta v roku do jasli a robit intenzívny kurz - ok idealne aj ako samostatná k tomu z úradu prace, naučíš sa. Vrele odporúčam chodit na kadejaké baby kurzy plávania, hudobnú. Ani vôbec nie tak koli nábytku- tomu je faktvuplne jedno ci souevasxty mu sama doma alebo v kolektíve. Ale zoznamis sa tam s inymi matkami. A budeš nútená hovorit nemecky 🙂.
Ja som sa vzdy najlepšie naucila jazyk v danej krajine. Na zs SŠ som sa učila nemčinu 10 rokov. A myslela som ako ja viem po nemecky - haha, až kým som realne isla do nemecká. Síce som co to rozumela aj hovorila ake teda za týždeň tam som hovorila leosie ako po 10 rokoch školskej nemčiny.
Naučíš sa. A pokual si mas moznist robit co to aj z domu, o to lepšie.

sono2
20. dec 2024

@liliblacky lenže nemôžeš porovnávať dôchodok tvojej rodiny v rakúsku teraz, či robili v rakúsku celý život? Nechápem. Moja mama je ing nemá extrémny dôchodok ale svoj byt ako každý na sk a žije si pekne. Bodaj by som si ja žila tak kedysi v rakúsku čisto z dôchodku z práce. Zas musíš zobrať, že ty tie roky neodrobiš na nejaký rakúsky riadny dôchodok, ale tak, keď si typ deti, muž a len výlučne doma tak ok, lebo život vonku stojí...a že nedostaneš škôlku je reálne u nás na dedine stojí 500 jasle do dvanástej a ani tam neni miesto. Škôlku mame len štátnu a po novom dostanú deti miesto len pracujúcich rodičov. V rakúsku sa dalo keď sme my začínali. Ja by som si netrúfla s deťmi začať od nuly.

sono2
20. dec 2024

@svetlonos ams? Jej nedá nič. Pokiaľ nerobila v at nonstop bude posielana čistiť. A rozpadávať? Rakúšanky s ňou ani neceknu a už vôbec sa od nich nedokáže učiť, to by musela mať nejakú intenznu kamarátku. Ale veď nech skúsi.

maciatkolulu
20. dec 2024

@liliblacky ovšem ,švagriná tiež žije,snáď majú známych atď,ktorí ti vysvetlia ako to so školkami a školami funguje,ver tomu,že zrps 50 eur a náklady na obedy so "školnym"70eur to nebude. Muž robí ako čo? Lebo,to,že ovláda nemecký je síce fajn,ale pokiaľ nie je v nejakej top sfére,tak tiež až tak vysoko skákať nebude. Minimálne na začiatku. Nuž a naozaj nechápem,ako to,že máš vyslovene najbližšiu rodinu v AT a pýtaš sa tu. Veď rodičia snáď majú kontakty,švagriná tiež. Neviem kde žijú,ale teda tie náklady si treba riadne prerátat a nie iba koľko prídavky a rodicak,ktorý je tu mimochodom kratší a žiadne predlžovanie a tak.

f333
20. dec 2024

@liliblacky Ja ta chapem viac,ako si myslis..Ale ty si asi nepochopila,ze jej edno,v akej ovlasti pravnej by si posobilaonline, ,aj tak tak v at by si sa s sk pravom a vzdelanim namohla registovat na vykonavanie pravnych sluzieb.......ani co sa tyka obchodneho prava.....takze ...to mylis,ze ta nejaka firma na sk zamestna ako svoho zamestnaca a ty budes online v at vykonavat pravne sluzby pre jej klientov v obch.prave sk?
to je dost nepravdepodobne....Uz si to konzultovala s o zamestnavatelom?
j
Ano,suhlasim,ze ked clovek na sebe prcuje,tak vysledky s adostavia.Ale znovu,zalezi na okolnostiach roznych...... naprklad urobi uni v danom state. Ale tazko sa vypacujes doma pri detoch....Ty by si musela zacat od podlkahy,ako sa hovori..... Cize kurzy NJ,potom skusky ,nejaky ausbildung..... ale ty uz ma stiez svoj vek predpokladam . asi nemas 20 ani 25 ... takze na niektoryausbildung ta uz ani nevezmu......pretoze by si bola neperspektivna..A myslis,ze v neskorsom veku o 5 rokoch dajme tomu doma a ako tak zvladnuti NJ bude perpektivna pre nejaku prax? Aj na sisrntku musis mat ausbildung. To,ze ty masuni z sk prva je irelevantne ....len v odvetviach,.ktorych je nedostatok ludi. by si sa mohla uchytit....ale nie tam,kde pracujes s ludmi.......
Takze ano, mozno v nejakej nadnarodnej firm eby si sa me teoreticky sa uchytila za nejake roky.Ale aj tam uz budes pre ne pre vek dost stara....
Zatial ti zostava len jedno., fyzicky na najnizsej pozici pracovat v at...... a ucit sa aj v skole . zaplatit si dobry kurz.Nie ten pre cudzincov pristahovalcov......ale aj z toho kurzu necakaj zazraky...... takze znovu sme pri tom. jazykova dobra znalost......
Uprmne,ja na tvojom mieste nwjdem do krajiny,kde neviem jazyk a nesla by som pod svoju uroven vzdelania ani praxe... ale tvoj zivot je na tebe.Ty si ziadala nazor, tak som ho napisala.......... tebe naozaj zelam,aby si naozaj poznala realitu,skor ako sa tam usadis nastalo....
Ja ked som sa vydavala do De,uz som mala zistene vopred vsetko okolo pripadneho studia, prace ci kariery a zivota tam.... a nie teoreticky a nebolo to lahke rozhodovanie.....A nemali sme este samozrejme deti ,ktoreby ma obmedzovali v tom,ab y som napredovala.Ale ty ich uz mas a to ta bude brzdit znacne.....

pipikcek
20. dec 2024

@maciatkolulu určite nie iba abwascher. Ja mám toľko kolegov z celého sveta, ze az. Všetci rozprávajú svojou nemčinou a všetci si aj rozumejú ( teda vo väčšine prípadov ), vačšinou ženy cudzinky vedia lepšie nemecky ako ich muzovia čo si takto všímam. A netreba zabúdať ani na AT nárečia. Darmo som sa nemčinu učila, keď som prisla do Niederosterreich mala som čo robiť, aby som vedela čo mi hovoria. Vo Viedni je to podstatne lepšie, iné. Aspoň podľa mňa. Sú odvetvia kde sú radi, ze majú personál. Rakusaci nie su pre mna veľmi pracovitý národ

liliblacky
autor
20. dec 2024

@sono2 naši žijú v Rakúsku len 10 rokov a mama pritom pracovala len na 1/2 úväzok… Vyšiel jej maly dochodok v AT, rovnako aj na svk keďže ešte dávno na svk robila predavačku a to teda žiadne luxusne peniaze neboli.. Ale dostala pozvanie na nejaký urad (ospravedlňujem sa, úrady v AT nepoznam) a tam si zrátali ich príjmy atd a doplatili jej rozdiel tak, aby mali určitú sumu. Neviem presne ich finančný stav, ale čo sme sa odhadom bavili, tak len z AT majú dokopy cez 2,5 v čistom a to je podľa mna má dôchodcu fajn. Nájom majú 600€ komplet za 3 izbovy byt v staršom dome napr.

liliblacky
autor
20. dec 2024

@svetlonos no ja len k tomu toľko, že som si zratala, že tento rok sme na svk dali za lekarov cez 2500€… lebo k štátnym sa ani nedostaneš a keď potrebuješ niečo riešiť, tak Ti dajú termin o pol roka.. Takze sukromny detský, sukromny zubar, súkromné gastro, ja ako tehotná sukromny diabetológ atd atd… Takze ani tu nie je všetko zadarmo… ale chápem čo chceš povedať.

sono2
20. dec 2024

@liliblacky veď ok.

liliblacky
autor
20. dec 2024

@f333 nie, ja som rada za názor a každý pohľad na vec. A tých klientov som nemyslela rakúskych ale že možno by mi ti slovenskí ktorých už mám ostali, ale možno nie.. je mi jasne, že s pravom sa musím rozlúčiť.. a ani necakam (aj vzhľadom na vek) nejakú brutálnu kariéru, ale reálne ani na svk má pri dvoch deťoch už nejaké termo nečaká… mne to príde ako take moje rozhodnutie či ja alebo budúcnosť deti 🤷🏽‍♀️

svetlonos
20. dec 2024

@sono2
nemusia to byť rakusanky. Na tých kurzoch sú aj cudzinky hovoriace nemecky. Mozno nie dokonale a budú nat pochopenie. Ja som napriklad v v UK chodila po kurze do obchodov a bavila sa s predavači. Pytala som sa na veci, ktoré práve nemali. Takze so mnou komunikovali. Alebo mojoim obľúbeným obchodom boli optiky 😁 Vacsinouvminimum zákazníkov a pytala som sa. To bolo niekedy ajv15-30 minut som natívne speajerom zdarma. Za 3 mesuace som hovorila anglicky.
Ams jej da kurz nemčiny, zrovna ako pracu hkadajucej. Oretize aj ta upratovačka sa musi vediet dorozumieť. Odrobi tu 4-5 rokov a už bude mat narok na rekvakifikacna kurz. A pokial tu dopracuje nejaké roky, dostane podporu, a vtom casr sa moze rekvalifikivat, napríklad.

sono2
20. dec 2024

@svetlonos tak možno teda v tom OÖ, ja som blízko pri Viedni pred 3 rokmi som začínala po 2 materskych na ams, robila som samozrejme 10 rokov predtým a teda rekvalifikacia bola skoro na 0 bodov, ams neni uni. Tak to bolo povedané. Áno. Dalo by sa ale rekvalifikácia n menej ako 18 mesiacov nemá zmysel. 6 hodín denne plus sa učiť, ako upustila som od toho. Boli tam aj tie ochotne cudzinky, ver mi, na ams treba vedieť chodiť v systéme, ináč nič nedosiahneš a bude šťastná, že niekde čistí, ams ju donúti pracovať. S 2 malými deťmi začať v rakúsku bez nemčiny, mať vyhovujúcu pracovnú dobu je pre mňa science fiction. Aber wirklich.

sono2
20. dec 2024

A že sú Rakúšania milý. Kým nevieš riadne reč a čo to nemáš v kapse si nula. U nás to hrozne cítiť. A potom je kapitola závisť. Keď máš viac ako Rakúšan, minimálne vidno, že si akceptovaný, robíš, máš na to, si ich.

f333
20. dec 2024

@liliblacky samopzrjme som aj ja myslela slovenskych klientov.o rakuskych nemoze byt reci .ale prve o to ide,ze tvoje je predstavy sa nekryju s realitou.....to ako by si si predsdtavovala sk zamestnavatela s vykom prace trvalo online v at? A co danove zakony?na to zabudni....Aak na sk nie si schopna karirneho rastu pre deti,ako by si mohla bez znalosti nj mathoci len nejaku lepsiu pracu v at? To sati tiez znazim vysvetlit..... to,ci ty s ao 5 rokov naucis nj cinenaucis je vo hviezdach. Ale realita je ta,ze ho nevies a pre pracu v at si nepouzitelna .ato na dlhy cas -Takze vas by zivil 4manzel platil ti aj vyucbu jazyka samozrejme..
Tak si spocitajte ,ci nakad yna zivit co tam vat budete mat ak chete mat aspon rovnaku ziv.uroven ako na sk zvadnete....... pocitaj s najmom bytu vyse 2 000-3000 eur najmenej v ako tak dobrej stvrti... a ak ak ti zalezi na detoch a ich buducnosti,tak sukromna skola ... plus nakldy na energie vysoke .. samozrejme lek.dobra starostlivost.. a ine vydavky ...danove zatazenie vysoke...
No,nie je vsetko zlato,co sa blisti....

liliblacky
autor
20. dec 2024

@f333 pozri, ja už tých klientov mám, na svojej vlastnej firme a takto by som ich kľudne mohla mat aj ďalej, lebo aj keď budem žiť na Srí Lanke, svoju firmu na svk mat môžem… takze v tomto som totálne reálna ako by som to asi vedela v praxi urobiť. A ja necakam pečene holuby, chápem, že som aktuálne totálne nepoužiteľná lebo neviem ani jazyk a ani s mojou praxou si tam neškrtnem. Kebyže to takto nie je, tak nemám dilemu ale už sme tam asi dávno… Mne sa len nepáči take to, že budes rada, že budes navždy upratovať.. Okrem našich poznám X ľudí, čo v ich okoli pracujú (slovákov) a nevedia ani cek po nemecky, tak jasne že robia chyzne a sú aj za to radi.. No poznám aj takých čo sa postupne kdesi dostali.. Necakam pozíciu riaditeľky HR v banke 😀 Ale napríklad známa sa zamestnala na poste (a to 2 roky do zadu bola z tých, čo nevedeli po nemecky ani zaťať), ina zase v obchode a už robí vedúcu atd.. viem, že nebudem pravnik/ advokát/ sudca… ale jednoducho po narodení deti mám ja priority inde a ani na SVK ich nechcem nechávať niekde na opatrovani do 18tej aby som mohla sedieť v kancelarii a robiť… proste pre mna po narodení dcery práca znamená uživiť rodinu (aj keď právo má veľmi baví). Aj keď som bola slobodná, mohla som sa zamestnať kdekoľvek a makať, no ja som si vždy vyberala menšie kancelárie, kde bol super kolektív, kde som sa cítila dobre.. kebyže som nejaká brutálna karieristka, tak som teraz minimálne partner v nejakej AK ale to som ja nikdy nechcela… táto diskusia sa zvrtla na ekonomické poradenstvo (za čo som tiež vďačná, lebo je to podstatná časť samozrejme). No tiež nepôjdeme do AT ak si tam muž nájde zle platenú prácu… Bola tu nejaká otázka, že čo robí.. Už dávno robí (aj v Nemecku robil) v odbore a čo sme pozerali, tak platovo by mohol byt tak 55k+/rok čo si myslím, že už sa ako tak dá… A tak ako tu žijeme na dedine, v AT by som si tento spôsob chcela zachovat a hľadali by sme skôr prenájom na dedinách, tak ako žijú moji rodičia (a oni platia 600€ komplet napr). Nechcem ísť do stredu Linzu, to sa môžem odsťahovať do Ba, nájsť si opatrovateľku, ktorá bude s deťmi a na začať chodiť do roboty do 18-19tej..

riyadh
21. dec 2024

@liliblacky pracovala som v zahranici, a bez jazyka sa mepohnes, ak nechces robit tvz za pasom a zbierat smeti....takze odporucam len sa ucit jazyk danej krajiny, hadam ako pardon vysudovana pravnicka nepojdes za pas alebo smeti zbierat..

ovaaa
21. dec 2024

@milanemila AJ ovláda.

ibatanecnica
21. dec 2024

@liliblacky ked tam budes zit lahko sa ju naucis. Teraz chod rychlo do.jazykovky nech aspon zaklady pochytis a nejaka praca sa tam urcite najde. Tu by som na vasom mieste nezostavala.

softiesofie
21. dec 2024

@liliblacky Pridavam sa k nazorom, ktore ti vysvetluju ze odist vo vasom pripade znamena znizenie vasej zivotnej urovne.
Praca sa tam nehlada, tak ze "nieco sa najde". Neviem ako je to s chyznymi a takymito pracami ale aj v korporate (kde nemas ani AJ a skusenosti), alebo akakolvek administrativa je zalozena na znamostiach (medzi rakusakmi). Hlavne ak ide o ciastocny uvazok. Tvoje kamosky mozno maju za manzelov rakusakov, tak sa takto "postastilo" na poste.
Verejne skolstvo je na zaplakanie. Sukromne su sakra drahe.
Zdravotnictvo podobne ako skolstvo.
Najom za 600 si pre 4 clennu rodinu neviem predstavit (dom ako mate na SK to ale urcite nebude).
Predpokladany prijem manzela 55k, to myslis netto, alebo brutto?

liliblacky
autor
21. dec 2024

@sono2 u našich paradoxne si dokázali vytvorit veľmi pekne vztahy. Bývajú u rakusana (on hore, oni dole v dome), my s ním mame tiež pekne vztahy, bol nám aj na svadbe, na prvé narodeniny dcery prišiel na svk, pozýva každý rok našich na obed ak má narodeniny, poznáme aj jeho kamarátov, keď prídeme vždy prídu pozrieť aj oni, jemu absolútne nevadí aj keď som bola u našich mesiac, iný rakúšan zase nasim pomahal vždy vybavovat papiere a tak… možno je to lokalitou, ktovie ale ja som sa tam vždy cítila prijemne.. a isto by mi pomohli aj oni, minimálne v tom, že by so mnou rozprávali v nj (teraz sa bavíme v angličtine).

liliblacky
autor
21. dec 2024

@softiesofie ja som si vedoma toho, že to nebude ako tu na svk. Tu mame nový veľký dom, každý svoju izbu, hosťovskú, šatník, veľkú záhradu atd.. Manžel na slovenské pomery zarábal podľa mna nadpriemer (nie desaťtisíce ale nemôžem sa sťažovať), ja som si dokázala privyrobiť atd.. Len teraz mu konci projekt a asi už pôjde platovo nižšie (čo sme pozerali ponuky zatiaľ), plus nám ide o decká.. Na svk máš tiež zdravotníctvo aj školstvo dosť bieda, nehovoriac o tom, ako tu ide všetko brutálne hore (ja ani netuším ako dôkazu vyžiť rodiny z priemerného či podpriemerneho príjmu s deťmi napr).. a naučili by sa jazyk (s vysokou pravdepodobnosťou aj ja).. Švagriná napríklad má len strednú školu, poviem to tak, že je to asi najpohodlnejšie človek na planete 😀 a aj napriek tomu sa jej podarilo v AT uchytit, zarába fajn, životný standar má dobrý a sama vraví, že by už neodišla, hoc ona žije vo Viedni, kde sú podľa mna náklady dosť vysoké… Toto nie je o prilepšeni nám ale pre deti skôr.

liliblacky
autor
21. dec 2024

@ibatanecnica ďakujem za názor aj povzbudenie

kiki68
21. dec 2024

Dieta hned do skolky, za rok bude hovorit krasne. Za mna ist a co najviac sa tam venovat nemcine. Ved muz moze uz teraz zariadit svoju pracu

tundra
Autor odpoveď zmazal
softiesofie
21. dec 2024

@tundra "skusit pravne poradenstvo pre slovakov zijucich v zahranici." Toto je inac super myslienka, ale pre niekoho kto super ovlada nemcinu.
Len zo zedavosti ten dom pod Alpami mate vo svojom vlastnictve, alebo platite najom?

maciatkolulu
21. dec 2024

@liliblacky jaaaj,no lekári sú tiež v at kapitola,to si buď príprav tiež peniažky a viac ako ja si,tiež na súkromných,alebo si počkáš,rovnako ako na sk. Pediatri na dedinách???😂👍. No veľa zdaru. A zistila by som si viac o tých veciach,o ktorých s aaz tak nehovorí. A od ľudí reálnych,nie,čo počuli. Si nachystana platiť za zákonnú poistku okolo 100eur,píšem o bežnom aute,jednom. A mesačne😉. A tak no. A ten muž teda v akom odvetví robí? To,že má nemčinu,opäť píšem,neznamená,že sa oňho pobijú. To by musel byť teda fakt v niečom top a žiadaný.
@pipikcek každý,kto neovláda riadne jazyk v očiach rakusna klesá. Nehovorím o pokecoch na ulici so susedmi,ale teda aj tí vedia byť haklivi anniekdedy viac než dosť.takze základ pri hľadaní práci v cudzom štáte je jazyk. A nie,nepresvedčís ma,že sa v Rakúsku zamestnás na slušnej pozícii bez nemčiny. A nárečie možno nerozumieš všetko,ale ak máš nemčinu,tiež vedia prejsť do spisovnej. A najmä,oni rozumejú tebe. Ja som tiež v NO a nemám problém,občas,keď spustia sa zasmejem a poviem ešte raz a hoch deutsch prosím. A oni tak aj urobia. Takže nárečie je normálne v každom štáte. Ale samozrejme ovládajú aj čistú nemčinu. Základ je jazyk,ak chce niekto pracovať na úrovni,to ma nikto nepresvedčí.

tundra
Autor odpoveď zmazal
ibatanecnica
21. dec 2024

@softiesofie ale ved casom sa nauci. Nemusi byt vsetko zo dna na den. Manzel zaraba dobre urcote aj tam bude. Nie je asi odkazana hned zarabat koou penazi. Poatupne pride vsetko

softiesofie
21. dec 2024

@tundra Ved nic v zlom, len aby si to autorka neidealizovala, ze pride do AT a hned dom pod kopcom...
Vsetko dobre tiez.

softiesofie
21. dec 2024

@ibatanecnica Neviem kolko jej manzel zaraba. Lebo je rozdiel 50k netto a brutto. Preto som sa na to autorky aj pytala.