icon

Odchod do Rakúska bez znalosti jazyka?

liliblacky
20. dec 2024

Ahojte, zaujimalo by má vaše skusenosti, ak si niekto podobným prešiel alebo niekoho pozná. Naša situácia: Ja aj mánzel 37 rokov, dieta 2 roky a druhé sa narodí začiatkom budúceho roka. Už dlhšie zvazujeme odchod z svk (najmä kvôli deťom a celkovo, ako sa to ubera). Manžel vie nemecky na C1, žil aj niekoľko rokov v Nemecku, takze myslím, že on si bude vedieť nájsť prácu v pohode (jasne, že by sme išli, až keď by si ju našiel). Deti malé, žijeme tak či tak sami, lebo svokrovci sa nezaujímajú, ja nemám súrodencov, manžel má sestru, ktorá žije vo Viedni a moji rodičia tiež žijú v Rakúsku (aj to je dôvod, že už sú starší a zvažovali sme, či ich presťahovať spat na svk alebo my tam). A pred 4 rokmi sme kúpili dom, tu kde sme nemáme moc kamarátov, takze fakt sme sami. Jedine čo nás brzdí, je moja situácia. Po nemecky neviem skoro nič, anglicky tak B1-B2 (dlho som už doma 😀) a vyštudovala som právo (aj som robila v odbore), takze aj kebyže viem nemecky, v odbore prácu nenájdem.. Ja si aj vravím, že nejaká práca sa nájde pre mna vždy a keď si porovnám koľko zarábala moja mama ako pomocná v hoteli pred dôchodkom, tak mala tak ako ja ako firemný pravnik… Len sa obávam, či sa dokážem v mojom veku ešte adaptovať a naučiť niečo, nájsť zmysluplnú prácu atd atd… Neboli ste v podobnej situácii? Že ste v podstate v neskoršom veku začínali od nuly?

Strana
z6
kiki68
22. dec 2024

@softiesofie nie, kurzy poskytuju tym, co och potrebuju. Nezavisle od toho, co odrobene maju. Hlavne maju na nejake kurzy sancu ludia, co su pre trh inak nezamestnatelni. Ak tam dojdes s tym, ze chcem byt kozmeticka a b1 nemcina k tomu, tak mozes robit 20 rokov a nepojde to. Tiez ponukaju iba kurzy,ktore du atraktivne pre trh. Nie pre tu osobu. Ked to niekto odmietne, tak zamietnu cokolvek dalsie. Ono to svieti v systeme navzdy. Mna napr dpnutili uznavat si VS- Lehramt s tym, ze presne to potrebuju. Ako mozem cokolvek ine, ale to nepodporia. Nakolko Rakusko potrebuje ucitelov. Ak je niekto pravnik, tak mu daju kurzy jazyka a potom nech od b2 maka na uznani vzdelania, alebo ide robit do Office. Ale upratovat take osoby neposlu, nakolko su volne pozicie aj v napr back office.

liliblacky
autor
22. dec 2024

@tundra ja viem, že žiadna krajina na svete nie je dokonalá a problémy sú všade.. viem, že tak ako u nás máš skvelých lekárov (štátnych) máš aj na prd, rovnako to bude všade, nehovoriac o tom (včera sme mali návštevu z AT náhodou), o prisťahovalcoch z 3 krajín a nákladoch na nich (teda to mi hovoril priamo Rakúšan).. ja som rada, že mi tu ľudia píšu aj tie tesnejšie stránky, ale niektoré prispevky už idu do takých extrémov, veď nemám 20 a nesnívam o kariére modelky 😀 proste len som chcela vedieť ako sa ľuďom odijdenym žije.. na svk máš tiež dobre veci ale aj tie, čo nefungujú… a rozumiem aj tomu, že nebudem mat nárok na prispevky, to ani na svk nemáš ak si tu nepracoval… a keď si povieme, že do toho ideme, budeme musieť najskôr prezistit škôlky, nájmy, pracovne príležitosti atd a až potom ísť.. ešte nemusia ani muža nikde vziať alebo ekonomicky nám to zmysel nedá.. stat sa môže čokoľvek 🤷🏽‍♀️ len už sa to tu točí dookola o tom, ako som naivná a čakám, že tam všetci na mna čakajú 😀 A nad Švajčiarskom sme chvíľu uvažovali, ale jednak sa nám zdalo o dosť drahšie a po druhé u nás dosť aj rodičia a to, ze v 70+ nemôžu byt od nás 4 hodiny cesty autom… tak aj to u nás hra otázku, či ich stiahnuť sem (čo mi príde somarina) alebo bližšie k svk alebo my tam..

kiki68
22. dec 2024

@sissi2183 to kde zijete? My sme na pohotovosti s dietatom nikdy necakali viac ako 30 min, pediater tiez. U nas neviem, ale asi nemaju tolko pacientov celkovo. Vo Viedni to bolo take zle ako popisujes. Tu v Korutansku nie, ako teraz som cakala sice na Gyn pohotovosti, ale nie tak dlho ako vo Viedni. Tam to bolo ciste peklo a kazda poradna na 2,5 hod cakania s terminom. Na mna teraz ten Gyn pozeral na pohotovosti, ze co stresujem s nejakym hlasenim sa na porod. Ze to dojdem a hotovo pred terminom 😀 U nas ako od Hausarzt vybavi ta zena tam Termin do 3 tyzdnov vsade, nechapem z toho a nielen ja. To taky miestny terminator 🙈😂

guiseppinka
27. dec 2024

@liliblacky automotive je momentalne v at v srackach a riadnych...

guiseppinka
27. dec 2024

Odoslalo mi to skor... aktualne to co sa tyka prace nie je absolutne ruzove nikde a uz vobec nie v automotive... muz robil 14 rokov v at a aktualne hlada a zatial nic... co sa tyka platu, tak tych 52 brutto je taky v pohode plat, s pridavkami a pripadnou materskou/rodicakom to je postacujuce (pokial teda tvoj stadard nie je kadernicka kazde 2 tyzdne a restiky kazdy den). OO je zase trochu ine, my sme NO. Ak chces, kludne mi napis...

Strana
z6