Práca v Rakúsku a bývanie na Slovensku
Ahojte baby. Naskytla sa mi možnosť práce v Rakúsku. Bývam pri hraniciach, všetko vyzerá byť fajn ok a super, dochádzanie v pohode, ale... Ako je to so zdravotným poistením? Dočítala som sa, že budem sa musieť poistiť v Rakúskej poisťovni a odhlásiť zo slovenskej poisťovne. Ok. Ale musím si aj zmeniť lekárov na rakúskych? Alebo ma ošetria aj slovenskí a rakúska poisťovňa mi to nejak preplatí? Úplne obyčajné vyšetrenia typu mám angínu, alebo preventívky, gynekológia, mamografiu a takéto srandičky, sledovanie v odborných ambulanciách, kam chodím v podstate len každého pol roka na kontrolu a ináč si len nechávam predpisovať lieky keď sa mi minú. Prosím je tu niekto, kto pracuje v AT, ale žije a chodí k dr na SVK? Viete mi objasniť ako to funguje, keď nemám slovenskú poisťovňu, ale rakúsku? Ďakujem moc vopred za info.
@wayway ja s rakuskom nemam nic, ani moje deti. Odstahoval sa tam exmanzel a pracuje tam - a z tohto titulu uz niekolko rokov poberam na deti pridavky z rakuska. Stacilo si podat ziadost, dolozit dokumenty a hotovo. Pravidelne jazde dva roky mi to na 2-3 mesiace pozastavia, kym dolozim aktualne dokumenty - potvrdenia zo skol, z mojho zamestnania, potvrdenie ze stale spolu s detmi byvam.... a potom vyplacaju veselo dalej.
@kiki68
@kaktusik007
@vroni
Mala som mylne info, tak potom super pre autorku.
Ahoj, ja som presne naopak prípad, pracujem na Svk, bývam v AT (momentálne som s malou na materskej). Ja som zo slov.poistovne žiadala poistenie do rakúskej. Postup je asi takýto- presne ako baby spomínali, tvoj zamestnávateľ ťa poistí v AT. Čiže keď už budeš zdravotne poistená v AT...následne si budeš žiadať formulár S1 (predtým e106) v tej svojej rakúskej poisťovni, + myslím, že tam budeš musieť priložiť doklad o trvalom bydlisku na Svk. To im pošleš a tá rakúska poisťovňa to pošle slovenskej poisťovni, tej ktorú ty uvedieš do formulára 🤗 ešte jedna vec, co sa stala mne po svadbe sa mi menilo meno, tak som žiadala novú kartičku poistenca.. ale.nemala som fotku v oficiálnom registri v AT, a preto e-karta nechodila...asi aj ty budeš musieť zájsť potom na cudzineckú políciu a priniesť im oficiálne foto ako na pas, ale to ťa určite už zamestnávateľ naviguje🤗

@wayway, to nie je relevantné. Z titulu daňovej príslušnosti zo závislej cinnosti rodiča majú nárok.