Prenájom nehnuteľnosti v Rakúsku

tilly
29. apr 2024

Ahojte. Máte niekto skúsenosti s dlhodobým prenájmom nehnuteľností v rakúsku, ale ako prenajímateľ?
Čo všetko hrozí, aké sú povinnosti prenajímateľa a aké bývajú problémy s nájomcami?
Tu na slovensku sa napríklad nedá vyhodiť rodina s deťmi, resp chránenými osobami ani ak neplatia.
Ako je to v rakúsku?
Skúsenosti? Ďakujem.

stellarstar
29. apr 2024

@tilly skus pohľadať pod FAQ vermieten von Immobilien

anouschka5
29. apr 2024

@tilly mylné informácie : podľa Zákona o krátkodobom nájme môže prenajímateľ pristúpiť k ukončeniu nájomnej zmluvy v prípade neplatenia nájmu za 2 mesiace aj bez poskytnutia náhradného bývania a to sa týka aj nájomcu s maloletým deťmi resp. s chránenou osobou ( zťp )
Ak je nájomná zmluva uzatvorená podľa Občianskeho zákonníka je prenajímateľ povinný zabezpečiť náhradné bývanie

anouschka5
29. apr 2024

https://jurarat.de/kuendigung-familie-mit-kindern
Tu je odkaz na pravidlá výpovede z nájmu v AT - tam sú prísnejšie ako na SK pre rodiny s deťmi, teda ťažšie sa dá zrušiť nájomnú zmluvu z dôvodu neplatenie vec musí byť podaná na súd a až kým súd nerozhodne o výsledku môžu nájomci bývať v byte ( dome ) prenajímateľovi ale nezaniká nárok na vyplatenie nájomného za celé obdobie

tilly
autor
29. apr 2024

@anouschka5 ďakujem. Toto, ako to funguje na Slovensku viem. Nechcela som to celé na úvod rozpisovať. S prenajmami na Slovensku mám celkom skúsenosti a nie moc dobré, preto uvažujem, že toto tu predám a kúpim niekde v okolí. Len teda zaujímajú ma osobné skúsenosti ľudí, čo to urobili...

vroni
29. apr 2024

@tilly, toto sú náramne hlboké vody, do ktorých sa púšťas. Zákon o prenájme a spravcovstve bytov je jeden z najnáročnejších a najobsaznejsich zákonov, od toho dávajú ruky aj bežní miestni pravnici. Môžeš mat šťastie a prenajať byt pod rukou, tak "po slovensky", ale riziko je tam obrovské. Dobrá nájomná zmluva je síce fajn, ale je tam asi milión detailov, na ktoré treba dať pozor a potom stačí rafinovaný nájomník a si v strate.

tilly
autor
29. apr 2024

@vroni Ďakujem. Presne niečo takéto som potrebovala. Že keď je to na Slovensku náročné, neznamená to, že v zahraničí to nebude ešte náročnejšie. Nuž, tak uvažujem ďalej, ešte raz ďakujem.

engel76
29. apr 2024

@tilly chod sa poradit s pravnikom a aj danovym poradcom. Je mozne, ze budes platit DPH z toho prenajmu. To ti najlepsie povie on, kedy sa plati a kedy nie. A dan z prijmu, kde ak mas prijmy na Slovensku a trvaly pobyt na Slovensku mas obmedzenu dan.povinnost a k prijmu z prenajmu sa pripocitava ciastka cez 9.000 eur rocne a nasledne sa cela suma zdanuje. Nie je to take jednoduche, ako si niekto mysli.

bosorkabb
29. apr 2024

Ja s mužom poznáme pani ktorá prenajíma v Rakúsku. Muž u nej kedysi býval a stali sa priateľmi. Ona nám hovorila ze nemôže niekoho len tak vyhodiť aj keď neplatí. Že sú s tým problémy. Tak prenajíma firmám pre svojich pracovníkom. Je to jednoduchšie. Ale ona má dom, hore má veľký byt a dole 2 izbový byt ktorý prenajíma.

kiki68
29. apr 2024

Poradit sa podla zakona konkretneho Bundeslandu, kazdy ma ine pravo v tomto smere, nie je jednotne v detailoch. Viem, ze skoro kazdy prenajimatel to ma pod nejakou spravou ( Hausverwaltung), urcite to ide aj bez. Ale zaroven viem, ze kazdy berie 3 mes kauciu a plus dolozene napr potvrdenia o pracovnom pomere. Ked cokolvek nesplna ten clovek, tak to neprenajmu.

tilly
autor
29. apr 2024

@engel76 no veď práve, že rátam s tým, že to nebude také jednoduché. Preto sa pýtam, či má niekto skúsenosti.

vroni
29. apr 2024

@tilly, tam nejde len o zmluvu. Aj majiteľ bytu má v súvislosti s prenajmom nejaké povinnosti, ktoré nesmie prenášať na najomnika. Podmienky, keď spadá pod regulované nájomné a kedy už nie. Kedy a ako smie spraviť vyúčtovanie a čo do neho smie zarátať. Čo musí mať poistené majiteľ a čo najomnik. Dane sú k tomu len taká úsmevná pikoška. Vraj platí rovnica, že pod 5 bytov si pri samosprave stratová, do 10 bytov sú samospravcovia masochisti a až nad 10 je to kšeft. Ono to tak približne aj sedí u ľudí, ktorých poznáme a majú tých bytov viac.

tilly
autor
29. apr 2024

@vroni takže nič pre nás

vroni
29. apr 2024

@tilly, no, alebo kúpiť tých bytov rovno 10, to je tiež možnosť 😉

tilly
autor
29. apr 2024

@vroni 🤣🤣 no to hej