icon

Skúsenosti so škôlkami a školami v Rakúsku pri hraniciach

johnyy123
Dnes o 08:32

Dobry den prajem,

rad by som sa spytal ci mate niekto skusenosti so skolkami a skolami ak mate trvaly pobyt na Slovensku.

Pracujem v AT vo Viedni avsak byvame na SK blizko hranic, doviezt a odviezt by teda nebol problem.

Mate prosim niekto skusenosti s takymto pripadom, ak ano co vsetko budem potrebovat vybavit aby mi zobrali syna do skolky a nasledne do skoly?

Dakujem

kiki68
Dnes o 08:47

@johnyy123 v Rakusku je skolka a skola ( okrem privat) viazana na Hauptwohnsitz, cize ak mas Hauptwohnsitz napr v Kittsee, mas narok na skolku a skolu v Gemeinde Kittsee. Vo Wien nemas narok, nakolko tam iba pracujes. Rovnako nemas narok na skolku mimo Gemeinde, aj keby ide iba o jednu ulicu. Tam totiz musi prist k dohode medzi tymi obcami na pravnej urovni. Je to pomerne zlozite. Cize inak povedane na statne zariadenia mas narok tam, kde ma dieta Meldenzettel. V tomto pripade by som volila sukromnu skolku, nakolko inak nemas narok. Tiez bez Haptwohnsitz dietata v AT nema narok na prispevok od Land na skolku.

vroni
Dnes o 09:22

Možnosti máš v podstate dve: ziskas trvaly pobyt v obci, kde chceš dieťa prihlásiť. Alebo prihlasis dieťa do škôlky vo Viedni, ktorá nie je až tak silné reglementovana. Súkromnej, v štátnej miesto nedostaneš. O súkromnej škôlke v pohraničí som nepočula, ale nebyvam tam, tak možno len neviem.

kiki68
Dnes o 10:32
@vroni

Možnosti máš v podstate dve: ziskas trvaly pobyt v obci, kde chceš dieťa prihlásiť. Alebo prihlasis dieťa do škôlky vo Viedni, ktorá nie je až tak silné reglementovana. Súkromnej, v štátnej miesto nedostaneš. O súkromnej škôlke v pohraničí som nepočula, ale nebyvam tam, tak možno len neviem.

@vroni mas rozne male skolky, privat, take tie na vidieku o 12 detoch. Zalezi kde clovek byva.