icon

Žijete dlhodobo v Rakúsku?

Včera o 22:11

Aké máte skúsenosti s Rakúšanmi? Najmä čo sa týka vzťahov kamarátskych aj partnerských? Našli ste si tam kamarátov a partnerov? Ak áno, ako vás prijala ich rodina. Ak áno, po akej dlhej dobe a v akom meste a v akej spoločnosti sa pohybujete(myslím čo sa týka prace, vzdelania a pod). Zažili ste odstup a predsudky voči ľudom/ženám z Ostblocku? Ja žijem v Rakusku pár rokov, poslednú dobu vo Viedni, viem plynulo nemecky, správam sa slušne a prácu mám kvalifikovanú. Ja a aj kamaráti máme skúsenosť, že kamarátov si medzi Rakúšanmi takmer vôbec nenájde. Väčšinou sú to cudzinci alebo potomkovia cudzincov. Domáci max trochu všeobecne pokecaju v robote, ale inak sú um cudzinci ukradnutí, vôbec sa nezaujímajú o človeka, hoci sú s ním denne v kontakte niekoľko rokov. Už vôbec nie ist napr spolu von alebo zoznámiť s kamošmi. Rakúšania majú svoj svet, v ktorom aj Nemci sú pre nich niečo menej. Zažili ste výnimky?

Strana
z2
anonym_a273a3
Včera o 22:46

@anonym_autor
ahoj, ano na moje mile prekvapenie som zazila aj vynimky.
Pracovala som ako 24/7 opatrovatelka - zhodou okolnosti sme si rozumeli s babkinym vnukom, bol z toho vztah. S babkinou dcerou (jeho mamou) sme si tiez velmo dobre "sadli" od prveho momentu. Prijali ma uplne s radostou ako Slovenku. Napriklad koli beznym veciam - varila a zehlila som.
Potom som pracovala v hoteli na recepcii - kamosky Rakusanky mam z toho obdobia 3 velmi dobre. Uz zijem v inom meste no stale sme v kontakte aspom telefonicky. Jedna z nich pani po 50tke (ok to je nemka vydata za rakusana), ta nam cudzincom pomohla kde mohla.
Tie dalsie dve boli mlade baby okolo 27 rokov.
Teraz zijeme v inom regione, konkretne v Burgenland - rok mi trvalo, pokial som si tu nadla kamaratku. Bola to personalistk, ktora som robila pohovor so mnou.
A teraz po dalsich 2 rokoch som zacala chodit na kavu s mamami spoluziakov (skolkarov) mojho syna. Deti maju hudobnu a nas 5 ide na kavu. Raz som sa opatrne opytala, ci sa mozem pridat. Zistila som, ze su v pohode. Najskor som myskela, ze su uzavreta partia ale nie. Ani jedna mi zatial nedala najavo, ze ma beru inak lebo som z ostbloku. Nemecky hovorim tiez plynule. Zijem v AT veru tiez uz 15 rokov, VS nemam.
A v porodnici nedavno som sa zoznamila s dalsou zenou, porodila o den skor. Stali sa z nas priatelky. Este spomeniem aj Tagesmutter, cadom sme sa tiez spriatelili.
Manzel je Nemec a u niektorych tiez bada, ze ho beru "menejcenne". A este ked som bola chvilu na Ams mala som suoer poradkynu. Povedala som aku oraci by som chceka robit, popisala som jej ju trocha chaoticky 🫣. A ona skutocne taku poziciu za 10 minut nasla 🙂. Citala mi podmienky nadsena az po poskednu vetu a po nej zahlasi - scheis Österreicher und deren Bedienungen! 😂 Nadavala na nich, pritom je sama rakusanka. Bola to praca v kancekarii na urade - podmienka bola AT občianstvo. Takze aj ona je taka spravna. Zatial nevnimam vyslovene nejake odsudzovanie kôli mojmu SK pôvodu. S nemeckymi kolegami som si tiez velmi dobre rozumela (kancelarska praca) a to boli vacsinou na menezerskych poziciach. Rovnake skusenosto mali aj ine kamaratky z firmy. Ale to je uz ina tema.

anonym_2e19f9
Včera o 22:48

@anonym_autor žila som tam 2 r a bolo to podobné.Kolegovia, kamaráti a to sme boli veľký kolektív boli buď Slováci, Chorvati, alebo Poliaci.Jednoducho inklinujeme k slovanským národom.Susedu som mala dobrú mladú Rakúšanku s tou sme sa išli najesť na kávu
Predsudky som necítila skôr uzavretosť mne sa aj medzi Rakúšanmi nezdajú tie vzťahy kamarátske a také vrúcne ako medzi Slovákmi.Ani sa toľko nestretávajú, nevolajú, negriluju

anonym_858d03
Včera o 22:49

@anonym_autor tiež sa zamýšľam nad tým, kde sú všetci Rakúšania. Jednu staršiu pani - Rakúšanku poznám už roky, trávime víkendy pod jednou strechou, ale tiež mi príde dosť odmerana. Komunikuje so mnou slušne, zdvorilo, hlavne, základne otázky (ako sa máš, čo by si chcela jesť). Nič hlbšie, nič konkrétnejšie. Pred cca 15rokmi v Oberpullendorfe, posledné roky Viedeň.

anonym_b1949d
Dnes o 00:40

My sme mali v praci par Rakusanov, zvysok Nemci ( ale v DE) a AT su trochu ini. V porovnani s Nemcami studensi a uzavretejsi, posobia dojmom, ze sa zabudli niekde v Rakusko-Uhorsku (hlavne ti starsi orginal Rakusania a Vieden je este kategoria sama o sebe) predaudky kvoli Ostblocku ani nie … ale su zvlastni. Nemci si z nich robili srandu v style Alte Bundesländer a ze nevedia poriadne rozpravat … ale s Bavorakmi si naozaj nemali vela co vycitat. Nemci su otvorenejsi

anonym_bb2f60
Dnes o 03:22

Ani medzi rakusanmi samotnymi to nieje lepsie
Uprimne nemam pocit, ze by mna a moju rodinu prijali tak naozaj..

anonym_d4b9c5
Dnes o 06:06

@anonym_autor
Vela krat su emigranti sami na vine uplne inac sa domaci spravaju ked sa clovek rozhodne tam zit nie si len prist zarobit.Moj syn s rodinou zije vo Svajciarsku a vsetci ich znami su Svajciari teraz maju kluce od susedky bankarky isli na dovolenku a oni im chodia krmit rybicky a polievat kvety,Kazdy tyzden chodia dakde na party, Slovakov nepoznaju ziadnych,

svetlonos
Dnes o 06:20
@anonym_b1949d

My sme mali v praci par Rakusanov, zvysok Nemci ( ale v DE) a AT su trochu ini. V porovnani s Nemcami studensi a uzavretejsi, posobia dojmom, ze sa zabudli niekde v Rakusko-Uhorsku (hlavne ti starsi orginal Rakusania a Vieden je este kategoria sama o sebe) predaudky kvoli Ostblocku ani nie … ale su zvlastni. Nemci si z nich robili srandu v style Alte Bundesländer a ze nevedia poriadne rozpravat … ale s Bavorakmi si naozaj nemali vela co vycitat. Nemci su otvorenejsi

@anonym_b1949d
az na to, ze baworak nema problem s tebou hovorit hochdeutsch a nema divny viedemsky "Schme".
A Viedencana poznas uz len ked usta otvori a to nehovorim o akcente 😁.

katarinaschober
Dnes o 07:00

Ja zijem v Rakusku uz viac ako 10 rokov manzela mam Rakusana svokrovci rakusania kolegine rakusanky susedia rakusania proste so Slovakmi sa nestretavam vsetci ma akceptuju problemy som nikdy nemala typu Ostblock a na Slovensko by som sa uz nikdy nevratila

mimajo
Dnes o 07:06

Zijem tu uz 30 rokov, manzela a rodinu mam Rakusanov a nemam najmensi problem. Priatelov mam len rakuskych- so to otvorene, pomahajuce priatelky. Tiez v praci- pracujem v skolstve. Na Slovensko by som sa nevratila v ziadnom pripade.

kiki68
Dnes o 07:27

@anonym_autor ja, cez 16 rokov tu a mam muza Rakusana bez nejakeho ineho povodu v tej rodine. Tiez mam kamosky, kolegyne aj Rakusanky a uplne v pohode. Ale prve roky boli vselijake

katarinaschober
Dnes o 07:28
@mimajo

Zijem tu uz 30 rokov, manzela a rodinu mam Rakusanov a nemam najmensi problem. Priatelov mam len rakuskych- so to otvorene, pomahajuce priatelky. Tiez v praci- pracujem v skolstve. Na Slovensko by som sa nevratila v ziadnom pripade.

@mimajo a mozem sa opytat v ktorom meste zijes

kiki68
Dnes o 07:34

Ja inak zijem v KTN, blizko hranice s IT, same male mestecko. Predtym Wien a mne to tu ma vidieku. Elmo vyhovuje. Vacsina ludi tu Slovensko vobec nepozna.

katarinaschober
Dnes o 07:41
@kiki68

Ja inak zijem v KTN, blizko hranice s IT, same male mestecko. Predtym Wien a mne to tu ma vidieku. Elmo vyhovuje. Vacsina ludi tu Slovensko vobec nepozna.

@kiki68 ja zijem tiez na dedinke 15 km od Grazu a tu si mylia Slovensko so Slovinskom

kiki68
Dnes o 07:54
@katarinaschober

@kiki68 ja zijem tiez na dedinke 15 km od Grazu a tu si mylia Slovensko so Slovinskom

@katarinaschober toto iste, tiez si to mylia, je fakt, ze SLO je tiez blizko. Asi ina mentalita tu celkovo

kavasaki370
Dnes o 08:57
@mimajo

@mimajo to nie je hejt, ale preco nie si na rakuskom fore 🙂

kiki68
Dnes o 09:13
@kavasaki370

@kavasaki370 preco myslis, ze nie sme na at skupinach? Lebo ja teda som na niektorych a je to podobne ako tu.

autor
Dnes o 09:20
@kiki68

@anonym_autor ja, cez 16 rokov tu a mam muza Rakusana bez nejakeho ineho povodu v tej rodine. Tiez mam kamosky, kolegyne aj Rakusanky a uplne v pohode. Ale prve roky boli vselijake

@mimajo
@katarinaschober
@kiki68
sú to vaši kamaráti , ktoré ste spoznali samé alebo cez muža ? A kiki68 aké boli začiatky a čím sa to zmenilo?

katarinaschober
Dnes o 09:53
@kiki68

@kavasaki370 preco myslis, ze nie sme na at skupinach? Lebo ja teda som na niektorych a je to podobne ako tu.

@kiki68 v akych at skupinach si?

anonym_9aa6a4
Dnes o 10:32

@anonym_autor mám tam odzite svoje a za mňa to nie je dobrá krajina na život. Systém postavený na hlavu - nebudem konkretizovať v čom presne kvôli súkromným veciam ale tak celkovo sú rakúšania strašne nacionalny a povrchný ľudia. Nemčina ako jazyk otras.

mimajo
Dnes o 11:27
@anonym_autor

@mimajo
@katarinaschober
@kiki68
sú to vaši kamaráti , ktoré ste spoznali samé alebo cez muža ? A kiki68 aké boli začiatky a čím sa to zmenilo?

@anonym_autor spoznala som sama, s manzelom sme " len" 18 rokov spolu... no ja som tu studovala a potom v praci... stale v rakuskych skupinach...

mimajo
Dnes o 11:28
@kavasaki370

@kavasaki370 preco si to myslis???

mimajo
Dnes o 11:28
@katarinaschober

@mimajo a mozem sa opytat v ktorom meste zijes

@katarinaschober momentalne okolie Linza, predtym vo Viedni

mimajo
Dnes o 11:31
@kavasaki370

@kavasaki370 presne toto by mi ziadna rakusanka nenapisala!!!!

autor
Dnes o 11:31
@anonym_9aa6a4

@anonym_autor mám tam odzite svoje a za mňa to nie je dobrá krajina na život. Systém postavený na hlavu - nebudem konkretizovať v čom presne kvôli súkromným veciam ale tak celkovo sú rakúšania strašne nacionalny a povrchný ľudia. Nemčina ako jazyk otras.

@anonym_9aa6a4 podľa mňa Hochdeutsch je v pohode, ale tie ich desne dialekty nemôžem vystáť…. ľudia rozpravajuci v dialektoch pôsobia strašne hlupo

kavasaki370
Dnes o 11:35
@mimajo

@kavasaki370 presne toto by mi ziadna rakusanka nenapisala!!!!

@mimajo V poriadku.

veve889
Dnes o 11:57

@katarinaschober @mimajo
Mozem len potvrdit, u mna je to tiez tak.

svetlonos
Dnes o 12:06
@anonym_autor

@anonym_9aa6a4 podľa mňa Hochdeutsch je v pohode, ale tie ich desne dialekty nemôžem vystáť…. ľudia rozpravajuci v dialektoch pôsobia strašne hlupo

@anonym_autor
takze aj košican posobi na teba hlupo, ked hovorí nárečim? Ved ked ich poprosíš, hovoria hochdeutsch. Podaktorí by vsak boli hajradsej, aby aj cudzunci hovorili okrem hochdeutdch este aj ich dislekton. To uz sa bliži skor k tomu nacizmu. Ale t3da vtdy to boli tí, ktirí ani At nemali obehane, toboz ine krajiny. Paninke som vysvetlila, ze keby mam talent na ucenie dialektov celeho Rakuska, nesedela by som na recepcii. A teda ci by ona bola ochotna ucit sa rakuske dialekty podla toho, kde by prave zila. Ta bola najdakej v Madarsku, robila sefom pikolika ale mudra bola ako radio.
To boli ale speci kapitoly - hlupaci.

gab
Dnes o 12:08

zijem tu uz skoro 19 rokov, vydata za Rakusana, rodina ma prijala uzasne. Zo zaciatku som mala problem sa zaclenit, ale ako som sa zlepsila v nemcine a hlavne dialekte, tak je to dobre.
Ano, taki ti starsi Rakusania (od 80r. nahor) , maju niekedy problem s cudzinacami , ale nie vsetci. Zazila som aj v spolocnosti jedneho postarsieho pana, ako vtipom ponizoval jednu zenu, vzduch zhustol, lebo trapne sa citili vsetci v miestnosti.
Kamaratov, znamych tu mam neurekom a nemam pocit, zeby sa ku mne spravali inak. Skôr mam pocit, ze Rakusanom vadi (a to nemaju kdekolvek problem povedat) to, ze mnohi cudzinci (ale aj ti, co su tu narodeni) nevedia poriadne nemecky. Skoly su plne inonarodnostnych deti, ale pisat ani hovorit poriadne nevedia. Doma pouzivaju matersku rec, v skole maju potom problemy. A potom, ked nevies rec, je problem sa zaclenit do prace, do zivota ako takeho. Takze ja vidim toto dost problematicke.
V konecnom dôsledku, ked si teraz zratam, v mojom okoli je velmi malo cisto rakuskych vztahov. Urcite 90% z toho je pomiesanych. V nasom meste je tolko narodnosti, z celeho sveta, nielen Ostblok.

bluka2
Dnes o 12:42

Ja som v AT nezažila problem. Jeden rok po mne kolegovia chceli, aby som zorganizovala Team building na Slovensku a všetci tam išli a aj sme sa dobre zabavili... Už som z AT dlho preč, ale stále sme v kontakte

autor
Dnes o 12:59
@svetlonos

@anonym_autor
takze aj košican posobi na teba hlupo, ked hovorí nárečim? Ved ked ich poprosíš, hovoria hochdeutsch. Podaktorí by vsak boli hajradsej, aby aj cudzunci hovorili okrem hochdeutdch este aj ich dislekton. To uz sa bliži skor k tomu nacizmu. Ale t3da vtdy to boli tí, ktirí ani At nemali obehane, toboz ine krajiny. Paninke som vysvetlila, ze keby mam talent na ucenie dialektov celeho Rakuska, nesedela by som na recepcii. A teda ci by ona bola ochotna ucit sa rakuske dialekty podla toho, kde by prave zila. Ta bola najdakej v Madarsku, robila sefom pikolika ale mudra bola ako radio.
To boli ale speci kapitoly - hlupaci.

@svetlonos Aj ja rozprávam vychodniarskym nárečím, ale v rámci rodiny a kamarátov z východu. Ak sa bavím s niekým z inej časti Slovenska, ked som napr v Bratislave,tak nebudem gadžovať.

Strana
z2