Život s deťmi vo Viedni: Skúsenosti a rady
Ahojte, hľadám niekoho, kto by bol tak dobrý a podelil a o skúsenosť - ak bývate s deťmi vo Viedni - ste spokojní? Nemenili by ste? Je to tam ok so škôlkami, školami, bezpečnosťou...?
Žijeme už 5 rokov v Nemecku a zvažujeme presťahovanie do Viedne. Máme 2 deti do 4 rokov, tu chodia do škôlky, takže nemecky budú vedieť. Manžel je lekár, prácu si predpokladám nájde, ja ešte uvidím, na čo sa zameriam. Len stále váhame, či spraviť ten krok, nikdy sme nežili vo veľkomeste, nechceme žiť nejaký strašne uponáhľaný život. Čo by ste poradili, prípadne aké Bezirky?
@softiesofie, v 19, hore v Grinzingu
@vroni tak to si uz blizko pri mne🤣 cast weinviertlu uz vidim aj z okna🤣 vdaka za zhrnutie celeho zivota vo viedni. Nam sa kazdy cuduje, ze preco.sa my neprestahujeme do viedne, ked tam robim a muz hlada robotu. A na kazdeho hodim pohlad, ze ci sa zblaznil. Ze ani nahodou...
sice podla mna sme v diere, ale do linzu a viedne to mam rovnako, z domu na dialnicu mi to po obchvate trva max 3 minuty. Obcianska vybavenost je veeeeelmi slusna, mame jasle, volksschule a mittelschule na veeeelmi dobrej urovni, gympel unter a oberstufe a dokonca aj fachhochschule.
Na volksschule (obe baby su v gts) maju hlavu, vedlajsiu ucitelku, freizeit a po jednej asistentke... na mittelschule vraveli, ze matiku, anglinu a nemcinu maju aj uroven ahs a ucia ich od zaciatku 2 ucitelia. Na gympli som nebola, takze tam neviem povedat, lebo dcera by sice vedomostne gympel dala, ale neviem, ci by som ja zvladla...
@guiseppinka, budeme si kyvat, z diery do diery 🤣 Ale škola aj u nás tak. Traja učitelia na nemčinu, traja na matiku a traja na anglinu, delia sa na bežné a ahs triedy (od 6.rocnika) a moje decko, ktoré minulý rok prelezalo každého pol týždňa v kŕčoch a horuckach, lebo mal ísť do školy, sa zrazu do školy teší. A to napriek faktu, že o známkach radšej pomlcme. Gympel by psychicky a ani vedomostne momentálne nedal. Uvidíme, co bude po ôsmej triede. Ale zatiaľ boduje škola v diere pred renomovanou špičkovou súkromnou školou vo Viedni.
@vroni v 19tke mi býva rodina ale oni sú tam uz vyse 50 rokov co odišli zo Slovenska ,kúsocek od Wirtshafts univerzitat 🙂
@valikasikulova, to je dolu, na začiatku, pri Spitelau. My sme boli smerom hore do kopca. Moji starí rodičia prežili celý život vo Viedni, mám tam dodnes časť rodiny, ale stále viac bežných ľudí odtiaľ odchádza. Kým sa na dlhé roky nezmení ta červená a zelena cvarga, čo v meste bacuje, nevidím tam budúcnosť ružovo.
@vroni áno presne tam bývajú, už majú po 70tke takže už tam dožiju asi, a hore tam do kopca sme chodili do toho parku keď boli deti ešte malé...
Tam je ta nešťastná krizovatka kde aj v noci hulakaju sanitky každú pol hodinu pomaly snáď
@vroni to si nezila daleko od nas v podstate, ja som mala tu krizovatku na Spittelau mozno 3 minuty autom. Svet je velmi maly. Teraz sme odpratani 360km od Viedne 😂 Ale vobec to nelutujem, nas chodi do malej skolky, je mu tam fajn, on je sice akoze hoch begabt, ale co z toho, ked on by socialne nedal vacsiu skupinu deti. Maju 12 deti v skupine a to je taky strop pre neho. Sama neviem co so zakladkou, zatial sme radi, ze konecne spokojne funguje v tom svojom malom raji. A tieto dedinske deti mi pridu take nejake viac easygoing, aspon mam ten dojem. Keby ho mam u seba v praci tam vo Viedni, tak ja neviem co by sa dialo. To bol kolos oproti tomuto tu
@valikasikulova, áno, ta križovatka je obrovská a šialene frekventovaná. V tom parku naša škôlka každý rok robievala lampionovy sprievod a potom sme sa vždy všetci rodičia aj s deťmi išli rozmraziť do mekaca oproti parku 😁 Vždy to bola super akcia, moja dcéra sa jej nadšene zúčastňovala až do 14 rokov (normálne je to len pre škôlkarov). Potom škôlka skoncila, inak by sa tam s kamoškami stretávali snáď dodnes.
@kiki68, no, moje deti sú úplne šedý priemer, žiadne zvláštne nadanie ani talenty na nich nebadať, ale staršie dalo obrovskú školu zatrasením ľavej nohy a mladšie rozomlela na trosku. Tak ho dávame postupne zase dokopy, vo Viedni to proste nebolo možné (a to som minulý rok obehla minimálne 60 škôl a s osadenstvom MA56 (školstvo) si z väčšej časti tykam) Proste so školami vo Viedni je to fakt zle.

@vroni tam zalezi na tabulkach daneho Bundeslandu. A Hort a napr ucitel nemciny maju odlisny plat. Niektore predmety su lepsie platene myslim. Tam je matematika, jazyky a este cosi.