icon

Život vo Viedni s malým dieťaťom

hanaxxx
2. aug 2022

Ahojte. Tie co zijete vo viedni a mate male deti. Ako sa vam tam zije/byva, idealne ak viete porovnat aj so slovenskom. Zdravotna starostlivost (kvalita, dostupnost) vyzitie pre deti, detske ihriska, parky, zelen, skolky statne, sukromne (kvalita, dostupnost) hocico co ste zistili, ze je ine,ci uz lepsie ci horsie. Dakujem vam.

lusyyy36
Autor odpoveď zmazal
lusyyy36
28. nov 2022

@hanaxxx rátaj ešte tak 200e za plyn a elektriku mesacne (pred 2 rokmi som platila cca 130e, teraz to bude oveľa viac). Plus gis 52e každé 2 mesiace, tv+net okolo 40e, poistka ak si das cca 10e

hanaxxx
autor
29. nov 2022

A este z ineho sudka mi napadlo. Ked dam dieta do skolky a zacne byt chore, existuje tam nieco ako ocr, alebo ako to ludia riesia? Rozmyslam, ci si budem vediet vobec udrzat zamestnanie, ak dieta bude casto chore. Chodi sa do skolky bezne so soplami, alebo to neakceptuju? Baby velmi si cenim vase odpovede, googlim, ale niektore veci clovek lahko nezisti.

vroni
29. nov 2022

@hanaxxx, no, sumy asi tak ako píše @lusyyy36. Posledné vyúčtovanie ešte nemáme (infarkt dostanem až v januári), takže neviem, čo a ako sa bude zvyšovať.
OCR existuje. Ale nie taká ako na SK, že sa sopliky liečia pol roka a matka berie plný plat. Tu máš ocr 5+5 pracovných dní do roka - na teba. Čiže je jedno, či máš jedno dieťa alebo sedemnásť, proste maximálne tých 10 dní. A 10 otec. Pripadne frajer, keď spolu bývate. A starí rodičia. Priesvitné sopliky a kašeľ sa za chorobu nepovažujú, ak je dieťa v kuse choré, zostane alebo matka doma alebo sa to rieši opatrovateľkou. Škôlky sú kapitola sama o sebe 🤣

lusyyy36
29. nov 2022

@hanaxxx máš nárok na 10 dní pflegeurlaub za rok. Je jedno ci máš 1 alebo 5 deti, 10 dní je dokopy. Zvyšok bud dovolenka ak ti dajú, opatrovateľka, alebo seba nechať na PN.
A áno, deti so soplami v škôlke sú časté

hanaxxx
autor
29. nov 2022

A tymito dnami/hodinami sa vykryva aj ked chcem ist na 3 hodiny k zubarovi? Alebo tieto su urcene len pre choroby a nie pre niekolkohodinove navstevy lekara?

vroni
29. nov 2022

@hanaxxx, bacha, paragrafy ako na SK neexistujú. K lekárovi môžeš ist v pracovnom čase len v tom prípade, ak lekár v inom čase neordinuje. A teda tri hodiny u zubára sú riadne cez čiaru.

lasoli
29. nov 2022

@vroni ale vo Viedni toleruju pn a aj ked su deti chore,i ked mozno nie au paragrafy,lepsie toleruju pracenescbopnost,to na sk nieje bohuzial.

hanaxxx
autor
29. nov 2022

@vroni to bol len priklad. A teda ked musim ist k lekarovi cez pracovny cas, lebo inak neordinuje, tak v praci tu absenciu ako vedu? Bude/nebude to zaplatene? Nadrobim si to?

vroni
29. nov 2022

@hanaxxx, nie, to zase nie. Keď robíš, ja neviem, od deviatej do piatej a doktor najneskôr o stvrtej konci, tak jasne, ze k nemu musíš ist cez pracovný čas. Aj keď ta boli hlava ci si prechladnutia, obvykle môžeš zostať dva dni doma bez ďalšieho dokladu. Len sa nemôžeš tak hrdo po slovensky prsit, ako máš nárok a zamestnávateľ musí mať pochopenie... No, nemusí. A keď to preženies, obvykle ani nemá.

vroni
29. nov 2022

@lasoli, toto je silne individuálne. V takej kancelárskej firme budú asi veľkorysi. V reštaurácii oveľa menej. A v štátnych inštitúciách vôbec.

tehulka2011
29. nov 2022

@hanaxxx u nas je to uplne v pohode, poviem, ze idem k lekarovi, nikto neriesi ci som bola 2 alebo 3 hodiny, papierik/potvrdenie nenosim

lusyyy36
29. nov 2022

@hanaxxx u nas v praci z toho nerobili vedú keď som každý druhý deň chodila k Dr, ani potrvrdenie nechceli,ani som si nenadrabala, proste bola som tam ako keby celý deň. Ale to bolo u nás, neviem ako to inde chodí. V starej praci som mohla ísť k Dr len keď som mala voľno, ale zas robím aj víkendy tak sa dalo vymenit

lasoli
29. nov 2022

@vroni ja som robila v zdravitnictve a tam nebol problem vobec

vroni
29. nov 2022

@lasoli, to verím. Ani u nás v kancli nikdy problém nebol. Ale v gastre a službách to problém býva. A teda úrady sú čistá pakaren, tam si bez papiera ani neskrtnes (mam doma. A to je akože "strašne dôležitý" štátny úradník, nie nejaká pozícia poskoka, ale návšteva u lekára musi byt vopred schválená, podpísaná a od lekára na zvláštnom formulári potvrdená 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️...)

hanaxxx
autor
29. nov 2022

Este mi pri tych najmoch napadlo, ked sa clovek nastahuje do prazdneho bytu (vacsinu som videla v inzeratoch nezariadene, iba s kuchynou), kupi nabytok a potom ked dajme tomu o 6 rokov sa stahuje niekam inam v ramci mesta (lebo napr majitel bytu chce byt predat), ten nabytok si prestahuje so sebou? V podstate nic sa potom neda kupit nejak na mieru, nie? Lebo do dalsieho bytu to nebude pasovat. Alebo ako to funguje.

vroni
29. nov 2022

@hanaxxx, no, byt býva nezariadený, resp. len s kuchyňou a kúpeľňou. Nábytok si donesieš svoj, keď si ho chceš dat robiť na mieru, tak sa treba vopred dohodnúť s majiteľom, že budeš chcieť "Ablöse", tj. ze ti preplatí zostatkovu hodnotu nábytku. Ak majiteľ súhlasiť nebude a nebude súhlasiť ani s tým, aby si si nasla nasledovníka sama (toto už je dosť zriedkavé, ale existuje to ešte), budeš vedieť, že nemáš investovat do nábytku na mieru. Ale najmy bývajú skôr dlhodobé, minimálne sú tri roky, bežne 5 až 10 s možnosťou predĺženia. Občas sa zadari aj byť s neobmedzenou zmluvou. Rok musis zostať vždy, na toto pozor. Ten byt, ktorý si nasla je za veľmi (až príliš) dobrú cenu a na neobmedzenú dobu. Dala by som sakramentsky pozor, aké je okolie. A aké sú steny. Lebo stvormerove stropy sú krásne, ale vykrvacas na kúrení.

hanaxxx
autor
29. nov 2022

@vroni o ten byt z linku nemam zaujem, to som uviedla len ako priklad, aby som pochopila ten rozpis nakladov. Taky rolldor by bolo fajn mat, ale tak budem sa musiet zaobist aj bez neho. Ale napr aj taka sedacka, do jedneho bytu mi sadne, do dalsieho nie, budem musiet kupit novu, alebo vybrat taky byt,kde sa bude hodit 🙂. Rok musim zostat vzdy, to znamena,ze kebyze odidem bude majitel odo mna vymahat najomne za ten rok?

vroni
30. nov 2022

@hanaxxx, áno.

zuzinapipina
30. nov 2022

@hanaxxx ja este napíšem napríklad, za mna je to súper vec.. myslím, že su tu viaceré take ,,organizacie" nszvime to..Platis mesačne, do nejakých 20 euro, a ak tvoje dieťa ochorie, z tejto firmy prídu k tebe domov a postraju sa ti o dieťa cely den. Maximalne vsak 3 dni v týždni, ale su tam aj sestricky, záchranári napriklad, co si chodia vypomáhať. Na konci dna ich yplatis a potom ti to ta firma cele zaplati naspäť. Čiže platis iba ten mesačný poplatok...ono a super je naprikald,ze aj ked je tebe zle a si doma..tak oni prídu aj tak..ja ako slobodna matka toto beriem ako super vec.

lusyyy36
30. nov 2022

@hanaxxx v starom byte sme mali kuchyňu vrátane umývačky a chladničky. Nič viac, nábytok sme kupovali lacný, ktorý sme po 5 rokoch predali za pár e alebo darovali. Do nového sme kupovali komplet všetko, aj kuchynu, všetky spotrebiče, obklad do kuchyne....ale nájom mame neobmedzený a novostavbu. Ono treba dat potom väčšinou byt po odstahovani do pôvodného stavu. Napr suseda v predošlom byte musela ešte starú kuchynskú linku naspäť vrátiť, čo sa už ani poskladať nedala poriadne.

hanaxxx
autor
30. nov 2022

@lusyyy36 neobmedzeny najom znamena, ze je iste, ze tam mozete zostat aj 20 rokov? kolko rokov zvycajne ludia zostavaju, ked maju neobmedzeny najom? a majitel bytu ak by vas chcel poslat prec, tak on bude nejak postihnuty, bude vam musiet vyplatit nejake peniaze, napr cast z toho co ste investovali do bytu? Alebo taketo situacie su velmi vynimocne?

lusyyy36
30. nov 2022

@hanaxxx mame byt od firmy, ktorá prenajíma byty, vlastne od druzstva ale nieje to klasický družstevný byt, kde človek platí menší nájom, nepotrebovala som ani žiadne extra doklady , iba vyplatne pasky. Ale do týchto bytov treba investovať na začiatku, družstevný podiel ci ako sa to nazýva. V našom prípade to ale nebolo veľa. A vyhodiť nas môžu len pri nejakom záväznom porušení zmluvy.
Ono treba aj pri normálnom prenájme čítať co všetko môžeš ty a co prenajimatel

vroni
30. nov 2022

@hanaxxx, majitel bytu ta nemôže poslať preč, nie si na slovensku. Majiteľ bytu môže vo veľmi výnimočných prípadoch oznámiť, že potrebuje byt pre vlastné účely a na súde doložiť, že nemá iný byt, pripadne nemôže sa nasťahovať inde... To je pri rodine s deťmi ťažšie než vesmírna misia. A väčšina bytov patrí spoločenstvám, združeniam a tak, byty od majiteľov jedného zvyšného bytu sú na trhu obrovská rarita. Neobmedzená doba je neobmedzená, môžeš bývať v byte aj 50 rokov a nájomnú zmluvu zdedia tvoje deti. Krstny tak býva, nájomná zmluva z roku 1934 a plánuje ju posunúť vnúčatám (on ju zdedil po rodičoch)

lusyyy36
30. nov 2022

@vroni naši byvali susedia mali tak zmluvy z roku krista asi, za 2 byty, ktoré im dokonca dovolili stavebne upravit a prepojiť platili 350e 😃 len potom byty odkúpila iná firma ako sme my odchádzali a urobili nové zmluvy a nájomné zdvihli

vroni
30. nov 2022

@lusyyy36, áno, upraviť môžu, ale nie na aktuálnu úroveň. Len zindexovat. Krstny tiež platí nejakych necelých tisíc euro. Byt pri Burze a 200 m2 plus terasa, na voľnom trhu pod 4000 nemas šancu....

hanaxxx
autor
30. nov 2022

tak uz tym najmom pomaly zacinam rozumiet, dakujem. Este co mi nie je jasne, ked mam zmluvu na 5 rokov, znamena to, ze po piatich musim ratat so stahovanim, alebo je tam velka sanca, ze mi ju predlzia?
A ked viem, ze potrebujem byvat vo viedni dva roky (dajme tomu mam taky pracovny kontrakt). Nenajdem vsak byt, ktory by vyslovene prenajimali len na dva roky. Najdem ale dva byty, ktore mi vyhovuju - jeden je na 3 roky a jeden na 5 rokov - mozem uzavriet takuto zmluvu (na 3 alebo 5 rokov) a odist skor bez natahovaciek/pokut, alebo su s tym spojene nejake rizika/problemy?

lusyyy36
30. nov 2022

@hanaxxx keď chceš odísť skôr, musíš dat výpoveď, výpovedná lehota je 3 mesiace. Ale ten 1 rok musíš ostať. A áno, väčšinou predlžujú zmluvy, ak teda sú nájomcovia bezproblemovi

hanaxxx
autor
30. nov 2022

@lusyyy36 a vy, kebyze sa pri vasom neobmedzenom najme rozhodnete odstahovat, tak s tym prenajimatel nema problem? Resp predpokladam, ze to je asi osetrene v zmluve, kolko dopredu to musite dat vediet?

hanaxxx
autor
30. nov 2022

@lusyyy36 tak uz si mi odpovedala aj na moju poslednu otazku 🙂