Knižná šifra Martinus: Nápovedy a odpovede jún 2026
Ahojte, spúšťam diskusiu na hru od martinusu jun 2026. Píšte sem nápovedy/ odpovede. Ďakujem
Stručné zhrnutie
- Knižná šifra Martinus (jún 2026) používa vizuálne nápovedy, iniciály autorov a tematické prvky obrázkov na identifikáciu titulov a diskutanti v diskusiách zdieľajú konkrétne riešenia a nápovedy.
- V diskusii sa ako riešenia objavili konkrétne tituly: Búrlivé výšiny, Hobit a Smrť na Níle, a tiež nápovedy typu „kaviareň v Kodani“ alebo opis postáv (napr. dievča v zelených šatách).
- Účastníci používajú prepojenia na ďalšie vlákna a externé zdroje (napr. odkazy na Modrykonik) a identifikujú vzory v nápovedách ako iniciály autorov (AS, DA, J.R.R.T., LC, DD) alebo čísla v nápovedách (napr. 42).
Najčastejšie otázky
Q: Ako dešifrovať nápovedy v knižnej šifre Martinus?
A: Hľadajte kombinácie vizuálnych prvkov (postavy, predmety), iniciál autorov (v diskusii AS, DA, J.R.R.T., LC, DD) a popisov miesta alebo predmetu (napr. „kaviareň v Kodani“), ktoré spolu ukazujú na konkrétny titul.
Q: Ktoré konkrétne knihy boli v diskusii identifikované ako riešenia?
A: V diskusii boli menované Búrlivé výšiny, Hobit a Smrť na Níle; tiež bola naznačená klasická rozprávka s postavou začínajúcou na A (nápoveda smerujúca k “Alice”).
Q: Kde nájdem ďalšie nápovedy alebo súvisiace vlákna k Martinus šifre?
A: Diskutujúci zdieľali odkazy na ďalšie vlákna na Modrykonik: https://www.modrykonik.sk/forum/knizne-tipy-a-odporucania/knizne-putovanie-2026-s-martinusom/?page=15#post-90343239 a https://www.modrykonik.sk/forum/knizne-tipy-a-odporucania/nocne-hadanky-v-martinus-kniznom-putovani/?page=34#post-90342977.
Q: Ako interpretovať obrázok, ktorý vyzerá ako samuraj?
A: Diskusia uviedla, že obrázok môže byť nesprávne čítaný ako samuraj; v jednom vysvetlení ide o „bielovlasého mága, ktorý loví príšery“, pričom ide o knižnú sériu s 8 dielmi a populárnym seriálom na Netflixe.
Q: Čo znamená číslo „42“ v nápovedách?
A: V diskusii sa číslo 42 uviedlo ako súčasť nápovedy a jeden príspevok spomenul, že s touto nápovedou súvisí nedávna filmová adaptácia s hercom s iniciálami RG.
Q: Prečo niekedy systém neregistruje správny názov (napr. „starca s prsteňom“)?
A: Diskutanti poukazovali, že je dôležité zadať presný diel (napr. „Hobit“ vs. „séria“) a že niekedy treba upraviť formát názvu, pretože hra môže očakávať názov jedného konkrétneho dielu, nie názov série.
Závery z diskusie
Zhoda
- Nápovedy v Martinus šifre kombinujú vizuálne prvky, iniciály autorov a opisné frázy (miesta/postavy).
- Ako identifikované tituly sa v diskusii opakovane vyskytli Búrlivé výšiny, Hobit a Smrť na Níle.
Sporné názory
- Obrázok pripomínajúci samuraja bol interpretovaný buď ako skutočný samuraj, alebo ako „bielovlasý mág, ktorý loví príšery“ (dve protichodné interpretácie tej istej nápovedy).
- Význam čísla „42“ je nejasný; niektorí ho spájajú s filmovou adaptáciou s hercom s iniciálami RG, iní s týmto spojením nesúhlasia.
Otvorené otázky
- Ktorá konkrétna kniha presne zodpovedá nápovede označenej iba číslom „42“?
- Aký presný formát názvu hra akceptuje pri zadávaní riešení (plný názov dielu vs. názov série)?
Spomenuté značky a firmy
Martinus, Modrykonik, Netflix
Spomenuté produkty a metódy
Búrlivé výšiny, Hobit, Smrť na Níle, nápovedy s iniciálami autorov (AS, DA, J.R.R.T., LC, DD), obrazové nápovedy (postavy, predmety), knižná séria (8 dielov), filmová adaptácia (zmienka o hercovi s iniciálami RG)
Miesta a osoby
Kodaň, Henry Cavill
Nápoveda pre novú knihu: má 3 slová a prvé slovo obsahuje zakrúžkovaný deň v kalendári, druhé slovo je zoskupenie ľudí a pomôcka pre tretie slovo je položená lupa na stole
Dnešná kniha o 13:00 vyšla v 2025 na netflixe ako serial
@zuzanka_zuzi nie serial ale ako film
@rob99 viete mi dat blizsiu napovedu?
@wakeful_coffee bol to film s Pierce Brosnanom a kniha bola aj tohto roku v Knižnom putovaní
Dnes jednoduché v roku 1993 bol natočený podľa knihy úspešný film s hviezdnym obsadením Meryl Streep, Winona Ryder, Jeremy Irons....
Názov knihy z rána: dve slová na "D" a obrázok to úplne vystihuje...nechcelo sa mi veriť, že je to také jednoduché
@anonym_4da6f6 staroveké mesto, aj skupina Boney M spievala o ňom v piesni
Niekto odpoveď na hádanku o 13:00?
@anonym_4da6f6 kniha je teraz dost popularna. Je to podla mesta ktore zacina na B. Ked tam date to mesto ono vam to uzna aj ked to nie je nazov knihy 🙂
Nevie niekto z vás, kto čítal tú knihu, čo majú znamenať tie biele „tyčinky“ na obrázku v dnešnej popoludňajšej hádanke?
@lenka_kucavikova sú to začarované paličky spojené s prekladom slov.
Autor má iniciály R. F. K. ak niekto ešte potrebuje pomôcku.
Vďaka tomuto fóru mám všetky uhádnuté, ale bez vašich nápovied by som sa často ani nepohla ... Je to podľa mňa veľmi ťažké z tých obrázkov vyčítať ... Ak je to pre niekoho brnkačka, tak klobúk dole 😅
Viete mi prosím poradiť úplne prvý obrázok? Vľavo hore. Ďakujeem
@barusandtner ďakujem, mám ju doma ešte neprečítanú, tak by sa bolo do nej fajn pustiť 🤣
Viete mi prosím poradiť úplne prvý obrázok? Vľavo hore. Ďakujeem
@anonym_13867f ked chcete ísť do reštaurácie s priateľom (priateľkou) a chcete sedieť pri stole iba vy dvaja, tak si zarezervujete .... ... .....
@suzinka_h tak isto občas tápem a neviem si poradiť :D našťastie tu vždy nájdem dobré pomôcky od ostatných.
Snáď sa niekomu z nás aj podarí vyhrať. A ak nie, aspoň sa zabavíme <3

prosím vás máte nejakú nápovedu k tomu egyptskému obrázku?
@javara keď hodíš do googlu Mika Waltari a napíšeš slovom inak -muž egyptskej národnosti- nájdeš 😊