icon

Knižnice: Ako sa zaregistrovať online?

Dnes o 08:23

Ahoj,
Prosím, viem sa registrovať do nejakej knižnice, ktorá má k dispozícii aj e-knihy a nemusím sa osobne dostaviť pre preukaz, lebo nemám záujem o knihy v hmotnej podobe?
Zaplatila som si u nás v meste v knižnici preukaz (8€ 🥲), lebo v katalógu knižnice majú väčšinou e-knihy titulov, ktoré chcem čítať a zistila som, že knižnica ich ale nepožičiava ..

Ďakujem

muzula
Dnes o 08:30

Trochu nechápem - keď ma knižnica v katalógu e-knihy ale ich nepožičiava, čo s nimi potom robí?

autor
Dnes o 08:32
@muzula

Trochu nechápem - keď ma knižnica v katalógu e-knihy ale ich nepožičiava, čo s nimi potom robí?

@muzula volala som do knižnice, že kde je problém. Ešte nemajú schválenú spoluprácu s Palmknihy a tak skoro ani nebudú mať.. resp. pracujú na tom.
Vraj si ich mám dovtedy cez knižnicu vyhľadávať, otvárať cez palmknihy a kupovať. Takže som v podstate zbytočne zaplatila preukaz.

anonym_23a8ca
Dnes o 08:34
@anonym_autor

@muzula volala som do knižnice, že kde je problém. Ešte nemajú schválenú spoluprácu s Palmknihy a tak skoro ani nebudú mať.. resp. pracujú na tom.
Vraj si ich mám dovtedy cez knižnicu vyhľadávať, otvárať cez palmknihy a kupovať. Takže som v podstate zbytočne zaplatila preukaz.

@anonym_autor preukaz máš na rok. Snáď im to nebude trvať tak dlho kým spoluprácu dohodnú a preukaz potom aj využiješ.
Naša mestka kniznica (Bratislava) ma veľa e knih, ale preukaz som si musela ísť vyzdvihnúť osobne. Odvtedy tam uz osobne nechodim...

Z akého mesta si?

autor
Dnes o 08:38
@anonym_23a8ca

@anonym_autor preukaz máš na rok. Snáď im to nebude trvať tak dlho kým spoluprácu dohodnú a preukaz potom aj využiješ.
Naša mestka kniznica (Bratislava) ma veľa e knih, ale preukaz som si musela ísť vyzdvihnúť osobne. Odvtedy tam uz osobne nechodim...

Z akého mesta si?

@anonym_23a8ca Nové Mesto nad Váhom. Väčšinou mám všetky knižnice od ruky, ktoré požičiavajú Eknihy, preto sa snažím zistiť, či neexistuje aj takáto možnosť.

anonym_e6e73b
Dnes o 08:39

@anonym_autor to nedáva žiadnu logiku ako môžu mať vo svojom katalógu cudzie knihy bez toho aby mali podpísanú spoluprácu? nejako pokútne načierno ich tam skopírovali?
pozri ich web a zverejnené zmluvy či majú uzavretú zmluvu s palmknihy

anonym_e6e73b
Dnes o 08:43
@anonym_autor

@anonym_23a8ca Nové Mesto nad Váhom. Väčšinou mám všetky knižnice od ruky, ktoré požičiavajú Eknihy, preto sa snažím zistiť, či neexistuje aj takáto možnosť.

@anonym_autor porušujú zákon, posledné faktúry z 10/2025, žiadne zverejnené zmluvy

anonym_23a8ca
Dnes o 08:43
@anonym_autor

@anonym_autor
Ja som dlho sťahovala knihy odtialto:
https://oceanofpdf.com/
Alebo: Scribd.com

Najčastejšie som ale nasla v češtine, len občas slovenčina

anonym_23a8ca
Dnes o 08:47
@anonym_e6e73b

@anonym_autor porušujú zákon, posledné faktúry z 10/2025, žiadne zverejnené zmluvy

@anonym_e6e73b ja by som im napísala pekný email ako zavádzajú a klamanim získavajú členské poplatky....
Síce to autorke nepomôže...ale aj tak.
V Bratislave platím 4e/ročné a môžem si požičať 4 eknihy mesacne a 12 normálnych knih...

anonym_72edd2
Dnes o 09:03
@muzula

@muzula u nas univerzitna kniznica mala tiez ebooky a nepoziciavala, bola moznost len prist osobne do kniznice pozriet si tam na ich PC titul, urobit vlastne poznamky alebo odfotit z obrazovky a odist.

autor
Dnes o 10:11
@anonym_e6e73b

@anonym_autor to nedáva žiadnu logiku ako môžu mať vo svojom katalógu cudzie knihy bez toho aby mali podpísanú spoluprácu? nejako pokútne načierno ich tam skopírovali?
pozri ich web a zverejnené zmluvy či majú uzavretú zmluvu s palmknihy

@anonym_e6e73b je tam odkaz na palmknihy, kde si ju človek môže kúpiť.. ale ako hovorím, tým pádom bolo zbytočne platiť už tak predražené členstvo (áno chápem, že z toho žijú) keď viac ako ⅔ kníh, ktoré chcem čítať nemajú..

patrike
Dnes o 10:12

Toto nemoze byt v sulade so zakonom o autorskych pravach. Chces citat eknihy ? Registruj sa na prislusny web, zaplat a citaj.
Kniznica predsa nemoze za par eur rocne obchadzat system.

anonym_e6e73b
Dnes o 10:17
@anonym_autor

@anonym_e6e73b je tam odkaz na palmknihy, kde si ju človek môže kúpiť.. ale ako hovorím, tým pádom bolo zbytočne platiť už tak predražené členstvo (áno chápem, že z toho žijú) keď viac ako ⅔ kníh, ktoré chcem čítať nemajú..

@anonym_autor Bolo to tam už, alebo to doplnili až keď si sa na to pýtala?

anonym_23a8ca
Dnes o 10:20
@patrike

Toto nemoze byt v sulade so zakonom o autorskych pravach. Chces citat eknihy ? Registruj sa na prislusny web, zaplat a citaj.
Kniznica predsa nemoze za par eur rocne obchadzat system.

@patrike áno presne tak fungujú knižnice.
V "mojej" knižnici si za 4 € môžeš prečítať 48 E-knih.

lucik194
Dnes o 10:55

no neviem ako u Vas v kniznici, ale u nas ten prvy raz, ked chces aktivovat citanie eknih a pocuvanie musis tam OSOBNE prist, oni to nastavia a potom uz tam chodit nemusis.......

takze zavolat do kniznice, ako to maju, ci to nahodou nemaju takto isto.

poziciavam z kniznice vele eknih, ono pocet eknih zavisi od toho, na aky katalog (katalogy) je kniznica napojena.

nasa funguje cez aplikaciu palmknihy, stiahnes z kniznice, v aplikacii palmknihy ju mas mesiac, potom zmizne z aplikacie.
kniha sa neda stiahnut, len je na pozeranie

u nas je ked zadam pocet eknih okolo 15000 knih.

lucik194
Dnes o 10:59

tak pardon 26000 knih ma staromestska kniznica cez Palmknihy