Bezkofeínové alternatívy. Čo pijete vy?
Ahojte, moje telo prestalo tolerovať kofeín - je mi z neho na odpadnutie, búši mi srdce, oblieva ma pot, čierne pred očami apd. Čiže som skúsila rôzne formy - čakanková káva, bezkofeínové kávy Lidl, Dm, Nescafé. Ale zatiaľ som si nenašla to svoje. Čo pijete vy? Karo? Alebo čo vám chutí? Ďakujem.
Stručné zhrnutie
- Pre osoby s intoleranciou kofeínu existujú bezkofeínové alternatívy vrátane bezkofeínových kapsúl a zrnkovej bezkofeínovej kávy z pražiarní (napr. Coffeein, Pure‑way, BeCafe) a náhrad ako Caro alebo Inka.
- Prenosné riešenia pre pitie mimo domu zahŕňajú plniteľné kapsuly, prenosné espressá ako Nanopresso alebo Outin Nano, ručné Nespresso zariadenia a termosky na instantné alebo zalievané náhrady.
- Niektorí diskutujúci uviedli cascaru ako „kávové ovocie“ s nižším obsahom kofeínu (v diskusii sa spomínalo približne polovica kofeínu kávy), zatiaľ čo iní upozornili, že aj zelený čaj alebo matcha im vyvolávajú nežiaduce stavy.
Najčastejšie otázky
Q: Aké bezkofeínové kapsule sú bežne dostupné na trhu?
A: Diskusia spomína bezkofeínové kapsule pre Dolce Gusto a Nespresso, konkrétne Tchibo Caffe Crema Decaffeinato a L'OR / Nespresso dekaf espresso podľa ponúk na Kaffek.sk.
Q: Ako si pripraviť bezkofeínovú kávu mimo domu bez klasického kávovaru?
A: Odporúčané možnosti sú plniteľné kapsuly do existujúceho kapsulového kávovaru, prenosné prístroje ako Outin Nano OTEM alebo Nanopresso, alebo nosiť instantné náhrady (Caro, Inka) v termoske.
Q: Ktoré pražiarne či eshopy ponúkajú kvalitnú bezkofeínovú zrnkovej kávu?
A: V diskusii sa odporúčajú Coffeein (coffeein.sk), Pure‑way (pureway.sk) a BeCafe ako zdroje zrnkovej alebo mletej bezkofeínovej kávy.
Q: Sú náhradné produkty ako Caro alebo Inka chuťovo prijateľné namiesto kávy?
A: Niektorí uvádzajú, že Inka s trochou mlieka alebo Caro sú prijateľné ako náhrada, zatiaľ čo iní považujú čistú čakanku za nechutnú; skúšanie vzoriek je odporúčané.
Q: Obsahuje cascara kofeín?
A: V diskusii sa uvádza, že cascara obsahuje kofeín a diskutujúci spomínali približne polovicu obsahu kofeínu oproti bežnej káve.
Q: Môže aj bezkofeínová káva spôsobovať búšenie srdca alebo závraty?
A: Väčšina v diskusii pripisovala tieto ťažkosti kofeínu; niekoľkí však tvrdili, že robusta zmes alebo slabo pripravená káva môže tiež spôsobovať búšenie srdca — toto tvrdenie bolo v diskusii prezentované ako subjektívne a nebolo v nej vedecky overené.
Závery z diskusie
Zhoda
- Bezkofeínové alternatívy existujú v rôznych formách: bezkofeínové zrnká z pražiarní, dekaf kapsuly, instantné náhrady (Caro, Inka) a bylinkové/ovocné čaje (rooibos, honeybush).
Sporné názory
- Cascara: niektorí diskutujúci ju odporúčajú ako náhradu s nižším obsahom kofeínu, iní upozorňujú, že stále obsahuje kofeín a môže spôsobiť reakcie u citlivých osôb.
- Zmyslová kvalita bezkofeínovej kávy: niektorí tvrdia, že kvalitná zrnkova bezkofeínová z pražiarne chutí rovnako ako klasická a stojí za to (menované ceny cca 23–35 €/kg v diskusii), iní považujú bezkofeínové verzie za horšie a drahšie.
Otvorené otázky
- Ktorý konkrétny model prenosného kávovaru alebo presovača najlepšie reprodukuje chuť „normálnej“ kávy pri použití bezkofeínových kapsúl alebo mletej kávy?
- Presný obsah kofeínu v rôznych produktoch cascara a jeho vplyv na osoby s ťažkou intoleranciou kofeínu zostáva v diskusii nevyjasnený.
Spomenuté značky a firmy
Coffeein, Pure‑way, BeCafe, Caro, Inka, Nescafé, Lidl, DM, Dolce Gusto, Nespresso, Tchibo, L'OR, Kaffek, Alza, Dr.Max, Nanopresso, Outin, Lavazza, Popradská
Spomenuté produkty a metódy
bezkofeínová zrnkova káva, bezkofeínové kapsule (Dolce Gusto, Nespresso), Tchibo Caffe Crema Decaffeinato, L'OR Espresso bez kofeínu, plniteľná kapsula, prenosný Nespresso, Nanopresso, Outin Nano OTEM‑01, mlynček na kávu (uvádzaný ~25 €), Caro, Inka, čakanka, púpavová "káva", cascara, matcha, zelený čaj, pu‑erh, maté (čaj z Cesmína paraguajská), rooibos, honeybush, kakaové šupky, matcha proteínové latte, termoska, magnézium (doplnok odporučený jedným diskutujúcim)
Miesta a osoby
žiadne
@biba_18 áno kapsuly mám, ale tým, že kapsulový kávovar so sebou nenosím cez deň, tak potrebujem niečo, čo si viem zaliať kdekoľvek. Ja cez deň cestujem po pobočkách, nie som na jednom mieste.
@anonym_autor ja mam prenosný nespresso kavovar 🙂 možno aj to by bolo ok.
@anonym_autor ja mam prenosný nespresso kavovar 🙂 možno aj to by bolo ok.
@anickaaa6aaa Mám už objednávku v košíku, zaplatená bude dnes 🙂.
tak si kup susenu bezkofeinovu alebo kup rucny nespresso ak ti chuti nespresso bezkofeinova, tam ti staci horuca voda alebo su aj nabijacie elektricke
a robí ti to aj teín? ak nie, prešla by som na zelený čaj…
btw, sú aj kapsuly s dekaf kávou…
@biba_18 ktoré kapsuly sú bez kofeínu?
@anickaaa6aaa Mám už objednávku v košíku, zaplatená bude dnes 🙂.
@anonym_autor čo poradiť ? Zapíjaj s kávou magnézium, ale tam je riziko, že sa pos-reš.
@elenajezova hociktoré. napr. aj tieto https://www.tchibo.sk/products/232090406622/caf...
asi všetky kapsule robia aj dekaf
@anonym_autor mam to podobne,teraz pijem pu-erh a citim sa vyborne,plna energie.Sypany,slaby cajik.Dobre mi robil aj maté(cezmina paraguajska,ta posilnuje o.i.kostrove svalstvo)A rano Caro.
Kedysi som skúšala kadejaké náhrady káv .Melta,čakanka ,karo no ani jedna mi chuťov nenahradila kávu len mletá čierna bezkofeinová káva buď z Lidla alebo Popradská bezkofeinová
@anonym_autor cascaru - tá má nejaký kofeín ešte, čakankovú s medicinálnymi hubami, púpavovú "kávu" s vanilkou, rôzne čaje - rooibos fermentovaný aj zelený, honeybush, z kakaových šupiek, rhodioly, rakytníka...., matcha proteínové latte (miešam si sama).

@anonym_739dfb bezkofeínovú za 23?
@rozculena bezkofeinova je drahšia aj v kaviarni.
Kúp si malý mlynček za 25 eur a kávu z praziarne aj zlaté zrnko ju má.Vsetky ostatné sú len náhrady a nechutia dobre.Alebo slabú normálnu káva zvyšuje úzkosť