Je normálne platiť za reklamný spot vopred?
Je podľa vás normálne pýtať si za reklamný spot 1 200 € vopred?
Chcem sa poradiť, pretože ma zaujíma objektívny názor ľudí, ktorí sa pohybujú vo videoprodukcii alebo si už podobnú službu objednávali.
Objednala som si u kameramana reklamný spot za 1 200 €, pričom chce celú sumu zaplatiť vopred. Keď mi začal posielať prvé verzie videí, mala som k nim pripomienky – podľa mňa úplne oprávnené, keďže ide o platenú zákazku a výsledok má reprezentovať moju prácu/projekt.
Najviac ma zarazilo, že v jednom veľmi krátkom texte (cca 5 slov) boli 4–5 gramatických chýb. Upozornila som na to a poslala som mu aj ďalšie konkrétne pripomienky k videám.
Jeho reakcia však bola, že ho „zdrbávam“, že ho kritizujem a že nevie pochopiť, prečo nie som spokojná s jeho prácou. Mne pritom nejde o osobný útok – keď niekomu zaplatím 1 200 € za profesionálny spot, očakávam, že môžem povedať, čo treba opraviť, a že pripomienky budú súčasťou procesu.
Preto sa chcem spýtať:
Je podľa vás 1 200 € vopred za takýto spot bežné?
Je normálne požadovať 100 % platbu ešte pred odovzdaním finálneho diela?
Koľko priestoru na pripomienky a úpravy by mal mať klient pri takejto zákazke?
A hlavne – považujete za normálne, ak sa dodávateľ urazí pri vecnej kritike, namiesto toho, aby chyby jednoducho opravil?
Nechcem nikoho verejne očierňovať, skôr ma zaujíma objektívny pohľad – čo je pri profesionálnej videoprodukcii štandard?
plnu sumu vopred pytaju len spekulanti, akonahle bude mat peniaze nema dovod opravovat chyby a zapracovavat pripomienky
@purple_wolf Popálili sme sa presne takto na -kamaratovi-. Akonáhle dostal odo mňa pripomienky že to musí hneď všetko zmeniť urazil sa a povedal že nič a samozrejme mal už zaplatené ale je to ponaučenie že nikdy viac vopred zaplatiť celú sumu a asi ani kamarátov brať do biznisu
…. Ďakujem vám za komentáre

Štandardne mám skúsenosti s platnou 30/50 alebo 50/50. Neplatila som dopredu nikdy plnú sumu. Neviem ako máte dohodnutú zmluvu, ale je dobré si ošetriť do zmluvy, koľko kôl úprav bude. Je totižť zrejmé, že na 1x to neurobí vo finálnej verzii. Ja požadujem aby tam boli aspoň 3 úprav. Čiže verzia a potom možnosť 3x upraviť. Väčšinou som si všimla, že po druhej úprave je to už v poriadku. Nikdy sa mi nestalo, aby dodávateľ reagoval takto na kritiku. V prvom rade je v jeho záujme, aby urobil dobrú jazykovú korekciu a je moja dobrá vôľa, že ho opravujem. On ako dodávateľ je zodpovedný za výsledok a kvalitu.