Odporučte slúchadlá proti hluku vhodné pre autistov

22. jún 2026

Dobrý večer prajem, mám 26 rokov a diagnostikovanú PAS (Aspergerov syndróm). Na dnešnom sedení mi psychologička odporučila, aby som si zadovážil slúchadlá proti hluku. Na internete som našiel, že viacerí používajú slúchadlá Alpine Muffy, avšak, podľa popisu, sú určené len pre deti a tínedžerov. Má, prosím, niekto skúsenosť, že tieto slúchadlá používal aj dospelý autista a sedeli mu? Prípadne, vedeli by ste mi odporučiť iné slúchadlá proti hluku?
Vopred ďakujem za odpoveď.

22. jún 2026

Dcerka ich ma. Skusal som ich aj teraz a teda pre dospeleho su len tak akurat. Ak nemas velku hlavu, tak mozno sadnu, ale neviem posudit na dlhsie nosenie. Pre dospelych uz kupis rozne, tam je vyber vacsi, aj ked ano, niektore su mozno zbytocne robustne. Su aj aktivne, ktore aktivne tlmia zvuky, tam uz nepocut fakt nic.

Autor odpoveď zmazal
@aalt

@aalt Ďakujem Vám za radu. Vedeli by ste mi, prosím, poradiť nejakú konkrétnu značku/značky. Potreboval by hlavne také, pri ktorých nepočuť úplne nič.

Odpoveď bola zmazaná

@ratlik26 s tym skusenost nemam, ale teda skor by som vyberal pre dospelych. Co som teraz nieco narychlo ... napr. 3M vyzeraju fajn. Inac aj niektore muslive sluchadla maju slusny tlmiaci ucinok a da sa pustit aj hudba. To ale neviem ci je vhodne.

anonym_9d4831
22. jún 2026

pozri si na alza maju rozne protihlukove treba vyskusat co ti bude stacit, neodporucam take ktore UPLNE tlmia hluk, nakolko v zivote okolo seba potrebujes vnimat zvuky (min. kvoli bezpecnosti), syn pouziva bezdrotove protihlukove a vyhovuju mu najviac lebo ich pouziva bezne a nie je vidiet ze ich ma na hlave - je uz dospely. mne napr. sluchadla vobec nevyhovuju, tak sa ucim regulovat sa inym sposobom

duracelka13
22. jún 2026

Pre dospelých sú vhodné Alpine Defender, sú oveľa väčšie ako tie detské Muffy či akékoľvek protihlukové slúchadlá aké používajú stavebníci alebo potom existujú také štuplové Loop , ale sú drahšie.

Ja sa chystám kúpiť si Loop Earplugs

thirstymonk
23. jún 2026

@ratlik26 Počuj, tieto Alza value sluchadla som kupil vtedy za 18€: https://www.alza.sk/alzapower-mesa-go-cierne-d1...
Počuvaj, by si neveril. Ešte som ich len vybalil a už som vedel, že to bol dobry kauf. Jak som to pustil, to bolo niečo neuveriteľne... Fakt ako sluchadla hodnoty cca 130-150€ a kupiš ich za 18€.

Čo sa týka odhlučnenia, nepočuť ani prd. Hocikedy sa mi stane, keď idem s kočiarom po takej úzkej ceste, že nepočujem nič, až zrazu meter za mnou zatrubi autobus, aby som sa račil uhnuť :D

@anonym_9d4831

@anonym_9d4831 Ďakujem za odpoveď, neuvedomil som si najmä bezpečnostné hľadisko, hlavne, keď mám diagnosrikovanú aj ľahkú nedoslýchavosť. Mne práveže vyhovujú klasické veľké slúchadlá, keďže pred necelým rokom som si kúpil bezdrôtové slúchadlá na hudbu do uší a po prvom použití som ich nechal v šuflíku.

@duracelka13

@duracelka13 Ďakujem za radu, objednám si teda Alpine Defender, ktoré mi vyhovujú aj cenovo. Štupľové slúchadlá by som nebol schopný nosiť.

@ratlik26

@ratlik26 to chceš normálne nosiť vonku? Či niekde v domácom prostredí? Neviem si predstaviť že by som s týmto chodila.

@anonym_784d3b

@anonym_784d3b Primárne ich budem nosiť vo verejnej doprave, kde mi vadí hluk dopravného prostriedku, rôzne zvuky a celkovo ľudia. Pre mňa sú slúchadlá "psychologickou bariérou" pred inými ľuďmi. Doma ich budem nosiť vo výnimočných prípadoch, ale počítam aj s tým, že ich budem nosiť aj vonku.
Keď som nemal pridružené diagnózy ku PAS, tak som chodil na výskumné cesty do rôznych miest v Česku a na Slovensku a videl som, že niektorí ľudia normálne vonku nosili slúchadlá. Samozrejme, našli sa ľudia, ktorým sa to nepáčilo, ale jednak sa snažím vyhýbať ľuďom a jednak sa postupne učím nereagovať na to, čo si ľudia o mne myslia, lebo by som zošalel.

23. jún 2026

Osobne by som v tvojom pripade kupil bezdrotove bluetooth sluchadla ako iba tlmice proti hluku. Bonus mas, ze si vies pustit hocaky hudobny/zvukovy podmaz a nebudes pritahovat exotov - aj ked rozoznat tlmice od sluchadiel uz nie je teraz take jednoznacne. Muslove maju slusne pasivne tlmenie okolitych zvukov a niektore maju tiez aktivne potlacovanie hluku. Ale cena tam je urcite vyssia ako obycajne tlmice, ale okolo 100€ myslim ze vyberies (ale su aj lacne za "par" supov).
Kazdopadne pozor na bezpecnost, aby ta nieco nezrazilo, lebo ja osobne by som sa bal chodit po meste s obmedzenim sluchu.

@aalt

@aalt Ďakujem Vám za odpoveď a za radu. Určite budem myslieť na bezpečnostné hľadisko a zvážim, a aké a či vôbec slúchadlá budem používať v nejakom rušnom meste. Klasické bluetooth slúchadlá aj s funkciou ANC som si kúpil, ale tie mi vôbec nepomáhajú pri ceste verejnou dopravou. Práve tie by som chcel použiť pri nejakých prechádzkach do prírody alebo na pešej zóne nejakého mesta. Tlmiče mi psychologička odporučila práve kvôli problémom pri ceste verejnou dopravou a pri čakaní u lekára/na úrade. Veľmi to neovplyvní moju sociálnu úzkosť, ale aspoň nebudem riešiť hluk. Navyše, každý večer by som doma potreboval práve takéto slúchadlá, lebo okolo 17:00 - 18:00 vypukne u mňa senzorické preťaženie, ktoré nedokážu stlmiť ani lieky a vtedy ma vie akýkoľvek zvuk dostať do stavu, že si búcham rukami do hlavy alebo si trhám vlasy.

23. jún 2026

Jasne ... tak potom vyhravaju tlmice, ktore by mali mat najvacsie tlmenie. Inac vies ich kombinovat aj so stuplami, ked uz ide o maximum. Tie Alpine defender maju papierovo -26dB, niektore 3M maju aj cez 30 dB (aj 37db), ale teda uz takych ~50€.

@ratlik26

@ratlik26 chápem. U mňa by bola úplná zaizolovanosť od zvukov z okolia skôr neskutočne stresujúca a príde mi vonku nebezpečná, viac by mi vyhovovalo jemné tlmenie zvukov, ale celkové zvuky mi pomáhajú sa zorientovať, skôr mám rada v rámci izolácie slnečné okuliare, no a jasné že zoomovanie. A klasické slúchadlá na uši mi strašne vadia, nehovoriac o tom, že keby nejako divne vyzerali, tak by som sa cítila o to horšie. Každý musí vyskúšať čo vyhovuje jemu.