Upozornenie: Sťahujú dojčenskú vodu z trhu
Baby, rada by som Vás upozornila na sťahovanie dojčenskej vody z trhu. Dojčenská voda Zlatíčko, Kaufík, Saguaro. Výrobca Budiš.
Dôvodom stiahnutia je prekročenie limitov kultivovateľných mikroorganizmov. Týka sa to nasledovných šarží:
Zlatíčko (dojčenská voda, nesýtená 2l): šarža 5060527, DMT (dátum minimálnej trvanlivosti) 06.05.2027, EAN 8586000055995.
Saguaro (dojčenská voda, nesýtená 1,5l): šarža 5280427, DMT 28.04.2027, EAN 4056489528722.
Ak máte doma vrátte do obchodu. Asi bude m kupovať iba Lucku. Čo vy na to? Ako to máte vy. Poraďte mi.
Stručné zhrnutie
- Bolo nahlásené stiahnutie dojčenskej vody Zlatíčko (dojčenská voda, nesýtená 2l, šarža 5060527, DMT 06.05.2027, EAN 8586000055995) a Saguaro (dojčenská voda, nesýtená 1,5l, šarža 5280427, DMT 28.04.2027, EAN 4056489528722) z dôvodu prekročenia limitov kultivovateľných mikroorganizmov; v príspevku je uvedený výrobca Budiš.
- Spotrebiteľom sa v diskusii odporúčalo vrátiť zakúpené dotknuté fľaše do obchodu.
- Alternatívy a obavy uvedené v diskusii zahŕňajú použitie vody z vodovodu, studne, prevarenej vody, domáce filtre alebo inej balenej vody; niektorí diskutujúci tvrdili, že čističky a filtre neodstránia mikroplasty, antibiotiká či antikoncepčné látky (toto bolo prezentované ako názor účastníkov).
Najčastejšie otázky
Q: Ktoré konkrétne šarže dojčenskej vody boli nahlásené na stiahnutie?
A: Nahlásené šarže sú Zlatíčko (dojčenská voda, nesýtená 2l) šarža 5060527, DMT 06.05.2027, EAN 8586000055995 a Saguaro (dojčenská voda, nesýtená 1,5l) šarža 5280427, DMT 28.04.2027, EAN 4056489528722.
Q: Čo mám urobiť, ak mám doma jednu z nahlásených fliaš?
A: V diskusii sa odporúča fľašu vrátiť do obchodu, kde bola zakúpená.
Q: Kto vyrába značky Zlatíčko, Kaufík a Saguaro a ako to overiť?
A: V príspevku je uvedený výrobca Budiš, no niektorí diskutujúci poukázali, že Kaufík nevyrába Budiš a že Saguaro môže mať rôznych výrobcov; vždy skontrolujte údaj o výrobcovi a zdroji vody priamo na etikete fľaše.
Q: Je bezpečné namiesto dojčenskej vody použiť vodu z vodovodu alebo studne?
A: V diskusii jedna skupina tvrdila, že Slovensko má mimoriadne kvalitné zdroje pitnej vody, zatiaľ čo iní uvádzali variabilnú kvalitu, chuť, stav potrubia alebo výsledky rozboru studní a uprednostňovali balenú alebo prevarenú vodu.
Q: Odstránia domáce filtre alebo čističky mikroplasty a liečivá z vody?
A: Niektorí diskutujúci tvrdili, že čističky a domáce filtre nedokážu odstrániť mikroplasty, antibiotiká ani antikoncepčné látky; toto bolo v diskusii prezentované ako názor účastníkov, nie ako overený vedecký fakt.
Q: Zvyšuje prevarenie vody účinok chemikálií v nej, ako tvrdili niektorí diskutujúci?
A: V diskusii niektorí tvrdili, že prevarením sa zvyšuje účinok chemikálií a spájali to s nárastom ADHD, no toto tvrdenie bolo spochybnené inými diskutujúcimi a v diskusii nebolo podložené dôkazmi.
Závery z diskusie
Zhoda
- Boli uvedené konkrétne stiahnutia šarží dojčenskej vody a spotrebiteľom sa odporúča skontrolovať šaržu a dátum minimálnej trvanlivosti.
- Spotrebiteľom sa rady vrátiť dotknuté fľaše do obchodu.
Sporné názory
- Niektorí tvrdia, že Slovensko má mimoriadne kvalitnú pitnú vodu a vodovod je bezpečný; iní tvrdia, že kvalita vodovodu môže kolísať podľa lokality, potrubia alebo studní a preto preferujú balenú vodu.
- Niektorí uviedli, že Kaufík nevyrába Budiš a že Kaufík nebol stiahnutý, zatiaľ čo v pôvodnom oznámení bol spomenutý výrobcov Budiš pre viaceré značky.
Otvorené otázky
- Ktoré ďalšie šarže alebo značky (okrem uvedených) sú oficiálne stiahnuté a kde nájsť potvrdenie od výrobcu alebo úradov?
- Aké sú oficiálne výsledky laboratórnych testov pre nahlásené šarže a kto ich zverejní?
- Aké spoľahlivé domáce alebo komerčné metódy existujú na odstránenie mikroplastov a farmakologických zvyškov z pitnej vody?
Spomenuté značky a firmy
Zlatíčko, Kaufík, Saguaro, Budiš, Lidl, Zem a vek, vodná správa
Spomenuté produkty a metódy
dojčenská voda Zlatíčko, dojčenská voda Saguaro, dojčenská voda Kaufík, PET fľaše, sklenené fľaše, čističky odpadových vôd, domáce filtre, prevarenie vody, rozbor studne, mikroplasty, antibiotiká, antikoncepčné látky, ftaláty, šarža 5060527, šarža 5280427, DMT 06.05.2027, DMT 28.04.2027, EAN 8586000055995, EAN 4056489528722
Miesta a osoby
Košice, Piešťany, Furča, Jazero
Ja robím na vodnej správe. Kontrolujeme potrubia, čističky, vodojemu Odvtedy vodu z vodovodu nepijem. A od naučila som to celú rodinu.
A k tým mimoriadne kvalitným zdrojom vody len toľko - áno, máme mega bohatstvo pod zemou. Ale čo z toho keď pár km ďalej od pramena vylievame žumpy už niekoľko desaťročí? A aj tie 30rocne čističky... Proste, radšej voda v plaste.
Kaufik nesťahuju ak dobre viem
@nika010010001 Milá pani, v prvom rade šírite nepravdy, kaufika nevyrába Budiš tak si to opravte, a v žiadnom prípade sa nesťahuje z trhu...
Po druhe Saguaro dojčenskú nevyrába len Budiš čítajte etiketu a zdroj vody.
Idem pozreť, máme doma Saguaro 🙈
@maca1984 netyka sa to zdroja pod skalou tam je iný výrobca
@zuzana2910 Aspon máte istotu, že ju nemáte doma 🙂
@nika010010001 ja mám dojčenskú zlatičko 2dcl v aute, aj tá je problém, či tej sa to netýka? ani nedospelý by ju nemal piť?

@anonym_032fe7 bohužial čističky odpadových vôd nevedia dočistiť mikroplasty, antibiotiká či antikoncepciu. PET alebo sklo je pre dieťa a aj nás dospelých bezpečnejšie. Môj názor.
@nika010010001 cisticky nevedia docistit mikroplasty, tak budem prirode este pridavat a kupovat si vodu v plastovej flasi, ktoru je potom problem znovu nejakym normalnym sposobom pouzit.