Všimli ste si rozdiel v zložení Vinea v skle a Vinea v plaste?
Všimli ste si, že kým Vinea v skle má v zložení uvedené konzervačné látky benzoan sodný aj sorban draselný, tak na tej v plaste a v plechovke to nie je?
Zarazilo ma to, keďže doteraz to bolo vždy naopak, že veci v skle boli bez konzervantov a v plaste konzervanty u identických výrobkov boli, keďže sa to nedá sterilizovať.
Roky kupujem kečup aj horčicu v skle kvôli lepšiemu zloženiu a tá Vinea mi preto príde divná a neviem prísť na dôvod, prečo by v skle chémia bola a v plaste nie 🤔
Zloženie Viney sa za socializmu mierne líšilo, hoci výrobca dodnes deklaruje, že zachováva pôvodnú receptúru z roku 1974. Najvýznamnejšie zmeny sú v použitom zdroji vody a spôsobe konzervácie, čo ovplyvňuje celkovú chuť. Pôvodná receptúra sa spoliehala výhradne na cukor. Dnešné zloženie bežných verzií často kombinuje cukor so sladidlami. Tak jasne povedané, za dávnych čias bola kvalitná, teraz do nej dávajú umelé sladidlá a j iný bordel. A je to cítiť. My ju už roky nekupujem. Už to nie je tá dobrá vinea akú poznám z detstva.
@anonym_autor Tak toto môže trápiť len nejakého konšpirátora, ktorý za všetkým hľadá niečo. Mne by ani nenapadlo porovnávať zloženie nápoja v skle a v plaste.
Nerobím vo firme, kde vyrábajú Vineu, ale nemyslím si, že by vyrábali osobitne Vineu pre sklené balenie a pre plastové balenie.
Hľadáš problém, kde možno ani žiadny nie je. Možno len etiketu na plastovú fľašu dizajnoval iný zamestnanec a neuviedol tam všetko to, čo je na sklenej fľaši.
Mozno tie chemicke latky nesmu prist do styku s plastom a hlinikom. Su pouzitelne iba v skle.
Mozno sa vyrabaju v inej tovarni/krajine a receprura sa moze lisit.
@anonym_autor Tak toto môže trápiť len nejakého konšpirátora, ktorý za všetkým hľadá niečo. Mne by ani nenapadlo porovnávať zloženie nápoja v skle a v plaste.
Nerobím vo firme, kde vyrábajú Vineu, ale nemyslím si, že by vyrábali osobitne Vineu pre sklené balenie a pre plastové balenie.
Hľadáš problém, kde možno ani žiadny nie je. Možno len etiketu na plastovú fľašu dizajnoval iný zamestnanec a neuviedol tam všetko to, čo je na sklenej fľaši.
@anonym_68a78c konšpirátor? To fakt 😁
Môžem ťa ubezpečiť, že konšpirátor nie som. Len sa snažím aby sme konzumovali čo najmenej chémie tak ako všetci ľudia, ktorým záleží na zdraví a ktorí si uvedomujú, že ich zdravie v nemalej miere ovplyvňuje to čo jedia aj pijú.
Mne príde logické prečítať si zloženie. A keďže jedno moje dieťa má potravinovú alergiu tak to aj musím robiť a robím to automaticky pri všetkom.
Vineu kupujem len výnimočne na oslavy.
Ale ak si myslíš, že dizajn je niečo, kvôli čomu by mohli vynechať konzervanty zo zloženia a považuješ to za ok, tak s tebou neni o čom.
Ak chceš konzumovať všetkého čo najmenej chemického tak pestovať kompletnu zeleninu, ovocie a chovať zvieratá, ináč jedna vinea Vás nezachráni, robiť domáce jogurty a vlastne všetko, piecť chleba atď...🙈, nemám sa čas zaujímať o také kraviny čo čo obsahuje, jem všetko za radom
Hm, a mne to pride ako vyborna otazka. Skusis napisat rovno na Vineu, ze preco je to tak? Info zavinac vinea.sk
Naozaj v pet flasi deklaruju bez konzervantov, a v skle su. Urcite je na to nejaky dovod, mna by to tiez zaujimalo.
Daj potom vediet ze co si sa dozvedela!
ak je to pravda, tak toto je dosť dobrá otázka 😳 písala si výrobcovi? ja občas zvyknem, či jedlo či kozmetika či lieky, zatiaľ vždy odpísali. vineu nekupujeme tak toto som zatiaľ neriešila....
@anonym_68a78c wtf? 🤷 náhodou super že sa ľudia nenechávajú oj*bávať, ty konšpirátor 🙈 posledný odstavec neexistuje že sa tam neuvedie niečo čo tam je 🙈
Môžem ťa ubezpečiť, že konšpirátor nie som. Len sa snažím aby sme konzumovali čo najmenej chémie tak ako všetci ľudia, ktorým záleží na zdraví a ktorí si uvedomujú, že ich zdravie v nemalej miere ovplyvňuje to čo jedia aj pijú.
Mne príde logické prečítať si zloženie. A keďže jedno moje dieťa má potravinovú alergiu tak to aj musím robiť a robím to automaticky pri všetkom.
Ale ak si myslíš, že dizajn je niečo, kvôli čomu by mohli vynechať konzervanty zo zloženia a považuješ to za ok, tak s tebou neni o čom.
@anonym_autor tak dietatu vineu snad pit nedavas
Ak chceš konzumovať všetkého čo najmenej chemického tak pestovať kompletnu zeleninu, ovocie a chovať zvieratá, ináč jedna vinea Vás nezachráni, robiť domáce jogurty a vlastne všetko, piecť chleba atď...🙈, nemám sa čas zaujímať o také kraviny čo čo obsahuje, jem všetko za radom
@zuzubb007 ano suhlas
ale nie je zle si dat urobit rozbor pôdy , vody a odstahovat sa do čistejšej oblasti s čistejšou minulostou ,na slovensku mame dost pozostatkov od komančov ešte stale
@anonym_autor ja ťa úplne chápem, ľudia nechcú vedieť pravdu, radšej sa hrajú že je všetko v poriadku a každý, kto do tejto bubliny pichne, je konšpirátor a divný 😀
Zloženie Viney sa za socializmu mierne líšilo, hoci výrobca dodnes deklaruje, že zachováva pôvodnú receptúru z roku 1974. Najvýznamnejšie zmeny sú v použitom zdroji vody a spôsobe konzervácie, čo ovplyvňuje celkovú chuť. Pôvodná receptúra sa spoliehala výhradne na cukor. Dnešné zloženie bežných verzií často kombinuje cukor so sladidlami. Tak jasne povedané, za dávnych čias bola kvalitná, teraz do nej dávajú umelé sladidlá a j iný bordel. A je to cítiť. My ju už roky nekupujem. Už to nie je tá dobrá vinea akú poznám z detstva.
@anonym_deda18 Originál Vinea (ani dnešná) žiadne umelé sladidlá neobsahuje! Keby obsahovala a neboli uvedené, to by ešte len vznikla aféra...
@anonym_68a78c keď do brucha natrepeš za rok toľko bordelu čo sa nedá ani spočítať je tvoja vec, ale niekomu inému záleží na tom čo pije a je. Ty sa napchávaj éčkami rakovinovými, keď chceš, ale nabudúce radšej nekomentuj, keď máš vypustiť takú hlúposť ako si napísala vyššie. 😅
@anonym_autor úplne s tebou súhlasím. 😊
Zaujimave. Tiez uprednostnujem sklo. A benzoan sodny je dost nebezpecna latka. Gpt vysvetluje takto
To, čo si si všimol, nie je chyba – je to skôr kombinácia receptúry, stabilizácie a výrobnej technológie, ktorá sa líši podľa balenia.
Prečo môže mať Vinea v skle konzervanty, ale v plechovke/plaste nie?
1. Rôzne „riziko“ balenia po naplnení
Sklo je síce chemicky najinertnejšie, ale:
* často sa plní na iných linkách (menšie série, iné podmienky),
* môže mať dlhší alebo inak nastavený distribučný reťazec,
* niekedy sa počíta s vyšším rizikom mikrobiálnej kontaminácie po otvorení výroby.
Preto výrobcovia niekedy pridajú konzervanty práve do „sklenenej“ verzie, aby mali istotu stability.
2. Tepelné ošetrenie sa môže líšiť podľa obalu
Nie je to vždy rovnaké:
* plechovka: znesie agresívnejšiu pasterizáciu / sterilizáciu
* plast (PET): tiež sa často robí dôkladnejšie tepelné ošetrenie
* sklo: paradoxne niekedy volia miernejší proces, aby neovplyvnili chuť (CO₂, aróma, sladkosť)
Ak je tepelné ošetrenie „jemnejšie“, konzervanty pomáhajú stabilite.
3. Iné receptúry pre rôzne trhy a veľkosti balenia
Výrobcovia často:
* menia receptúru podľa balenia (nie je to 100 % rovnaký produkt),
* optimalizujú chuť pre rôzne formáty,
* alebo používajú „upgrade“ recept pre PET/plechovky, kde majú vyšší obrat.
4. Kombinácia konzervantov vs. CO₂ a pH
Vinea je kyslý nápoj (hroznová šťava + CO₂), takže:
* často nepotrebuje konzervanty vôbec, ak je správne vyrobená
* benzoáty a sorbáty sa pridávajú len ako „istota“ pri konkrétnom balení
⸻
Prečo to pôsobí „opačne“ než pri kečupe či horčici?
Tvoja intuícia je správna – pri kečupe/horčici platí:
* sklo = menej konzervantov
* plast = viac konzervantov
Ale nápoje sú iná kategória:
* sú citlivejšie na CO₂, pH a mikroflóru vo fľaši po naplnení
* technológia plnenia hrá väčšiu rolu než samotný materiál obalu
⸻
Zhrnutie jednoducho:
Nie je to o tom, že „sklo = viac chémie“.
Skôr:
každý typ balenia má inú výrobnú linku a iný spôsob stabilizácie, a konzervanty sa pridávajú tam, kde sú technologicky najviac potrebné.
@anonym_deda18 Originál Vinea (ani dnešná) žiadne umelé sladidlá neobsahuje! Keby obsahovala a neboli uvedené, to by ešte len vznikla aféra...
@hefo v klasickej nie. Ale voľakedy bol pridaný v klasickej len cukor, teraz už glukózo -fruktózový sirup. Čo tiež nič moc. Ale žiaľ umelé sladidlá obsahuje aj Vinea. Umelé sladidlá sa nachádzajú vo verzii nápoja s názvom Vinea Lajt (Light).
ak je to pravda, tak toto je dosť dobrá otázka 😳 písala si výrobcovi? ja občas zvyknem, či jedlo či kozmetika či lieky, zatiaľ vždy odpísali. vineu nekupujeme tak toto som zatiaľ neriešila....
@anonym_68a78c wtf? 🤷 náhodou super že sa ľudia nenechávajú oj*bávať, ty konšpirátor 🙈 posledný odstavec neexistuje že sa tam neuvedie niečo čo tam je 🙈
@veselo_neveselo
@zuzanka.zuzu
Včera som tam napísala, ale odpoveď mi zatiaľ neprišla.

napis vyrobcovi a dovod budes vediet