Aké je vaše obľúbené slovenské jedlo?
Aké je vaše obľúbené slovenské jedlo? A máte radi halušky? Ja si ich nemusím dať ako je rok dlhý a nechýbajú mi :D
Uf, tak to je ťažká otázka, lebo asi nijaké 😀 Nenávidím slovenskú kuchyňu. Ale tak ak mám niečo vybrať, tak šúľance sú fajn
Obľúbené nemám. Ku väčšine mam neutrálny vzťah.
A halušky mam rada.
@anonym_autor
@anonym_autor rozmyslam, co okrem bryndzovych halusiek a strapaciek je nejake vyslovene slovenske jedlo 🤔 ale ano, bryndzove halusky mam rada, ale tiez to nejem kazdy tyzden.
Obľúbené bryndzové halušky
Halušky mám rada na všetky spôsoby aj kapustové, špenátové, syrové, zlaté. aj ako prílohu
Pri väčšine slovenských klasík mám problém, že mi chutia iba doma, tak ako som naučená od babičky, čiže keď ich robím ja alebo moja mama 😀 ale na trhoch si dám vždy rada podpecník napríklad... bryndzové halušky nemusím, radšej mám obyčajné prílohové so syrokrémom alebo vajcom ako zemiakové...
@anonym_autor cim.som.starsia tym viac mi chutia tradicne jedla, sodova loksa a kysle mlieko, holubky, kapustnica, pirohy, sulance, halusky, segedin, sisky, privarky.
Slovensku kuchynu nemusím, ale strasne mi vonia. Keď prechádzam okolo stánku s parancami ochh bože..
Nič ,už sme všetkého prejdený ,stále dookola sa tie jedla opakujú ,salamovy ,alebo pastekovy chlieb asi ,takže tak
Neviem, ci je vlassky salat slovensky, ale ja ho milujem, kedze sa k nemu dlhu dobu nedostanem, tak vzdy ked som na Sk, tak si dam..... A este udene syry a udena slanina, take u nas tiez nedostanem kupit. Ze je to velmi nezdrave viem, ale raz za dva-tri roky neodolam...
kapustnica, kolozvarska kapusta a bryndzove halusky, podpecnik/podplamenik/posuch na slano smotana a kopor topka so slaninkou, leco.
@anonym_autor bryndzové halušky neznášam, nejem ani pirohy, šúľance, šišky, ovocné knedle a pod. ani kapustnicu až tak nemusím, jedine kapustové strapačky, alebo koložvársku kapustu, či podplameníky a to je asi tak všetko.
@anonym_autor halusky s makom
Šúľance s makom,orechami, bryndzové halušky,aj pirohy, halušky s kyslou kapustou po nich sa idem zabiť 😋. Potom ešte šajtlavu,zamrvenku, prívarky všetky. Asi není jedlo,čo by som nezjedla,až na guláš z diviny,teda všetko z diviny,to obchádzam,ale uvariť to uvarím. Dokonca mám rada aj tú vodu,keď sa varia halušky,osolim,hodím trochu bryndze,či mlieka a zjem ako polievku s kúskami plávajúcich halušiek (starká to volala "obarky" a tiež to mala rada).
Bryndzove halusky ale s ovcou bryndzou, cize jedine doma alebo slovenske salase, v beznych restikach, na trhoch, hocikde maju len tie lacnejsie cize bryndza miesana.
Co neznasam je cokolvek s kapustou 🥲 halusky, fliacky, podpecniky, kapustnica, kvasena kapusta... Neprezila by som asi v minulosti cez zimu 😂
Ale inak mi pripada slovenska kuchyna velmi mastna (furt vsetko vyprazit), velmi kaloricka na dnesne pomery a narocnost prace (vacsinou sedava) a veeeelmi malo vlakniny v nej.
Ale inak mi pripada slovenska kuchyna velmi mastna (furt vsetko vyprazit), velmi kaloricka na dnesne pomery a narocnost prace (vacsinou sedava) a veeeelmi malo vlakniny v nej.
@maranta_leuconeura preto zial mame prvenstvo v rakovine HC :( mastne udene tazke jedla....nic moc
Slivkove gule
@catherinah Wav mňam toto milujem moja mamka ich robila skvelé vždy som bola u nej keď sa to varilo ja sa snažím akokoľvek ale také neviem 🫣
@maranta_leuconeura preto zial mame prvenstvo v rakovine HC :( mastne udene tazke jedla....nic moc
@balerina2025 tak tak. A obzerstvo na Vianoce a Velku noc. Obezita je tiez uz celkom rozsirena.
Čerstvé zemiakové placky pečené na domácej bravčovej masti sú topka. Aj bryndzové halušky. A každý rok musia byť zabíjačkové špeciality z bravčového - pečienka, jaternice, klobásky, domáce škvarky, slanina, rezne. A k tomu všetko od cesta, sladké jedlá ako slivkové gule, zemiaková baba s džemom, domáce kysnuté slivkové a čučoriedkové koláče, bábovka. Dodnes milujem takúto kuchyňu a nie sme ani chorí ani obézni.
@balerina2025 tak tak. A obzerstvo na Vianoce a Velku noc. Obezita je tiez uz celkom rozsirena.
@maranta_leuconeura ta je vsade.
Halušky mám rada aj bryndzové aj kapustou sladkou aj kyslou aj tvarohom.
Ale že by kaložvarska.kapusta alebo segedínsky guláš by boli slovenské jedlá ?
@maranta_leuconeura ta je vsade.
@balerina2025 no praveze tiez patrime medzi najhorsich v Europe https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explai...
Ja bryndzové halušky milujem a v tehotenstve mi chutili ešte viac,muž sa smial,že snáď sa malý narodí s haluškami v ruke 😃😃
@anonym_65de65 zďaleka nie všetky jedlá, ktoré sú tu spomenuté, sú slovenské, možno autorka myslela, ktoré sa bežne na Slovensku varia.
@maranta_leuconeura tradičná slovenská kuchyňa nestála vôbec na smažených jedlách, to už je v rukách rodín, ako si jedálniček vyskladajú a obžerstvo na Vianoce a Veľkú noc tak isto. Súhlasím, že sme na popredných miestach v ochoreniach srdcovo- cievnych, rakoviny, pohybových, že obezita je na Slovensku alarmujúca už u detí, ale nie je to len preto, že by ľudia jedli údeniny a smažené jedlá. Treba sa pozrieť na to, aké percento ľudí si môže dovoliť pravidelne kvalitné ryby, hovädzie maso, cena zeleniny a ovocia, tvarohu a pod. je vzhľadom na priemerný zárobok neúmerne vysoká. O prevencii a stave nášho zdravotníctva sa radšej ani nevyjadrujem.
Ja milujem bryndzove halusky 😋😋😋 mozem ich jest kazdy tyzden. Ale naozaj bryndzove, nie riedene smotanou a neviem cim. A vlastne mam rada vsetko bryndzove, pirohy, pomazanku, polievku... V sezone kupujem cisto ovciu bryndzu z farmy a na zimu si zamrazim.

kapustnica s udenym masom..a ano,halusky mam rada...ci bryndzove alebo kapustove