icon

Aké máte štedrovečerné jedlo na stole na Vianoce?

tamaee
20. dec 2020

Len ma to zaujima zo zvedavosti že čo mávate na veceru ✨

Strana
z2
tykat
20. dec 2020

@jana_eyre_2 presne tak, po troske...
Ja tuto kombinaciu slane, sladke, kysle, udene, ryba, puncak... raz za rok milujem 😍 my este potom po darcekoch chodime ujedat zo vsetkeho a spat ideme az okolo druhej-tretej rano.
A na Silvestra si robime oblozene chlebicky a na Novy rok rano sa pretekame kto zje tiez zvysne "obschnute"😀

jana_eyre_2
20. dec 2020

@tykat áno presne ešte po večeri a darcekoch jeme každý na čo má chut.. a na Silvestra rovnako aj u nas 😁😁

mirage
20. dec 2020

@eskop preco takuto rybu na sviatocny stol?

anjelaa
20. dec 2020

Oblátka s medom
Kapustnica (bez masa)
Pučky 😁 (pokračujeme v rodinnej tradicii) milujeme ich všetci
Šalát s rybou (zvyčajne losos)

Tým to ukončíme. U nás je tradícia, že sa musí zjesť všetko čo je na tanieri, preto si nenakladame veľa.
Potom ak je ešte niekto hladný, tak sa dotlačí čím chce 😄

eskop
20. dec 2020

@mirage lebo takmer nema kosti. Vsak kazdy nech je co mu chuti, nie? 😃

andula77
20. dec 2020

@cacianka aj my jabĺčko delíme medzi všetkých, tak si to aj z detstva pamätám. Každý si vyberie vlastný orech, aby videl či bude zdravý, oblátka s medom, kapustnica ryba šalát... Manžel je naučený neskoro večer ešte opekance s bryndzou ale nie vždy ešte vladze keďže po večeri aj koláčiky dáme ku telke... No a pomaličky popíjame hriate

jvlo
20. dec 2020

U nas sa zacina motlidbou,po nej pripitok, oblatky s medom o ktore sa delime medzi sebou, makove opekance, potom smotanova kapustnica s hubami, kapor so zemiakovym salatom, kolace, motlidba a deti idu svietit jeziskovi

halci
20. dec 2020

My mavame na Stedru veceru steak bud lososa alebo tuniaka so zemiakovym salatom. Predtym oplatky s medom.

mirage
20. dec 2020

@eskop ano.. ja len, ze je to sviatocna vecera, a mat takuto lacnu rybu, plnu ktovie coho..

eskop
20. dec 2020

@mirage plne ktovie coho mozu byt aj ine ryby, alebo maso, zelenina z obchodu a pod.. keby to mam takto brat tak asi nejem nic 😂🤭

asia83
20. dec 2020

@tamaee Kačacie stehná a prsia, kapusta a knedle. Kapustová polievka (ja kapustu nemám rada, tak mám vývar).

coochy
20. dec 2020

pripitok, najprv sa oblatkou rozlomenou a namocrnou v mede natrie krizik na celo a potom sa oblatky jedia, po oblatkach je zemiakovy salat + ryba pre muza a pre mna vyprazany syr/tofu a hotovo ide sa na darceky 😊

coochy
20. dec 2020

@mirage urcite je ta ryba menej toxicka ako vase reci 😊

mirage
20. dec 2020

@coochy iba som skonstatovala fakt. Je to jedna z najhorsich m9znosti, ak chce mat clovek rybu. Myslim, ze by ludia o tom mali vediet. Ale ano, each to their own. Pekne sviatky.

lllll_1118
21. dec 2020

Oblátky s medom, šošovicová polievka, ryba a zemiaková kaša. 😊A potom kolaaaciky

trema
21. dec 2020

Pripitok, oblatky s medom a cesnakom, hribova polievka, zemiakovy majonezovy salat s vyprazanym kaprom

elizabet173
21. dec 2020

Pripitok, oblatky s medom a cesnekom, hrianky s hribovou smazenicou, kapustnicu s klobasou, zemiakovy salat a smazenu rybu aj rezne. Ovocie a kolace uz malokto natlaci. Pupaky vacsinou az na druhy den, lebo nie je miesto, aj ked si nedavame velke porcie.

zuza3210
21. dec 2020

@elizabet173 konečne niekto co ma rezne !😂

elizabet173
21. dec 2020

@zuza3210 ja by som sa bez masa zaobisla, ale nebudem predsa nutit niekoho, koho mam rada, aby na Stedry den jedol to, co nema rad.

zuza3210
21. dec 2020

@elizabet173 my sme doma mávali normálne mäso v kapustnici aj rezne , manžel vôbec .. takze mame aj aj ale ako vidím väčšinou ľudia mäso nemajú

elizabet173
21. dec 2020

@zuza3210 nie sme veriaci, takze maso mame

raszuz
21. dec 2020

@elizabet173 aj my, ale napriklad svokra na Stedry vecer na obed mava kapustnicu, ale bez masa, na veceru sosovicovu, ktoru varim kvoli muzovi, inak ja kapustnicu s masom atd.

lenka1993
21. dec 2020

Oplátky a med a cesnak, potom kapustnicu s klobásou a hubami, potom fazulu na husto, potom rezne a zemiakovy šalát alebo losos a kasa, potom opekance s makom alebo kapustou alebo tvarohom. A potom príde jezisko 😂

lopka1313
22. dec 2020

My mavame oplatky s medom (obcas aj cesnakom), hubova macanka (bez smotany, ale s klobaskou :D ), ryba na nejaky sposob (kapra malo, velmi nam kupovany nechuti, tak skor pstruh, losos, tuniak...) a k tomu cokolvek (salat len obcas, skor zemiakova kasa, uz boli aj ryzove rezance a zelenina) a bobalky (opekance) s mliekom a makom na sladko. Vacsinou to skonci s jednym bobalkom na tanieri, lebo (okrem otca) uz nevladzeme :D Milujem macanku, ta je pre mna to prave vianocne jedlo <3

raszuz
22. dec 2020

@lopka1313 čo je to máčanka? Aký je recept, znie to zaujímavo 🙂

lopka1313
22. dec 2020

@raszuz kysla hubova polievka s juskou/kapustou. Kazda rodina ju robi inak, do nasej ide strasne vela susenych hub (zbierame v lese, nekupujeme, inak by sme sa nedoplatili, mama kludne dava necelu 3,5l flasu na velky hrniec).

Nas recept je: susene hriby namocime do teplej vody, vodu zlejene a huby preplachneme a nakrajame. Dame ich do hrnca, pridame klinceky, bobkove listy, nove korenie, sol, 1 cele jablko, susene slivky (nemusia byt), cierne korenie mlete, podlejeme a dame varit. Varime, kym nezmaknu. Z jablka oberieme stred a kozu. Pridame nadrobno posekanu hrst kapusty (davam viac) alebo este lepsie jusku, ak mame (my mavame malo jusky v sude, tak davame hlavne kapustu). Urobime zaprazku (na masti poprazime cibulu, pridame muku a trosku mletej papriky. Poprazime a za staleho miesania podlejeme vodou. Zaprazku robime na obrovsky hrniec asi len z 1,5 pl muky, fakt malo, mame tam radi tu chut hub a nie muky). Po pridani zaprazky pretlacime cesnak. Nechame zovriet. A ja este cast rozmixujem ponornym mixerom. Niekedy pocas toho pridame klobasku, ale teraz fakt neviem kedy :D robievam ju len raz rocne (na 3 krale, lebo stedrovecernu robieva mama) a vzdy hladam recept (kde tu klobasku napisanu nemam), tak ju pridavam kedy mi napadne :D vacsinou volam mame alebo pridam pri zaprazke. Moja mama dava klobasku v kuse (kazdemu kusok), ja neviem ako ju mam lyzicou jest, ked je v celku, tak radsej krajam na kusky.

Nam chuti ked je kyslejsia 🙂 inak som jedla uz asi 4 rozne verzie (kazda rodina ma svoj recept), menej hub, svetlejsia (nasa je od hub cierna), be klobasky, so smotanou a tak, ale nam chuti doma prave tato, lebo na tej sme vyrastli 🙂 a je na to fakt vela receptov, preto pisem, ako varime my a nie univerzalny recept...

niky1234
22. dec 2020

My mame oblatku s medom cesnakom, udene masko a klobasku(tu mame mimo lebo kapustnica je bez masa) kapustnicu, salat zemiakovy rybka a rezen... a nakoniec opekance s makom. Z kazdeho si naberieme trosku😊😊 u rodicov sme mavali este aj opekance s bryndzou a pecenu kacku s kapustou a knedom ale to sme byvali na vianoce 8 teraz sme len dvaja s manzelom😊😊

Strana
z2