Ako dlho môžem nechať namočenú veľkú fazuľu?
Ahojte kuchári
Chcem sa spýtat ako dlho môžem nechať namočenú veľkú fazuľu? Alebo nejakú fintu aby mi fazuľa zmekla rýchlejšie?
Nemám kuchtu 😢 a nechcem zas byť pri hrnci celý deň.
Ďakujem za všetky odpovede, pekný horúci deň prajem
áno, tak ako píše @nafka0483, namoč ju na noc a do varenia pridaj troška sódy bikarbóny. Sódu nebude vôbec cítiť. Sóda bikarbóna zjemňuje obal strukovín, čím sú delikátnejšie a skutočne sa aj rýchlejšie uvaria.
Pridať do varenia sódu bikarbónu. Soliť až, keď bude hotová, nie v priebehu a nedolievat počas varenia studenú vodu, keď treba, tak len vriacu z kanvice
Zmäkne rýchlejšie, ak ohreješ v mikrovlnke. Ale nie je to najzdravšie ani najvhodnejšie
Tiez nechavam na noc a varim 1-2 hodiny, ale isto pri nej nestojim, takze mi je uplne jedno, ako dlho sa vari.
Ďakujem veľmi pekne za odpovede.
Si sodou bikarbonou som ešte nevarila 😢
Mam ju dat hneď na začiatku a koľko?
Nemyslela som to doslovne že stojím iba pri hrnci 🤣 Postavím ju k varu a robím si svoje, upratujem, perem, hrám sa s deťmi... myslela som to, tak aby sa mi nevarila dlho.
Už sa mi stalo ze som fazuľu mala namočenú cca 8hodin a varila som ju aj štyri - päť hodín, ale asi som vtedy mala starú fazuľu
Odkedy som "objavila" fazuľu v konzerve, používam už len tú, na suchú fazuľu nemám nervy.
Môj muž párkrát do roka varí fazuľovicu z veľkej tmavej fazule, takú poctivú, s údeným kolenom, klobásou, zeleninou a hrubými slížami. Fazuľu si namočí aj 24 hodín vopred a potom ju varí zvlášť, v inej vode, než je potom polievka. "Zabáva" sa s tým aj pol dňa.

Ja enchavam namocenu cez noc, cize niekedy aj 12 hodin. A varim hodinu alebo dve podla toho aky je to druh a kedy je makka.