icon

Ako dlho môžem nechať namočenú veľkú fazuľu?

7. júl 2021

Ahojte kuchári
Chcem sa spýtat ako dlho môžem nechať namočenú veľkú fazuľu? Alebo nejakú fintu aby mi fazuľa zmekla rýchlejšie?
Nemám kuchtu 😢 a nechcem zas byť pri hrnci celý deň.
Ďakujem za všetky odpovede, pekný horúci deň prajem

avatar
nafka0483
7. júl 2021

Ja enchavam namocenu cez noc, cize niekedy aj 12 hodin. A varim hodinu alebo dve podla toho aky je to druh a kedy je makka.

avatar
zirafienka
7. júl 2021

áno, tak ako píše @nafka0483, namoč ju na noc a do varenia pridaj troška sódy bikarbóny. Sódu nebude vôbec cítiť. Sóda bikarbóna zjemňuje obal strukovín, čím sú delikátnejšie a skutočne sa aj rýchlejšie uvaria.

avatar
shallimar
7. júl 2021

Pridať do varenia sódu bikarbónu. Soliť až, keď bude hotová, nie v priebehu a nedolievat počas varenia studenú vodu, keď treba, tak len vriacu z kanvice

avatar
katkamatka7
7. júl 2021

Zmäkne rýchlejšie, ak ohreješ v mikrovlnke. Ale nie je to najzdravšie ani najvhodnejšie

avatar
dskjhfdlkdjhl
7. júl 2021

Tiez nechavam na noc a varim 1-2 hodiny, ale isto pri nej nestojim, takze mi je uplne jedno, ako dlho sa vari.

avatar
viestta
Odpoveď bola odstránená
autor
7. júl 2021

Ďakujem veľmi pekne za odpovede.
Si sodou bikarbonou som ešte nevarila 😢
Mam ju dat hneď na začiatku a koľko?
Nemyslela som to doslovne že stojím iba pri hrnci 🤣 Postavím ju k varu a robím si svoje, upratujem, perem, hrám sa s deťmi... myslela som to, tak aby sa mi nevarila dlho.
Už sa mi stalo ze som fazuľu mala namočenú cca 8hodin a varila som ju aj štyri - päť hodín, ale asi som vtedy mala starú fazuľu

avatar
h2
8. júl 2021

Odkedy som "objavila" fazuľu v konzerve, používam už len tú, na suchú fazuľu nemám nervy.
Môj muž párkrát do roka varí fazuľovicu z veľkej tmavej fazule, takú poctivú, s údeným kolenom, klobásou, zeleninou a hrubými slížami. Fazuľu si namočí aj 24 hodín vopred a potom ju varí zvlášť, v inej vode, než je potom polievka. "Zabáva" sa s tým aj pol dňa.