icon

Ako ekonomicky variť a spotrebovať zbytky v kuchyni?

evuska32
10. jan 2013

Ahojte maminky, vytvorila som túto diskusiu nato, aby sme sa podelili navzájom s receptami, ktoré máme odkukané od našich starých materí. Ide hlavne o to, akým spôsobom upotrebiť zvyšky v kuchyni napríklad: zliatu vodu z uvarených zemiakov, suché rožky, vývar z polievky a iné. Napadlo ma to preto, že ja sama som minule vyhrabala v polici staršie sucháre a na internete som potom našla recepík na fašírky bez mäsa so suchármi. Viem, že napríklad sa dá využiť voda z halušiek na uvarenie cesnakovej polievky a iné. Takže šup šup sem s receptíkmi 😉

wena
10. jan 2013

U nás sa osvedčilo:
1, robiť si jedálniček a podľa toho nakupovať
2, nakúpiť a navariť len toľko koľko zjeme

Vďaka tomu nemáme žiadne zvyšky a nemusím rozmýšľať čo s nimi ;)

evuska32
autor
10. jan 2013

@elena9
@zabka88 ďakujem dievčence 🙂 ja som minule zistila, že sú tu skvelé, šikovné a vynaliezavé maminky preto som ju vytvorilia 🙂 lebo keď Pán Boh rozdával fantáziu a kreativitu v oblasti varenia, mňa vynechal 😀 rada sa nechám inšpirovať a hlavne poučiť 😉

evuska32
autor
10. jan 2013

@wena hehe aj to riešenie 🙂 ale proste niekedy sa nedá 😀

maminuska
10. jan 2013

Dievčence neviete mi poradiť čo napr. robíte s vývarom s karfiolu ? Sám o sebe je celkom chutný .

anos18
10. jan 2013

Ahojte, teraz sice nie su cukety, ale ked vydlabem mladu cuketu, z toho vydlabaneho stredu robim "masovu" polievku bez masa 🙂 . Dam cibulu na olej, pridam pokrajany stred mladej cukety, pokrajanu mrkvu, petrzlen, aj inu zeleninu, zalejem vodou (žiadna muka), pridam slepaci bujon a varim. Na konci pridame petrzlenovu vnat. Podavame s tenkymi rezancami ako masovy vyvar.

betka22betka
10. jan 2013

@maminuska ahoj, opraž na oleji rozdrvený cesnak,/ len chvíľu/, daj trocha mletej červenej papriky, zamiešaj a hneď zalej karfiolovým vývarom. Môžeš podávať s opraženými rožkami, alebo môžeš v polievke uvariť aj rezance.

betka22betka
10. jan 2013

takisto môžeš použiť aj vodu z uvarených zemiakov

betka22betka
10. jan 2013

@maminuska takisto ako karfiolový vývar - môžeš použiť aj vodu z uvarených zemiakov. ja nikdy nevylievam vodu z uvarenej zeleniny.....

maminuska
10. jan 2013

@betka22betka moc ďakujem

adulikka
10. jan 2013

@maminuska ja z vývaru karfiolu vždy spravím zeleninovú polievku....karfiol vyberiem ,dám zemiaky ,zeleninu...pár karfiolu nechám...a su super k tomu krupicové halušky

leninka75
11. jan 2013

dobré ránko! 🙂

@zabka88 @elena9 ..veru žienky súhlasím s vami 🙂 ...super téma 😵 .......

...... inak u nás je úplne super na využitie zvyškov z kuchyne pes 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ...........

bodka13
11. jan 2013

@martinkatinka toto je recept na tie rožkové šúľance 🙂
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=6432#diskuse

bodka13
11. jan 2013

@maminuska z karfiolovej vody robím zemiakovú polievku ,nechám tam plávať aj pár ružičiek karfiolu ...postupujem rovnako ako @betka22betka 😉

martinkatinka
12. jan 2013

Tak som včera urobila šúlance zo starých rožkov, boli výborné!

tehulka2011
12. jan 2013

@martinkatinka ahoj nechcem Vam kazit chut ale v takych starych rozkoch je kopa neviditelnych plesni a mykotoxinov... 🙄

martinkatinka
12. jan 2013

@tehulka2011 no, mali tri dni, zas také staré neboli, ako som sa vyjadrila 😀 na strúhanku sa používajú aj staršie

anos18
13. jan 2013

@tehulka2011 A struhanku nepouzivas? A este z obchodu, to by bolo idelalne 🙂 Myslim, ze ked si sama ususis rozky na vzduchu a skladujes v papierovom sacku, tak sa Ti nic nestane. To by si nesmela jest ani oriesky, kakao, kavu......Vies kde vsade su plesne? A jes to.

tehulka2011
13. jan 2013

@anos18 no nie, struhanku nepouzivam, oriesky kupujem v malych baleniach, ktore su vakuovo balene, takze snazim sa plesniam vyhybat 🙂

zabka88
14. jan 2013

@tehulka2011
@anos18
@martinkatinka baby moje, a to keď to rožkove cesto uvarim v tej vode, tak to nezlikviduje tie plesne? či? 😕

kvietok73
14. jan 2013

neviem, ci poznaste pseno...ale je to uzasna vecicka...aj pre deti, aj pre dospelych 🙂 vyzera malinke, ale dokaze znasobit svoju velkost a je vyborne 🙂 kuk sem http://varecha.pravda.sk/hladam/?cx=00678319310...

tehulka2011
14. jan 2013

@zabka88 podla mojich informacii nie

dm1
14. jan 2013

@zabka88 ak myslis take to cesto na perky tak tam pouzivas len tvrdsie rozky nie plesnive predsa 😕

martinkatinka
14. jan 2013

Ja si myslím, že táto téma je o tom, ako využiť v kuchyni potraviny, ktoré sa napríklad nezjedia v ten alebo na druhý deň. Nepoužívame predsa plesnivé rožky,to je logické...
Troška ma pani - slečna @tehulka2011 nahnevala....
Ja som priemerná obyčajná matka, nekrmim svoje dieťa výberovými potravinymi, ale bežnými.
prepáčte mi za reakciu, ale naozaj som z toho mierne vytočená.... táto téma mala radit, nie aby sa tu hneď niekto začal pohoršovať....

geenna
14. jan 2013

my zas ked varime nieco s knedlou a ostane, tak rano ju nakrajam na kocky obalim vo vajicku a mame knedlu vo vajicku s kecupom mnááám

zabka88
14. jan 2013

@dm1 ja viem 🙂 ale tehulka vyššie tvrdí že aj v tvrdých rožkoch sú skryté plesne..

simca06022011
14. jan 2013

no ja stare pecivo vyhadzujem, pretoze to robia z kadejakych humusov a vobec nic nevydrzi, ja mam rozky za 3-4 dni plesnive (no ale su ludia co maju suchy byt a v pohode im uschnu na kamen a idu do struhanky ako napr. u babky), zvysky z chladnicky vyuzivame vsak intenzivne ... 🙂)) ked ostane masko, ryza.. na druhy den je z toho rizoto a podobne 🙂)) ale vacsinou sa navari a zje... ja som chora ked mam plnu chladnicku a stoji to tam... triedim to pravidelne aby to mizlo a kupujeme jedlo presne podla toho co sa vari + stalice v kuchyni, ktore vzdy treba a nekazia sa. Nastastie u nas je vacsinou opacny problem, ze nemam z coho varit, lebo ocko vsetko spapal 🙂)))

tehulka2011
14. jan 2013

@martinkatinka len som Vas chcela upozornit na skryte plesne, ktore nie su beznym okom viditelne

inak aj taka ryza by sa mala zjest max. do 24 hodin po uvareni

anos18
14. jan 2013

@zabka88 Ahoj, nie, plesen varenim nezlikvidujes. Plesne su nebezpecne kvoli tomu, ze produkuju toxiny, ktore su pre telo nebezpečné. Takže aj z kompotu napr. ked odstranis zvrchu plesen, niekto to skonzumuje, lebo si mysli, ze zvysok je uz OK, lenze tie toxiny su uz potom aj v ostatnom obsahu.

anos18
14. jan 2013

@tehulka2011 Ahoj, je to tak, mas pravdu. Ale napr. aj ja ju jem dlhsie 🙂

anos18
14. jan 2013

@martinkatinka Ahoj, viem, ze Ta mozno @tehulka2011 trosku nahnevala 🙂 , lenze naozaj ma pravdu. Okrem ineho mam skoncenu aj nadstavbu hygienu a tam sme to vsetko preberali. Lenze to by sme nejedli mnoho veci, keby sme sa na vsetkym zamyslali 🙂 A vtedy som skutocne riesila mnohe veci, ktore ma casom presli. No ale odvtedy plesnivy kompot alebo lekvar vyhodim, kym dovtedy som plesen vyhodila a zvysok kompotu (lekvaru) zjedla. Teraz by som to uz nespravila. Ale toto teda nie je ozaj predmet temy. Je to len na okraj 🙂