Ako ekonomicky variť a spotrebovať zbytky v kuchyni?
Ahojte maminky, vytvorila som túto diskusiu nato, aby sme sa podelili navzájom s receptami, ktoré máme odkukané od našich starých materí. Ide hlavne o to, akým spôsobom upotrebiť zvyšky v kuchyni napríklad: zliatu vodu z uvarených zemiakov, suché rožky, vývar z polievky a iné. Napadlo ma to preto, že ja sama som minule vyhrabala v polici staršie sucháre a na internete som potom našla recepík na fašírky bez mäsa so suchármi. Viem, že napríklad sa dá využiť voda z halušiek na uvarenie cesnakovej polievky a iné. Takže šup šup sem s receptíkmi 😉
Dievčence neviete mi poradiť čo napr. robíte s vývarom s karfiolu ? Sám o sebe je celkom chutný .
Ahojte, teraz sice nie su cukety, ale ked vydlabem mladu cuketu, z toho vydlabaneho stredu robim "masovu" polievku bez masa 🙂 . Dam cibulu na olej, pridam pokrajany stred mladej cukety, pokrajanu mrkvu, petrzlen, aj inu zeleninu, zalejem vodou (žiadna muka), pridam slepaci bujon a varim. Na konci pridame petrzlenovu vnat. Podavame s tenkymi rezancami ako masovy vyvar.
@maminuska ahoj, opraž na oleji rozdrvený cesnak,/ len chvíľu/, daj trocha mletej červenej papriky, zamiešaj a hneď zalej karfiolovým vývarom. Môžeš podávať s opraženými rožkami, alebo môžeš v polievke uvariť aj rezance.
takisto môžeš použiť aj vodu z uvarených zemiakov
@maminuska takisto ako karfiolový vývar - môžeš použiť aj vodu z uvarených zemiakov. ja nikdy nevylievam vodu z uvarenej zeleniny.....
@betka22betka moc ďakujem
@martinkatinka toto je recept na tie rožkové šúľance 🙂
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=6432#diskuse
@maminuska z karfiolovej vody robím zemiakovú polievku ,nechám tam plávať aj pár ružičiek karfiolu ...postupujem rovnako ako @betka22betka 😉
@martinkatinka ahoj nechcem Vam kazit chut ale v takych starych rozkoch je kopa neviditelnych plesni a mykotoxinov... 🙄
@tehulka2011 no, mali tri dni, zas také staré neboli, ako som sa vyjadrila 😀 na strúhanku sa používajú aj staršie
@tehulka2011 A struhanku nepouzivas? A este z obchodu, to by bolo idelalne 🙂 Myslim, ze ked si sama ususis rozky na vzduchu a skladujes v papierovom sacku, tak sa Ti nic nestane. To by si nesmela jest ani oriesky, kakao, kavu......Vies kde vsade su plesne? A jes to.
@anos18 no nie, struhanku nepouzivam, oriesky kupujem v malych baleniach, ktore su vakuovo balene, takze snazim sa plesniam vyhybat 🙂
@tehulka2011
@anos18
@martinkatinka baby moje, a to keď to rožkove cesto uvarim v tej vode, tak to nezlikviduje tie plesne? či? 😕
neviem, ci poznaste pseno...ale je to uzasna vecicka...aj pre deti, aj pre dospelych 🙂 vyzera malinke, ale dokaze znasobit svoju velkost a je vyborne 🙂 kuk sem http://varecha.pravda.sk/hladam/?cx=00678319310...
@zabka88 podla mojich informacii nie
Ja si myslím, že táto téma je o tom, ako využiť v kuchyni potraviny, ktoré sa napríklad nezjedia v ten alebo na druhý deň. Nepoužívame predsa plesnivé rožky,to je logické...
Troška ma pani - slečna @tehulka2011 nahnevala....
Ja som priemerná obyčajná matka, nekrmim svoje dieťa výberovými potravinymi, ale bežnými.
prepáčte mi za reakciu, ale naozaj som z toho mierne vytočená.... táto téma mala radit, nie aby sa tu hneď niekto začal pohoršovať....
my zas ked varime nieco s knedlou a ostane, tak rano ju nakrajam na kocky obalim vo vajicku a mame knedlu vo vajicku s kecupom mnááám
no ja stare pecivo vyhadzujem, pretoze to robia z kadejakych humusov a vobec nic nevydrzi, ja mam rozky za 3-4 dni plesnive (no ale su ludia co maju suchy byt a v pohode im uschnu na kamen a idu do struhanky ako napr. u babky), zvysky z chladnicky vyuzivame vsak intenzivne ... 🙂)) ked ostane masko, ryza.. na druhy den je z toho rizoto a podobne 🙂)) ale vacsinou sa navari a zje... ja som chora ked mam plnu chladnicku a stoji to tam... triedim to pravidelne aby to mizlo a kupujeme jedlo presne podla toho co sa vari + stalice v kuchyni, ktore vzdy treba a nekazia sa. Nastastie u nas je vacsinou opacny problem, ze nemam z coho varit, lebo ocko vsetko spapal 🙂)))
@martinkatinka len som Vas chcela upozornit na skryte plesne, ktore nie su beznym okom viditelne
inak aj taka ryza by sa mala zjest max. do 24 hodin po uvareni
@zabka88 Ahoj, nie, plesen varenim nezlikvidujes. Plesne su nebezpecne kvoli tomu, ze produkuju toxiny, ktore su pre telo nebezpečné. Takže aj z kompotu napr. ked odstranis zvrchu plesen, niekto to skonzumuje, lebo si mysli, ze zvysok je uz OK, lenze tie toxiny su uz potom aj v ostatnom obsahu.
@tehulka2011 Ahoj, je to tak, mas pravdu. Ale napr. aj ja ju jem dlhsie 🙂
@martinkatinka Ahoj, viem, ze Ta mozno @tehulka2011 trosku nahnevala 🙂 , lenze naozaj ma pravdu. Okrem ineho mam skoncenu aj nadstavbu hygienu a tam sme to vsetko preberali. Lenze to by sme nejedli mnoho veci, keby sme sa na vsetkym zamyslali 🙂 A vtedy som skutocne riesila mnohe veci, ktore ma casom presli. No ale odvtedy plesnivy kompot alebo lekvar vyhodim, kym dovtedy som plesen vyhodila a zvysok kompotu (lekvaru) zjedla. Teraz by som to uz nespravila. Ale toto teda nie je ozaj predmet temy. Je to len na okraj 🙂

U nás sa osvedčilo:
1, robiť si jedálniček a podľa toho nakupovať
2, nakúpiť a navariť len toľko koľko zjeme
Vďaka tomu nemáme žiadne zvyšky a nemusím rozmýšľať čo s nimi ;)