icon

Ako ekonomicky variť a spotrebovať zbytky v kuchyni?

evuska32
10. jan 2013

Ahojte maminky, vytvorila som túto diskusiu nato, aby sme sa podelili navzájom s receptami, ktoré máme odkukané od našich starých materí. Ide hlavne o to, akým spôsobom upotrebiť zvyšky v kuchyni napríklad: zliatu vodu z uvarených zemiakov, suché rožky, vývar z polievky a iné. Napadlo ma to preto, že ja sama som minule vyhrabala v polici staršie sucháre a na internete som potom našla recepík na fašírky bez mäsa so suchármi. Viem, že napríklad sa dá využiť voda z halušiek na uvarenie cesnakovej polievky a iné. Takže šup šup sem s receptíkmi 😉

prdelinka12
14. jan 2013

inak s týmipresňami je to pravda .... a k tej ryži...u nás je týždeň a potom sa vyhodí....😀

dm1
14. jan 2013

@zabka88 uz som si to potom vyssie precitala 😉 . No ja to vzdy robim ako sa vyssie pisalo tak max z 2-3 dnovych rozkoch a tie su isto este v pohode ved pecivo vydrzi aj dlhsie. Ale struhanku samozrejme robime z tvrdych a lupou icch veru neskumam 🤐 ale ako tu uz bolo spomenute to by sme nemohli jest uz radsej nic 😝

riave
14. jan 2013

@geenna tu knedlu robime tiez tak, ale mam aj inu podobu, knedlu nakrajam na platky cca 1cm a do rozhabarkovaneho vajicka pridam skoricu a trosku vanilinoveho cukru, obalim to v tom a vysmazim na troske oleja a teda tiez to je mnamka, dcerka to veeelmi lubi 😉

inak super tema 😉

anos18
14. jan 2013

@riave @geenna U nas ked vystane knedla, tak ju nakrajam na platky, ohrejem, natriem lekvarom, posypem grankom a polejem maslom. Alebo miesto granka dam mlety mak. Fakticky ako parene buchty, len v inej podobe . 🙂

zabka88
15. jan 2013

@anos18 a čo tie "skryté" plesne?

zabka88
15. jan 2013

baby moje, veru, počas štúdia som brigadovala v pekarnach a verte mi že v tom čase som rožky vôbec nejedla - ani tie čerstvé 😉 ale netreba byť moc precitlivený 🙂 ale ako píše anos, jasné že keď je pleseň už viditeľná, tak to už nič z toho..
inak baby, ako riešite keď kúpite viac šunky alebo nárezu? dávate na mrazák, či to potom nejako tepelne spracujete (myslím napr. 1-2 dni staré, keď tomu ešte nič nie je, ale nechcem to už jesť na chlebík)??

mahulenka87
15. jan 2013

@zabka88 ja dím šunku do mrazáku, ale zatiaľ len keď som kúpila v celku, nie na plátky.

mahulenka87
15. jan 2013

ja keď na niečom zbadám, že sa tvorí pleseň hneď to vyhodím. Fuj. Je to nebezpečné jesť.

leninka75
15. jan 2013

@zabka88 ...z takej šunky robím francuzáky, pizzu, šunkové fliačky.......

leninka75
15. jan 2013

..u nás keď zostane ryža (čo zostane vždy).......robím niečo na spôsob zemiakovej baby, harule alebo ako sa to kde volá 😉 ...nastrúham zemiaky a cibuľu, pridám uvarenú ryžu, vajíčko, soľ, vegetu, mleté čierne korenie, rascu, majorán, roztlačený cesnak, trošku mlieka, šupnem to na vymastený pekáč, upečiem a jedávame to s kyslým mliekom.....

zabka88
15. jan 2013

@leninka75 francúzaky? 😕

leninka75
15. jan 2013

@zabka88 ..francúzske zemiaky 🙂 😉 .......čo si myslela? 😀 😀 😀 😀

zabka88
15. jan 2013

@leninka75 veríš, že mi to nenapadlo? 😅 pri všetkej počesnosti 😀 😀 😀

jananinka
15. jan 2013

@adelajda2012 receptu na sulance davam 100 bodov 😉 cela rodina sa oblizovala az za usami 😀

evuska32
autor
15. jan 2013

dievčence ja to chcem uviesť na pravú mieru 😉 myslím si, že keď chcem upotrebiť rožky z predchádzajúceho dňa ešte nekŕmim nikoho plesňami. Táto téma je skutočne založená na to, aby sme si radili a pokiaľ @tehulka2011 je proti starým rožkom a plesniam v nich, je to len jej názor. Na nás ostatných je, či s tým vnútorne budeme súhlasiť alebo nie. Nechcem aby sa tu rozpútala diskusia ohľadom plesní, ale som vďačná za názor všetkým Vám 🙂 Popravde poviem, že každý, čo prišiel do styku s niečím (napr. na praxi) prípadne má nejaké osobné znalosti a skúsenosti hlbšie ako my ostatné, inkriminovanú vec do úst nedá 😀 napríklad moja svokra bola na praxi v hydinárňach a odvtedy v živote nedala kuracinu do úst, moja suseda zas robila v mliekárňach a nikdy svojim deťom nedala piť kupované mlieko...tým chcem povedať, že ak sa budeme nato pozerať takto, nebudeme môcť jesť vôbec ale vôbec nič čo doma nedopestujeme resp. nedochováme 😀

martinkatinka
15. jan 2013

Ak doma nejete jablčka aj so šupkou, tak ešte takú čerstvú ju možete zaliat vriacou vodou a máte výborný čajík.

martinkatinka
15. jan 2013

@evuska32 ja som to myslela tak, že samozrejme doma nevarím z rožkov, na ktorých je pleseň.....a neskúmam ich pod mikroskopom.... trojdňové rožky som odkladala na sušenie a nosili sme ich svokre, má sliepky.... ale celkom som s apotešila, že sa dajú využiť aj inak....ja napríklad často pečiem rožky domáce, no niekedy aj tie ostanú, to je teda málokedy, ale stane sa...

evuska32
autor
15. jan 2013

@martinkatinka jasné, žiadna z nás by predsa nevarila z niečoho, čo je evidentne už plesnivé 🙂 ja to chápem...ale tým vnútorným plesniam sa nevyhneme...ja tiež dávam pečivo z predchádzajúceho dňa už sušiť a robievam napr. my to voláme "špinavé rožky" 😀 posypem makom, polejem teplým mliekom s rozpusteným maslom a osladím 🙂 mňamky

leninka75
15. jan 2013

@evuska32 ..u nás sú to pupáky a vianočné jedlo 😵 😵 😵 😵

syssu
15. jan 2013

ked mi ostane zemiakova kasa, pridanim muky z nej spravim zemiakove cesto a robim lokse 🙂

stellamaris
15. jan 2013

ja som vzdy nakupila a navarila privela jedla,tri dni po sebe jest to iste bola katastrofa...a mrzelo ma,ked sa jedlo pokazilo a musela som ho vyhodit 😢 odkedy mame maleho,chodim nakupovat s kocikom,cize nakupim menej,navarim tak akurat ...ak sa trochu zvysi,sup s tym do mrazaku,aj ked jedna porcia je to 🙂 este podotykam,ze musim varit pre alergika( muz neznesie laktozu,takze mame minus-L produkty,ak sa daju kupit,inak musim improvizovat). co sa tyka peciva,kupim vzdy radsej menej ako viac,lebo sa rychlo kazi a z mrazaku pecivo nam nechuti...

anos18
15. jan 2013

@zabka88 Skryte plesne mozu byt napr. v arasidoch, inych orechoch, kakau, no ale tie neuvidis. A tiez produkuju toxiny.
A co sa tyka sunky, ked vidim, ze mam vela, tak bud hned v ten den, ako sunku kupim, alebo max. na druhy den zamrazim, aj v platkoch, ale snazim sa ju cim skor spotrebovat, ale uz potom vylucne na varenie. Rozmrazena mi potom uz na chlieb vadi. Tak ju davam najcastejsie do zapekanych cestovin.
A ako spominala @martinkatinka tak naozaj vynikajuci je caj z jablcnych supiek. Ked supem jablka napr. na kolac, tak zo sup vzdy varim caj. Osladit medom, dochutit stavou z citrona. Je fakt vynikajuci.

zabka88
15. jan 2013

@anos18 hm, lenže potom ich mám určite aj v orechoch, lebo my si kupujeme na váhu a často ich mám aj rok, síce dobre na sucho zabalené ale i tak.. ☹ no, radšej na to nebudem myslieť..
s tou šunkou dík, ja mrazím, ale presne ako píšeš už rozmrazená mi moc nechutí na chlebík tak preto sa pýtam čo s ňou.. zapekané cestoviny môžu byť 🙂 alebo aj nejaký slaný koláčik alebo pizza..

stanislavao
15. jan 2013

nedelnu polievku si davam do mraziaka a mam dalsi tyzden o robotu menej, lebo cez tyzden, ked je syn v skole a manzel v robote, tak by sa nezjedla. mrazim si aj segedin, kapustnicu a pod. do mesiaca spotrebujem. z rozkov starych robim opekance = rozky nakrajam, v teplom mieku sa namocia, ukladaju sa vela seba do misky, poleju roztopenym maslom a zasypu makom s cukrom, vrstvim po vrch misky. milujem to. mnam. ked zostane knedla, da sa vyprazit obalena vo vajicku, miesto chleba. z peceneho masa a ryze z nedele je super rizoto v utorok.

stanislavao
15. jan 2013

@zabka88 sunka - listkove cesto rozvalkate, ulozite sunku, syr, zatocite, nakrajate na kolieska, potriet vajickom, ulozit na plech a upiect. fajnovy snack i vecera.

zabka88
15. jan 2013

@stanislavao jj,len ešte mať vždy "po ruke" listkove cesto 😀 ale možno skusim to pizzove z rožkov 🙂

stanislavao
15. jan 2013

@zabka88 ja mam listkove v mraziaku. to vam tam vydrzi.

zabka88
15. jan 2013

@stanislavao možno to zavediem aj ja, i tak kupujem mrazene, chladene mi pride predražené 🙂 inak netykáme si tu všetky?

adelajda2012
15. jan 2013

este ma napadlo, ked stanislava spomina tu knedlu, ze nam zo zvyskov knedle mama robievala dezert ala parene buchty - normalne natrela jeden krajec knedle dzemom, prikryla druhym platkom, na to cukor, roztopene maslo, orechy...
Deti neriesia, ze to nevyzera ako parena buchta, hlavne ze to chuti...ved cesto je v podstate to iste 🙂

cacika
15. jan 2013

@stanislavao a ta nedelna polievka (predpokladam vyvar) po rozmrazeni nema zmenenu chut? mrazis to aj so zeleninou spolu?