icon

Ako ekonomicky variť a spotrebovať zbytky v kuchyni?

evuska32
10. jan 2013

Ahojte maminky, vytvorila som túto diskusiu nato, aby sme sa podelili navzájom s receptami, ktoré máme odkukané od našich starých materí. Ide hlavne o to, akým spôsobom upotrebiť zvyšky v kuchyni napríklad: zliatu vodu z uvarených zemiakov, suché rožky, vývar z polievky a iné. Napadlo ma to preto, že ja sama som minule vyhrabala v polici staršie sucháre a na internete som potom našla recepík na fašírky bez mäsa so suchármi. Viem, že napríklad sa dá využiť voda z halušiek na uvarenie cesnakovej polievky a iné. Takže šup šup sem s receptíkmi 😉

lubikan
16. feb 2013

mne ked ostanu rozky,chleba,pokrajam...rozky na kolieska,chleba na kocky...v mise premesiam s vegetou a hodim na plech na cca 10 minut naplno vysusit....moji to jedia ako cipsy,alebo do cesnakovej polievky...

vcera som kupila jablcka,neviem,kde vsade su obchody Fructop-slovenske jablcka a stavy...mavaju tam uz take jablcka urcene skor do kolacov,na presnidavku,lacnejsie....alebo kto ma doma svoje....ja nezavaram,nie som zastancom zavaraneho ovocia, ale ked dostanem,nevadi 😅 😅 no a tie jablcka pokrajam na kocky aj so supkou,pridala som aj mrkvu...a vhrnci uvarila,tak aby bolo viacej vody,hodila som tam klincek,skoricu,citron....precedila,do vychladnutej vody som dala med...a deti to maju ako pitny rezim...koniec dzusom....tie jablcka s mrkvou som hodila do hrncekoveho kolaca......mnaaamm

kocky a ked peciete akykolvk kolac,je vyborne do toho hodit 1-2 lyzice psyllia (vlaknina z lekarne,bio obchodu)....a trosku viac do toho kolaca pridat tekute,asi tak 1,5 dcl (voda,mlieko)..to psyllium pohlti vlhkost a kolace su bajecne jemne,lahke 😉

ichbinich
20. feb 2013

Hlasim dalsi napad na spotrebovanie zvyskov, ktory mal dokonca uspech u mojho dost prieberciveho syna...

Slany kolac so zvyskami morcacieho/kuracieho masa a zeleninou

Neutralne linecke cesto som robila toto: 200g masla, studene, nakrajane na kocky, 350g muky, 1 velke vajce rozmiesane s 1 polievkovou lyzicou vody. Vypracovat cesto, moze sa da odpocivat (ale nemusi).
Plnka: uvareny husty besamel (nehnevajte sa, besamel vzdy robim od oka), z asi pol litra mlieka. Na cibulke a troske cesnaku som podusila mrkvu na kolieska a trochu hrasku z mraznicky, pridala som trosku vegety. To som potom vmiesala do besamelu, dochutila solou, korenim a stipkou muskatoveho orecha. Potom som pridala na asi 1cmx1cmx1cm nakrajane maso, asi 2-3 hrste...
Cesto rozdelime na vasciu a mensiu polovicu 😉 😀 Tu vacsiu polovicu vyvalkame tak, aby sme nou vystlali okruhlu formu, dno aj boky. Ja mam keramicku s priemerom asi 24cm, asi 5 cm hlboku. Ale staci aj tortova klasicka. Cesto pekne povtlacat do ohybu a pritlacit mierne na dno formy. Dat plnku. Druhu, mensiu polovicu cesta tiez vyvalkat na priemer formy, polozit na plnku a spodne a horne cesto spojit: postipkat ich prstami. Do stredu cesta spravit nozom dieru, aby mohla odist para. Potriet vajickom, dat do 200°C horucej rury na asi 35 minut, kym nie je zlatiste. Dobru chut!

To maso som mala zvysok pecenej morky. Moze sa ale dat aj uvarene maso z polievky alebo tak. Alebo dokonca extra kvoli tomuto uvarit maso 😉 Zeleninu si tiez kadzy moze dat, co chladnicka da a co ma kto rad. Ja som dala 3 mrkvy a asi 2 hrste hrasku. Moze sa dat aj por namiesto cibule. Inspiraciu som mala podla receptu na Chicken Leek Pie, cesto som robila presne podla receptu, zvysok som improvizovala. Napr. som besamel nerobila z vyvaru, mlieka a smotany, ale iba z mlieka.
Ja som spravila cesto a plnku popredu, dala vsetko do chladu. Potom stacilo uz iba cesto vyvalkat, naplnit, dat horne cesto a strcit do rury.
Dobru chut!

michaelamaranesi
Odpoveď bola odstránená
aadulik2110
28. mar 2013

@michaelamaranesi a čo k tomu?
ja sa vždy snažím všetky potraviny spotrebovať... rožky, chlebík nakrájam a šupnem vysušiť do rúry alebo nasucho opražím na panvičke - pridávam do rôznych krémových polievok alebo tam, kam sa hodia krutóny. Keď ostane ryža, tak spravím rizoto, ryžové placky, ryžový nákyp... momentálne mi nič iné nenapadá... ak si spomeniem, tak dopíšem

michaelamaranesi
Odpoveď bola odstránená
kingstonka
1. apr 2013

ahojte- raz som videla niekde recept -ako spotrebovat staru vianocku - a nejak si neviem sponut na co to bolo - lievance?- neviem-netusi niekto ? 🙂

lumarque
1. apr 2013

@kingstonka napriklad do zemlovky

martinkatinka
5. apr 2013

Nový receptík - bielka, strúhanka a syr, z toho vyrobiť gulky a vypražit.... mňam!

kikatko
10. apr 2013

@evuska32 ja odporučam kuknut týchto chlapcov, maju ozaj dobré napady
http://baranek.blog.sme.sk/c/303442/Varime-s-me...

diabambulka
10. apr 2013

ahojte podobne ako vy snažím sa uvariť čo chladnička dá, tiež robím krutóny z chlebíka ako tu už bolo spomenuté, cesnakové , bylinkové...1 PL masla rozpustím, pridám korenie podľa chuti, cesnak zamiešam, pridám na kocky nakrájanýá chlieb a pečiem pri teplote 200°C do chrumkava, je božský...keď zostane zemiaková kaša, alebo zemiaky z obeda ďalší obed bude určite zemiakové šúľance, alebo slivkové knedle ( nemusím variť zemiaky jednoducho miniem zemiaky čo mi ostali ), ak mi zostane ryža, buď ju dám do mraziaka a inokedy dokúpim len trošku mletého mäsa a urobím mäsové guľky ku paradajkovej omáčke, alebo z tejto ryže dorobíme mliečnu ryžu pre deti na večeru...aha teraz ma ešte napadlo ak nám zostane ešte zemiaková kaša, tak robíme Beleše 🙂)) - stačí zemiakovú kašu zahustiť s hladkou múkou a hotovo, rozvaľkáme a pečieme na sucho na panvičke, upečené potierame maslom a podávame len tak alebo ako prílohu k mäsu. Môj synček ich má rád ak mu ich potriem slivkovým lekvárom 🙂 🙂

nadhera
11. apr 2013

@kingstonka staru vianocku vyuzivam na zemlovku - deckam chuti a to je pre mna dolezite. Mlieko + zlaty klas + vajcio,rozmiesam, do toho namacam nakrajanu vianocku,supnem nastuhane jablcka /stavu vypijem,decka necchu/,skoricovy cukor,druhy sorik namacanej vianocky, zlejem zvysok navrch a pomaly zapekam. 😀

nadhera
11. apr 2013

@diabambulka krutony musim vyskusat, zatial som stale na panvici opekala starsi chlebik na kocky nakrajany a zo zvysnej zemiakovej kase aj u nas sulance , uz len co so zvysnou ryzou? nemas daky receptik? 😉

nadhera
11. apr 2013

@michaelamaranesi do dm chodim casto - oni maju vegetu?

diabambulka
11. apr 2013

ahojky @nadhera jasné že mám, zo zvyšnej ryže : zvyšok ryze dáme do hrnca zalejeme mliekom, vanilkovým cukrom a povaríme, môžeme ale nemusíme pridať žĺtok ( nedávam ) radšej pridám masielko a škoricu 🙂 a deti majú fajnovú večeru, alebo guľky do polievka ak je raže málo : 110 g ryža uvarená,1 PL masla, 4 PL detskej krupice, 1 vajce, vegeta,petržlenová vňať.
Postup :Všetky suroviny zmiešame spolu v miske a tvarujeme guličky. Keď je polievočka uvarená do vriacej vložíme ryžové guľky a varíme cca 5 minút ( záleží od veľkosti guličiek ). Keď vyplávajú na povrch sú uvarené. 🙂))

nadhera
11. apr 2013

@diabambulka gulky do polievky ...to moze byt mnamkove, vyskusam este dnes - dam zeleninku a gulicky ,dakujem za receptiky

diabambulka
11. apr 2013

Rado sa stalo aj na budúce : ) aj ja ďakujem , hneď som si tie vaše napísala ( na placky, na langoše a aj šúľance z rožkov boli pre mňa novinka ) a už viem čo bude najbližšie na obed, človek sa stále učí 🙂))

venija
11. apr 2013

Ja nikdy neodhadnem kolko mam uvarit rezancov do vyvaru,tak si to potom opeciem na masle a klepnem tam vajicko. Z tenkych nitoviek som uz robila placky. Kuracinu z polievky spotrebujem na cestovinovy salat.

veriiii
11. apr 2013

ja zvyknem varit jedla, ktore sa daju jest aj na 2 x s tym,ze obmienam prilohy, napr masko na stave, raz s cestovinkou a druhy x s pyre alebo ryzou...cize varim len kazdy 2-3 den."Zvysky" nikdy nenechavam v originalnom hrnci v com som varila,ale dam do vzduchotesnej plastikovej dozy, aby to zostalo cerstvejsie a hygienickejsie dlhsie-ano, musim o to viac hrncov umyt,ale tak sa to ma s hygienickeho hladiska robit, ak chcete mat nezavadne jedlo na druhy den...takisto sa da navarit viac a zamrazit....

nadhera
11. apr 2013

@venija zvysnu kuracinku a nielen tu,ale doslova zvysok maska nadrobno porezem , hodim na panvicu so zeleninkou-hrasok,kukuricka,spenat v gulickach,osmahnem....torteliny supnem do mikorvlnky,namazem kecupom,daky salatovy list a na to zmes z panvice. tortilu stocim a mnamky

nadhera
11. apr 2013

@veriiii ked je maska viac, zamrazim o tyzden vytiahnem, supnem inu prilohu - ryza,zemiaky,cestovina a uz je tu nove jedlo pre draheho do prace 😀

veriiii
11. apr 2013

@nadhera presne🙂 a nemusim stracat cas varenim ,co varenim ani rozmyslanim co zasa uvarit😀

nadhera
11. apr 2013

@veriiii decka sa v skolke najedia, ja obed za par centov vo firme a len mojmu drahemu varim do prace obed...nebavi ma to a stale si to zlahcujem ,preto zamrazim,striedam prilohy,zatial je spokojny a ja tiez....

michaelamaranesi
Odpoveď bola odstránená
nadhera
11. apr 2013

@michaelamaranesi do Dm chodim casto, ale naozaj mi nenapadlo pozerat vegetu....takze zabehnem 🙂 zatial som tam kupovala drogeriu, nase oblubene C-cko a pre mna vitaminy na krasne vlasy 🙂

diabambulka
14. máj 2013

ahojte kočeny, no dnes som opäť mala nnazvyš ryže a ryže a urobila som si placky typu čo dom dal a bolo to že mňam atak sa chcem s vami podeliť 🙂 možno to niekomu pomôže...
Ryžové placky
Suroviny :
400 g uvarenej ryže,200 g kyslej kapusty,150 g prerastenej slaniny,1 cibuľa,2 strúčiky cesnaku,3-4 PL detskej krupice,1 vajce,soľ,kari korenie, mleté čierne korenie, mletá rasa, majoránka,olej na vysmážanie
Postup :Na troške oleja osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu, spolu s prelisovaným cesnakom. Pridáme na kocky nakrájanú slaninu, kapustu, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, kari korenie, premiešame a chvilku restujeme. Kapustovú zmes vmiešame do ryže, primiešame vajce, detskú krupicu a majoránku. Vytvarujeme malé placky a vysmážeme na rozpálenom oleji.
Hm ??? 😉

evuska32
autor
31. máj 2013

@diabambulka vyzerá to že mňam 🙂 chce to už len hladné brušká 😀

michaelamaranesi
Odpoveď bola odstránená
diabambulka
8. okt 2013

ahojte kočky idem sa opýtať čo robíte so zvyšnou knedľou od obeda máte nejaký tip ? a a ešte na nejaký super šťavnatý koláčik z jablk ?dakujem

hyta
8. okt 2013

@diabambulka Zvyšnú knedlu nakrájam na kocky, osmažím si nakrájanú cibuľku, k tomu trochu opečiem knedľu a pridám vajíčka. Prílohou je zeleninový šalát, alebo kyslé uhorky.Synovi veľmi chutilo, keď som ju nakrájala na plátky, zohriala, na teplú dala slivkový lekvár, trošk ucukru,trošku rozpusteného masla a Granko-náhrada za parené buchty.

hyta
8. okt 2013

@hyta Z jabĺk máme radi obrátený jablkový koláč, alebo jablkový závin, alebo nepečenú jablkovú tortu, alebo mrežovník, možností je veľa.