Ako mrazíte varené jedlo a iné potraviny?

20. mar 2023

Vramci šetrenia a obmedzenia plytvania potravín by som rada zistila ako a čo všetko sa dá zamraziť na ďalšiu spotrebu.
Aké varené jedlo tam dávate? A potraviny? Čo zelenina a ovocie? Ako to pred mrazenim upravíte? Dajú sa mraziť aj koláče? Koľko to tam vydrzi?

Ďakujem veľmi pekne za každý komentár k veci 🙂 možno si takto navzájom pomôžeme ❤️

luccija
20. mar 2023

Mrazim malo len omáčku na bolognske špagety, segedín, vývar, dukátové buchty, fazuľovu polievku
Ovocie mrazim jahody, maliny,cucoriedky najprv ich dám na tácke do mrazáku a, keď sú stuhnuté dám ich do dózy, aby sa nezlepili a nebola z toho kaša.Kolac som mrazila, ale len taký suchý aj linecké.Bezne mrazim rohlíky, chlieb, vianočku, záviny
Minule som tu čítala, že ženy mrazia aj rizoto, cestoviny, to som neskúšala.Obcas, keď obalíme viac syru či rezňov zabalíme každý zvlášť do papiera na pečenie a zamrazim.

luccija
20. mar 2023

Ešte si občas robím v lete balíčky na polievku mrkvu, pór...vnat, všetko nakrájam na malé kúsky a vytahujem plus všetky vňate petržlen, ligurcek aj mätu do malých nadob

viestta
20. mar 2023

Varene jedla mrazim takmer vsetko okrem zemiakov, mrazim kazdu porciu zvlast, kolko potrebujem tolko vyberiem na rozmrazenie. Kolace nakrajane (ale kolac u nas malokedy zvysi),- Mrazim vyvar aj uvarene strukoviny. Fazulu uvarim cely sacok, polovicu varenej odlozim do mraznicky na buduce pouzitie. Aj hrstkovu zmes na polievku.
Ovocie zmrazujem rozlozene na tackach, ked zmrzne zosypem do sacka a potom si odoberiem tolko co mi treba. Zo zeleniny mrazim len kukuricne klasy, zelenu fazulku a varenu cviklu. Fazulku predvaram. Jedno aj druhe mrazim rozlozene na tacke ako ovocie. Tekvicu a hokaido mrazim tiez, ale najprv ich upeciem v rure, po rozmrazeni nie su take vodnate.
Mrazim aj ovocne gule a uvarene parene buchty alebo nakrajanu knedlu, oprazenu kapustu na halusky.

klarissa25
20. mar 2023

Ja som veru ešte nikdy nemrazila varene jedlo...

bejkovnicka
20. mar 2023

To je už len čo mraziť varené jedlo pre boha

veselo_neveselo
20. mar 2023

Mrazim take omackoidne veci, co uvarim vo vacsom. Chilli con carne, vsetky typy curry, bolonsku omacku na spagety,...
Robime huste polievky, z tych si zamrazim tiez, ked je toho vela.
Vzdy mam mrazenu zeleninu doma, aj ovocie (vacsinou kupene).

Ked mi zostanu banany a nechce sa mi piect, spravim si zmesku na smoothie- banan, jablko, hrozno, ine ovocie, ak mam tak prihodim spenat, proste co je doma a co sa hodi zamrazit 🙂
Chlieb, ak je ho vela a nezjeme, dam kusok do mrazaku. Skor nakrajany, ten sa da lahko pouzit potom na sendvice.

Mam odlozene maso, ak je ho vela v baleni, bud odlozim ako je, alebo uz nakrajame na format na dalsie pouzitie (rezne, kocky, kusky na gril,...)
Kolace nemrazim, lebo ja mam rada, ked to z mrazaku moze este prejst tepelnou upravou (prehriat/prevarit, dopiect, zapiect, cokolvek)
Nemrazim prilohy - zemiaky, ryzu ani cestoviny. Mozno s vynimkou lasagni, ale tie sa tiez zozeru vacsinou cele hned 🙂
Este mam zamrazenu bryndzu, maslo, do zasoby kocku ci dve.
Mam zamrazeny vyvar, ked spravim niekedy viac - cisty vyvar, ten sa skor ci neskor pouzije na gulase a take podobne.

akinomel
20. mar 2023

Mrazím bylinky vypestované na záhradke, robím si také,,šúľky,, z ligurčeka, zeleru a petržlenu, nasekanú vňať z petržlenu dávam do krabičky. Mrazíme ríbezle, černice, slivky na koláč(nie veľa - 2- 4 balíčky). Rožky, chlieb, buchty, pagáče, alebo iné koláče keď upečiem viac, taktiež knedľu si robím sama aj zamrazím na ďalšie použitie. Maslo, slaninu, klobásu tiež. Hotové jedlá nemrazím plánovane, len ak uvarím nedopatrením viac. To je veľmi zriedka. Raz som zmrazila uvarenú cestovinu, aj prebytok halušiek- to som skúsila, ale nevyhovuje mi potom tá chuť ani konzistencia. Svokra mrazí napr.vývar a keď má chuť, má ho po ruke. Ak nakrájam viac zeleniny napr. na kocky - zamrazím si v krabičke. Nijako si neupravujem. Na jeseň mrazíme ešte fazuľu, občas aj strúhanú tekvicu a cuketu. Syr som tiež občas zamrazilo, ale pre mňa je to potom vhodné iba ak na pizzu, alebo na zapekané jedlá. A ešte zvyšné bielky zvyknem. Mäso po kúpe nabalíčkujem, označím aj dátumovo a potom si beriem podľa potreby. Mám aj balíčky nakrájaného bravčového, aj mleté balíčkujem. Všetko len pre potrebu našej rodiny a časť úrody z našej neveľkej záhradky.

lily14
20. mar 2023

Nemrazim,čerstvé je čerstvé

nwnw
20. mar 2023

Hotove jedlo iba kotlikovy gulas,inak mrazim blansirovanu korenovu zeleninu, emental, bryndzu a pecivo, sezonne ovocie. tie mukove jedla ako gule a halusky kupujem mrazene (mna to nebavi doma robit) tak mam vzdy po ruke rychle varenie, keby uz vazne nemam cas a chut varit. Kolac napr strudlu v pohode do mraznicky, dokonca aj kupovane zakusky tam dam a potom ich rypem zmrznute.

viestta
20. mar 2023

@bejkovnicka napriklad do zasoby, ked vies, ze nebudes moct navarit. Alebo zmrazit to co sa uvarilo a nezjedlo, pre pripad nudze je to v mrazaku a nevyhodi sa

oli18
20. mar 2023

Ja mrazim uvarene jedlo malokedy . Aj to len maso v omackach. Cestoviny, ryzu, zemiaky nie. Ale knedlik robim dokonca do zasoby. Polievky nemrazim. Ak sa nedoje vyvar, na dalsi den ho pouzijem do inej polievky. Domace pirohy a sulance mam zmrazene a nevarene stale pre vnucata.

autor
20. mar 2023

@bejkovnicka
@lily14 ďakujem za komentár, ale ja sa pýtam AKO mrazite a nie či a prečo, treba citat pozornejšie 🙂 verím že nájdete inú diskusiu kde si budete mat chuť vyjadriť silou mocou opačný názor

oli18
20. mar 2023

Uvarene jedlo v krabickach, knedle v sacku, pirohy najprv na tacke a ked zmrznu, prelozim do sacka.

viestta
20. mar 2023

@bejkovnicka este pridam, napriklad z dovodu ekonomiky a uspory casu. Cí uvaris pol sacka fazule alebo cely je to skoro za tu istu energiu a rovnaky cas, ktory nie je len par minut. Tak ked uz varim fazulu, tak uvarim cely sacok, aj ked viem, ze ho nespotrebujem. Polovicku zmrazim a nabuduce nemusim mysliet vecer na to aby som ju namocila, na druhy den dve hidiny varit. Vytiahnem z mraznicky a do pol hodiny mam hotovu polievky, privarok alebo salat.

1ren
20. mar 2023

Ovocie ako cucoriedky, ríbezle, brusnice mrazim tak, ze ich len dam do uzatvaratelnych sackov. Taktiež niektore trochu pomixujem a nalejem do formiciek na lad, ked zamrznu, presuvam ich do sackov - pouzivam ich vacsinou pre dieta a seba do kaší a tak...mrazim taktiez vlašské orechy, ligurcek a vývar- vsetko do uzatvaratelnych sackov na zips. Ak uvarim viac, napríklad gulasu alebo nejakej omacky nemrazim to ale ked dovarim a este to vrie, tak to nalejem do zavaraninoveho pohara, rychlo uzavriem a necham vychladnut. Potom skladujem v chladničke ale to len tak zhruba tyzden a potom to len ohrejem a je to ako cerstvo uvarene. Takto som si bravala na internat obed z nedele a cez tyzden zjedla.... a ked robim kysnute kolace, tvarohove, makove, tak tiež par hodim do mrazaku a potom o par dni vytahujem podla potreby na ranajky pre dieta. Bezne mrazim chlieb, rozky, maslo, bryndzu, syr, tvaroh

malulienka
20. mar 2023

Varené jedlo nemrazím, skúšala som to, ale vôbec nám to už nechutilo.
Mrazím ovocie ríbezle, jahody, maliny, zeleninu, petržlenovu a zelerovu vňať, klobásky,jelítka, tvrdý syr, pirohy si narobím a surove mrazím, takisto narobim slivkove gule(hotove surove mrazim).Občas zamrazim na 2-3dni chlieb rožky, knedlu tiež.Mrzím aj maslo, ak zostane šunka, salama( do pizze potom použijem).Mrazím aj párky, špekačky, ryby surové.

annalena
20. mar 2023

Mrazim chlieb, toast, rozky, maslo, bryndzu, korbaciky, tvrdy syr nastruhany, knedlu.
Vsetko ovocie, samozrejme vykostkovane a aj napr. banany, jablka, hrusky, ananas a pod. (pouzijem bud do zmrzliny alebo koktejly, smoothie).
Ak mi zvysia uvarene zamelky alebo struhanka do polievky, slize. Palacinky robime vzdy dvojitu davku a polovicu si nakrajam do mraznicky na fritaty.
Korenovu zeleninu, tekvicu, cuketu, bylinky, minuly rok som mrazila aj domace rajciny a pouzila do polievok a omacok.
Sunku, salamu, klobasky, orechy, slivkove gule, pirohy, sulance (ak potrebujem, vyberem a uz len vyvarim ).
Z vary mrazim malo, akurat bolonsku omacku, chili con carne, vyvar a ak zostane nejake maso s omackou.
Polievky nemrazim, ale ako uz bolo vyssie spomenute,1-2 porcie "zavaram" za horuca do pohara, necham vychladnut a do chladnicky, do 2 tyzdnov spotrebujeme. Cielene takto "predvaram" (niekedy aj 2-3 polievky) ked viem, ze budem vela v robote alebo mimo domu, kedze vsetky deti sa mi stravuju doma.

annalena
20. mar 2023

A zabudla som, mrazim aj tortu a kolace - ak zostanu 🙂. Rozkrajam si to na porcie, dam do boxov a vytiahnem vzdy len tolko, aby sa to na posedenie zjedlo.

denkatn
20. mar 2023

aj ja mrazim varene jedlo, varim totiz muzovi kazdy den obed do roboty, varim aj soboty a nedele, okrem toho mam narocnu pracu a domacnost, keby som nemrazila, tak sa zblaznim. Jasne ze najzdravsie je cerstve jedlo, ale nie je to mozne mat kazdy den, ak teda zamestnana zena nekupuje polotovary, alebo neobjedna pizzu, pripadne neposle teenegera do Mcdonald. takze mrazit cerstvo uvatene je to iste ako kupovat fast food alebo polotovary s konzervnatmi. dalej mrazim dopestovane ovocie, ktore potom je dobre na koktejl, tiez torty, ktore malokedy zjeme cele a este vyvar, ked varim zeleninovu polievku a je vela stavy, odlejem, zamratim a mam vyvar do druheho jedla ked varim

bejkovnicka
21. mar 2023

@viestta neviem, z hľadiska výživy a vitamínov, by som ja určite varené jedlo nemrazila. Hovorím len o varenom. Dokonca vidím že ľudia píšu že mrazia údeniny, šunky klobásy....alebo zemiaky, ryža...veď je to rokmi dokázané že sa pri týchto potravinách mrazom uvoľňujú ešte viac karcinogénne látky, čiže toto dávať trebárs detom.

bejkovnicka
21. mar 2023

Ja denne pracujem, vstávam o piatej, vychystávam 3 deti do školy. Pred tým ešte stíham ísť ráno do potravín na čerstvé pečivo na desiatu. Domov prichádzam s deťmi z práce a zo škôl o 17tej. Varím denne teplú večeru a mužovi zvlášť obed do práce bezguténový a bezmliečny. Všetko sa v pohode stíha bez problémov. A tomám veľký dom s veľkou záhradou a na všetko som v podstate sama. Tym sa nechcem stavať do role úžasnej osoby, ale nikdy by mi to ani len nenapadlo, zmarzit uvarene jedlo a potom to vytiahnut a dat jest trebars detom.

autor
21. mar 2023

@bejkovnicka no ty si úžasná, neprídeš navarit aj nám?

kvetinka75
21. mar 2023

@bejkovnicka no napríklad ja mrazím keď viem, že bude obdobie, že nebudem môcť variť. Teda, nebudem stíhať. Máme rôzne intolerancie, takže rôzne donášky vždy nevyhovujú a cenovo je to niekedy dosť drahé, tak navarím čo môžeme jesť a potom keď nestíham variť, vyberiem z mrazáku. Niekedy idem ráno na siedmu do roboty a prichádzam po 21 hod. A nechce sa mi ráno skoro vstávať alebo v noci ponocovať kvôli vareniu. Potrebujem sa už vyspať.

lilianka28
21. mar 2023

@bejkovnicka no super žena. Som zvedavá dokedy to vydržíš takto ťahať.

autor
21. mar 2023

@bejkovnicka a ešte aj stíhaš Modry konik, prosím prezraď nám tajomstvo ako to celé stíhaš 🙂

bejkovnicka
21. mar 2023

@lilianka28 nie nie som super žena. Ja neviem, ale vy ako deti ste ako fungovali? Mama doma nevarila keď prisla domov z práce? Mne to príde uplne normalne a priznam sa že keby toto necitam od vas ani neviem ze takto niekto funguje. Nemyslim to nijako povysenecky.

bejkovnicka
21. mar 2023

Co je na tom prisť domov a zbuchat za polhodinu nejake cestoviny, privarok, hustu polievku, rybu na masle, kura v rure? nechapem, co je na tom prekvapujuce.

kvetinka75
21. mar 2023

autorka - ja mrazím veľmi veľa vecí, včera som napr. varila gulášovú polievku. Spravila som jej viac, niečo zamrazila, mrazím polievky, ktoré sú po rozmrazení dobré, vývar, mäso na šťave, sladké jedlá. Už mám odskúšané, čo nám chutí a čo nie. Príp. ak kúpim niečo v akcii napr. tvaroch, zamrazím, potom len vyberiem , spracujem a zjeme. Varené jedlo nechám vždy vychladnúť a buď do sáčkov alebo misiek.

autor
21. mar 2023

@bejkovnicka neuveríš ale my sme sa ako deri stravovali v školskej jedálni, mama prišla o 17tej z rodiny a veru nevarila každý deň, väčšinou sme mali studenú večeru alebo nejaký chlebík vo vajíčku alebo niečo podobne. Asi som teda zlá mama po nej 🤷‍♀️

bejkovnicka
21. mar 2023

a čo by som nestihala odpisať v robote na pol hodinu? Ja sedim za pc cely den. Naposledy som tu bola vcera vecer ked deti spali.