icon

Ako pripraviť mäkké a chutné opekance?

lili929
20. dec 2023

Ahojte, prosim poradte ako robite opekance?
Ja si ich vzdy napeciem asi tak jeden az dva tyzdne pred Vianocami, odlozim ich pekne vyschnut do krabice a na Stedry den ich varim - ale vacsinou po zamiesani s tvarohom/makom/bryndzou mierne stvrdnu. Na druhy den su uz fajne makkucke, ale ako docielit, aby boli take hned?
Kolko minut ich varite vy?
Dakujem 🙂

226lenka
20. dec 2023

@lili929 ja ich len polejem vriacim mliekom, zamiešam, ochutím a pridám mak. Nikdy nevarím.

kajkajanka
20. dec 2023

Pečieme ich max 2 dní vopred, na štedrý deň naparim nad parou. Sú jemné, mäkké. Keď zvýšia, rozdelíme, zamrazim a vyťahujem akoby čerstvé. Nevarim, lebo nemám rada, keď je z toho mazlava hmota, ani tvrdé ako broky.

lindous
20. dec 2023

U nás doma sa to nikdy nerobilo, ale viem že u priateľa doma tiež iba zalievajú mliekom a nechajú sa dlhšie postáť, aby poriadne nasiakli, keď som ich tam jedla, zdali sa mi mäkké, ale vlastne to nemám s čím porovnať 😅 u teba mi napadá spraviť ich proste o deň skôr, keď píšeš, že na druhý deň sú dobré 😀

janinah
20. dec 2023

Robí manžel,zalieva horúcou osladenou vodou a nechá postáť, kým nezmäkne,potom primiešame pomletý mak a cukor

lukbe
20. dec 2023

@lili929 nikdy nepeciem dopredu,aby nestvrdli. Nemám ich rada také ako kamene. Upeciem tak deň pred jedením, zabalím do ľanovej utierky, ak bh boli nahofou tvrde, naparím,vhodím do vriaceho mlieka s maslom, posypem makom.

lili929
autor
20. dec 2023

@226lenka no tie makove skusim tak spravit, ale co s tymi, co robim na slano-teda bryndzove a tvarohove?

lili929
autor
20. dec 2023

@kajkajanka a kolko minut sa paria? 🙂

lili929
autor
20. dec 2023

@lukbe ja to mam od muzovej starkej, ona ich piekla dokonca uz v novembri, ze aby dobre preschli. A ked sme veceriavali u nej este kym zila, nikdy mi tvrde neprisli a viem, ze ich varila vo vode, ale ako to robila, to uz asi ostane tajomstvom

lukbe
20. dec 2023

@lili929 ved jasne,kazdy si robí podla svojho. Ja mam rada jedlo aj koláče čerstvé.

kajkajanka
21. dec 2023

@lili929 chvíľku, normálne to chutnam a zariadim sa podla toho.