icon

Ako uvariť jahodový, či iný džem bez pridania cukru?

matulka82
16. jún 2012

Ahojte maminy aj nemaminy,prosim vas ,je mozne uvarit jahodovy dzem bez cukru ,zelirovacieho,obycajneho?Mate niekto skusenosti nejakeho ineho zdravsieho konzervovania???niekde som citala ,ze stava z 1 citrona na 1 kg jahod,ze prirodny pektin,ale vydrzi to? 😕 vopred dakujem !!!!

vroni
8. júl 2015

@andreah25, do ovocia s vynimkou bobuloveho (jahody, maliny, cucoriedky a spol) nehadz nic. Jednoducho v hrnci s hrubym dnom uvaris ciste a vycistene ovocie do makka, mozes pridat stipku soli, rozmixujes ponornym mixerom a dovaris na zelanu hustotu (mixuj co najneskor, zmixovane ovocie uz prska), das do flias a hotovo. Vydrzi minimalne rok (do roka sa u nas spasie, takze neviem o kolko dlhsie vydrzi, ale do dalsej sezony urcite)
Do bobuloveho ovocia pridavam na pol kila ovocia jedno jablko (osupane, vycistene, pokrajane na kusky), ak chces este sladsie, pridaj za hrst hrozienok alebo (vykostkovanych) datli.
Na steviu pozor, nie kazdemu chuti (mne teda nie)

vroni
8. júl 2015

😉

betyna8
12. júl 2015

@andreah25 ahoj, ten džemik som robila len raz,nasim nechutil s tým ďatlovým sirupom,uplne potlacil a zmenil chut jahod.A agar by bol iste prezil v pohode do dalsej sezony.
Ja robievam džemiky už len tak,že rozvarim ovocie,pridám troska trstinového cukru a štavu z citrona.Akurat dnes som robila malinový,no tie som najskôr prepasirovala,kvoli zrnieckam a varila len z čistej štavy.

01sladkaadka
12. jún 2016

@vroni dobry den,chystam sa varit z 1kg ceresni dzem. Tiez sa beru ako bobulovite ovocie? Este to potom aj zavarate?

vroni
12. jún 2016

@01sladkaadka, ceresne stacia samotne, su dost sladke, netreba pridavat nic. Dzem staci uvarit, rozmixovat alebo prepasirovat a dat do flias. Kompoty zavaram. Nahadzem do flias ovocie,(jahody, maliny ci ribezle pridavam aj lyzicku brezoveho cukru, ostatne bez), zalejem do plna vodou, zavriem a necham s najblizsou varkou spinaveho riadu umyt v umyvacke (na najteplejsom a najdlhsom programe)
Este sa mi nikdy nic neskazilo.

giuseppina33
13. jún 2016

@ichbinich kde je malinove polee?? 🙂 akoze samozber? to znie fantasticky, milujem maliny 🙂))

ichbinich
13. jún 2016

@giuseppina33
Ja som v Rakusku, tu pri Grazi mame. Aj jahodove, aj cucoriedkove pole. My sa mame 🙂
Skus sa pripadne spytat v tvojom blogu, to vidi kopec ludi, mozno niekto vie, co aj ujo gugl nevie 😀

kristinaanna
13. jún 2016

ja len jednu vec, že ak je rozmixované ovocie zbavené tekutín , bez pridania cukru, nie je to lekvár ani džem, ale je to ovocný pretlak, cukor sa nedáva ako konzervant, ale aby bola sladká chuť lekváru alebo džemu, čiže každé ovocie sa dá pripraviť ako pretlak, ktorý sa používa na ďalšie spracovanie alebo na priamu konzumáciu,

01sladkaadka
16. jún 2016

@vroni ako originalne 🙂 dakujem za rady

vroni
16. jún 2016

@kristinaanna, nuz, nie celkom. niektore lekvare sa vzdy varili bez pridavania cukru a boli z nich lekvare a nie pretlaky (slivkovy, ceresnovy, marhulovy) Ale minuly rok som robila nektarinkovy pokus (bez cukru) a veru - bol to chutovo pretlak a nie lekvar 😀

mislane
29. jún 2016

ja zaváram bez cukru so štipkou soli a zahusťujem agarom. Robila som takto jahodový, marhuľový a slivkový. Dokonca ani nesterilizujem a doteraz sa ani jeden nepokazil.

rebeka7501
29. jún 2016

ja robím lekváre - džemy - marmelády (doteraz neviem aký je medzi tým rozdiel) dlhé roky s trstinovým cukrom, ale nedávam toľko cukru (napr. na 1 kg hmoty cca 20 dkg.) + gefix 2 v 1.

matkovazuzka
15. júl 2016

baby zajtra sa chystám variť jahodový džem, potrebujem poradiť bude mi stačiť na 5 kg jahôd 500g ovocného cukru fruktózy ? Chcem, čo najmenej cukru, ale aby to mal chuť, ale aby som niečo nepokazila. Citrónovej šťavy mám dať koľko ? Ďakujem 🙂

cinnamon111
15. júl 2016

@matkovazuzka ja som akurát všers robila, ale nemala som toľko jahôd - to ti závidím, ja som mixovala jahody, maliny a trošku marhúľ. dala som tiež len cca. 0,5 kg cukru - klasického. Sladké to mám až až.... S fruktózou som nikdy nezavárala, citrónu daj podľa chuti. Nedávam žiaden gel fix ani nič podobné na želírovanie, varím klasickým spôsobom, kým sa mi nezačne želírovať samé od seba. Ak chceš urýchliť želírovanie daj troška jablka- To obsahuje pektín - a to je to, čo spôsobuje želírovanie. Jablko je chuťovo neutrálne a nijako neovplyvní chuť džemu. Ak ti to bude málo sladké, osoľ si to. Soľ podporí sladkú chuť ovocia.

matkovazuzka
15. júl 2016

@cinnamon111 Ďakujem krásne za radu 🙂 už som sa bála, že budem musieť utekať do obchodu, lebo doma mám len 500 g cukru 🙂 ... no ešte mana mraziaku čaká ďaľších 5 kg, chcem urobiť ešte jahodovo-malinový džem, akurát, že nejako už neviem zohnať maliny asi som sa trošku pozabudla a budem musieť počkať na jesenné maliny.

1982zuzka
8. aug 2016

Dievcata prosim pomoc. Robila som broskynovy dzem, iba cukor a ovocie a nezhustlo to. Co sa stane ak pohare otvorim a dam este povarit prip pridam zahustovadlo
Pokazim to? Prosim niekoho kto ma realnu skusenost
Dakujem

sosannah11
3. okt 2016

Ja zavaram tiez uplne bez cukru aj kompoty aj dzemy podla tychto navodov http://www.jimejinak.cz/zavarovani-bez-cukru/
http://urobsisam.zoznam.sk/zahrada/zelenina-a-o... nepridavam xylitol ani steviu ani citronovu stavu ci kyselinu citronovu. Skor stipku soli do dzemu. A tiez pouzivam tu fintu s jablkom aj teraz som dala do hroznoveho dzemu. Takze sa to da aj bez cukru. Nie je to co do sladkosti plnohodnotna nahrada, citit tam viac chut ovocia a je to skor alternativa pre ludi, co nechcu jest cukor 🙂

langika
6. apr 2017

@mislane môžem sa spýtať koľko agaru ide na kilo ovocia? 🙂 ten agar ma zaujal..ďakujem

mislane
6. apr 2017

@langika dávam od oka 😉 Podľa toho, aké to chcem huste.Ak vidím, že džem je stále riedky tak pridavam. Napriklad jahodové robím redsie a slivkový napríklad hustejší

langika
7. apr 2017

@mislane ďakujem 🙂

mirdos8
12. apr 2017

Proste tam nepridáte žiadny cukor a bude to v pohode. 🙂 ale neviem či sa to bude dať jesť, asi by som sa ešte spýtal napríklad v potravinách a dal by som do toho niečo na to aby sa to nepokazilo

petabalog
25. apr 2017

len ho tam podľa mňa nedáte. ale neviem ja džem doma nerobím

misicka1992
15. jún 2017

@ichbinich ja som tak piekla v rúre čerešňový . To bola dobrota ...
Super hustý ako slivkový na buchty ..mňam

osky
8. apr 2018

@vroni nahodne som sa dopracovala k starsej teme.tedazavarat v umyvacke by ma nenapadlo😉😁super

osky
8. jún 2018

@vroni ahoj.uz zase ja.
Na strome kopa ceresni a ja sa bojim ze na mrazenie uz vhodne nebudu.
Poradis mi ako urobit lekvar bez cukru.pridam trochu malin koli lepsej chuti.
Ale chcem aby to vydrzalo.
2-3 roky na polici....dik

tominko2612
8. jún 2018

@vroni ja som skusala steviu, mne to velmi nechutilo a dzem mi aj splesnivel v chladnicke. Dakujem za rady, skusim, ako pises 🙂

vroni
8. jún 2018

@osky, odkostkujes ceresne, mozes pridat stipku soli (budu sladsie, ale fakt stipku), das do hrnca s hrubym dnom, rozvaris, rozmixujes alebo prepasirujes, das do flias a este horuce zavries. Ja este flasky otacam hore dnom a tak necham chladnut, ale ci to je treba, to neviem. Lekvar sa mi nepokazil este nikdy ziaden. Maliny by som nekombinovala (ja vobec nie, malinovy lekvar je moj triedny nepriatel), maliny podliehaju velmi rychlo skaze a plesniam, aby ti nenakazili celu davku.... (malinovy dzem bez cukru neuvaris, takze tam ich ten cukor zakonzervuje. Fruktoza z ceresni to podla mna nezvladne)

vroni
8. jún 2018

@tominko2612, mne stevia nechuti v nijakom stave, stale je podla mna mydlova, ale evidentne to je vec vkusu. Vlastnosti cukru nema, takze je mozne, ze v dzeme nie len ze nekonzervuje ale aj skodi... Ale to je len moja teoria, mozno moje fantazie nejaka potravinarka opravi.

tominko2612
8. jún 2018

@vroni tiez neviem, len som skusala, lebo muz ma vysoky cukor. Jemu dzem chutil, pre mna bol velmi zvlastny.

vroni
8. jún 2018

@tominko2612, skus na buduce brezovy cukor alebo erytrol. Oba maju sladivost a chut cukru, konzervacne vlastnosti cukru a mozu ich aj diabetici (brezovy cukor myslim, ze mozu, erytrol mozu naisto)