icon

Ako variť bez peňazí?

1. aug 2023

Máte nejaké nápady na veľmi lacné jedla (raňajky, obed)? Nejaké konkrétne veci… diky… mame 3 deti a momentálne nie sme na tom najlepsie

Strana
z3
ferihegy
1. aug 2023

Chlebik si pec doma. Ja peciem aj sladky aj slany. Na to uz dame hocico. Vymyslam rozne natierky, zo zahrady zeleninka. Na sladky chlebik maslo dzem.

joesvk
1. aug 2023

Na raňajky napr. Placky z kyslého mlieka múky,sódy.,jogurty vyrobené doma ochutené džemom ,+ovsené vločky,
Krupica,pudingy s piškótami.
Na obed-všetky strukoviny vo forme,ktorá vám najviac chuti.Ja mám rada prívarky,ale strukoviny sú lacné a veľmi hodnotný zdroj aj bielkovín.

diaalex
1. aug 2023

Chlieb s lekvárom, vajíčka, cestoviny s makom, lekvárom, vajíčkami, tvarohom, bryndzou, tekvicový alebo zemiakovy privarok, detská krupica, kukuricova krupica, hrianka s cesnakom, lečo …

simsalabim
1. aug 2023

Kase - z ovsenych vlociek napr. (daju sa aj bez mlieka). Strukovinove privarky. Cestoviny. Placky zo zemiakov, mrkvy, kapusty…

ibrunova
1. aug 2023

Kapustnica, prívarky

7miriam77
1. aug 2023

Palacinky, chlieb vo vajíčku, hrianky, ovsena kaša s ovocím, pečené zemiaky, zeleninové rizoto, polievky zo strukovín, ....

deti95060810
1. aug 2023

všetko robiť doma - žiadne hotové jedlá z obchodu. Všetko sa dá spraviť doma - najmä knedle, rezance, šúľance, buchty na pare....
jedlá nevyhadzovať, ale dajú sa aj zohriať ešte raz - napr. zostane knedľa tak na večeru urob s vajíčkom. Zostanú rezance - urob so slivk. lekvárom ....
viem že je to ako spred 50rokov, ale človek sa musí prispôsobiť situácii....

basska_b
1. aug 2023

Mam knihu Levne a chutne, mozem ti cvaknut len obsah... pre inspiraciu

veronikaszabova
1. aug 2023

Odkial si?

luccija
1. aug 2023

Husté polievky kapustová, fazuľová, granadír, zapečené zemiaky, kyslé polievky zemiaková, cesnaková s opečeným chlebíkom, polievka s osuchom, hrachová krémova, buchty, spraviť doma vianočku, vajcive slíže, kakaové, niekedy vyjde lacnejšie kúpiť mäso a spraviť sote na viac dní.
Sulanky, halušky x kapustou, placky z ovsených vločiek a zeleniny

autor
1. aug 2023

@luccija to je skoro všetko veľmi drahé urobit:(

samanta44
1. aug 2023

Cestoviny sú lacné ,teraz by ti mohol niekto darovať cuketu a také to môžeš vyprazit či prívarok.domaci džem na raňajky .kysnuté cesto z toho spravíš veľa šišiek či buchiet

veronikaszabova
1. aug 2023

Napis, odkial si. Urcite sa najde niekto, kto ti bude vediet pomoct.

deti95060810
1. aug 2023

autorka, už len napíš odkiaľ si...
inak tu na mk je skupina - Dnes na obed, ale aj skupina Jedlá do 5 e...
skús pohľadať, v tej prvej som...

k16k18
1. aug 2023

Tak to sú jedla ozaj lacné tak musíte byť na to zle ak aj toto považuješ za drahé...treba skúsiť aj zmeniť prácu alebo nájsť na istý čas aj nejakú brigádu popri hlavnom zmestani ...var aspoň na dva dni baby ti dali ozaj lacné nápady na jedla ...ak mate záhradu skúsiť budúci rok aj pestovať zemiaky korenovu zeleniny veľa to spraví ...už potom jedine suché rožky

petka552
1. aug 2023

Ranajky: chlebik maslo zelenina, chlebik maslo dzem, mliecna ryža, ovsena kaša, mrkvova natierka, spenatova natierka
Obed: zemiakova polievka, zemiakove placky, pecene buchty, vajickova polievka, struhana zeleninova polievka s haluskami, paradajkova polievka, grenadir, perkelt kde pridate aj mrazenu zeleninu, cestoviny s vajickom, cestovina s džemom, palacinky, vyvar - z masa mozte urobit rizoto

dagmarovita
1. aug 2023

zalezi ake mas zasoby ci mas z coho varit vobec.
neda sa uz ist pod hranicu co tu je spomenute, isla by som tam kde davaju ukrajincom jedlo, nech daju aj vam muku ryzu cukor olej, alebo do charity co maju krestania,neviem ako to funguje, a je to cele velmi zle a smutne

k16k18
1. aug 2023

@petka552 to sú ozaj lacné jedla, tak neviem ci autorka si myslí že navarí pre 5 ľudí zo vzduchu ...je ťažká doba ale už to ozaj lacnejšie nepôjde...

lopka1313
1. aug 2023

Skusit ist zo zasob a tie doplnat akciami. Ked je akcia na nejake maso (a kazdy tyzden na nieco je, treba pozerat letaky), kupit aspon kusok a urobit nejake sote, pomliet, nadstavit cim sa da (mrkva je super, ale aj ina zelenina, pripadne strukoviny), vymyslat take jedla, kde staci masa malo. Ako, my sme dvaja a ja kupim kilo masa a rozdelim to kludne aj len po 200g a potom som schopna z toho navarit jedlo na viac dni... Neviem ako, ale vacsinou tym, ze robim bud omacku na cestoviny, sote so zeleninou, takmer nikdy nemame kus masa v celku, vzdy v tom je kopa vselicoho ineho... Kura je uplne super, clovek kupi 2 kurcata, naporcuje, z trupov spravi vyvar (2x!), stehna a kridla opecie (stehna delim este na 2 ks, z dvoch kurciat moze byt maso aj pre vsetkych na obed a pre niekoho mozno aj na veceru, podla toho, ake velke su deti a aki ste jedaci), prsia nakrajam na kocky a rozdelim do 2-3 sackov (potom nadstavujem, ako som pisala vyssie). Taky segedyn moze mat kludne len trochu masa (a uz som ho robila aj z morcaciny) a vela kapusty - tu je ideal si nalozit do suda doma, ak mate podmienky na to.
Potom samozrejme mucne jedla. A vsetko, co sa da (ale zaroven nie na ukor strasneho mnozstva casu) robit doma (ak mi ma robenie jogurtu zabit 40 min a 30 misiek, kupim si jogurtovac do 20 eur a zaberie mi to 3 min a zaspini 1 lyzicku).
Varit na 2-3 dni. Robit natierky (kusok zakladnej veci nadstavit maslom/lucinou/vetom, ak na maslo neni, pridat vajce, okorenit, rozmixovat). Osidit obcas jedla, nepouzijem napriklad smotanu, ale mlieko. Niekedy vajcia nadstavujem skrobom s olejom (ale ja nemozem velmi vajcia, len v obmedzenom mnozstve, kvoli intoleranciam). Vyuzivat suroviny za lacny peniaz alebo od znamych (znama letna veta vacsiny ludi so zahradkou: nechces cuketu? Nechces si naoberat si jablka?). Ist na huby, ked je sezona. Vlastne aj zeleninu sa snazit zaobstarat bud len v sezone za fajn cenu (pripadne ak sa obcas podari lidl bednicka) alebo mrazenu (vraj je to vyzivo obcas lepsia ako cerstva). Sterilizovat alebo mrazit, ked su prebytky.
Vela varit strukoviny. A polievky, huste aj miesto hlavneho jedla.
Piect kolace, to miesto sladkosti, alebo aj na ranajky. Ak chcete pit len sladke (ja mam taku potrebu, cista voda mi nechuti, mineralky sa mi hnusia), tak caje, sirupy (tie sa daju aj spravit doma, ak su podmienky) a vodu z vodovodu (pripadne s citronovou stavou).
Dlhodobo je to velmi tazko udrzatelne, hlavne z toho dovodu, ze to casto zabera vela casu a tiez niekedy clovek proste to drahsie chce a ma na to chut... A hlavne, ked si clovek dlho odopiera, je z toho v strese a prichadza frustracia... Drzim Vam vsak silno palce a nech to co najskor pominie!

maminkadeticiek
1. aug 2023

Zeny keby ste dali na seba aspon nick,ktory je overeny,dalo ludia si vedia pomoct navzajom,ale takto anonymne...

dzulli1980
1. aug 2023

Či skôr nejde autorke o to, aby tu vydrankala nejaké peniaze ...

tamitamitami
1. aug 2023

Minule sme sa o tejto téme bavili s kamarátkou (bola tu podobná diskusia tak sme spolu rozmýšľali) a napadlo nás veľa typov:
*Kurča (môžeš si ho rozdeliť kľudne na 3 obedy prsia zvlášť na niake soté, trup do polievky, ostatok upiecť).
*Pečienka (k nej ryža a zemiaky a máš jedlo naozaj za pár eur kľudne aj na viac dní). Ale lacné sú napríklad aj srdcia tie sa dajú spraviť na raňajky s chlebom.
*Rezance s tvarohom (ale môže byť aj s lekvárom, orechami).
*Langoše
*Prívarky (strukoviny sú lacné....takže ďalšou možnosťou sú polievky z nich).
*Cestoviny na milión spôsobov (neviem ako veľmi ste na tom zle ale v prípade núdze kľudne aj s vajíčkom, tuniakom, rajcinovou omáčkou).
*Mleté mäso (často ho vidím v akcii vieš z neho spraviť fašírky, guľky, špagety).
*Polievky (zeleninová, vajcová, paradajková, kupustnica mäsa nemusíš dať veľa stačí pre chuť, cesnaková).
*Lístkové cesto mrazené (môžeš na raňajky spraviť plnené či už na slano alebo na sladko). Toto robím ja často na raňajky, je to rýchle a naozaj výborné 😊.
*Biely veľký jogurt doňho lekvár/ovsené vločky a máte raňajky dokonca aj zdravé.
*Zemiakové placky
*Ryža v mlieku
*Jablká (je sezónna nech máte aj troška ovocia).
*Párky (hot dog) prípadne špekačky.
*Rožky vo vajíčku, vianočka, domáce nátierky (vajíčková, rybacia, cesnaková, mrkvová).
*Mrkva (je lacná môžeš ju spraviť na masle ako prílohu prípadne pyré alebo polievka).
.........................................................................
Dá sa takto vydržať niaku dobu ale za mňa toto neni vyvážená strava chýba tam zelenina, mäso, ovocie. Takže ak potrebujete takto vydržať niaku dobu dá sa ale dlhodobo by som hľadala iné riešenie. Lebo teda neviem si predstaviť takto fungovať.
Ešte rada každý obchod má potraviny v akcii pred koncom záruky (Lidl, Tesco minimálne o týchto dvoch viem).

linda117
1. aug 2023

Skús pozrieť skupinu "Ako sa dá ušetriť" a prelúskaj aj staršie príspevky, sú tam skvelé rady, zienky tam pisali aj svoje jedalnicky a rozne tipy

lili929
1. aug 2023

@autorka, napis odkial si, ak ta mam blizko, rada ti spravim velky nakup.

autor
1. aug 2023

@maminkadeticiek ja nechcem peniaze len napady.. nikdy som nevedla dobre varit a teraz z ničoho uz vobec nie

palicka
1. aug 2023

Nikto ti peniaze neposiela, ved ich ani nepytas. Ale mozno ak by si bola poblizku, teraz mame niektoree viac zeleniny, ako same spotrebujeme v zahrade...tak by sme sa podelili...

tenerifka
1. aug 2023

Autorka, ak sa ti zdaju drahe jedla tie, co ti poradila
@luccija, tak uz len urobit vyvar z kozenych topanok.
Prepac, ale z nuly neuvaris nic. Co takto pokusit sa nejako zlepsit financnu situaciu?
Pracujete obaja?
Aj 200-300 eur navyse by vam v tejto nelahkej situacii pomohlo, par hodin praca/brigada navyse

luccija
1. aug 2023

Už lacnejšie ako pár zemiakov a cesnak a spraviť polievku neviem poradiť či ten granadír, slíže s krupicou, vajcom
Koľko máš teda penazi a musíš z nich teraz vyjsť?
Kelovy prívarok ma ešte napadol s vajcom, spenat
A nie je to len, že nemáš skúsenosti, keď píšeš, že nerada varíš?
Kyslú kapustu a z toho polievku nie je kulinársky zázrak či tie halušky s kapustou

vanilkovazmrzka
1. aug 2023

Hmmm :(

macatt
1. aug 2023

Za mňa zemiaky, pečené v rúre, hranolky, zemiaková polievka raz mliečna, potom s párkom na červenom základe, placky, zemiaková kaša a trošku slaninky, klobásky na vrch posypať pár konckami, francúzske zemiaky, zemiakový šalát buď s majonézou, alebo cibulkový, granatýr so zemiakmi, plnený zemiak, zapečený zemiak..a potom palacinky tiež na slano, sladko.. drž sa😫

Strana
z3