icon

Ako variť bez peňazí?

1. aug 2023

Máte nejaké nápady na veľmi lacné jedla (raňajky, obed)? Nejaké konkrétne veci… diky… mame 3 deti a momentálne nie sme na tom najlepsie

raffaella
1. aug 2023

Dostala si tu nápady a tipy na snáď všetky lacné jedlá aké existujú. Za menej sa už nedá. Môžeš piecť kvaskovy chlieb, pečivo takisto.
Ja sama kvaskujem (nie z finančných dôvodov) a taký 900gr chlieb má vyjde 70 centov (a to dávam polovicu múk bio, z nebio by bol ešte lacnejší). To isté pečivo - rožky vyjdú 2x lacnejšie ako v obchode. Pri toľkých osobách v domácnosti to pocítiť na rozpočte.
Máš internet, môžeš si už vygooglit všetko.

maminkadeticiek
1. aug 2023

Mne je vzdy strasne luto ked takejto situacii musia celit male deti.

macatt
1. aug 2023

@maminkadeticiek čelíme tomu všetci a aj budeme, každého nás nákup pri pokladni prekvapí, sama vyhadzujem z košíka pred pokladňou, najprv to tam hodím a potom rozmýšľam či to potrebujem.. dnes som si vypočula rozhovor rodinky že majú posledných 35€ do výplaty a to je len 1-vého, ja som tiež rozhodnutá pomôcť takýmto ľuďom a verím, že už teraz ich je veľa🥲 ja som tiež odchovaná na zemiakovej kaši s cibuľou a tu som🤪

adalmba
1. aug 2023

@macatt možno majú výplatu 2-ho.

macatt
1. aug 2023

@adalmba pochybujem, ten 10ročný chlapec s poloplačom sa mamy pýtal, že čo budeme teraz robiť, keď nemáme peniaze?

autor
1. aug 2023

Mohol by mi niekto dať link na jednoduchý chlieb alebo pečivo recept ale ja som veľmi lava v kuchyini

panonia
1. aug 2023

Tak potom jedine ovsene vločky, varene zemiaky, cestovinu, mrkvu, ryžu, vajíčka, krupicu, palacinky. Na byte sa jednoducho neda variť bez penazi, v dome so zahradou by sa ešte dalo.

lucia147852
1. aug 2023

Baby ti tu už popísali veľa lacných jedál. Naozaj to dnes už lacnejšie nejde 😞 situácia je pre veľa rodín ťažká. Skúste nejakú brigádu, aspoň za pár eur. Poprípade popozeraj, či u vás v meste neni potravinová charita. U nás je. Nie je hanba ísť popýtať pomoc. Odkedy je táto zlá situácia u nás chodí veľa dôchodcov a rodín s viac deťmi. Aspoň pečivo, nejakú zeleninu a ovocie dostanú. Pozeraj aj fb skupiny. Často niekto ponuka prebytky zo záhrady na darovanie. My osobne záhradu nemáme, ale keď od rodiny viac dostaneme tiež posuvam ďalej.

mamina7070
1. aug 2023

skus napisat co mas doma prekutraj spajzu mrazak

napr urob bielu fazulu vajco mlieko zemiaky

urob husty fazulovy privarok (uvar fazulu co si predmocis vo vode) ked zacne maknut na kusky zemiak pokrajany) v troche mlieka trochu hladkej muky rozmiesaj a vlej potom do polievky ked bude bsetko makke zvlast uvar vajco a pokrajaj na kusticky do polievky, mlieko jedno vajco muka domaci dzem a mas palacinky, zemiaky predvar cele v supe a dopec v rure s poharom mlieka mas veceru dalai obed zemiaky a volske oko

mamina7070
1. aug 2023

na ranajky krupicu alebo ovsene vlocky zalej malym mnozstvom horucejnvody pridaj luzicu dzemu

osky
1. aug 2023

Kazdy den je v obchodoch nejaky preceneny tovar ,kt uz v ten alebo dalsi den straca MINIMALNU trvanlivost.
Naucila som sa toto dost vyuzivat/vobec nie koli financiam/,pretoze mi dviha tlak fakt,kolko dobrych potravin sa denne vyhodi.
A na druhej strane pologule mru deti od hladu!
Skus ak mas moznost,ist aj touto cestou.ale to byva skor v meste,asi.
Ak ste na dedine,mohli by ste chovat sliepky,zajace...to je dobre mäsko,vajcia a nie su to velke naklady.
Aj na zahradke sa da co to dopestovat,aj ked...v poslednom case je ozaj vela vseljakej pliagy.

Skus si piect doma chlieb-ale celozrnny.
Zasyti ovela viac.
Biely chlieb je o nicom,biela muka nema absolutne ziadnu hodnotu-vyzivovu ani sytiacu...
Strukoviny-na vaetky spodoby.su zdrave a super zasytia.
Obilniny- vlocky,krupy,cele varene zrna
Pseno,quinoa,
pohanka-velmi zdrava a chutna a tak sa na nu zabuda.
Ale nekupuj tu prepalenu ,tmavu!
Korenova zelenina,kapusta ,cibula,,cvikla/surova!,zemiaky,cierna redkev,pazitka,jablka-lahko dostupne vitaminy
Teraz dozrieva baza cierna-treba zavarit ako cucoriedky/na kolac/ alebo uvarit dzem.vyborne a malo zname u nas.
Z kvetov bazovy sirup-ale je mocopudny nepit vela denne,koli oblickam
Na caj susit rozne byliny-urobte si raz za tyzden väcsiu prechadzku v prirode a uvidis,co vsetko mozes zbierat...
Mäso je dolezite,aspon obcas-ak varis gulas,nadstav ho kopou zemiakov a pridaj fazulu-nezahustuj mukou,zmixuj po uvareni cast zemiakov alebo fazule
Varievam aj cisto hribovy alebo napr miesto mäsa dam tofu....velmi syte jedlo a ma tam aj mäso.
Z mleteho mäsa vies urobit rozne omacky k cestovinam,v kombinacii s roznou zeleninou.
Rovnako mäso na kocky vies nadstavit mrkvou ,hraskom, kukuricou ,hubami.....
Svieckovu s knedlou/bez mäsa/,alebo teda aspon kustik pre chut.
Z cerstveho skysnuteho mlieka vies spravit tvaroh
Z kysleho mlieka upec kolac,palacinky,dolky...nevyhadzuj nic,co sa da este pouzit.

ckatka
1. aug 2023

No...pokus sa dostať k.co najvacsiemu množstvu jedla zadarmo. Napríklad:
Rozhodit siete, kamoši, rodina, v práci - hrdosť bokom, proste na rovinu povedat ze vaša finančná situácia nie je bohvieaka a budet vďační za prebytky zo záhrady napríklad.
Zavarit co sa da - pozri si recepty na zavaranie so soľou, ušetríš kopu prachov za cukor a ovocie je chutné.
Prejsť sa do prírody a nazbierať, čo sa dá.
Bylinky na čaj aj do jedla, huby, černice...je aj mnoho divých ovocných stromov a opustených sadov...orechy, lieskovce...
Nakupovať veci pred koncom záruky, sledovať internet s ponukami na darovanie...v akcii a pod.
Ak máte nízky príjem a malé deti, bez na UPSVAR, obecny úrad, pozhanaj akékoľvek dávky a príspevky. (Z obce vieš často dostať kadečo keď treba).
Nakupuj v diskontoch, rozmýšľaj...
Pec kolace a deťom jogurty a syr sprav doma.
Zisri, ako vies zvýšiť príjem a znížiť výdavky. Predaj čo nepotrebuješ

lizatko1009
1. aug 2023

Odkiaľ si? Napis mi správu. Ak ta mam po ruke, alebo po ceste, napeciem vám, dam moje zaváraniny, budú domace jablka, nakúpim v raju jogurty, mame prebytky posostavanych sladkosti a nieco dokupim

mamutka
1. aug 2023

Ako ľavá v kuchyni? Máš tri deti, hádam vieš povarit šošovicu a priliať smotanu/mlieko. Koreniny, soľ máš? Žijete teda v byte, či dome, teda môžeš dopestovať zeleninu? Na to nie ste ľaví, nie? Padlo tu veľa tipov, tak keď už to je problém, tak hlavne dávajte pozor, aby ste si neurobili ďalšie dieťa. Čas venuj radšej prečítaní pár jednoduchých receptov, “lebo v týchto časoch neexistuje “som lava v kuchyni” hold treba tie deti nachovať a fazula naozaj toľko nestojí. Ak nevieš piecť chlieb, skús nájsť recept na Írsky chlieb, to len domiesas pár surovín halabala, žiadna veda, upečies a hotovo

raffaella
1. aug 2023

Akože nevedieť si vygooglit recept na jednoduchý chlieb alebo pečivo a odbiť to tým, že si ľavá a aby ti niekto ešte aj linky poposielal - preboha, veď sa vzchop trochu.
Nie si študentka na internáte ale rodič si záväzkami. Tak sa posnaž trochu a nečakaj, že ti tu všetko na hlave pristane. Ženy ti tu venovali 2 strany so skvelými tipmi, tak sa posnaž.

petulda333
1. aug 2023

@raffaella mam taku kamosku,jej nestaci link,ona potrebuje komplet popis a k tomu ma vela otazok. Proste varenie je jej slaba,velmi slaba stranka. Mozno aj autorka toto potrebuje. Podrobny popis od niekoho skuseneho a komu bude moct napisat a poradit sa.

liv1
1. aug 2023

@lizatko1009 este nikdy na mk ked som ponukla takto pomoc mi sukromna sprava neprisla... Zacinam si mysliet, ze je viac a viac tem povymyslanych

raffaella
1. aug 2023

@petulda333 ale no tak, žijeme v digitálnej dobe. Varenie nie je jadrová fyzika predsa. Kde je vôľa tam je cesta.
Ja som polosirota od 2 rokov. V tej dobe neboli žiadne internetu a napriek tomu sa moja mama obracala ako vedela, bez absolútnej pomoci kohokoľvek. Pri 3 deťoch je nepochybne menej časovo náročné si pozrieť tutorial na YT ako niekomu vypisovať a radiť si.
Ale mne je to jedno, nejdem v tejto diskusii viac pokračovať, rady tu boli rozdané.

petulda333
1. aug 2023

@raffaella nie je to veda,ale su ludia ktorim tk nejde. Ja varim od 13r a od 14 vypekam. Vzdy som si myslela,ze to proste kazda zena vie 🤭 no kamoska ma vyviedla z omylu

akinomel
2. aug 2023

Máš to aj s videom
http://varecha.pravda.sk/recepty/jednoduchy-dom...
Všetky rady uvedené v diskusii sú perfektné. Vzchop sa, nezúfaj, zvládneš to! Ak by si napísala odkiaľ si, dostane sa Ti pomoci.

elmivelmi
2. aug 2023

a odkial si?Zo zahrady by sim ri vedela dat vela veci.

elmivelmi
2. aug 2023

my ami deti(tiez sme mali malo) Alw naoriklad jeďi sme teds povatsine na veceru pecene zemiaky s kyslym mliekom,mozes aj bez mlieka.A mama nam robila syte kapustove polievky.maso len cez vikendy.Polievky huste,brikolicove, k tomu chlieb.Cesriviny su lacne-mozes len na masle osmahnut,posypat syrom.

janage
2. aug 2023

Tak charita prevádzkuje potravinovú banku. Pozri ci mate v okolí.
Úsmev ako dar rozbehol tento rok kampaň daruj obed. Overeným rodinám pre deti zabezpečia teply obed od darcov.
U nás v meste máme OZ, ktoré tiež overeným rodinám pomáha cez rok s jednorazovým nákupom potravín, na Vianoce, Veľkú noc robia balíky potravín pravidelne.
Daj aspoň mesto odkiaľ si.

janage
2. aug 2023

A ten nápad s potravinami tesne pred dobou spotreby je tiež super. U nás tak sa dá pečivo, mliečne, zelenina.

lusesita2
2. aug 2023

@elmivelmi mnohí by sme vedeli takto pomôcť, len to by autorka musela upresniť, v ktorej lokalite býva

martinkatinka
2. aug 2023

Najskor si pozri ake suroviny mas doma, potom podla toho kolko penazi ti ostane na aku dlhu dobu a dokup len to, co potrebujes. Var z toho, co mas doma.

luccija
2. aug 2023

@petulda333 toto neobstojí YouTube a aj všade sú videa celé postupy pri 3 deťoch musela variť veď nemohli jesť chlieb s maslom snáď ..tiež som sa veľa x učila podľa videa nikto ma neučil variť ako väčšinu z nás.Moja kamarátka vstáva o hodinu skôr, aby sa potom mohla venovať 3 deťom a nevarit v strese
Zaliať sosovicu a potom dat smotanu, cesnak pár zemiakov zvládnu 13 r deti

irusa
2. aug 2023

ľavá v kuchyni ??? ak človek chce aj variť sa naučí... v 19 som nevedela ani zemiaky s mliekom urobiť a život ma naučil...čiže ak človek chce všetko sa dá... lacné jedlá : zemiaky na kyslo, grandír, halušky s tvarohom, langoše, špagety s kečupom, šišky, palacinky, zemiakové placky, kurča na rôzne spôsoby, kolienka s omáčkou, šúľance s makom, pirohy na rôzne spôsoby, pagáče, buchty, cuketa na rôzne spôsoby... keď si ľavá v kuchyni , tak potom, čo varíš, ak chceš ušetriť, či riešiš donášku a obedy v reštike ???

deti95060810
2. aug 2023

autorka stále nič? neprezradíš odkiaĺ si? pýtam sa už druhý krát ... suseda má v záhrade tekvice - možno by som aj vypýtala...

macatt
2. aug 2023

My sme tiež ako deti nejedli tuniakové steaky, nedávalo sa taký doraz na vyváženú stravu, v lete bolo fajn, cez prázdniny sme sa premotali na varenej kukurici a koláči od susedov a ovocia z cudzích záhrad😂 neboli doplnky stravy a chorí sme neboli..mäso bolo len v nedeľu, inak boli len omáčky a mäso dostával len otec.. o jogurte sa mi ani nesnívalo, ten som prvý x jedla na strednej🤪 teraz je to podľa ooooveľa horšie, deti jedia hranolky a McDonaldy a nejaké granátové jablko a exotické ovocie tie detské žalúdky nezachráni.. dá sa variť skromnejšie, netreba mať z toho výčitky, chce to len trochu snahy💛