icon

Ako vytvoriť karamelový krém ako je v Marskách?

ajlinka
19. apr 2010

Ahojte kocky,zufalo sa snazim zistit ako spravit podobnu karamelovu hmotu ako sa nachadza v tycinkach Mars alebo v zmrzline Magnum...potrebujem tym vytvorit dve tenucke vrstvy do torty medzi kremom a cokoladou...hlavne chcem aby sa to dalo dobre natriet a aby to nebolo ani prilis tuhe a ani tekute...mate s tym niekto skusenosti???

ajlinka
autor
19. apr 2010

dufam,ze sa najde niekto...kto mi pomoze.... 😖

ajlinka
autor
20. apr 2010

tak...kedze ste mi neodpisali...skusam zo salka...akurat ze tu zom zohnala len zn.nestle a bojim sa aby to nebolo nakoniec riedke...nemala by som to varit radzej 3 hodiny a nie 2???

ichbinich
20. apr 2010

Ahoj!
Varenim Salka (zatvorenej konzervy vo vode) 2-3 hodiny (pozor, dolievaj vodu podla potreby), dostanes dulce de leche, mliecny karamel. Bude to rozotieratelne, trosku hustejsie ako Nutella. Ale bude to "bledsie" ako karamel v Marse a trosku akoby hrckovite. Je to super na palacinky alebo vafle :-P
Karamel v Marse alebo Magnum je podla vsetkeho zmiesany s glukozovym sirupom (a mozno aj glycerinom), aby nekrystalizoval a ostal vlacny.

Z mojej mudrej cukrarskej knihy 😉
Hnedy karamel na napr. Dobosovu tortu
1000g cukru
40g glukozoveho sirupu
Sirup zohriat a pomaly pridavat cukor, kym nedosiahneme pozadovanu farbu.
Vela stastia!

ajlinka
autor
21. apr 2010

ichbinich dik za cenne informacie...skusila som spravit zo slaka...tu v taliansku som nasla len znacky nestle tak som nevedela ci po 2 hod.vareni nebude riedke...varila som 2 a pol hodiny a bolo super...dala som tam pol margarinu a vysiel z toho super krem...bez margarinu sa mi to zdalo prilis sladke... 😀
prave som dokoncila tortu...a chcela by som sa spytat...ci nemas skusenosti s karamelovymi nitami...ja som ich uz raz robila tak ze som varila cukor s troskou vody a kvapkou citronovej stavy...kym sa to nezacalo karamelizovat...a este take blede....som to zacala spracovavat a tahat...aby sa tam vytvorila perlet...a robila som tie nite...je to strasne krasne...len neviem preco...ale rychlo sa to topilo...vlastne skvapalnovalo ako cukrova vata...neviem kde je chyba...ja som sla podla navodu... 😖
naozaj nechapem...a pritom cokohmota sa mi celkom podarila...

ichbinich
22. apr 2010

Ahoj!
To som rada, ze to dobre dopadlo...
Ten karamel na nite mal asi moc vody (neodparilo sa dost vody), respektive nebol dost "upaleny"... Nabuduce to skus nechat upalit dlhsie, aby to bolo trosku tmavsie. Alebo bolo v ten den velmi vlhko.
Ja tie karamelove ozdoby/nite robim zo za sucha paleneho cukru: cukor opatrne bez miesania nechat upalit, miesat az ku koncu, ked je vsetok cukor roztopeny. Potom ten tekuty karamel lyzicou davam na plech na plech (nite) alebo na obratenu naolejovanu misku (take akoby klobuciky, polgule). Radsej do sirsieho hrnca, aby bola tensia vrstva, inak sa pri miesani tie este neroztopene krystaly premiesaju s karamelom a bude to hrckate.
Inak, ak mas rada karamel, skus New Orleans cafe au lait: upal karamel za sucha, zalej mliekom (pozor, strsne to prska), nechaj roztopit karamel v tom mlieku, pridaj kavu :-P

ajlinka
autor
22. apr 2010

jezis ty si zlata...to som zas o nieco mudrejsia...tu kavu urcite vyskusam...lebo ja fakt milujem karamel...inak tota mala len jedinu chybicku...ze ten karamelovi krem trosicka zredol...pod nim mam sice disk z cokohmoty ale zvrchu je slahacka a aj korpus je troska navlhceny...tak to asi preto...co myslis,ako by som to a buduce mohla urobit tak aby bol kremovejsi a dlho vydrzal?inak toho karameloveho kremu je tam ozaj malo...to vies..som stale z neho odjedala... 😀 ,kedze bol taky dobry,tu pridavam foto...inak trocha karameloveho salka som pridal aj do slahacky ahne to malo lepsiu chut 😝
nedalo sa mi to lepsie odfotit...skoda...

ichbinich
22. apr 2010

😝 dostavam hlad, a to presne na tvoju tortu 😀
hmmm, mozno to salko varit trosku dlhsie? alebo ti to chutilo dost karamelovo a myslis, ze by dlhsie holo horsie?
Pripadne by som ten karamel nechala vychladnut, vyslahala maslo alebo margarin a potom ten karamel pomaly pridavala/zaslahavala. Neviem, ako si to ty robila.
Ako zabranu, aby cesto nenavlhlo, mozes dat tenku vrstvu lekvaru, roztopenej cokolady alebo masla/margarinu. Napr. na ovocne torty, co je ovocie naukladane na korpuse a zaliate zelatinou, tak korpus sa natiera tenucko maslom, aby nenavlhol. A zase linecke cesto sa natiera tenkou vrstvou cokolady (ako to je aj na tom malinovom kolaci z Ikey 😉)
Nabuduce si teda sprav karamel z dvoch saliek, aby si mohla robit "priebezne kontroly kvality" 😀 bez toho, aby ti odbudalo kremu potrebneho na tortu 😉

ajlinka
autor
22. apr 2010

hihi...no salko mozno vraj varit max.3 hodiny...ale to vraj koli hustote...lebo zalezi od znacky...ale toto uz po 2 a pol hodine bolo lkrasne huste ako zelatina...ja som to robila tak,ze som ten karamela a maslo robila zvlast a potom som to spjila...a bolo to super....kym som to nedala do tej torty...ale nie ze by to bolo zle...len v buducnosti by som to chcela mat take hustejsie...cesto moze byt vlhsie...to by nevadilo..inak dik za info...nabuduce spravim karamel rovno zo 4 saliek...clovek nikdy nevie... 😀

lucula73
27. apr 2010

ahojte,ja som dnes práve robila karamelový krém do torty,podla receptu,čo som našla na tortyodmamy.sk,je výborný,ak by ste chceli skúsiť,ja som ho dnes robila tretí raz..
dáme upaliť 150 gr kryštálového cukru na karamel,pridáme jednu 33% šľahačkovú smotanu a miešame,kým sa ten karamel v nej nerozpustí...potom ešte chvílu povaríme,aby to nabralo takú hustejšiu konzistenciu,ja som to tak od oka nechala,nejakých 10 min. som to ešte miešala..
No a potom vychladnuté vymiešame s 25O gr masla alebo tuku.Je fakt super. 🙂