Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov - nevedomosť zabíja
Natrafila som na tento zaujímavý článok, neviem či môžem pridať link, ale skúsim:
http://www.doublediamond.sk/ako-zabit-svoje-die...
Možno pomôže aj iným mamám zamyslieť sa čo treba preferovať v strave našich detí. No priznám sa, u nás sa pije mlieko na litre, teda deti ho pijú, my dospeláci nie. Ale každopádne ja osobne som sa nad článkom zamyslela, hoci nie so všetkým súhlasím. Ak chcete, zamyslite sa aj vy 🙂
@urychlovaccastic aj v tom konkrétnom článku je dosť veľa zaujatosti a tendenčnosti, "zradielko" si zobral na mušku nejaký Campbellov pokus ako argument proti mlieku, ktorý potom vyvráti. Nakoniec si dole rypne voči Bukovskému, ktorý vôbec nestavia svoje tvrdenia proti úplnej bezrizikovosti konzumácie mlieka (nie je proti mlieku celkom, ale skôr proti jeho nekritickému propagovaniu, sám používa mliečne výrobky) na tom Cambellovom pokuse.
Nedám sem kopec štúdií, len jedno vyjadrenie pána, ktorý robí vo svete uznávané štúdie, ktorý spolupracoval s Dan Buetnerom (zaujíma sa o miesta dlhovekosti na našej planéte, tzv. bluezones), ktorý sám pochádza z jedného takých miest, pýtali sa ho, či je lepšie strava z mliekom alebo bez mlieka (je to v kontexte veg. stravy, ale to teraz nechcem riešiť, ide hlavne o to mlieko), odpovedal:
"Niekedy je lepšia úplne vegánska strava, v inom je zase lepšia strava z mliekom, zatiaľ sa nedá presne povedať, čo je z hľadiska mlieka lepšie. Možno sa dozvieme neskôr. Vieme len, že rastlinná strava by mala prevažovať."
Myslím, že je to múdre a seriózne vyjadrenie.
V mnohom sa mi "zradielko" páči, zobral si na mušku kopec nezmyslov kolujúcich po internete, ale mám dojem, že niekedy sa sám chytá do vlastnej pasce, často je zaujatý a niekedy to z jednej strany len prešvihne do inej.
@jaron plus, co hovorite napr na staurovane tuky? napr clanok
http://authoritynutrition.com/6-graphs-the-war-...
@keira reagoval som na @0silvia0, že nejakú štúdiu aby som dal (aj keď to myslela inak), tak som nejaké príklady dal, to je všetko, jeden príklad z mnohých - odporúčania napr. WHO uprednostniť nízkotučné mlieko nie sú postavené iba na tejto jednej štúdií
okrem toho je niekedy mylné myslieť si, že ak je nejaká štúdia stará, že dnes nemá čo povedať, niekedy naozaj nemá, ale mnohé aj staré štúdie sú stále aktuálne, ak sú dobré, ak majú dobrú metodiku a výpovednú hodnotu.
Napr. Americká dietetická asociácia vo svojom dokumente z roku 2009 uvádza štúdie staré 10, 20 i viac rokov. To nemusí byť chyba.
Okrem toho tá mnou dávaná štúdia je časť obrovskej štúdie, ktorá začala ešte v 50 rokoch a trvá dodnes, presnejšie jej ďalšie časti. Je v nej zapojených vyše 96 000 ľudí a trvá už vyše 50 rokov, výsledky sa stále aktualizujú, analyzujú atď.
Necitala som reakcie len clanok...dalsie bla bla zvasty... Jeme co nam chuti...malej som do 3 rokov dost kontrolovala ale uz je takmer vsetko... Biele pecivo jeme lebo je ovela chutnejsie nez tie lepkave a semiackove blasty a mlieko a maso? Co mam od hladu umriet?
Ja som toho nazoru ze organizmus si vypyta co potrebuje... Takze vsetko s mierou...
@demo Studie stale bezia, ano, preto to sem davam ako protipol k tvrdeniam, ze je tomu tak a tak 🙂 Autor prave toto vyhadzuje na oci, ludia odporucaju studie (ktore nie su zatial nijak doveryhodne potrdene), ako fakty. Staci si prejst tu pritomne komentare...Navyse, pouziva kryticke myslenie a veci si overuje, nie ako vacsina
@keira o tom tu už reč bola, nič nového, čo k tomu môžem povedať? Snáď len toľko:
Odporúčania pre výživu sú zamerané na (okrem iného): limitné hodnoty príjmu energie z celkových tukov a posun spotreby tukov od nasýtených tukov k nenasýteným tukom a smerom k vylúčeniu trans-mastných kyselín.
ten článok - to je ďalší revolucionár, čo chce obrátiť celu vedu naopak a myslí si, že niečo nové objavil.
Tvrdia: "Vedci si teraz začínajú uvedomovať, že celá nízkotučné dogma bola založená na chybných štúdiách, ktoré boli od tej doby dôkladne odhalené"
To vážne? Ktorý vedci si to začínajú uvedomovať?
Alebo "Epidémia obezity v USA začala v takmer rovnaký čas ako boli publikované odporúčania pre zníženie obsahu tuku publikované" 😀 Autor neberie do úvahy to, čo ľudia naozaj jedli, ale len to, čo sa im odporúčalo jesť a na základe toho robí uzáver. Čiže ako keby sme teraz všade v TV a pod vyhlasovali, jedzte viac zeleniny a o 10 rokov povieme - vidíte, máme ešte viac chorých ľudí, tá zelenina škodí... 🙂 medzi odporúčaniami a tým, čo ľudia naozaj robia je žiaľ dosť veľký rozdiel.
Myslím, že problém nezačal tým, že sa odporúčalo zníženie tuku v strave, ale v tom, že ľudia postupne majú možnosť jesť stále viac a viac (aj toho tuku) a hýbu sa stále menej a menej.
nechce sa mi celý ten článok rozoberať, ale aspoň toľko.
a aby sme neboli stále iba niekde v USA tak niečo z neďalekej zeme (ČR a IKEM):
http://www.ikem.cz/www?docid=1006611
@urychlovaccastic studie stale bezia, preto je predcasne pisat o "mytoch" 😉
@urychlovaccastic @demo
(neprotirečím, len dopĺňam)
štúdia je jedná vec a nejaký uzáver a odporúčanie pre verejnosť druhá
medzitým je určitý proces, kým z toho vypadnú nejaké smerovania, čo by sme mali jesť menej a čo viac. Určite sa to nerobí na základe jednej štúdie a ani jedná "najnovšia" štúdia ešte nemusí zbúrať všetko to predtým...
@jaron ludia by mali pouzivat obycajny sedliacky rozum. tak napriklad mne sa vobec nepaci myslienka nizkotucnych potravin. V pripade, ze ma clovek obavu, ze plnotucne mlieko je skodlive, nie je rozumnejsie obmedzit mnozstvo skonzumovaneho plnotucneho mlieka? Nie je to prirodzenejsie, ako bez zmeny kvantity jednoducho prejst na nizkotucne vyrobky?
@demo ja som zas za tradicne, poctive potraviny .. a predpokladam, ze take domace maslo od kravicky asi zle nebude 😖
detto s ostatnymi mliecnymi produktami, a o benefitoch fermentovanych ani nehovorim
a takisto domace vajicka, maso ...
tiez taky chlieb z domaceho kvasku je asi ine kafe ako tie "celozrnne" hovadiny v obchodoch
podla mna, ruky prec od supermarketov
a naucme sa citat etikety!
@demo ťažko povedať, máš aj pravdu, aj možno v tom háčik predsa len je. Tie odporúčania si vedci nevycicali z prsta, ani si nemyslím, že by za tým bol nejaký biznis (mlieko by sa predávalo tak, či tak).
Niekedy vravím, že keď kedysi dostal horár deputát (to mám z jednej starej knihy) pšenicu, fazuľu, trochu masti (asi pol lyžičky na osobu a deň a okrem toho už žiadne pravidelné mäso), k tomu mali kapustu, zemiaky a mlieko z domácej kravky tak by bola hlúposť, aby to ešte aj odtučňovali. Takisto deti niekde v Bangladéži (tie šťastnejšie) šošovica, ryža, šošovica, ryža, šošovica, ryža.... tak by bolo super, keby do toho mohlo prísť ešte aj mlieko (tučné), vajcia...
Ale u nás, v USA, v Európe... to je trochu o inom...
I keď ti rozumiem, tiež to beriem tak, že záleží od celkového zloženia stravy.
@demo aha, tak to mi staci, ta veta je fakt super! 😀
inak myslím, že ak bude človek nestriedmo papať mäso z domáceho prasiatka, kopec domácich vajíčok, mliečka a pod., veď je všetko domáce, čisté, bio, tak sa jedného dňa môže stať že dostane infarkt, akurát, že to bude bioinfarkt 🙂
@urychlovaccastic písala som o malých deťoch, kedy sa im vytvárajú rôzne stravovacie návyky. Samozrejme keď je dieťa malé a napcháva sa sladkosťami, ovocie mu chutiť nebude 😉 , radšej si vypýta cukrík.
Ja už mám deti dosť veľké na to, aby som im logicky vysvetlila čo je pre ich zdravie dobré a čo nie a dá sa to lepšie korigovať ako pri malých deťoch, kde logické argumenty nepadnú na úrodnú pôdu. Na otázku odpovedám, že áno, dostávajú sladkosti, ale s mierou a snažím sa kupovať sladkosti nefarbené, bez chémie atď.,

@urychlovaccastic problem je, ze "utvorit si vlastny nazor" nestaci 😉. Autor toho clanku si ho utvoril presne tak, ako si ho utvorili ti, ktorych kritizuje. Konkretne vztah mlieka a mliecnych vyrobkov k riziku rakoviny nie je ani zdaleka preskumany. Mlieku a jeho vplyvu na rakovinu sa nevenovali iba menovani badatelia a vyskum stale bezi. Je zaujimave, ze autor clanku uz je s nazorom hotovy, hoci cely rad vedcov este nie.